dinsdag, april 16, 2024
HomeColumnsClarkDe macht van de slangengod (Deel 1)

De macht van de slangengod (Deel 1)

-

Does Travel - naar Suriname

Door Clark Accord -Volgend jaar is het 145 jaar afschaffing van de slavernij in Suriname. Velen worden liever niet geconfronteerd met deze bladzijde uit de gezamenlijke Nederland – Surinaamse geschiedenis.
Dat nazaten van slaven de herinnering niet zomaar naast zich kunnen neer leggen, blijkt uit het feit dat winti, de Afro – Surinaamse religie nauw verweven is met de daden van de voorouders. Dat op nakomelingen vandaag de dag de plicht rust, zaken uit het “verre” verleden recht te trekken, blijkt uit een bezoek aan Akata Kondre het winti kamp van Duman(wintipriester) Ramon Macknack in Suriname.

De wintipre
Trom geroffel vult de ruimte onder het zinken dak. Dwingend rolt het de koele avondlucht in om zijn ritme tot ver in de omtrek voelbaar te maken. Het lawaai onder het dak zwelt aan. Het is als een aangename aanslag op de trommelvliezen. De vloer van losse aarde ligt er in afwachting van het voeten geweld maagdelijk bij. De geur van floridawater vermengt met dat van heliotroop – reukwaters om de winti’s gunstig te stemmen – fladdert door de ruimte en breekt je neus open.
De houtenbanken onder de met zinkplaten bedekte tent zijn tot de laatste plek bezet. Ook de witte kunststof tuinstoelen die in schilcontrast staan met het natuurgebeuren dat voorhanden is, zijn niet voldoende om feestgangers en nieuwsgierigen een zitplaats te verschaffen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde. Daarom is een ieder welkom. De familie viert de wintipre (wintifeest) feest als teken dat het geslacht vrij is van de vloek van de kiri-vodu.(gedode vodu).
De vodu winti, de slangengod zou zich van af vandaag weer inzetten tot voordeel van de familieleden. Zij laten de wereld zien dat ze weer in harmonie zijn met hun winti’s en voorouders. Een goed verloop van het feest, is een teken dat de wraakzuchtige vodu tot in keer is gekomen.
Twee stemmig roept het gemengde koor de winti’s op om samen met de familie het feest van hun bevrijding vieren. Maar eer het zo ver is, roept men de voorouders geesten aan om de komen dansen met de levenden.

Kiri vodu
“Een kiri-vodu is één van de ergste spirituele kwalen die een geslacht kan overkomen.” Vertelt Ramon Macknack ons tijdens het gesprek. “Hierbij heeft één van de voorouders zonder daar erg in te hebben een vodu winti gedood. Dit is meestal generaties terug gebeurd. Waarbij de voorouder een tapijtslang slang heeft gedood. Dit gebeurde meestal tijdens het werk op de plantages. Deze slang is de verpersoonlijking van de vodu winti.
Niet alle tapijtslangen zijn natuurlijk vodu winti’s maar je zal pech hebben dat juist die slang die je dood er ééntje is. Daarom doden Afro – Surinamers tegenwoordig geen tapijt slangen. De wraak van de Vodu gaat door tot in het zevende geslacht na het doden van zo’n slang. Eer het zover is, is zo een familie reeds totaal uitgeroeid. Ramp en tegenspoed treffen het nageslacht van de ongelukkige.
kiri-vodu komt bij verschillende Afro – Surinaamse families voor. Vroeger op de plantage gaf de meester opdracht een slang te doden, als die op de plantage werd gezien. De slaaf kon niet anders doen dan de opdracht van zijn meester volgen. Zijn nakomelingen zitten nu met de problemen opgescheept.
Vooraf gaand aan het feest, vinden verschillende rituelen plaats. In aanwezigheid van de familie wordt uitgezocht wie de voorvader is, die verantwoordelijk was voor het doden van de slang. Die geest wordt opgeroepen en vraagt huilend om vergiffenis om het onheil dat hij over zijn nakomelingen heeft afgeroepen. Ook de nodige rituelen om de geest van de vermoorde vodu gunstig te stemmen, gaan vooraf aan het feest.
Uiteindelijk wordt de gedode vodu begraven. Door symbolisch een uit klei gemaakte slang in een lijkkist ter aarde te bestellen.”

De agidadrum
Nadat de geesten van de overleden voorouders de wintipre met hun bezoek hebben vereert, begin de echte vodu – of agida pre.
Vooraf vraagt Macknack de aanwezigen de sigaretten uit te doen en gedurende de pre niet te roken. Ook alcoholische dranken zijn tijdens het feest uit den boze. Beide zijn zwaar taboe voor de vodu en kunnen de avond laten mislukken.
De ritmisch opzwepende klanken zetten weer aan. Het geluid van een houten bank waarop met drumstokken geslagen wordt stijgt boven de rest van het slagwerk uit. Buiten de tent is het pikdonker. Hier en daar licht een vuurvlieg op in de duisternis. Waardoor de magische karakter van de avond nog groter wordt.
Midden in de tent bevindt zich een totem die door de voorouders van Ramon Macknack gebruikt werd, om de steun van de winti’s op te roepen, voor ze ten strijde trokken tegen de slaven meesters. Rondom deze grote ijzers pot op drie poten waarin een oude geweer, een bijl en wat onherkenbare ijzeren tuig prijkt, wordt er gedanst.
Onder de driekwart maat slagen begeven dansgrage aanwezigen zich ritmisch naar het midden van de tent, waar ze in een cirkel rond de oorlogstotem van Akata kondre dansen. De agida-drum wordt te voorschijn gehaald. Deze heilige drum die volgens Macknack cruciaal is voor de vodu-pre, wordt naar het midden van de tent gedragen. Hier wordt het met bier en pimba (witte klei) ingesmeerd. De anderhalve meter lange trommel wordt daarna, op de schouders van twee dragers gelegd. Met grote halen laat de trommelaar, die achter de dragers aanloopt, het gespannen leer tot leven komen. Zijn doffe indringende geroffel, dringt diep door in de vezels onder de huid.
“Als ik wist dat het een kiri-vodu-pre was zou ik niet komen” fluistert een vrouw naast me op de houten bank. “ Wij hebben dit ook in de familie en moeten daar ook mee in het reine komen.”
“Als het je maar niet moeilijkt.” Fluistert haar buurvrouw. “Meisje moet je kijken…. Kippenvel.” Ze laat haar arm zien. “Hou je zelf hoor. Ga hier geen winti voor me krijgen hoor.” Ze schateren het uit van het lachen.
De dragers lopen in stramme passen tussen de dansende mensen door. De trommel rust zwaar op hun schouders. De trommelaar volgt al trommelend hun pas. Het drietal met de Agida-drum zwenkt van links naar rechts, van achter naar voren en weer terug. Op gegeven moment lopen ze de duisternis buiten de tent in waar een fikse regenbui regeerd. Gebiologeerd volgen de aanwezigen het spel.
“Kijk hoe die agida-drum ze brengt” roept de vrouw naast me verrukt. “Het is wat om te zien hoor. Ze lopen niet van hun zelf hoor. Die trommel brengt ze waar hij wilt.” zegt ze tegen de vrouw naast haar.
Terwijl de agida-drum met haar geroffel de dansenden opzweept van wie sommigen reeds in trans verkeren, komt de familie van de kirivodu de tent binnenlopen. Hun gezicht en ledenmaten,zijn ingesmeerd met pimba (witte klei) en de vrouwen hebben bruine batik sarong omgewikkeld. Hun hoofd is bedekt met dezelfde stof. Gracieus met slangachtige bewegingen dansen ze zich in de richting van de muzikanten. Ze zijn onmiskenbaar in trans. Zo nu en dan worden ze door iemand omhelst, als teken van respect voor de vodu winti die hen in zijn greep heeft.
Tot mijn schrik begint de bank waarop ik zit plotseling heftig te schudden. Een gil stijgt boven de muziek uit. Mijn buurvrouw heeft haar handpalmen vlak tegen elkaar gelegd, haar ogen zijn gesloten, haar hoofd heeft ze in haar nek geworpen. Zittend op haar plek, schommelt ze heftig heen en weer.
De vrouw naast haar knielt voor haar neer en trekt haar schoenen uit. “Dan kan ze de aarde voelen.” zegt ze als ze mijn vragende blik ziet. “Winti’s dansen niet met schoenen aan. Onze voorouders droegen ook geen schoenen” Dan begeleid ze haar vriendin in de richting van de Agidadrum, om samen met de familie te dansen.
De zon begint reeds door te komen als we Akata kondre verlaten terug naar de stad.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

43 REACTIES
 1. Waarom men zich steeds bezig houd met dit soort dingen kan ik me niet voor stellen dat je er in geloofd moet je zelf weten maar ik heb me jaren laten voorschotelen wat de zogenaamde bonoemang zei en dat deed ik ook maar een ding is bij mij heel helder dit soort kwaksalvers krijgen geen cent meer uit mijn zak ze kunnen zich zelf nouwelijks onderhouden dan gaan ze jou vertellen wat jou mankeerd ” sukkels zijn ze allemaal jou geld hebben ze nodig en niets anders ze vertellen je zomaar iets en dat moet je zogenaamd geloven .”GET A FUCKING LIVE BONOE MANG”


  Maak melding
 2. Beste Clark

  Prachtig geschreven.ik zie me daar zitten en het meemaken.
  Dank je wel dat je een deel van me Cultuur belicht op een fijne manier.
  ik ben heel trost op me Blaka man roots.
  niets te make nanga den.

  Kleine Kwa / Mozes


  Maak melding
 3. doe niet zo achterlijk the bom,het zijn jullie die het eerst onder die tent springen,en met problemen rond lopen laat een ieder in zijn waarde.ju bun day no klets
  clark op naar de volgende wintipre.

  een mooie ervaring Clark.

  Akuba


  Maak melding
 4. Beste Clark,
  heel mooi jeverhaal over onze cultuur,traditie en bovenal spiritueel belevenis. Dit moeten we doorgeven aan onze jeugd om te beseffen dat ze hun godsdienst moeten getuigen en eren, waarderen onze normen en waarden, te komen tot waarachtig menszijn en inzich. Dank je wel, je ben weer,nog meer, in waarde gestegen in je aura.

  Vriendelijke groet,

  Redi musu


  Maak melding
 5. Daarom gaat het land naar de malle moer sind de NPS aan de macht is.
  Ze zijn bezeten met deze verdwaalde geesten uit het afrikaanse continent.
  Kijk maar naar landen zoals Haiti die geloven ook in deze onzin het land is straatarm en ze blijven heilig in geloven.
  Over een x aantal jaren is suriname ook afrikaans gekleurd.


  Maak melding
 6. prachtig geschreven. dat er toch lui zijn die hier negatief reageren. lafaards die zichveilig achten achter het internet. weinig respect tonen voor wat anderen een serieuze overtuiging is. keep giving us stories like this clark. ik kijk uit naar het tweede deel.


  Maak melding
 7. als je in een schepper (GOD) geloof kan je je niet bezig houden met dit soort dingen. nergens in de bijbel staat geschreven dat een land of volk of natie die zich bezig houdt met black magic gezegend is, als suriname een gezegend land is laat ik aan elk individu over om dat te beantwoorden.


  Maak melding
 8. Beste Clark,

  Ik vind het een heel mooi verhaal en vooral op een mooie, meeslepende manier verteld. Iedereen moet voor zichzelf weten of hij/zij er niet of wel in gelooft vind ik. Persoonlijk heb ik niet zoveel met winti of bonu,alhoewel ik wel geloof dat het bestaat. Het is in ieder geval een mooi verhaal en daar gaat het om.


  Maak melding
 9. leef en laat leven. en in de bijbel staat heel veel. veel goed maar ook veel kwaad. dankzij de bijbel heeft de slavernij eeuwen kunnen bestaan. het zwarte volk de zonen van cham. dat staat allemaal in de bijbel dus Dollo hou op met je bijbel gezicht. mensne die de bijbel aanhalen om hun gelijk te proberen te krijgen zijn zwakkelingen. kom met je eigen standpunten daar heb ik meer respect voor. en diana je hebt gelijk. practhtig verhaal of je nou gelooofd of niet. mooi sfeervol beschreven.


  Maak melding
 10. suriname is een land waar winti jaren lang is onderdruk. en dat gebeurd nog steeds. de kerken schieten als paddestoelen uit de lucht. zieltjes winnen is al eeuwen de norm in Suriname. toch is de moraal van de mensen en niet op vooruit gegaan. als men het geloof van de voorouders met respect zou behandelen zoals in dit stuk bliijk zou het land er vrediger van zijn.
  en de vergelijking met Haitie gaat niet op. het is belachelijk om winti in suriname met de vodoo in haitie tevergelijken waar mensen worden vermoord in naam van de religie. de problemen in hatie liggen overigens ook verder dan religie. corrupte regeringen die jaar in jaar uit het land regeren en de mensen arm hebben gehouden. tegenwerkingen van het westen omdat het land het eerste onafhankelijke land is die zich van de juk van de slavernij heeft bevrijd door de strijden. ken je geschiedens voor je oordeeld.


  Maak melding
 11. Lieve Clark

  Ik ben een jonge vrouw van 30, toen ik je verhaal las leek het dat ik er bij was en dat ik al die mensen kon ik zag het echt voor me gebeuren, op de manier hoe jij schrijft laat jij volgens mijn de mensen het ervaren. Ga zo door want ik geniet van je verhalen en zo zijn er der meer.

  Veel bossies van een jonge vrouw van 30


  Maak melding
 12. Hallo Clark
  Een mooi verhaar en goed dat je dat kon meemaken.
  Wel mijn mening erover is dat die geesten (winti’s) wel bestaan en heb ze zelf ervaren.
  Het hangd van af welke bonoe mang je gaat en je rare dingen verteld.Je moet het goed treffen om een goede te vinden.Ik was vaan in de bossen en op de feesten.Ik zal je zeggen dat ik ook met mijn familie doe aan winti en genoeg heb gezien met eigen ogen.
  Zeg, hoe weet de bonoemang iets wat hij nooit kon weten over mij? Dus die sprak geen leugens !!
  Ik kreeg ook dromen over dingen die zouden gebeuren en na 3 dagen gebeurde het.Er openbaarde een wintie die dingen vertelde die ik nooit wist.Ik weet dat er een god is en daarom bidden alle bonoe mangs tot God voordat ze biginnen met de winti.
  Weet je , God heeft alles gemaakt,ook de bladeren waarmee ze baden heeft God geschapen.
  Ja ik geloof in Godmaar er is ook meer om ons heen.Ik heb geesten gezien en kan je zeggen hoe een paar eruit zien.Het is zi dat er iets kwaad was op de weg en een leba mijn thuis heeft gebracht.Ik heb het in levende lijven nast me gezien en nog veel andere.
  Hoe kan ik niet geloven dat ze er zijn ?
  Ik zou willen zeggen tegen de surinamers die zeggen dat het niet bestaat van:als je er niets van wilt weten geeft dat niet, maar laat de mensenmet rust die daarmee bezig zijn en scheld ze niet uit.Die winti’s bestaan er echt.Ik heb ze echt gezien.
  Ik kan je zoveel vertellen want ik woonde met een bonoemand samen.Als je de bijbel leest zal je ook in het ouden testament vinden over kruiden baden.Wel ook dezelfde kruiden gebruikt de bonoemang.Kruiden baden bestonden er al heellang, maar word nu anders benoemd.
  Maar ja, laat leven en leef.

  [email protected]


  Maak melding
 13. Bonu…Bonu… vanodu…vanodu..Kotluku…enz. enz. mi-boi het zal je heel verbrengen hoor, heel ver tot dat jij als een dom achterlijke zombie gaat leven.
  Tik you ai and luku tamara you lati.


  Maak melding
 14. deze schrijver is wat mij betreft ondergewaardeerd door onze eigen mensen. je mag inhoudelijk van zijn werk vinden wat je wilt. technisch is hij een groor schrijver.


  Maak melding
 15. Decennia lang hebben we geloof gehecht aan het todo- en sneki verhaal. Anno 2007 weten we wel beter. Witti fisi-witti fisi o! Ik heb nog nooit een witte slang gezien.


  Maak melding
 16. Hallo Clark,

  Ik bewonder je als schrijver,je weet heftige
  gevoelens bij mensen los te maken. En ik weet dat er meer is tussen hemel en aarde,de ene boenoeman is de andere niet er zijn (zoals in elk geloof) goede en kwade.
  Hoop nog veel van je te lezen.

  Oya


  Maak melding
 17. ach man wat een bullshit. vandaag de dag heeft iedereen spellingscontrole op zijn computer, foutloos schrijven is daarom geen kunst meer.waar lul je over. hater. of mislukte collega schrijver. een schrijver moet ontroeren en je diep van binnen treffen met zijn werk. hij hoeft geen neerlandicus te zijn.


  Maak melding
 18. ik heb alle reacties, voor – en tegens gelezen met veel waardering aan een ieder zijn/haar reactie.Zeer gewaardeerde C. Accord, ik heb tweemaal werk van je gelezen, de informatie welke ik eruit haalde waren voor mij onbekend als geboren en getogen in suriname, zo ook anderen. ik ben je zeer erkentelijk dat ik door jouw werk een stukje geschiedenis van mijn land te weten ben gekomen,en tevens over mijn wintie cultuur . Jij als een van onze weinige surinaamse schrijvers, moet beter gewaardeerd worden, ik vind dat als er iemand is die vind dat een ander iets niet goed doet, lever kritiek maar op een opbouwende manier, stap naar voren en zeg clark zo kun je het een volgende keer beter doen. Toch moet er verschil zijn, clark je hebt je eigen schrijfsstijl, het is jou eigen,
  en dit heeft je in de schijwerpers gebracht. Je bent je zelf , en dit bepaald je verdere ontwikkeling in het schrijven.
  Ik heb toevallig een uitzending gevolgd, bij een bekende radio zender in rotterdam waar de heer mack-nack aan het woord was. ik ben wijzer geworden van vele negatieve praktijken, van zgn. wintie priesters en prieteressen, dankzij de voorlichting van heer mack-nack, hoe heilig de wintie leer is, en hoe ermee om te gaan.
  de mensen die wintie leer verwarren met zwartemaggie en de slechterikken die zij zijn tegen gekomen, maak je niet zoveel zorgen, stuur liefde naar ze toe, open je hart en vraag aan je geestelijke begeleiders(winties)om je naar de juiste persoon te begeleiden.Als je je cultuur vernedert en morgen verwacht dat je van die zelfde cultuur hulp zal krijgen , je zal van een koude kermis thuiskomen .valse bonu(nep wintiepriester)kom je dan tegen, het zij zo.
  C.Accord speciaal voor jou een gebed van mijn winties voor jou.
  Mi e begie inie a ning foe a moro hei santa jeje , mama aisa, tata loko, nanga ding piking foe ding, kong mitie ding ede kabra foe holland kondre pe joe e skrifie, kong mitie sranang doti, alla liba pe oeng bigisma kemopo, ding die oeng sabi, nanga ding die oenoe no sabi foe ding wai makka nanga takroe mofo gi joe, foe joe kang doe joe skrifiwroko leki wang dja dja sranang skrifiemang moro fara,en nanga presirie,dati mi krindeistarie e begi gi joe. go so moro fara.bikasi jongoe wang e lesie joe torie toe.
  kort vertaald ik heb de schepper , moeder van de aarde, de winties, de voorouders, gevraagd om Clark in zijn werk te beschermen, en dat hij geen opstakkels mag krijgen , dat hij zijn werk met plezier mag doen, omdat er ook jongeren zijn die zijn werk lezen, om beter over hun wintie geïnformeerd te worden. sorry voor de taalfouten i do it my way
  m.vr.gr
  krindeistarie


  Maak melding
 19. Zwarte maggie= zwarte maggie.
  Wintie = wintie, deze is niet aan iets anders verbonden, dan aan god de schepper van alles.
  in alle culturen komt zwartemaggie voor wat ten koste gaat van de gezonheid van hun die het bedrijven.
  Ik vind wintie lekker geheimzinnig en is het alleen voor ingewijden met een rein hart,om de machtige kennis waarover je komt te beschikken naar eer en geweten kan beoefenen,zo dat zij die hulp nodig hebben, er baat bij hebben.
  Wintie= goede kok/obia/arts……. die zijn geheimen niet prijs geeft aan iedereen.
  mvr.gr


  Maak melding
 20. er zou een website moeten komen waar mensen met hun wintie vraagstukken naar toe kunnen. want hoe graag sommigen wintie in een negative daglicht willen stellen. het is de levensovertuiging van een heel grootdeel van de surinamers. winti is het toppunt van intergratie. kijk maar naar ingi winti, kieliwinti en bakrawinti (officier). een intergartie van het afrikaanse met de culturen die ze in het nieuwe land is komen aantreffen. dus nuff respect.


  Maak melding
 21. geloof in je zelf en niet in bonoe mang ze
  laaielichters.GOD is de allemachtige geloof in hHem en je zelf en je eigen
  krachten. geen abrakadabra dat is shit en pure onzin. africa haiietie enz enz al die landen die daaraan mee doen kijk naar ze ze gaan nooit voor uit blijven dom en arm dus dat.treurig ai boi waar gaat het naar toe
  sreeya


  Maak melding
 22. Blanken vinden dit soort verhalen prachtig voor de onnozelen.

  Ze zullen dit soort gebruiken juist bevorderen mits het niet in hun eigen huis gebeurt.

  Wat is er nou mooi aan zo’n imbiciel verhaal.

  Voer je geest met schoonheid en niet deze shit man. Anders wordt je ook die shit.

  Breng bloem verhalen en creativiteit in je geest wil je een respectabel mens zijn voor jezelf op de eerste plaats.

  Dit soort stories hebben maar een waarde en dat is in de openhaard ermee!
  Dit zijn duivels versen die hun oorsprong hebben in verschijningen die gecreerd zijn.

  In Su. heb je leba’s en andere zgn.geesten maar zijn dat wel geesten????

  In Colombia en Salvador heb je Chupacabra’s en nog vele andere soorten.
  In Indonesie heb je de “Sunderbolong” . In mijn optiek zijn dat allemaal resultaten van 1000 den jaren hybride testen die worden uitgevoerd diep onder de grond in hun laboratoria, om de ultieme slaaf te genereren en laten het volk in de waan dat dit voorouderlijke geesten of dergelijke zijn.

  Ze zijn zeker ECHT! Net zo echt als de NWO zelf. Als je goed kijkjt dan zul je overeenkomsten zien met BORIS BUSCH. Hij is ook een echte.


  Maak melding
 23. (meisje)Ik wil gaan baden …..(kerel)ga dan maar…(m)nee..niet gewoon…..(k)hoe dan …(m)in Su.

  (k)Maar jij hebt geen geld wie moet het betalen…(m)jij…(k)meisje mi….(k)Zie jij niet dat de euro’s duur zijn.

  (m)Maar als jij mij wil moet jij mijn hibies betalen….(k)meisje dan stoppen wij de relatie hoor.

  (k)Ik ben geen verkwanselaar nog verkwister I’am not FRONT….gi.. gi.. ghi.. ai boi soso law toch, tja mi moni go lasi…daarom altijd unu bloot….en din man e lon gwi.

  Uma iemsabie bonu man na anasie e pre ing…liegers, bedriegers…iemsabie echt.


  Maak melding
 24. Waarom die afrikaanse landen etc. niet vooruit komen, is omdat de Nederlanders en al die andere europeanen ons met slimme tactieken onderdrukt hebben, en het zo hebben weten te houden. Al onze rijkdom zit in Nederland etc., wij hebben het opgebouwd, ONZE VOOROUDERS, dit heeft niets met geloof te maken.


  Maak melding
 25. Ai boi het is toch bizaar dat sommige mensen nog altijd niet door hebben dat wij niet alleen op aarde zijn…Zonder onze winti’s(gidsen) waren de meeste van ons al bij god.God is de almachtigste maar hij heeft zijn engelen(kra,djodjo,winti’s) bij ons gezet om ons in ons aardse leven te begeleiden (volgens mij).Alles is twee ledig: goed en kwaad ,zwart en wit ,dood en levend ,sterk en zwak ,moedig en laf,wijs en dom,etc. Je kan de hele dag bidden tot god om je slim en wijs te maken ,maar als je niet zelf een boek pakt en gaat studeren zal god niet veel voor je doen…..Mensen die hun cultuur niet mee hebben gekregen zijn eigenlijk of ontkennen weten eigenlijk niet hoeveel ze achter staan op mensen die het wel mee hebben.Ik heb slechts een ding voor mensen die bonu werk afbreken en minachtend er tegenover staan :”zolang je vuur gebruikt om lekker te koken en thee te maken heb je niets te vrezen van dat vuur en is het niet distructief gebruik je om dingen te vernietigen moet je de gevolgen ook zelf dragen”.


  Maak melding
 26. Trouwens het is niet omdat sommige mensen door een bonumang zijn opgelicht dat dit wil zeggen dat er geen goeie bonumangs zijn.
  Zoals het spreekwoord zegt niet iedereeen over dezelfde kam scheren…Je moet al veel geluk hebben dat je van de eerste keer direkt bij een topper terecht komt.Als je een dokter raadpleegd weet toch ook niet direkt of hij jou wel zal kunnen helpen zoals het hoort?
  Hoeveel artsen lopen daarbuiten rond die mensen doodmaken door medische fouten of gehandicapt?Maar toch als mensen ziek zijn gaan ze naar de dokter weliswaar een andere .Want als je medische hulp nodig hebt moet je gaan anders zijn de gevolgen niet te overzien.
  Dit is ook zo bij een bonumang als je culturele problemen hebt kan alleen zo iemand je helpen…En voor mij is dat het mooiste wat een volk kan hebben is een culturele rijkdom zoals wij hebben.


  Maak melding
 27. hi,
  he he eindelijk leest ik iets van mijn cultuur in een hogere vorm en heel netjes ai clarck thank u .. en aan de mensen die opgelicht zijn wil ik zeggen volgende keer als je in nood zit raad ik altijd aan fu sit” wan begi tafra gi den bigisma fu ju zodat ze je kunnen begeleiden naar de beste bonu man voor het probleem dat je aangaat want een goede voobereding is een halve werk .. lit wan kandra tak anga den bigisma fu tjar ju na wan bun pasi fu fenni jepi . dan mi e gi ju a garantie tak no wan sma o njan ju moni . if ju ab bun jeje na ju dan no man sma kan hor un na spotu .. dus het gebed is het sleutel om de juiste duman te vinden mijne mensen .. maar als je bij elke wissewasje naar een bonuman rent dan o dwang ai ju dus blijft bidden en wacht op de juiste tekenen om te gaan .. je krijgt ze zeker in dromen .. in nen fu anana keduaman keduapon … blessed be. edward….


  Maak melding
 28. Hallo,mjn reactie past niet bij dit topic…maar ik moet het ergens kwijt..ik ben op zoek naar antwoord…Ik ben zelf geen Surinaamse dame..maar kom van oorsprong we’ll uit zuid amerika.
  Ik heb al 3 jaar een relatie met een onzettend lieve Surinaamse man..die onzettend verliefd is op mij en ik op hem..in onze relatie komt er bijna nooit ruzie voor..we’ll af en toe een mening verschil,wat normaal is.
  Deze man is een man die weet. Wat hij wil en gaat Er ook voor,hij is een man met een hele sterke wil,en dat bewonder ik zoveel aan hem.hij is een zakenman in hart en nieren.
  Ik zelf ben een zeer zelfstandige vrouw,sinds kort ben ik voor mijzelf begonnen,ik heb jaren keihard gewerkt om te komen waar ik nu ben,met de hulp van God.
  Mijn Vriend is 6 maanden geleden vertrokken naar Suriname voor zakenreis dat ongeveer 2 maanden zou gaan duren,geen enkel probleem van mijn kant,ik ben het al zo gewend dat hij vaak op reis gaat en ook voor lange periodes,hij reist onzettend veel door zuid amerika,Zoals Nicaragua,peru,Argentinie enz..
  Maar altijd als hij weg was was. Er ook nooit probleem tussen ons,het was goed,ik begrijp het ook en heb er normaal ook totaal nergens Moeite mee,maar sinds hij in Suriname zit en dat was vanaf het begin,voelde het ergens bij mij niet goed,er was niks aan de hand in het begin,we waren nog steeds super verliefd en gek genoeg nog meer als normaal,er was Alsof er een bepaalde kracht onze lIefde voor elkaar groter maakte een onzettend heerlijk gevoel.
  Maar vrij snel toen hij in Surimane was kreeg ik nare dromen over hem en mij,ik droomde dat ik samen met hem thuIs was bij hem.in mijn droom zag ik dat we samen in zijn huiskamer stonden te praten hij bleef met zijn zijkant voor me staan en keek we’ll mijn richting op maar keek niet naar mij..het leek eerder dat hij naar de grond keek en bedust was…ik sprak Met hem in mijn droom maar ik weet niet wat Ik zei,ik hoorde ook verder geen stem geluiden van geen van ons beide,ik probeerde in mijn droom zijn hand vast te pakken en vroeg hem iets,hij draaide zich om mijn richting op in een hele boze en dwingende houding en keek zo kwaad naar mij,ik schrok vreselijk en plotseling uit het nIets wilde hij mij wurgen tot de dood erop volgde,ik heb dit droom 2x achter akaar gedroomd.
  Ik had het hem verteld,hij zei..ja maar Amor je weet dat ik je nooit zoiets zal aandoen..ik heb het daarna laten gaan,en ging naar mijn idee gewoon verder met ons leven.
  Een paar weken later,begon hij te klagen over hoofdpijn,erge hoofdpijn,zo’n pijn dat hij ermee opstond en ermee naar bed ging,zo erg dat hij daglicht niet kon verdragen,ik heb hem zo vaak gesmeekt om A.U.B naar een dokter te gaan maar die eigenwijs wilde niet..het heeft ongeveer 2. Weken geduurd dat het eindelijk over Was.
  In de tussen tijd was er nog niks aan de hand,tot een paar weken later toen ik vragen begon te stellen van wanneer hij vanplan was om weer terug te komen naar huis,hij was nog niet klaar de zaken gingen niet zoals hij wilde.
  Op een avond ging ik op tijd naar bed en er was helemaal niks met mij aan de hand,ik heb nog een fIlm Liggen kijken op bed,en viel daarna in slaap,naar mijn idee heb ik keihard doorgeslapen iets wat ik normaal nooit doe,ik word een paar X per nacht wakker,maar die macht niet.
  Die ochtend ging mijn wekker ik wilde mij omdraaien om die wekker uit te zetten en in eens voelde ik Zo’n een gigantische pijn aan mijn rechter schouder dat ik het uitschreeuwde zo’n vreselijk pijn voelde ik,mijn kindje is schrikkend wakker geworden hij lag naast mij heerlijk te slapen.
  Ik had gelukkig alles van mijn zoontje klaar staan,dus hij hoefde zich maar te douchen en aan te kleden en hij kon naar school gaan,ik heb die ochtend mij afwezigheid gemeld naar mijn collegas,en had 6 paracetamol ingenomen en ben gaan proberen te slapen,maar het lukte nIet de pijn werd als maar heftiger,zo heftig dat ik op een gegeven moment een buurvrouw erbij heb gehaald want ik kon het de pijn lichaamelijk
  niet meer aan,ik ben naar de huisarts gegaan,die arme man kon me niet eens aanraken of Ik schreeuwde het uit van de pijn..3 dagen later was het nog steeds hetzelfde ik was op een gegeven moMent opgenomen bij de huisartsen post waar ze een onderzoek hebben gedaan naar een ontsteking..maar. Ze konden niks vinden in mijn bloed ik kreeg morfine mee en dat was het,meer konden ze niet doen…dagen gingen voorbij en ik had nog steeds zo’n een vreselijk pijn zo erg dat ik door de hevige pijn begon over te geven tot bloedens toe,ik liep rood aan zwetend over mijn hele lichaam het leek of ik gloeide van binnen maar ik had totaal geen verhoging.
  Mijn kat,mijn lieve kat werd tegelijkertijd met mij ook zo onzettend ziek,hij begon ook tot bloedens toe over te geven..at niet meer,was afwezig…naar de dieren arts geweest met hem maar ze konden niks vinden.
  Geen virus helemaal niks.
  In de tussentijd werd de pijn zo ernstig bij mij dat ik maar weer naar de huisarts ging..hij wist het ook niet meer en ik zag de waanhoop ook in zijn ogen,er was inmiddels al 18 verschillende testen bij mij gedaan en geen enkel resultaat.ik heb op een gegeven moment gevraagd of hij foto’s van mijn arm kon laten maken want dIe pijn was niet te harden,ik liep inmiddels erbij als een levende dode ik werd grauw en had hele dondkere kringen rond mijn ogen,ik kon nIet meer eten,maar begon heel snel aan te komen in gewicht..ik sport 5 dagen in de week Cardio en krachtraining dus was normaal gezond als een vis.
  Eenmaal in het ziekenhuis werden er foto’s gemaakt van mijn schouder en arm,daaruit bleek dat mijn arm op 4 plaatsen zo zwaar gekneusd was dat er scheurtjes te zien waren…????? Ik begreep er helemaal niks ervan en de artsen ook niet,ik ben nIet gevaLlen of ergems tegeaan gestoot of wat dan ook dat mijn lichaam zo toegetakeld was..????….
  Dus dat verklaarde die hevige pijn..en toch ondanks dat vertrouwde 1 arts het nog nIet en liet me alweer een bloedtest doen..uit die test bleek ik ineens eem bloedprop te hebben..??? Hoe dan??… Ik werd per direkt geholpen..als ik er nog 1 dag mee had gelopen had het slecht kunnen aflopen met mij…maar in die tussentijd..kregen. Wij 2 afstand van elkaar..door de pijn en zo ziek dat ik mij voelde had ik geen zin in nIemand..ook niet in hem..hij was nog steeds in Suriname…
  Beetje bij beetje kwam van zijn kant afstand naar mij toe..
  Plotseling uit het niets kreeg hij met zijn zakenpartner de grootste ruzie en heeft zijn zaken partner zich teruggetrokken uit hun samen werking..zijn broer houd hem een beetje op afstand en zijn broer is norMaal stappel op hem..
  Wij kregen in de tussen tijd alleen maar ruzie en begonnen met schelden,dat maakte mij zo verdrietig..dit was nooit zo..ik heb nooit in ons relatie gehuild en nu huil ik..ik snapte hem niet meer..het lijkt alsof ik ook niet tegen hem praat maar tegen Een vreemde…plotseling uit het niets zegt hij op een dag tegen mij..deze relatie gaat niet werken..wij hebben teveel dezelfde belangen…ik ben verder gegaan,,,,,maar als je wil kunnen we vrIenden blijven…ik wIst nIet wat ik hoorde…wat ik ook zei hij. Werd alleen maar kwaaier en begon ineens met beledigingen..ik heb direkt alle contact verbroken..inmiddels zit hij nog steeds in Suriname…is mijn VrIend gekrooid?


  Maak melding
 29. Zaterdag 16 februari 2013 om 07:35 uur, door latinalady

  Hallo,mjn reactie past niet bij dit topic…maar ik moet het ergens kwijt..ik ben op zoek naar antwoord.

  is mijn VrIend gekrooid?
  ………………………………………………

  Wat een verhaal zeg op deze vroege zaterdagochtend.

  Ik zou adviseren om zo gauw mogelijk contact op te nemen met de bekende BaasWaterval.
  Praktijk Baaswaterval: Al jaren uw deskundig Winti specialist.
  Deze heeft ook direct een oplossing voor uw vraag.

  En u kunt eventueel ook het boek van Chris Polanen kopen.
  Seksualiteit en Erotiek in Suriname & Nederland
  Door Chris Polanen –


  Maak melding
 30. LATINA LADY: Doet je vriend toevallig zaken met iemand met de initialen DDB in Surimaribo?
  Neem dan kontakt op met een zekere Stevie wonder Meye, die kan je vast helpen.
  En mocht je die ex van je nog een keer spreken, zeg dan maar tegen hem: Amor mio no te vayas, que llorar.


  Maak melding
 31. @ Far.E

  Bedankt voor uw reactie en advies..ik heb de advertentie van baaswater gezien op de site..em Heb ook hun website gelezen…en ik ga deze week contact opnemen..ik heb nog zoveel vragen….ik ben van huisuit Christelijk opgevoed..en ik heb van huis uit ook altijd meegekregen dat dit soort praktijken bestaan…ik heb altijd geleerd dat je geen poorten moet openmaken..het heeft altijd reactie…ik heb in de periode dat ik Ziek was ook heel veel gebeden en Gods naam hard opgeroepen om mij te helpen..en ik geloof ook zeker dat hij mij heeft geholpen..dat ik hier nog ben is door hem…het enige wat ik wil Is bevestiging of het ook klopt wat ik heel sterk voel van binnen..ik zelf zal nIet veel voor hem kunnen doen..alleen bidden en god vragen om zijn ogen te openen en hem te beschermen..Al zal het niet meer gaan tussen ons…ik wil dat hij geneest en een gelukkig man word..ik wil niks terugsturen…ik laat die persoon in de handen van God..Zoals mijn Oma altijd zei tegen ons..Hij daar boven neemt ook een Middag dutje..maar hij slaapt nIet hard..hij hoort alles..en daar vertrouw ik op
  Bedabkt…


  Maak melding
 32. hoi

  Die domme achterlijke mensen die rotzooi verkondigen over hun eigen cultuur en geloof ,sani no mitie ding itie!
  geloof maar in je wave dat is pas achterlijk! je verschuilt je kroeshaar achter plastic-haar schaam je ,,je soms voor je zelf?
  Onze winti geloof is veelzijdig en heel mooi, als donkere mensen hun geloof belijden is het nooit en nooit goed Haiti kan ik mijn best begrijpen Mijn volle respect daar -voor Surinamers hebben hun winti geloof . Als een hindoe dat doet is het goed ja, ja . Ga naar de kerken die doen als of ze rechtstreeks contact met God hebben Hou toch op man
  in die kerken word er van te voren afgesproken wat er gedaan gaat worden als er een woord door patser gezegd word doe toch niet zo naïef man
  ,patser loopt in de nacht naar een bunoeman en overdag houdt hij de kerk gangers voor de gek.. mensen geloof in winti , zonder de Winti
  had ik mijn diploma’s niet gehaald vandaag de dag gaan deuren voor mij open
  Het zijn de Winti die mij naar school gestuurd hebben en mij gemotiveerd hebben , Misschien heb jij geen wintie met bevoegdheid , misschien heb je van de laagste klassen die weten niet wat educatie is dusss Lul niet over winti
  ze zijn heel lief en helpen je uit de brand!!!! ik hou van ze!!!


  Maak melding
 33. Ik ben ten einde raad!!!!! Mijn vriend heeft last van vodu in zijn huis gebeuren dingen! Hoe komt hij er in hemelsnaam vanaf.
  Hij heeft alleen naar pech.
  Heeft zich laten baden veel geld betaald!!!!!
  Please er is geen geld meer.
  Maar hoe komt hij hier vanaf!!!!!
  Hij praat ,bidt doet er zelf alles aan om geen last meer te hebben van het kwade maar niets lijkt te helpen!!!!!! En er is geen geld meer om verder gaan !!!! Hij kan het niet neer aan!!!!! HELP PLEASE!!!!!! Wil hem niet kwijt


  Maak melding
 34. Slangen hebben hun rol in de natuur. Alleen christenen en de andere woestijn godsdiensten hebben slangen een slechte naam gegeven. Hindoes vinden de slangen ook heilig.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES