Surinaamse organisaties klagen Nederland aan

53

Een aantal Surinaamse organisaties heeft deze week de Nederlandse Staat bij de European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment te Straatsburg in Frankrijk en het Europees Parlement te Brussel in België aangeklaagd. Aanleiding hiervoor vormen de 100% controles op Schiphol, die de overheid gewoon door laat gaan.

Het Openbaar rapport van de Nationale ombudsman heeft in feite de 100% controles op Schiphol met de grond gelijk gemaakt. Ook aan een drie tal Arresten van het gerechtshof Amsterdam waaruit nu blijkt dat er geen wettelijk basis voor deze controles bestaat heeft de Nederlandse regering lak aan.

Het is voor de Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN), Sociaal Kulturele Vereniging SHIVA, Vereniging Van Reizigers (VVR) en de Vereniging Van Surinaamse Ondernemers (VVSO) onacceptabel dat ondanks het Openbaar rapport van de Nationale ombudsman van 27 juni 2006 met het nummer: 2006/230 en schriftelijke kamervragen van de leden drs. Harry van Bommel en mr. Jan de Wit feitelijk zonder wettelijke basis gewoon doorgaan net alsof er niets aan de hand is.

Volgens woordvoerder Mahin Jankie van de samenwerkende organisaties hebben de organisaties geen keus dan alle mogelijke juridische wegen te bewandelen. Een Kort Geding tegen de Nederlandse Staat wordt ook overwogen.Het is voor de organisaties niet te accepteren dat de Nederlandse Staat systematisch Surinamers vernedert en hun Mensenrechten vertrapt.


53 REACTIES

 1. het wordt tijd dat Surinamers in actie komen. Wij moeten niet alles van onze kant laten gaan. Degenen die slechte bedoelningen hebben moeten wel degelijk aangepakt en bestraft worden.


  Maak melding

 2. Mijn complimenten voor deze organisaties, die opkomen voor hun rechten. Ik hoop dat er meer organisaties zullen volgen die hier een voorbeeld aan nemen. Gewoon verdiepen in de wet- en regelgeving en als blijkt dat een actie juridisch niet door de beugel kan: gewoon actie ondernemen via de rechterlijke macht. Veel succes voor alle betrokkenen!!


  Maak melding

 3. Het zou beter zijn om een handtekeningenacties te starten en dit te overhandigen aan het europees parlement afdeling mensenrechten.Er zijn heel veel surinamers en ook witten die oneens zijn met de 100% controle op schiphol. Een handtekeningenactie kan volgens mij ook via het internet worden opgestart of zie ik het verkeerd????


  Maak melding

 4. Onze eigen regering heeft overvolle cellen ,slaat verdachten , de politie is out of control en men gaat klagen over de politie op schiphol.Ik heb honderd procent controle meegemaakt en zo een drama is het niet.Ga eens naar de sauna, ga naar de gym en boem al die bakras in hun naakie.Dan heb ik nog nooit mijn kleren op schiphol hoeven uit te doen, ik praat met de ambtenaren en mag weer gaan.
  Als je niks te verbergen hebt mag je zo verder.En als men je toch aanhoud ga je in een cel voor je zelf en niet met 30 extra mensen.We moeten klagen over het beleid in de cellen van Paramaribo, de hardhandige behandeling van de politie in Suriname.

  In al mijn jaren vliegen heb ik altijd een angstig gevoel bij de justie op zanderij en niet bij die van schiphol.Nooit is het op schiphol in me op gekomen dat die agent zal gaan schieten.
  Nog steeds zijn de cellen in paramaribo overvol.Wie doet er wat aan? wie hier praat daar nog meer over.


  Maak melding

 5. Nederland verlegt maatregelen naar Suriname om aan een veroordeling te ontkomen.
  Die apen in Suri gaan weer gewoon meewerken.
  Vraag aan je politieke partij in Nederland om zich nog voor de verkiezing van november a.s. duidelijk uit te laten over deze vernederingen


  Maak melding

 6. Geachte Lafu,

  Dat U niet zo’n probleem heeft met de 100%-controle mag. Als anderen dat wel hebben staat het hen vrij daar tegen te ageren. Het is hun goed recht. Als U vindt dat er iets niet goed in Suriname is bij de Politie en Justitie, doe dan uw beklag. Per slot van rekening heeft het gros van de mensen die in de cellen in Paramaribo zitten wel degelijk wat op hun kerfstok, terwijl in Nederland met iedere reizoger aan de gang wordt gegaan omdat ze toch allemaal “daar vandaan” komen.
  Waar praten wij nu over?. De Nederlandse Ombudsman vindt het niet door de beugel kunnen en U geeft hem in principe daarin ongelijk?. U heeft het anders toch wel over de situatie in Suriname?. Misschien dat als het U eens overkomt U een andere mening zal zijn toegedaan. Tot dan moet U het vooral maar niet zo erg of mensonterend blijven vinden.


  Maak melding

 7. jammerrr,
  nu het mogeijk is gaat mijn voorkeur naar
  een klacht met het dwingend verzoek aan de ned staat achterstallige loon als nog aan de nabestaanden te betalen. dan zijn wij goed bezig. dit mag niet via achterkamers worden geregeld maar publieke worden beklonken.

  tai ori


  Maak melding

 8. Het is toch normaal om 100% controle uit te voeren.Ze doen die controle ook niet voor hun plezier.Hoe denken de organsaties die drugstransporten dan aan te pakken.Door op te komen voor die drugshandelaren is een slechte zaak en niet goed te praten.
  Dus mensen laat die mense gewoon doorgaan met de controle en laten wij gezamenlijk dit probleem positief benaderen en samen ten strijde gaan tegen soortgelijke overtredingen


  Maak melding

 9. er is een apparaat uitgevonden dat door je kleren heen kan gluren.dit vind ik zeer vernederend. bij handtastelijke controle kan je nog verweren maar controle via robot niet. welke van twee controle methode accepteer je?
  wat de beleidsmaker succes noemt, is voor mij een poppenspel!


  Maak melding

 10. Gillie die nederlandse ombudsman heeft deze zelfde jankie ook gelijk gegeven over zijn status als nederlandse surinamer en oja surinamers schelden hem daarvoor uit ,de Surinaamse regering honoreert zijn rechten niet als surinamer, de regering moet jankie miljoenen betalen voor een kortgeding dat hij gewonnen heeft hieromtrent.
  Dus zo nauw nemen jullie het weer niet met de nederlandse ombudsman,in fact suriname, surinamers geven hem ongelijk.
  En nu plotseling… de ombudsman heeft gezegd?

  Gelijk heb je gillie, wie een probleem heeft met Nederland en zijn controle mag zijn beklag doen bij nederland, verwacht alleen niet dat ik ga lopen prijzen terwijl we onderweg naar zanderij een erger justitieel apparaat tegen komen en doen alsof het niet zo is.

  Je schrijft zelf zonder te onderkennen dat het totaal verkeerd gaat in ons eigen land over de situatie in nederland.Het lijkt ,let wel lijkt, mij alsof het je weinig kan schelen hoe justitie in suriname hun eigen burgers behandelt.Maar dan plotseling een drama over een behandeling op schiphol?
  Moest je die controle zien toen er laats weer terroristen bezig waren.En iedereen is boos op de terroristen en niet justitie.Jullie moeten boos zijn op bolletjes slikkers en niet de politie voor het ongemak dat je ervaart.

  Wat die organisatie niet zegt is dat vanwege overvolle cellen een groot deel van de bolletjes slikkers een process verbaal krijgen en naar huis mogen.een process verbaal en dat is it.Gebeurt toch!!!In suriname ga je gewoon in die overvolle cel.Daar moet ik outrage over horen maar nee.Waar je goed behandelt word klagen jullie.Ik ben rugoreuzer met me kleren aan gefouillleerd in suriname, dan in nederland.


  Maak melding

 11. Honderd procent controle is een process van zanderij tot schiphol.
  dus als ik er over ga klagen doe ik het voor de hele keten en het resultaat van wat er met me kan gebeuren.En de mensen rechtenschendingen van deze controle vinden we in Paramaribo.
  Ik wil ooit ook mensen horen zeggen:…. EN die sitautie in de surinaamse cellen in onaanvaardbaar, die lange wachttijden voor dat je voor het gerecht komt is ook onaanvaardbaar, die behandeling bij de politie is onaanvaardbaar.Ja mensen wanneer je de cel in moet, moet je ook eerst naakt, je moet verhalen horen van wat er in suriname gebeurt.Je word mishandelt zowel binnen als buiten de cel, de politie brult en gilt, trapt en slaat.Je krijgt geen matras, de toiletten zijn zo smerig ,je slaapt in en zit inde urine, alleen amoniak ruik je, a kopie tof zegt men.
  Maar wanneer surinamers uit de surinaamse cel komen ,doen ze alsof om groot te doen,mi na gangster ,dus vertellen ze niet wat ze overkomen is. sma no musu lafu.

  Kom op voor de echte onrechten.


  Maak melding

 12. De 100% controle is voor ons inderdaad vernederend. Maar hebben wij dat niet zelf in de hand gewerkt? Laten wij onze hand in eigen boezem steken. Ik geef Lafu gelijk. Het is nu eenmaal zo dat de goeien onder de kwaden moeten lijden. Het rapport van de ombudsman is vernietigend, maar de realiteit niet, er worden nog steeds drugskoeriers aangehouden, hebben jullie daar dan een alternatief voor?


  Maak melding

 13. @ Maria

  De meeste drugs komen volgens mij via de haven van Rotterdam binnen en allang niet meer via de bolletjesslikkers.
  Dat zijn vaak arme sloebers die iets willen bijverdienen. Natuurlijk moeten die ook aangepakt worden, maar ik denk dat een bodyscan op Schiphol voldoende is.

  Laat ze de controle in Rotterdam maar opvoeren!

  Maar nee dat zal men niet zo gauw doen. Want een grondige (lees: lange) controle betekent langere wachttijden voor de schepen. Dus minder omzet voor de haven van Rotterdam, omdat ze dan in dezelfde tijd minder vracht kunnen afhandelen.

  Groeten van een SuriNed


  Maak melding

 14. PS Ik vind het niet meer dan terecht dat de Nederlandse Staat aangeklaagd wordt. Heel goede actie van de heer jankie. Ik vind het echt heel moedig dat hij door blijft strijden.

  (Off topic:) Ik durf te wedden dat als er sprake was van een 100% controle op vluchten naar Israel, dat de Joodse lobby dan allang stappen had ondernomen om dat te stoppen.


  Maak melding

 15. Beste Lafu en Maria,

  Laat ik allereerst beginnen te zeggen dat een alle criminele activiteiten moeten worden bestreden, hetgeen ook op een niet beledigende en mensonterende manier kan.
  Helaas suggereert iemand hierboven dat drugskoeriers voornamelijk uit de zwarte bevolking komt (we moeten de hand in eigen boezem steken). Het is jammer dat je niet op de hoogte bent van de witte boorde criminaliteit en niet verder kijkt dan het dogma dat witte mensen alleen maar goede dingen doen ook wle het postkoloniaal syndroom genoemd. Achter de meeste grote drugstransporten en handel zit …? Ter info Nederland staat bekend als de export land van XTC pillen. Ten slotte wil ik opmerken dat alles relatief is: het feit dat je in Sur met 20 in een cel wordt gegooid wil niet zeggen dat je in Nederland geen actie mag voeren voor een beter beleid tegen let wel de gekleurde gemeenschap of zijn er mensen die beweren dat de witte gemeenschap dezelfde beledigende en mensonterende behandelingen krijgen??? Take care of yourself and your human rights.

  Om het een en ander te kunnen relativeren het volgende: zolang er armoede is zullen er ook drugskoeriers zijn en iemand wekt de suggestie dat drugskoeriers voornamelijk uit Zwarte landen komen.


  Maak melding

 16. Meneer,Janki doet er goed aan om door te gaan met het verlagen van de vliegtarieven en niet te gaan klagen over de behandeling van reizigers ivm drugs.Drugsprobleem is niet alleen een surinaamse zaak,maar de hele wereld kampt er mee.Wat Suriname betreft moeten wij proberen de grote bazen aan te pakken en laten zich niet zien en ook niet controleren.
  Hoe moeten wij dit aanpakken?
  De bolletjesslikkers zijn maar koeriers die in geldnood zitten en het vuile werk doen.
  Ze verraden hun grote baas niet en de transporten gaan gewoon door.Als er 1 gepakt wordt is de kans groot dat er meerderen al door de controle heen zijn .
  Wat willen de heren Janki en de anderen hieraan doen?


  Maak melding

 17. ja de mensen die vinden dat het normaal is 100%gecontroleert te worden zullen echt niet normaal zijn en ja als zoiets je nooit is overkomen dan weet je niet wat voor vernedering het is het moet eens gebeuren met hun ouders of met hun zelf dan zullen ze wel anders piepen weet je wel hoeveel oude mensen die gewoon op vacantie komen dit overkomt is dat normaal een moesje die pudiek is.en die onderste boven word gedraaid door een jonge vent of meid van nauwelijks 20?hebben zij dat ook gezocht de drugs naar mijn weten hebben wij negers geleerd van wie?is het niet van de blanke?ik vind de 100% controle gewoon een racistische gedonder en slaafs maar op een heel nette manier vele oudjes willen niet meer komen met vakantie om dat sjeng é kies deng foe opo sor deng schandaal dus vind ik die verenigingen die opkomen voor dat soort dingen een heel gunstig iets.vele surinaamers die opgesloten zijn in suriname hebben het verdient de gevangenis is ook geen lui lekker land en dé wer deng skowtoe édé


  Maak melding

 18. Maar dat is het juist, het is mensonterender hier in Suriname ,dan het op schiphol is.
  Al deze organisaties hebben nog nooit een keer geklaag over iets onbenulligs in Paramaribo. Nee, niks ,we moeten altijd bij ons zelf beginnen.Het feit dat er nooit actie word onder nomen in eigen land om zaken op orde te stellen is verkeerd.De assemblee praat nimmer over de over volle cellen.Nimmer!!!.Deze organisaties nimmer.maar als die nederlanders iets doen is het rassistisch.Ik heb 100% controle meegemaakt.Het is meer een drama om schaamte.


  Maak melding

 19. Is honderd 100% zo een drama?
  Mijn ervaring van het hele proces:
  Gevonnist
  Ik was al gevonnist voor dat ik mijn paspoort uit mijn tas kon halen.
  Op de vlucht van 13 juli jongstleden naar Amsterdam werd ik door Fido op de borst getikt.Een grote speelse herders hond met een vrouwelijke baas liep naar me toe , sprong op en tikte met een poot op de borst en dat was reden om mij met drie agenten te omsingelen. Precies alsof men elle elle aan het spelen was, en je er niet van wist. Tik en jij bent het.En dan the walk of shame.

  Mijn avontuur als bolletjes slikker begon op het JAP,waar ik al laat aankwam vanwege het verkeer in dit land.Men weet gewoon niet te rijden in Suriname.Alle files zijn de oorzaak van een idioot voor in het verkeer of een boro man.
  Ik kwam op Zanderij aan ,checkte in, en liep weer verder, bekend met de situatie,opzoek naar de politie. En daar waren ze dan, tegen woordig alleen Javanen,ja dit merk je op in Suriname,met deze raciale regering. Hoe heb ik ze ontdek,wel Javanen gaan heus niet zitten op Zanderij alsof ze niks te doen hebben,dus vielen ze op.
  Een hunner liep op me af, ik gaf hem gelijk mijn documenten, hij keek boos want hij wilde zich eerst legitimeren.In al mijn jaren vliegen weet ik geen een naam van een agent die mij daar gefouilleerd heeft.Geen een.Ik luister niet eens naar hun naam,lees dat pasje ook niet,en hoop verder te mogen.Hij vraagt op den duur naar mijn bagage, ik zeg: “Wel dit is alles wat ik heb,mijn handbagage”.Hij zegt dat dat niet kan.Ik kijk hem aan en vraag waarom dat niet kan.Hij heeft geen antwoord,maar ik mag me in de kleine kamer voegen.Ik ben vaak in Suriname en om kleren mee te nemen voor 5 weken Paramaribo is niet te doen,dus waarom moeite doen,neem toch niks mee, en koop wat nodig is ter plekke.
  Iets wat ik nooit begrepen heb is waarom Surinamers met zoveel koffers reizen.
  Kleren ,kleren ,kleren om geweldig te doen voor familie en vrienden.Ik heb veel gereisd ook met Nederlanders samen en heb het geleerd neem een tasje mee en geniet.Reis als zakenmensen,reis als drifter en je vakantie is heerlijk.Je hebt niks te verliezen en is het dus genieten.

  Via de kleine kamer kwam in de ruimte daarachter waar mijn tassen gecontroleerd werden, men doorzocht alles maar halfjes niet grondig, en ik vond dat wel vreemd.
  Toen ik weer moest vertellen waarom ik geen bagage had, zei ik dat ik de vorige keer al mijn kleren hier had gelaten en hoef ik dus niks mee te nemen.de ambtenaar leek niet tevreden met het antwoord, maar ik mocht verder.

  Na de familie te hebben gegroet, ging ik vervolgens in de rij voor de MP en hun eigen versie de controle. Er was een kerel daar die allerlei idiote dingen zei dat de ambtenaar en ik zo moesten lachen.En ook hier mocht ik verder. Verder tot 3 meter voor de controle in nog een kleine kamer. De ambtenaar ,aldaar had een nieuwe vraag voor mij:Rookt u? ,ik antwoord negatief,waarop hij het herhaald, waarop ik weer nee zeg.hij vervolgt naar een medepassagier met de zelfde vraag. En we mogen beide weer een subkamer binnen waar ik mijn tassen weer moet open doen.Ik heb inmiddels geleerd om geen koffers netjes in te pakken ,want dat is gewoon tijdverdrijf te niet word gedaan op het JAP en Schiphol. De MP ambtenaar speelt intussen,na mijn naam vreemd luid een paar een keer te herhalen alsof hij ruzie zoekt, met mijn laptop en gaat niet in de zak met “vuile ” kleren. Als je drugs moet smokkelen doe het daar in. Ik mag weer verder.Verder weer tot 4 meter waar er tegenwoordig een kopieer


  Maak melding

 20. vervolg gevonnist
  apparaat staat met 2 dames .Die copieren dan al je documenten om zodoende een baan te hebben.
  Nu zitten in de hal,waar ik nu SRDs nodig heb, SRDs die net weer aan familie gegeven heb. Lastig, wel dan volhouden tot 7 uur. Daar kom ik een kerel tegen waarmee ik samen eerder het formulier bij de MP heb moeten invullen.Die vertelt mij gelijk dat hij zijn camera kwijt is.Kwijt geraakt tijdens het invullen het formulier, dus ik ben de verdachte denk ik bij mezelf. Maar dat zegt hij niet.ik zeg hem dat ik MP een tasje zag bekijken in het hokje naast en dat zij het misschien hebben gevonden.
  Hij vervolgt met het verhaal dat een van de mensen in de zaal het gestolen moet hebben. Hij praat door over zal zijn kiekjes die verloren zijn,tot dat een dame hem roept en hij verdwijnt zo snel als hij gekomen was.
  O jee ik heb 4 SRD munten ,genoeg voor een blikje cola.Gelukkig.
  Plotseling hoor ik door microfoon, dat de MPs een camera hebben gevonden en of de eigenaar die wilt komen ophalen.Zo dat is opgelost.

  Nu mogen we het vliegtuig in,maar eerst nog controle nummer 5 ,ja tel goed 5.
  Alles gaat door dat apparaat en verder lopen.Ik loop en zie een echtpaar die fotos van het hele gezin probeert te maken, door afwisselend met de kinderen op de foto te gaan.Ik stel voor een foto van ze allemaal te schieten.Ik doe dat , mooi is het niet, maar helaas is de batterij leeg.We groeten en gaan weer verder.

  Dan 8 uurtjes op de vlucht,maar eerst de vertraging door de regen.Zitten, zitten en uiteindelijk vertrekken, we komen na een vermoeiende vlucht aan op schiphol.Sommige mensen moeten leren om geen zijdeachtige voetbal truitjes te dragen want dat ruikt niet fris voor derden op een vliegtuig.vooral als je uit de tropen komt.

  Uit de slurf , waw er is een tribune in de slurf voor de agenten.o en een file voor me.
  Een dame met een hond liep in de slurf en de hond tikte me letterlijk aan alsof we elle aan het spelen waren.Got cha!!!
  Die surinamers om me heen maakte zo snel ruimte om me heen dat ik er van schrok,ik stond er in mijn eentje voor.Ik zag de blikken,ik ben schuldig bevonden, want Fido liegt niet. Ik werd nu omsingeld door agenten.
  Ik werd gesommeerd door de agenten mijn paspoort af te staan.
  Ik was al gevonnist voor dat ik mijn paspoort uit mijn tas kon halen.
  .Ik moest na dat ik mijn paspoort had afgestaan ,genant ,zeer genant mee lopen.Men had hun werk gedaan,ladies and gentlemen, we got him. Fido kreeg een compliment.

  Nu lopen die slurf is veel langer dan ik dacht, als ik die blikken tel ,2.5 km gegarandeerd.Ze kijken me aan als of ze wilden zeggen dat ik de reden ben dat zij in deze lange rij stonden en nu ik gepakt was ,konden ze uiteindelijk naar huis.Wel nee hoor mensen,blijf staan.
  Na al die controle op zanderij blijk ik toch de bolletjes slikker te zijn.Vijf controles en fido pakt me bij de deur van het vliegtuig in zijn eerste poging tot controle.
  Zo ik ben de lange rij voorbij, en na wat sensatie voor in de rij en ga ik de volgende medium kamer binnen,groter dan die van Suriname, ik mag plaatsnemen.Er komt een prachtige jonge vrouw erbij en ze kijkt rond en zegt “alleen zwarten ,dit is discriminatie “, Ik lach want mi redi redi pikin so.Ik vraag haar of ze ook uit Suriname komt, ze antwoord dat ze uit curacao kwam.Raar dat die hufters van KLM die twee vluchten op het zelfde schema hebben gezet.


  Maak melding

 21. De controle vervolgt ,mijn tassen worden gecontroleerd en weer de vraag over mijn bagage.Dit maal doe ik het volledige verhaal , ik heb mijn eigen huis in Paramaribo en eigen huis in Nederland, beide vol met kleren, en ik hoef niet geweldig te doen voor familie in Suriname want die hebben flink meer geld dan ik,dus kan ik normaal doen.Lachend vraagt hij me waar die hond dan op me gesprongen is.Ik toon hem de vlek van de poot van Fido.Hij vraagt of ik pillen heb, medicijnen.Ik was al vergeten ,ja dat heb ik. Ik geef hem ze. En ook de zeep voor tante. En hij verdwijnt met ze ,later begreep ik dat Fido ze nog eens moest snuffelen.hij komt terug met de boze vrouw die de hond begeleide. Hij vertelt haar voor mij dat hij niks gevonden heeft. Waarop zij zegt,”maar dat was eerder niet aan zijn gezicht te zien en hij sprong naar de mond toe”.Ik schrok dat ik moest lachen, want ik begreep dat die hond afging op mijn nervositeit en een sprong naar de mond betekent bolletjes.Wel ik schrok wel even toen ik de deur uitging,de slurf in en ik een tribune vol agenten zag en grote hond die op me afkwam.Verder heb ik de hele dag en avond op een vlucht gezeten zonder colgate, wel die hond ruikt van alles uit mijn mond.Dit heb ik hen niet verteld hoor.De vrouw vertrekt woest want ze is er zeker van dat ik bolletjes hebt geslikt.

  De man vraagt mij nu of ik ook honden heb.Ik antwoord bevestigend ,twee grote rotweilers.De man zegt dan dat ze ook daarop reageren,dus geef niet.Hij vervolgt lachend het zal wel je geur zijn.Ik weet nu niet of hij bedoelde dat ik stonk of niet.Maar hij zal nu wel moeten fouilleren, huppekee in de kleine kamer en ….. ik hoef geen kleren uit te doen, de normale discotheek fouillering en we kunnen weer gaan.En ik mag inpakken en vertrekken. Ik loop naar buiten en zie de andere verraders nog in de rij staan. Ik sta even dat ze mogen zien .Ik ben een vrij man.Onschuldig waar zijn jullie beschuldigende ogen nu.Het is me wel goed uitgekomen, door dat ik uit de rij gelicht ben geworden was ik binnen een kwartier klaar met de controle,geen lange rij meer. Ik ga verder, geen koffers ophalen dus waarom nog de normale weg vervolgen, ik loop om naar de Amerikanen laat daar mijn paspoort checken en loop langs hun bagageband die leeg is, en samen met Amerikanen met net zulke handbagage als ik loop ik eruit.,terug naar de Surinaamse uitgang,waar ze er nog steeds niet uit zijn.

  Heb ik bolletjes geslikt? Nee Wat heeft de hond geroken,stonk ik,rook ik lekker?.
  Ik weet het niet,maar mi ben was watra fosi mi gwe. Mi ben kruidig.Dus arme Fido,die gaat opnieuw naar de hondenopleidings centrum en waarvoor?

  ++++++++++++++++
  En dat is honderd procent controle.Maar sommigen die drugs smokkelen hebben er baat bij te doen alsof het zo erg is.


  Maak melding

 22. Aan een surined , je hebt nooit de security op schiphol voor vluchten naar israel en de VS gezien he, full body search voor bommen, ja ga klagen.Geen een israeli klaagt ,want het is voor hun veiligheid. doe maar een google search:full “body search” israel airport.

  Lees al die verhalen.
  Het gebeurt overal.Stop met drugs en dan houd die controle van zelf op.Of erger nog laat de controle volledig in paramaribo geschieden,maar o ja als nederland dat doet laat die corrupte bende in paramaribo al die bolletjes slikkers op het vliegtuig.Vraag je zelf af waarom 100% controle in leven is geroepen?Omdat wij het weer niet zelf kunnen.En wanneer het nog in paramaribo gebeurt is het op ergere wijze.Ga op straat en gil dat jullie genoeg hebben van die bolletjes slikkers die jullie vakantie bederven, gil het uit, roep dat de surinaamse justitie een eind aan die vrije toeloop op zanderij maakt.En dan pas over Schiphol klagen.


  Maak melding

 23. ha ha straks word ik weer rijk, dan kan ik mijn druks makelijk meenemen uit sur, na al die tijd kon het niet, maar als alles goed gaat kan ik weer zaken doen.


  Maak melding

 24. Mensen toch, foei foei.

  Kijk dit is eigenkijk, geen strafbaar feit.
  Maar een economisch/financiel delict.

  Het gaat puur om geld. Als men zich zo druk maakt om de mens te beschermen. Kijk dan, en zie Afrika, wapens, proeftuin of konijn, voor alles, zelf wat God verboden heeft.

  Als het ze geen geld koste zouden zij alleen over praten en roepen gevaarlijk spul,verder niks meer.

  En men gaat ervan uit “GELD IS MACHT”

  Verrekijker


  Maak melding

 25. Beste Lafu,

  Ik begrijp je standpunt en ook ik heb slechte ervaringen in Sur (ben de afgelopen 6 jaar 4 keer geweest), maar dat neemt niet weg dat je een aantal zaken in Nederland, die tegen de mensen rechten in gaan mag prostesteren. Daarnaast wil ik zeggen dat ieder land zijn eigen systeem heeft (ik heb van Sudan tot en met in Rusland gewerkt, dus dat er landen zijn die vele malen slechter zijn, dat ben ik helemaal met je eens). Alleen vraag ik me af in hoeverre Nederland tot dat niveau zal afglijden als men helemaal niks doet? Voorzover Nederland al niet afgegleden is naar het niveau van een bananenrepubliek? En als laatste wil ik opmerken dat er een tendens ontstaat dat onder het mom van terrorisme en criminaliteit rascistische acties worden uitgevoerd en geaccepteerd.


  Maak melding

 26. begrepen en eens ermee, johnnybegood.
  Racisme zou ik het pas noemen als men de luchthavens zou onderverdelen in raciale secties, met vluchten gebasserd op kleur.Alle talibans bij elkaar en blazen jullie je zelf maar op.

  De agenten op schiphol zijn van elk denkbare ras, van maroccanen tot surinamers, dus ook daarom noem ik het geen racisme.

  Bij de discotheken word je ook altijd gefouillieerd en ik vind het niet prettig.Maar mensen komen nog steeds met wapens naar die plekken.

  Maar eerlijkheids halve als ik ze een maroccaan zie aanhouden op biv schiphol ben ik wel blij, want ik wil ook niet sterven aan de hand van een terrorist.Feit is dat sommige rassen of mensen in bepaalde klederdrachten bewezen hebben terroristische tendensen te hebben en hoe vervelend of het ook klnkt zelfs voor me zelf, ik heb liever dat ze me fouilleren voor bommen dan dat ze het niet doen met gevolg dat er een doorglipt die wel een bom heeft.ik bedoel ik word toch al altijd gefouilleerd op de zaterdag bij de deur van een discotheek.Ik maak er daar geen drama van en op schiphol ook niet.
  Men controleert ook bakras tegen woordig voor terrorisme omdat een groot deel ook moslim aan het worden is, in nederland en de VS.De derde meest gezochte man is een amerikaan die al qaida geworden is.Ik vind de controles niet op terrorisme nu ,van wat ik gezien niet rassistisch.De laatste grote controle in Engeland gold echt voor iedereen.Maar ja als men dan een arabier ziet is het begrijpelijk dat ie opvalt.Het probleem is steeds weer er zijn terroristen en er zijn bolletjes slikkers.

  Ik noem het niet racistisch ,want 1 men beledigd je niet, je bent ten alle tijde u, nimmer word een sleur naar je toe geslingert en als blijkt in 99.999999 % van de gevallen dat je niks gedaan hebt mag je rustig en zonder problemen verder.Na de controle word verder op geen enkele manier gehinderd.

  Raar zou het zijn als men zegt o meneer deze vlucht is alleen voor blanken,u moet in de gekleurde rij gaan staan,blijf even staan laat deze blanken eerst langs.
  dat is racisme.

  Dus noem ik het controle voor Terrorisme en drugs en ikzoek er verder niks achter.


  Maak melding

 27. Tsss Johnny,wat voor standpunt heeft Lafu dan,gave me a break jere,Lafu,hahahah l.lt een slag in de ruimte,komt niets zinnigs uit zijn hele koeterwals.

  Als je 2 honden hebt euhm,dan heb je,je eigen zeker een maand niet gewassen,dat Fido je nog ruikt hahahahahahah think jere lafu.2 huizen 1 in Ned. 1 in Sur?????? Huh, heb je het wel doorgegeven aan de belastingdienst????, huh Want dan maak je ,je schuldig aan fraude.

  Voor de rest Lafu, ga wat typen leren ,want je hele verhaal slaat nergers op.

  Voor mijn part mogen de 100% controles doorgaan,mits op een humanitaire wijze.


  Maak melding

 28. ik heb niks gezegd over de grote of waarde van mijn huizen
  Dus je waant je zomaar idote dingen.dit is die surinaamse djarusu in werking.je moet niet jaloers zijn op andere mensen hun dingen djeguiz.Het hele verhaal en hij ziet alleen dat gedeelte van die huizen. Het is triest met mensen als jou djeguiz.

  toen ik mijn huis verliet zijn de honden op me afgerend, wel je hebt waarschijnlijk geen honden, EN je hebt geen verstand van geur en honden neuzen.Een hond kan een je geur op de grond volgen en dat weken later, je voeten laten een pad achter welke een hond kunnen volgen, dus ja die hond ruikt mijn honden op mij. Je moet eerst leren.dan praten.

  Is een forum ,dus ik type snel wat, het is geen scriptie of boek.
  Maar leuk dat je mijn verhaal gelezen hebt.
  Precies zo als ik het geschreven hebt is het gebeurt.Erger dan was die controle niet.


  Maak melding

 29. Het zou goed zijn als een ieder zich meer gaat verdiepen in deze materie voordat allerlei wilde uitlatingen worden gedaan. De vraag is of zonder dat er eerst een goede wet is gemaakt in een rechtstaat dergelijke zeer vernederende, discriminerende controle methodes mag toepassen?

  Verder zou het goed zijn als een ieder zorgvuldig het Openbaar rapport van de Nationale ombudsman leest op: http://www.nationaleombudsman.nl rapport nummer: 2006/230 van d.d.: 27 juni 2006.
  de Nationale ombudsman schriftelijke kamervragen


  Maak melding

 30. en hebben jullie gelezen?
  sommige klagen over de drempels ,sommigen over het niet krijgen van voedsel en drie regels verder krijgen ze een cigarrette aangeboden en nemen het ook nog aan!! als ik vind dat ik slecht behandeld word ,neem ik geen cigarette aan van die personen die me slecht behandelen, thats just me.

  Anderen klagen over de vragen en geven slimme opmerkingen aan die agenten en zijn verrast als ze naar de KMar moeten.maak geen slimme opmerkingen tegen die mannen en je mag langs.
  Zoals ik zeg het is hoe je gedraagt, wees beleeft ,ook proberen ze je uit je tent te lokken ,domme vragen ook beantwoorden ,en je mag verder.

  Sommige vinden het rassistsich als ze uit een vlucht voor zwarten zijn uit gepikt en geen blanken zien in de verzameling uit gepikten.En dan zeg ik geen racisme.
  Eerder had ,niet hier had ik verteld over een andere keer dat ik vloog toen ze wel die nederlander naast mij hadden opgepakt.
  en ik vond hem ook verdacht, een bouwvakkers type,gekleed alsof hij de straat zou gaan maken zat naast me in die kist, en ja ze hebben hem aangehouden, of ie drugs had weet ik niet.Maar alleen zwarten aanhouden is niet waar, ze houden iedereen aan.

  er zijn mensen die naar AZ gebracht zijn door de politie en ook vlak daar gelaten zijn.Nu klaagt de een dat hij moest wachten op vervoer van KMar en dus weer een cel in moest.Er zijn mensen die in een cel met 30 man moeten wachten en nog steeds wachten.

  NUUU ik ben nooit nimmer door de KMar aangehouden of overgelevert aan de Kmar en dat is lijkt mij dus, het achterwege laten van stomme opmerkingen en snel meewerken aan het onderzoek.En als ze vragen rook je ? zeg nee, als ze vragen en geen blowen ,zeg ook :absoluut niet.

  en als men zegt ,op naar de rontgen kamer,loop vlot,
  In fact, loop vlot mee naar elke kamer, loop recht op, wees correct, niet bang doen ,je hebt niks gedaan,waarom zenuwachtig zijn?Je hebt niks gedaan, dus werk mee als of het zaterdag avond en je word eve voor de deur van disco gecontroleerd, daar babbel je toch ook gewoon door met de mensen om je heen of niet?

  als je een hoop slechte dingen hebt meegemaakt ,dan kan je relativeren, ik heb ergere dingen in suriname meegemaakt en niemand wilt luisteren of mij daarmee helpen.


  Maak melding

 31. Op zanderij vroeg een MP mij eens:vanwaar kom je?
  Ik antwoorde :thuis.
  Hij zei toen woedend: je wilt lollig zijn?
  Ik schrok ,want we stonden net lekker gewoon te beballen over mijn vakantie.We spraken zelfs sranang tongo, maar ik had niet door dat die tori naar “even serieus” was overgeslagen.zijn vraag had ook beter moeten zijn bijv: van welk adres bent u naar de luchthaven vertrokken?want dat wilde hij weten.maar goed ik heb netjes geantwoord en mocht ook toen weer verder.


  Maak melding

 32. en zo verdedigen jullie je zaak? that is the best you got?
  Wel de rechter zal dan niet in jullie voordeel beslissen.Als jullie die organisaties jullie als leden hebben en als jullie zo gaan reageren tijdens een eventuele rechtzaak, heben jullie nu al verloren.

  Kritische noot wilt mij naderonderzoeken? bedankt voor het belangrijk maken van mijn opinie.Er zijn wel belangrijke diingen te onderzoeken zoals het rapport dat je zelf hebt aangegeven.Maar heb jij het gelezen?

  Lafu is een fatu, vind ik leuk, lafu fatu , laf’ fatu,lafu na fatu leuke nick.
  Thanx


  Maak melding

 33. Mensen,…. laten we mekaar niet voor de gek houden.De behandeling op schiphol, op de suri/antille route kan niet.Overal in de wereld wordt drugs gebruikt/ verhandeld, en daarom zou het anders zijn als men op schiphol alle vluchten 100% zou controleren.Ben laatst met mijn gezin naar Tunesie geweest.. voordat ik met mijn ogen kon knipperen was ik op mijn vakantie adres en nog visa versa ook.Ben 6 jaar niet naar su geweest vanwege de hoge prijzen en het feit dat er meer is tussen hemel en aarde dan alleen su.,maar 1,5 maand terug mocht ik dus kennis maken met 100% controle.Het was eerder lachwekkend dan serieus om te zien dat je inderdaad van oorbel tot riem en van armband tot nog net geen beugel uit moest doen, wat een groot verschil was dat met de vlucht naar Tunesie.Als tip wil ik wel meegeven dat als je terug komt vanuit su dat je zaken als: aanstekers, deo, nagelknippers/vijl en andere attributen beter in je koffer kan plaatsen, want dat pakken ze af(hebben ze toch nog wat van je af kunnen pakken)onder de noemer 11 september.Het klopt inderdaad dat je bijna 5 posten moet passeren alvorens je weer in die ijzeren vogel zit.Vervolgens kom je op schiphol aan en wordt je welkom geheten door Fido en bazinnetje(je weet dan eigenlijk zeker dat je in holland bent dus van mij mag hij blijven)kom je langs 3 agenten in de slurf, dan weer 5 bij paspoort controle die je vragen wat je in su bent gaan doen(deeee)vervolgens weer scannen(10 agenten) naar de douna, ook weer met 6 gasten, dan naar de bagage band, en weer koffers scannen alwaar ook 10 agenten aanwezig zijn. Man wat een ontvangst maar boven al een “veilig” gevoel.Oja ik weet niet naar welke type disco`s de overige lezers gaan,maar het fouilleren duurt zeker geen uur.


  Maak melding

 34. hihi men komt ook niet met koffers naar de disco, daar zit het verschil, he kiekje.als je moelijk doet voor een discotheek, is de oplossing simpel :je komt er niet in.wil je dat ze die regel ook op schiphol hanteren?
  Op schiphol moet je helaas wel er in, dus gaat de controle door ondanks je moeilijk doet.Is tunesie ook een bolletjes traject?


  Maak melding

 35. Wie ikk jaloers op jou lafu???? Ten 1st, het artikel ging niet over huizen bezit,waarom moest je zonodig aangeven dat je 2 huizen hebt.Hoe kan ik jaloers op je zijn, whawhahahahaha want je hele verhaal riekt naar leugens,een echte man,die hard werkt,komt niet hier zeiken over zijn bezit (huizen en honden).
  Ik ga niet hier opscheppen,waar ik vandaan kom en wat mijn fam.allememaal bezit dus lafu,go sribi jere.Dit is mijn laatste reactie op het domste wezen van dit forum,LAFU.


  Maak melding

 36. dat artikel ging over honderd procent controle , en ik heb er over verteld.ik heb een een of twee regels uit meer dan honderd besteed aan het woord huis.En jij denkt dat ik over huizen praat.Achterlijk.
  Heb je het rapport gelezen, men praat over precies de zelfde dingen als ik.Maar dat wil je niet lezen, je wilt h aten en jaloers zijn.
  En jij bent nog steeds jaloers.Niemand heeft jou iets gevraagd over je familie en wat ze niet bezitten.Kijk als je niet heb,heb je niet. Nooit boos worden op wat anderen bezitten.Niet gaan schelden omdat een ander zegt dat ie heeft en jij niet.Gewoon nooit doen,have some dignity.djeguiz.Wat ik heb moet je niet storen.

  En als je een bewijs hebt van een leugen schrijf het, laat zien. Maar als je dat niet kan is JOU heel verhaal een leugen.Duidelijk is dat je zelf niet op het vliegtuig hebt gezeten en dus 100% controle niet hebt meegemaakt.Dus vandaar je domme reakties.


  Maak melding

 37. Bigi ai Djeguiz, bigi ai, heb je.
  Zo lang je probeert te dicteren wat anderen wel en niet moet kunnen , kunnen hebben, hebben of mogen hebben, heb je last van bigi ai.Als het je stoort dat anderen zeggen dat ze A hebben, of als je je afvraagt waarom het zonodig is dat ze je vertellen wat ze hebben, heb je last van big ai.Je moet bij je zelf te raden gaan ,wat er mis met jou leven.

  Kijk meestal is het zo dat je boos word op mensen die dingen hebben die jij niet hebt, niet waar?Als jij het ook hebt dan is het weer in orde,niet waar?Wat je moet proberen te doen is gewoon luisteren naar wat mensen tegen je zeggen en niet denken dat als jij het niet hebt ,zij het niet hebben.Als iemand zegt :”Ik heb een X”, dan moet je antwoorden:”O, dat is mooi” .Gewoon oefenen.
  Echt, je gaat veel verder komen.In tijd zal je zien dat het je niet zal uitmaken wat anderen hebben.Maar als je de neiging voelt boos te worden, loop desnoods weg.

  Lees ook zonder je vooroordelen,lees rustig, begrijp!!
  Kijk je zegt:Als je 2 honden hebt euhm,dan heb je,je eigen zeker een maand niet gewassen,dat Fido je nog ruikt hahahahahahah think jere lafu

  Lafu heeft je al een verklaring gegeven daarvoor en duidelijk ook.Maar alsje goed gelezen had, had je een gezien dat die agent gezegd :dat zal het wel zijn. En niet dat het zo is.
  Twee ,had je begrepen wat de hond geroken had nl Lafu zegt aan het eind van zijn verhaal:Heb ik bolletjes geslikt? Nee Wat heeft de hond geroken,stonk ik,rook ik lekker?.
  Ik weet het niet,maar mi ben was watra fosi mi gwe. Mi ben kruidig.Dus arme Fido,die gaat opnieuw naar de hondenopleidings centrum en waarvoor?

  Wat betekent dat,Djeguiz? Het betekent dat die hond niet die honden heeft geroken.maar a wir watra, wat zit er allemaal in wir watra?Djeguiz denk goed na.Als je niet weet, go aksi tapu na strati.Je moet lezen.Laat die big ai van je ,je niet leiden.


  Maak melding

 38. 45 post en een compliment, ach wel het was toch de moeite waard;-).
  Dank je wel, bollywoodsters.

  Goed gezien, bananenrepubliek, je hebt mijn verhaal begrepen.
  Een beetje lezen,een beetje ervaring en je weet waarover iemand praat.Empathy kan ook geen kwaad;-)

  De grote vraag is wat zegt die agent in nederland herhaaldelijk tijdens hun gesprek met jou, in de kamer waar ze de tassen controleren??
  Het is iets wat de surinaamse counterparts nooit zeggen.Alleen als je dat weet heb je 100% controle meegemaakt.


  Maak melding

 39. Djeguiz,je hebt volkomen gelijk,om niet meer te reageren op die drugsdealer/baron,koerier van een Lafu,een Surinamer met 2 Rotweilers??????????,Kan niet anders.

  Surinamers zijn zo,als je het bij het rechte eind hebt,ben je gelijk jaloers,hahahahahahaah zielig voor ze,ik kan mij niet voorstellen dat iemand jaloers zou zijn op een onbekende,ongeziene stupido.Bananenrepubliek en Lafu zijn 1 en de zelfde persoon,zie de typstijl.Een pientere lezer heeft Lafu zo door,wat ie allemaal moet meegemaakt hebben bij de 100% kontole hahahhahhahahaha heeft zeker een 1/2 dag in beslag genomen????????? Hahahahhaah ai baja, zulk soort Surinamers,ken ik ja bla,bla,bla,blablablablabla.Nothing Doing Deguiz,zeker wetn.Dus dat Djeguiz,een goede beslissing van je,bij deze sluit ik me bij je aan.
  LAFU, ga lekker door met je dingens , ik blijf me een deuk lachen om je STOMME


  Maak melding

 40. zeg je dat djeguiz stom is? hihihi een pientere lezer. djeguiz je hoort het je bent niet zo pienter zegt atibrong.
  Zoek komplot theorien hoor.

  Een halve dag?8 uren vliegen+inchecken ,, ja een halve dag.
  weer eentje die nooit gevlogen heeft.
  Anything else, atibrong?
  Over dat zelfde persoon zijn, ja, is niet niew ,gezien ik de gene ben die jullie steeds betrap op het reageren op mij als te zijn verschillende personen.En nu proberen jullie dat zelfde tegen mij te gebruiken.Grappig is dat.

  Ja atibrong is dezelfde Djeguiz, zo makkelijk is dat.Maar alleen zo ,kan hij nog terug komen op zijn: ik ga niet meer reageren. Heel goed is dat.Maar djeguiz en atibron zijn dus de zelfde personen.

  Maar als ik een drugdealer was, zou ik pleiten voor de afschaffing van 100% controle en niet zeggen dat het niet zo een drama is ,niet waar ,mensen.Maar ik zeg 100% mag er wezen.
  Maar dan blijven jullie over die 100% zo graag weg willen en heel boos op mij zijn omdat ik niet de zaak help over dramatiseren zoals jullie dat graag willen horen.Jullie lijken eerder op die drugdealers. Niet waar.Wat hebben jullie zo te verbergen.


  Maak melding

 41. Djeguiz,je hebt volkomen gelijk,om niet meer te reageren op die drugsdealer/baron,koerier van een Lafu,een Surinamer met 2 Rotweilers??????????,Kan niet anders, zegt Atibrong

  Wat is het probleem met deze stelling? Niets?
  Wel als de Marechaussees in nederland die stelling ook hanteerden, zouden jullie anders kraaien.O twee rotweilers? U bent een drugs dealer, bukken ,doe je kleren uit.mo sjie fa wo bar’ baka :racisme.

  Iemand heeft twee rotweilers is geen enkele reden om zo een conclusie te trekken.
  Dit is precies het probleem:wanneer het jullie uitkomt hanteren jullie allerlei idiote argumenten om tot conclusies te komen.
  En wee gebeente als Nederland het zelfde doet.

  Atibrong ik had niet veel van je verwacht maar dit is echt beneden peil.Kom op.Jullie hebben niks kunnen aanhalen wat de zaak op schiphol ten goede komt.Vliegen jullie wel?Hebben jullie geen eigen ervaringen om hetgeen Lafu schrijft te weerleggen.
  Niets ,alleen op schrijven dat hij liegt?Is geen stijl.Als men in Nederland met al die verhalen in dat rapport zegt: ach ze liegen ,en geen argumenten aanhaalt gaan jullie weer met de mond vol tanden staan.Maar toch doen jullie precies het zelfde.Geen argumenten geen weerwoord en dan klagen over de 100% controle, die volgens jullie ook geen enkele aanleiding heeft te concluderen dat jullie bolletjes slikkers zijn, terwijl jullie zelf in de discussie op geen enkele wijze jullie beweringen onder bouwen.Heel waardeloos.

  Vreemd dat niks jullie is overkomen,maar praten no.Lees het rapport zelf.Wat staat erin.Aanbevelingen om het leuker te maken, niet om het af te schaffen.Een rontgen apparaat te gebruiken, dat staat er in.

  En als je het eens bent ,komt hier altijd de conclusie:Jij bent de dezelfde persoon als die met wie je het eens bent.Triest.Breng argumenten.


  Maak melding

 42. O nu komt het Koni-koni iemand wie ik eens in een discussie met de grond gelijk had gemaakt.hoe is het jongen.Hij had toen ook geprobeert om als een ander te posten ,maar vergat in de daarop volgende reaktie van naam te veranderen en viel ie dus door de mand.wacht eve zeg me niet dat Djeguiz= koni-koni= atibrong.Leuk geprobeerd jongen.Weer niet gelukt met die comeback.;-)is altijd leuk hier.je eerste reaktie kon-koni en het is personal.sari tori sari tori.Keep trying


  Maak melding

 43. Premtime op nederland 2.
  haha,racisme in suriname baja, jaja
  Mensen gaan de gevangenis voor pommerak, mensen moeten 50euro betalen aan andere criminelen om te mogen baden, def jam noemen ze dat geheel van afranselen,moet je die idiote criminelen zien , hoe blij ze zijn dat ze elkaar afranselen.Moet je die onterende situatie waar over ik had zien.Dan mag een bosland creool de golf club niet in,hij krijgt zit 12 dagen in de cell voor het gooien en of breken van een slot van een locker?? Prem die zegt daar niks van.
  Ram sardjoe zegt weer gekke dingen.
  maar all in all, zie je dat zelfs prem zeer lichtelijk denkt over de situatie in de gevangenis,gelet op de manier waarop hij het naar voren brengt alsof het een reis programma is.Waar men serieus over moet zijn in ons land ,daar maakt men zich geen zorgen over. 30 gram hash en geen voorgeleiding een maand in of meer in voorarrest.En geen een surinaamse organisatie die er over kraat ,noch fluistert.

  die Nederlandse stagaire zei het goed:Surinamers hebben een probleem met zelf reflectie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.