vrijdag, mei 10, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieHugo Essed: "Pg is een rechterlijke autoriteit; daar kan je geen petitie...

Hugo Essed: “Pg is een rechterlijke autoriteit; daar kan je geen petitie indienen”

-

Does Travel - naar Suriname

Advocaat Hugo Essed stelt dat de personen, waaronder de NDP’er Marcel Oostburg, die afgelopen vrijdag een petitie wensten in te dienen bij het Openbaar Ministerie (OM) in Suriname, gewoonweg op het verkeerde adres waren met hun actie.

“Ze moeten zijn bij het Hof van Justitie met een gemotiveerd verzoekschrift. Want alleen die instantie kan de procureur generaal (pg) bevelen om een vervolging in te stellen. Dat is wat de 8 december nabestaanden toen ook hebben gedaan”, zei Essed in het Surinaamse programma Welingelichte Kringen.

Volgens de advocaat heeft geen enkele burger of belangenorganisatie het recht om rechtsreeks van de pg vervolging te eisen. Overigens is het OM al geruime tijd gestart met een onderzoek naar de vermeende frauduleuze handelingen in de Pan American case. Dus wat de indieners van deze petitie wensen te bereiken is niet duidelijk.

“Natuurlijk mag je een klacht indienen en die klacht wordt in behandeling genomen. Maar de procureur generaal is geen onderdeel van de uitvoerende macht. De procureur generaal is een rechterlijke autoriteit. Bij de uitvoerende macht kan je een petitie indienen en dan heeft het een politieke lading. Maar een rechterlijke autoriteit, daar kan je geen petitie aan aanbieden. Ik ken die praktijk niet in Suriname en hopelijk komt die ook niet”, aldus Essed.

Volgens de advocaat heeft het OM geheel correct gehandeld door de petitie niet in ontvangst te nemen, omdat zij daarmee dan een precedent zou scheppen waar iedere burger die vindt dat een strafzaak niet vervolgd wordt, ook een petitie zal indienen.

Hij is blij dat het OM dezelfde dag nog inhoudelijk netjes en correct middels een persbericht over deze case heeft gereageerd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

17 REACTIES
  1. Straks gaan ze het OM geld bieden om een zaak sneller op te pakken. Daarom moet je niet rechtstreeks bij het OM zijn. Die aanbieders van de petitie hadden dat moeten weten.
    Een petitie willen aanbieden maar de protocollen ervoor niet kennen is erg slordig of malicieus.


    Maak melding
  2. De PG luistert wat de pres haar voorschrijft en daar hebben wij, Surinamers stront genoeg van.


    gemodereerd
  3. Dat ik Henkes en Oostburg zo iets niet weten, is nog te vergeven, maar dat Dora, die samen met haar gebroed, pretendeert een top advocaten kantoor zegt te runnen, dat niet weet, is op geen enkele manier goed te praten. En dat ze het weigeren de petitie in ontvangst te nemen, door het OM, een racistische draai geeft, is gewoon misdadig te noemen van dit on-mens.


    Maak melding
  4. “met een gemotiveerd verzoekschrift”. Oei! Dat is wel veel gevraagd van een Nationale Debiel Persoon. Aan wie moet hij dan ondersteuning vragen?! Toch niet aan Debby, die schijnt van het zelfde laken een pak te zijn.


    Maak melding
  5. Okay, dit begrijp ik. Ik was even geheel vertwijfeld, ik wist niet waar ik het moest zoeken, want van zo een actie heb ik in mijn 63 levensjaren nog nooit gehoord. Okay, degenen die de wet niet kennen, zullen ons de wet voorschrijven? Daar moeten wij wel even voorzichtig mee zijn!


    Maak melding
  6. Ik weet niet wie allemaal, maar toen de NDP aan de macht was, zagen ze Suriname als hun bedrijf.
    Zij mochten alles bepalen.
    Die meneer van de naschoolse opvang gelden had dat ook zelf gezegd.
    Hij zei; wij zijn aan de macht dus wij bepalen en wanneer jullie aan de macht zijn, zullen jullie bepalen.
    Nu een ander partij aan de macht is wil meneer Bouva blijven bepalen.
    Ik vraag me af wat voor soort mensen de NDP-ers zijn want ze blijven de media maar op zoeken en blijven maar grove fouten maken.
    Zeker uit het hout van Anke Franke gesneden want anders weet ik het ook niet.


    Maak melding
  7. @ Henie’s: dat is precies hetzelfde wat ik ook dacht toen ik het artikel las. Dhr. Essen heeft gestudeerd en heeft opgelet tijdens zijn colleges. Wat heeft dit vette zwijn gestudeerd en heeft ze wel een bul op zak. Pad, sodemieter op met je rascistisch geklets.


    Maak melding
  8. cornelis wat hebben we jou gezegd , die instanties die jij noemde kun je geen petitie inleveren , het Hof daar kan je de petitie aanbieden


    Maak melding
  9. In het land der blinden in slechts een oog koning…
    Moord en brand schreeuwen terwijl het OM reeds een onderzoek is gestart en ook nog je geklaag aanbieden bij het verkeerde loket.
    Die petitie had aangeboden moet worden op 15 dec.1982 en over die moordpartij van Moiwana.
    Dagoe’s & agoe’s!!


    Maak melding
  10. Jaichand 5 maart 2024 Bij 13:37
    Moiwana liet de ware aard van de christenen zien.

    Jaichand je beschuldigd christenen in het algemeen. Als Chan verkeert beleid voert, moeten wij dan de Hindoes beschuldigen? Als Nurmohamed verkeert beleid voert, moeten wij dan de Moslims beschuldigen?
    Als Bronto niks van brouwt, moeten wij dan de Javanen uitschelden?
    Houd toch op man. Zeker zijn jouw familieleden bekeerd daarom schrijf je uit boosheid negatief over de christenen.


    Maak melding
  11. @Mopa 5 maart 2024 Bij 14:48
    Jaichand 5 maart 2024 Bij 13:37
    “Moiwana liet de ware aard van de christenen zien…
    “-
    Mopa,
    Het is een ‘gebed zonder end’ met dit soort gasten. Net als met die ‘Bhanumati’, ‘Bhosarcaper’, enz…
    Of het nou om een christen, jood of moslim gaat, ze achten zich hoger en/of verhevener dan de rest! De toppunt van arrogantie is te vinden bij de brahmanen, die zich niet alleen goden wanen maar zich boven alle goden stellen, zoals ze benadrukken in werken als de ‘Mahabharata.’ In de dertiende ‘parva’ van het epos, de ‘Anushasanaparva’, bereikt het zijn hoogtepunt:

    “As a result of contempt for Brahmins, the demons live in water. Through the grace of
    Brahmins, the gods reside in heaven. [Just as] it is impossible to touch ether, or move the
    Himalaya, or restrain the Ganges by means of a dam, [so] the Brahmins are invincible in
    the world. The earth cannot be ruled in opposition to the Brahmins. The noble Brahmins
    are gods even to the gods themselves.” 13.35.19–21

    Tan bun


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES