Van der San: “Ook Venetiaan en Bouterse beschikten over geheime rekening”

27
Eugene van der San verliest rechtszaak tegen Openbare Werken
Eugene van der San (archieffoto).

Eugène van der San, gewezen directeur van het Kabinet van de President (2010-2020) in Suriname, zegt dat het geen nieuw fenomeen is dat president Chandrikapersad Santokhi beschikt over een geheime rekening. Ook Desi Bouterse heeft deze rekening aangetroffen toen hij in 2010 overnam van Ronald Venetiaan.

“Ik was 10 jaar directeur op het kabinet en tijdens mijn functioneren daar beschikte de president (Desi Bouterse, red.) over een geheime rekening. Dat zijn wij zo komen aantreffen. En van tijd tot tijd moet het worden aangevuld met middelen”, zei Van der San in een radio-interview.

Afgelopen week onthulde NDP-parlementariër Melvin Bouva in De Surinaamse Nationale Assemblee (DNA) dat er geheime stortingen van ruim SRD 4 miljoen zijn gepleegd op een rekening van president Santokhi. Er zijn volgens Bouva in december en februari overmakingen gedaan naar de geheime rekening. Het staatshoofd gaf hierop op reactie aan dat er niks aan de hand is met de geheime rekening die hij heeft, omdat alle presidenten dit hebben gehad. Dit is volgens hem in overeenstemming met artikel 13 van de Comptabiliteitswet.

Het is volgens Van der San echter des presidents om te bepalen waarom hij zo een geheime rekening nodig heeft en wat hij precies met dit geld zal doen. “Het is de president die beslist wat hij met de middelen doet, maar het moet rechtmatig en doelmatig worden besteed. Het kunnen in ieder geval geen uitgaven zijn die normaliter op de begroting moeten worden gebracht”.

De oud-kabinetsdirecteur illustreert met een voorbeeld uit een geval uit zijn periode waar er middelen uit deze geheime rekening moesten worden gebruikt.

“Op enig moment had iemand een beroep gedaan op die bepaling om gunstgave te krijgen en het ging om begrafeniskosten. Uiteindelijk hebben wij toegestemd ermee om die gunstgave te geven. Maar toen bleek achteraf dat de kosten bijzonder hoog waren. Aangezien wij het bedrag niet uit het artikel van gunstgave konden halen, heb ik een beroep gedaan op de president als het mogelijk is om uit die geheime rekening van hem die kosten te betalen. De president heeft toen ingestemd hiermee. Het is dus een normale zaak”, aldus Van der San.

Hij voegt eraan toe dat er ook andere gevallen zijn geweest waarover hij niet weet waarvoor deze geheime uitgaven zijn gedaan.

Van der San denkt dat de controle van deze geheime uitgaven dan door de Rekenkamer zal moeten worden gedaan, omdat alle uitgaven van de overheid rechtmatig en doelmatig door deze instantie moet worden gecontroleerd.


27 REACTIES

 1. van der san , het lijkt wel of jij de braafste jongetje van de klas bent geworden
  maar hebt jij ook een geheime rekening
  gemodereerd

 2. Ook Bosje had een geheime rekening.Toen het bekend werd,had hij 300 miljoen op.Naar zijn zeggen bestemd voor geheime uitgaven in belang van veiligheid van het land.
  gemodereerd

 3. Laat bouvier gaan praten over die verdwenen valuta van de republiek Suriname en van de Surinamers van de criminelen uit zijn criminele ndp-partij politieke partij.

  Laat ze die miljarden US-$ terug brengen bij de staat en hiermee de buitenlandse schulden bij de crediteuren afgelost kunnen worden en het leven vd Surinamers verlicht wordt en het leven van de Surinamers weer zonnig uit gaat zien.

  Waar is het verdwenen geld:
  – van de Carifesta gebleven,
  – van de schoolmaaltijden gebleven,
  – schoolboeken uit Nederland gebleven,
  – $ 550.000.000, van Oppenheimer met een rente van 9.25 % boven op die Suriname niet kan aflossen,
  – et cetera, et cetera,

  Daar moet deze asshole over praten.

  Deze lafaard wijst naar anderen en wil stemming maken, maar de bal wordt keihard terug gekaatst en laat zien wat de naakte waarheid is.
  gemodereerd

 4. De geheime rekening is niet het probleem, maar de hoge bedragen die erop gezet worden ineens.
  Was alles op toen Vene vertrok?? En dan bij Bouta?? Is geen pot om te feesten toch??? Met chan en zn wederhelft weet je ht maar nooit. Waar komt het geld voor het dure broodprojekt vandaan??????
  gemodereerd

 5. @ Debby

  Als ik jou was zou ik maar gaan informeren, hoeveel geld
  in de pot zat, toen Chan aantrad! En niet zo maar bla bla, met je grote waffel, dom mens! Bij jou is het altijd de schuld van
  de ander, typie,s een paars mentaliteit van hoog tot laag!!!
  Het is precies wat de Hollanders zeggen: ”zoal s de waard is, vertrouwt hij zijn gasten”.

  sari tori

  Jzwartmans
  gemodereerd

 6. @@Passant … je bent longtime een … GEPASSEERD STATION … laat dat gezegd zijn !!!!!

  v.d. San … een geheime rekening voor de president … is een verzinsel van Bosje {Wijdenbosch} geweest. Bosje heeft flink feest gevierd met z’n vrienden op het kabinet van de president en daar buiten !!!!

  Venetiaan en Bouterse zijn het komen aantreffen en ook gebruik van gemaakt.

  Periode regering Vene {NPS} was de VHP als coalitie-partner betrokken,
  daarover zwijgen de Oranje Movement Bandieten.

  Tijdens de regering Bouterse waren het niet deze zelfde … Oranje Movement Bandieten … die ageerden tegen misbruik van Staatsgelden.

  Ze zouden zorgen voor Transparantie and CLean Goverment !!!!

  Wat zien wij gebeuren … duistere praktijken … in achter kamertjes v.h. ple-si-dent paleis.

  Controle is geen daad van vijandschap … maar deze Oranje Movement Bandieten z.a @ WAT … @ PASSANT en consorten … zien … controle … wel als een grove daad van vijandschap.

  Er moet een … stop/einde … gebracht/ komen … aan een geheime ple-si-dent rekening … want deze “jongens” stelen als raven !!!!!

  Als ze je een hand geven … tel daarna … direct de vingers van je hand.
  gemodereerd

 7. Terecht dat ZE Santokhi weigert in te gaan op vragen van Bouva de crimineel die onder de fascistische regering van Bouterse de staat voor tonnen opgelicht heeft. Deze crimineel moet eerst maar uitleg geven wat hij met al dat geld gedaan heeft. Verder is de bijdrage van Van der San steunbewijs van de bewering van ZE Santokhi dat alle presidenten een geheime rekening hadden. Alleen Bouva is zo dom om anders te denken.
  gemodereerd

 8. in t kader van de anti-corruptie hoort zo’n geheime rekening niet te bestaan.
  gemodereerd

 9. debby((bijlmer man) , neen alles wat bij vene stond heeft jou afgod direct verdeeld onder de familieleden en vriends , en de pot werd telkens tussen 2010-2020 in het geheim weer aan gevuld , zodat inge met alle familie leden kon shoppen in parijs en de slm vloog hen daar gratis heen, dus lulletje als je in een spiegel kijkt , dan zie je dat je een lul bent
  gemodereerd

 10. Lolletje Rozenwater is flink op zijn lelijke bek gegaan. Hij denkt dat hij alles kan roepen en dat het geld dat hij gestolen heeft van de NSO in de doofpot verdwijnt. Nee nee, er kleeft een smet aan je en karma heeft tijd. Boef!
  gemodereerd

 11. Van der San Jow koe jow.
  Zo spraak je vaak mensen aan.
  Waarom MOET Chan als willen nadoen wat die didibri heeft gedaan.
  “Hoogstwaarschijnlijk”is Chan naar Nederland om deze kronkel te laten verwijderen. Deze kronkel is bekend als het syndroom van Bouta.
  gemodereerd

 12. Nee dom WAtje, hij heeft gewoon kennis van zaken.. iets wat jij zeker niet hebt! En nu je kelder weer in!!
  gemodereerd

 13. Het volk van Suriname wordt 24 uur per dag bestookt met fake nieuws en valse beschuldigingen richting de huidige regering. De schaal waarop dit gebeurd en de methoden die hierbij worden gebruikt werken verlammend op de ontwikkeling van het land. Het lijkt er bovendien op dat er binnen de coalitie ook geen consensus is over het IMF. Tegelijkertijd naderen wij het einde van het december proces met mogelijk een veroordeling van Bouterse. Een land onder deze omstandigheden leiden is vrijwel niet te doen omdat het vertrouwen in de toekomst van Suriname in rap tempo daalt. Dit is te zien aan de dagkoersen. Gelet op de omstandigheden waaronder de huidige president moet functioneren betwijfel ik of een andere kandidaat het beter had gedaan. Juist daarom lijkt het mij goed dat er vervroegde verkiezingen komen. Daarom moet het kiesstelsel met de meeste spoed worden gewijzigd evenals enkele andere wetten.
  gemodereerd

 14. Ik heb nooit gehoord dat een andere president ooit zoveel snoep reisjes heeft gemaakt dan Chan. En allemaal voor zijn eigen voordeel. En wij burgers moeten zijn geheime rekening betalen door honger te blijven of op alles te bezuinigen. Chan schaam je man1
  gemodereerd

 15. Is natuurlijk volslagen belachelijk dit soort geheime rekeningen met geld van de staat zonder enig toezicht en openbare verantwoording. Dit zijn de bronnen van corruptie. Santhoki laat zien dat je anders bent dan je voorgangers en hef die rekening op. Allemaal onzinpraat waarvoor die rekening zogenaamd gebruikt wordt.
  gemodereerd

 16. belangrijker waar al dat geld vandaan komt
  en niet persé waar het heen gaat
  zal ook wel genoeg poedergeld bijzitten
  gemodereerd

 17. Surinaamse schulden bij Oppenheimer.

  Bij deze organisatie zijn twee grote leningen genomen een van $ 125 miljoen tegen een rente van 9.87%
  en

  een tweede lening van $ 550 miljoen tegen een rente van 9.25%.

  In totaal zijn deze leningen op een bedrag van $ 675 miljoen zonder rentetoeslag.

  Verder zijn er schulden bij:
  – China,
  – India,
  et cetera, et cetera,

  totale schuld van Suriname aan crediteuren is $ 4.000.000.000,=

  Aantal inwoners van Suriname: 612.985 ( jaar 2021)

  De Schuld van iedere Suriname $ 4000.000.000,- : 612985 Surinamers =$ 6.525,46

  In wezen zou als je naar dit bedrag kijkt, Zouden alle Surinamers vooral die in Nederland en de kapitaalkrachtigen de totale schuld van Suriname just like that kunnen aflossen. Het probleem in Suriname en Nederland is dat er grote criminelen in zitten die zich met witwassen, gambio’s, drugshandel en het beleid in Suriname is niet sterk. Deze criminelen hebben lange en sterke armen naar Suriname en dit geeft geen zekerheid naar de burgers, beleid. De vragen die ik mij dan afvraag is dat als de Surinamers de totale schuld/en zouden aflossen, is het probleem dan opgelost en biedt dit goede perspectieven voor rust, stabiliteit, in de financiële wereld van Suriname, ook in de toekomst voor de economie, productie -en exportonderneming, het beleid, goede regeringen met bekwame mensen ook in de DNA, onderwijs en wetenschappen, de politiek, normen en waarden, goed gedrag, hoe hoort het eigenlijk, goed fatsoen, respect, vertrouwen van het buitenland, beleefde en beschaafde Surinamers, de uitdagingen verwezenlijkt worden, toerisme, zeevisserij, et cetera? Hoe lang na de aflossing zou dit dan duren?

  Als er een regering is die de garantie aan de Surinamers kan geven dat wat gebeurd is, eens, maar nooit weer was, zouden het mij inzien alle Surinamers alles aan doen om per persoon deze schulden zo snel mogelijk af te lossen, waardoor hun achter/ kleinkinderen en
  Suriname een zonnige toekomst tegemoet gaan.
  gemodereerd

 18. Gelegenheid maakt de dief, we mogen dus blij zijn als iemand die een geheime rekening te beheren krijgt, niet erin gaat graaien wanneer er geen controle is. Ik heb horen zeggen dat slechts één van onze geheime schatbewaarders aan het eind van zijn zittingsperiode10 schone vingers had (8 of 9 lijkt me realistischer), maar het zou al een hele verbetering zijn als onze geheime schatbewaarders in de toekomst 5 schone vingers hadden aan het eind van hun zittingsperiode.
  gemodereerd

 19. Alle vorige presidenten maakten gebruik van deze geheime rekening. In mijn ogen een illegale duistere rekening. Waarom is zo’n rekening nodig. De president is gemachtigd om welke uitgave ook te laten doen, dus waarom een geheime rekening.
  Het wordt tijd dat deze rekening eindelijk wordt opgedoekt. Er bestaat geen enkele reden om zo’n rekening voor de president op na te houden. Geheime betalingen doet hij maar uit eigen zak, maar zodra de president ons geld gaat gebruiken dient hij dit te verantwoorden, anders is hij een dief of iemand die fraudeert.
  Ik vind het in deze een slap verweer van meneer van der San.
  gemodereerd

 20. @Debby, zowel Vene als Bouta hebben het opgemaakt. Je bent een gevaarlijke etnische klojo. Je gooit het op de huidige president en zijn eega. Waarom niet op Bouta en zijn zoveelste vrouw. Paarse etnische klojo rat.
  gemodereerd

 21. Omdat de vorige presidenten wel een privérekening hadden, wil Chan meneer prudent beleid het ook hebben.
  gemodereerd

 22. Stadsgerillia 3 april 2023 Bij 01:04
  @@Passant … je bent longtime een … GEPASSEERD STATION … laat dat gezegd zijn !!!!!

  ??????!!!!!!!
  gemodereerd

 23. Ik denk dat deze meneer bedoelt dat de rekening niet zozeer geheim is dat niemand ervan af mag weten, maar dat de president zonder tussenkomst van wie dan ook geld mag uitgeven tbv de samenleving. Vrij besteedbaar, zoals een pacemaker voor een jongen
  Ja dan kan je van geheim spreken. Maar ja alle presidenten hebben het en meerdere mensen weten hiervan; geheim? 😁😁😁
  Natuurlijk zullen er mensen zijn die slechte gedachten hebben maar dat zegt meer over hun
  gemodereerd

 24. Waarom is het een geheime rekening? Het is toch belastinggeld dat op deze overheidsrekening wordt gestort? En wat gebeurt er met het geheime belastinggeld? Wellicht voor armoedebestrijding bij kindertehuizen en bejaardentehuizen? In het kader van transparantie gewoon de geheime rekening opheffen en verantwoording afleggen waar het geld voor gebruikt was.
  gemodereerd

 25. “Van der San denkt dat de controle van deze geheime uitgaven dan door de Rekenkamer zal moeten worden gedaan, omdat alle uitgaven van de overheid rechtmatig en doelmatig door deze instantie moet worden gecontroleerd.”
  =================================

  Transparantie = Het verschaffen van inzicht in zaken die voor alle betrokkenen relevant zouden kunnen zijn om goede, afgewogen beslissingen te nemen en verantwoording af te kunnen leggen.

  Elk ander uitleg is prietpraat en dienende om deze President in diskrediet te brengen en complot theorieën te creëren. Stemmingmakerij heet dat.
  De President hoeft inhoudelijk geen antwoord te geven op zulke onbenullige vragen, anders is er ook geen noodzaak van een geheime bankrekening.

  Als Bouva en andere parlementariers nog meer willen weten moet zij gewoon hun parlementair werk doen, zo simpel.
  gemodereerd

 26. Ik hoop dat deze meneer niet teveel uit zijn nek lult , en vooral een beetje interessant te doen maar ook met harde bewijzen kan komen. Kijk van Bouta is dat bekend, maar Vene was en is een heel integere man geweest. Hij is ook de enge president die de staatskas met een reserve heeft achtergelaten. Dus voordat je zulke beschuldigingen uit, kom dan met bewijs🧐
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.