Essed: “Veroordeling Bouterse kan einde brengen aan verstikkende verdeeldheid in Suriname”

13
Essed:
Bouterse op 31 maart 2023 bij het verlaten van de rechtszaal.

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden in hoger beroep van het 8 decemberstrafproces, zegt dat de kwestie rondom Desi Bouterse de Surinaamse gemeenschap al jaren tot op het bot heeft verdeeld.

“De scheidslijn van die verdeeldheid loopt over het hoofd van meneer Bouterse. Er is sprake van een antagonisme. Dat is een tegenstelling die niet opgelost kan worden, anders dan door het wegvallen van één van de tegengestelde polen. Tussen twee delen van de samenleving bestaat een onoplosbare tegenstelling, waarvan de scheidslijn over het hoofd van Bouterse loopt. Een scheidslijn die broederschap en samenwerking in de weg staat”, zei Essed vandaag in het programma Welingelichte Kringen.

Aan deze verstikkende verdeeldheid kan volgens Essed eindelijk een einde kunnen komen als Bouterse en de andere verdachten in hoger beroep ook schuldig worden bevonden en worden bestraft. En een veroordeling van deze verdachten zal volgens de advocaat ook komen.

Essed maakte deze opmerking naar aanleiding van de uitspraken van de jurist Jennifer van Dijk-Silos bij de proclamatie van de beweging ‘Passie voor Suriname’ op 30 maart. Van Dijk-Silos gaf toen onder andere aan dat ‘de kwestie Bouterse ons verstikt’. Het land wordt volgens haar al 40 jaar verdeeld in pro-Bouterse en anti-Bouterse. “Wij moeten ermee ophouden. Bouterse is bezig met zijn proces. Hij krijgt wel wat het recht vindt dat hij moet krijgen. Wie zijn wij om het land 43 jaar lang bewust in een verstikking te houden wat ons zwaar heeft verdeeld”, stelde Van Dijk-Silos.

Het is volgens Essed opvallend dat de raadsman van Bouterse, advocaat Irvin Kanhai, een dag na deze uitspraak in de rechtszaal heeft aangegeven dat het 8 decemberstrafproces het volk in een gijzeling heeft gehouden en hierdoor een vernietigende verdeeldheid binnen de Surinaamse samenleving heeft gezaaid.

Essed is wel verheugd dat Van Dijk-Silos, die in 2012 met verve amnestie voor Bouterse heeft bepleit en Kanhai, die vanaf 2007 in de rechtszaal voor vrijspraak voor Bouterse heeft gepleit, beide tot het inzicht zijn gekomen dat de kwestie Bouterse Suriname tot op het bot heeft verdeeld. “Alleen betreur ik dat beiden ten onrechte de verkeerde schuldige daarvoor aanwijzen. Volgens Van Dijk-Silos zijn wij als collectief de schuldigen en volgens Kanhai is Nederland de schuldige. Maar geen van beide komt tot het idee om degene die tot twee keer voor het medeplegen van die moorden is veroordeeld, Bouterse, als schuldige van die verdeeldheid aan te wijzen”, aldus Essed.

Kanhai heeft afgelopen vrijdag in hoger beroep gepleit voor vrijspraak van zijn vijf cliënten. Hij heeft in zijn pleidooi geconcludeerd dat voorbedachten rade niet is bewezen en dat de ex-kolonisator een dikke vinger in de pap had bij de gebeurtenissen van december 1982. De volgende zitting vindt plaats op 30 mei. Dan zal het Surinaamse Openbaar Ministerie reageren op het pleidooi van Kanhai.


13 REACTIES

 1. Al had Nederland een dikke vinger in de pap bij de 8 December moorden, dan nog maakt het niets uit wat er met de handlangers van Nederland in Suriname moet gebeuren. Duitsland had toch ook een dikke vinger in de pap in Nederland toen NSBers hun landgenoten vermoorden in opdracht van de Duitsland? Deze NSBers werden toch ook niet vrijgesproken omdat ze handlangers van de Duitse bezetter waren? Ze werden gewoon door de Nederlandse rechters veroordeeld en opgesloten en als Ik me niet vergis kregen een paar zelf de kogel. .
  gemodereerd

 2. Het probleem is dat een groot deel van de bevolking de veroordeelde drugscrimineel tevens moordenaar in eerste aanleg beschouwt als Jezus Christus terwijl die man bloed aan zijn tengels heeft.

  Voor dit deel van de samenleving mag hij het gevang niet in wegens MOORD. Deze godheid is onschendbaar. Zijn aanhangers willen zelfs voor hem STERVEN.

  Deze veroordeelde drugscrimineel wordt geadoreerd door zijn aanhangers.

  @WAT: JIJ HEBT MIJ EERDER UITGEMAAKT VOOR PAARS OMDAT IK KRITIEK HEB GELEVERD OP JOUW GODHEID SANTHOKI
  gemodereerd

 3. Meneer Essed leeft in Dromenland … meneer Essed heeft misschien telang vertoeft on planeet … “ONBENUL”!

  Meneer Essed … volgens mij begrijpt u niet dat … verdeeldheid en rascisme … nooit en te nimmer zal ophouden/verdwijnen in Su. met of na een veroordeling / berechting van Bouterse.

  Suriname is sinds mensenheugenis tot op het bot verdeeld … dat zal zo blijven … uw voorouders hebben er ook aan meegewerkt. Kom niet alleen Bouterse de schuld geven !!!!

  Rascisme viert hoogtij in Su. … weet u dat niet … toen niet … vandaag ook niet !!!!

  Je opmerkingen gedaan in het programma “Welingelichte Kringen ” is voortgekomen uit radeloosheid … zullen wij het daarbij laten !!!!!!!
  gemodereerd

 4. Direct oppakken en aan buitenland uitleveren.
  Dan kan Suriname eindelijk van staart met haar ontwikkeling.
  Ook al zijn vroegere vriendjes ver weg houden van de honing en andere potten want ze zijn dieftig, onbetrouwbaar en niet echt competent.
  gemodereerd

 5. mooie uitspraak , meneer Essed , maar vertrouw die silos niet , zij was jaren lang de adviseur van bouterse , omdat bouterse zijn vrouw nog steeds zit met het geknetter van kogels en geschreeuw toen onze familieleden werden geëxecuteerd
  maar die stikkende verdeeldheid zal niet verdwijnen als bouterse in de het gevang komt , , de verdeeldheid zal blijven net zo lang als zijn volgelingen(paarse schaapjes) en zijn partij de ndp er nog zijn
  gemodereerd

 6. Al zoyden Bouterse en zijn hele paarse kudde van de aarde verdwijnen, dan noch zoi er verdeeldheid in Suriname voorkomen
  Verdeeldheid en Suriname zijn.onlosmakelijk aan elkaar verbonden.
  gemodereerd

 7. Essed die debielen als jij brengen verdeeldheid.
  Jullie hangen de slaven van de blanken uit. Sodermieter op.
  Jou moeten ze als eerst aanpakken.
  gemodereerd

 8. Opsluiten die listige massa moordenaar want daardoor is ndp ontstaan zodat hij zogenaamd door politiek niet vervolgd kan worden en zand heeft gestrooid naar de “gold diggers”.
  gemodereerd

 9. “Wie zijn wij om het land 43 jaar lang bewust in een verstikking te houden wat ons zwaar heeft verdeeld”, stelde Van Dijk-Silos.
  =================================

  Nee mevrouw Silos, ongeacht waar wij ons nu bevinden, wij zij het land, wij zijn mama Sranan.
  Onze kumbatitei is in Suriname begraven. Wie ben jij om ons te komen vertellen wat wij van de situatie moeten denken. Nee Van Dijk-Silos, het is juist Bouterse en kornuiten, waaronder jij jezelf ook mag rekenen, die het land al decennia lang in een wurggreep houden, of zo jij wilt in de verstikking…

  “Het land wordt volgens haar al 40 jaar verdeeld in pro-Bouterse en anti-Bouterse.”
  En dan wilt ze nu het volk de schuld geven van 40 jaar chaos en ellende.

  “Volgens Van Dijk-Silos zijn wij als collectief de schuldigen en volgens Kanhai is Nederland de schuldige.”

  Ik heb het al zo vaak gezegd hier op WTK, zelfreflectie komt niet voor in het woordenboek van deze paarse N.D.P. rioolratten.
  gemodereerd

 10. Hij heeft in zijn pleidooi geconcludeerd dat voorbedachten rade niet is bewezen en dat de ex-kolonisator een dikke vinger in de pap had bij de gebeurtenissen van december 1982.

  hij heeft ze laten executeren?
  voorbedachte rade of niet…. moord is moord
  iemand tegen een muur zetten en doodschieten is gewoon een pure executie
  waar is het bewijs dat nederland er wat mee te maken heeft?
  je kan een conclusie trekken wat je wilt, maar zonder bewijs kom je nergens
  je wil wel bouterse vrijkrijgen omdat voorbedachte rade niet bewezen is, maar aan de andere kant wel nederland de schuld geven zonder bewijs?
  wat een flapdrol die advocaat
  gemodereerd

 11. Essed: “Veroordeling Bouterse kan einde brengen aan verstikkende verdeeldheid in Suriname”
  Hoe dan, Bouterse in het gevang en dan, gaan alle deuren die de afgelopen veertig jaar gelijk weer open alsof er intussen niks gebeurt is. Waar heeft deze man al de tijd geleefd, onder een steen!! Het enige wat gaat gebeuren en dat is de hoofdzaak is dat met zijn veroordeling en gevangenschap de nabestaanden eindelijk gerechtigheid krijgen, daarvoor heeft Essed zich toch ingezet. Of heeft deze man net als heel velen in onze maatschappij deze zaak gebruik voor eigen gewin. Nog steeds profiteren veel politici door Bouterse, NDP, weg te zetten als de grote boeman, maar er zijn meer boemannen, die stelen en roven. Zo zijn de andere boemannen Abop en VHP met slim stemmen aan de macht gekomen, en wij hebben het geweten, kijk naar het beleid, niks verandert, in tegen deel verergert tot het bot. Mensen maken misbruik van de situatie.
  De strafzaak tegen Bouterse speelt nauwelijks een rol van betekenis in onze samenleving, tenminste niet zo als velen denken. Wij zijn twee generaties verder, de decembermoorden wordt een deel van onze geschiedenis, een zwarte bladzijde.

  De oranje helden leven nog steeds in het verleden, zie hun reacties wanneer circus Bouterse weer een uitvoering heeft in Paramaribo.

  Ondanks de grote armoede en corruptie heeft Sranan een ontwikkeling meegemaakt die haaks staat op datgene wat sommige oranje helden in Nederland hebben
  meegemaakt. Ze geven steeds aan dat Surinamers een gebrek aan zelfreflectie hebben met betrekking tot bepaalde zaken, maar zij hebben niet in de gaten dat door jarenlange afwezigheid ook zij de zelfreflectie niet beheersen.

  Als je trots bent dat jouw kumbaté begraven is Sranan dotti, waarom zit je dan nog in het buitenland, alleen praten brengt moesje niet naar Parijs, je zult een offer moeten brengen.

  Bouterse en de andere veroordeelden zullen hun straf niet ontlopen, misschien dit jaar nog, als zij de hoge beroep zaak verliezen. Jip en Janneke
  gemodereerd

 12. De grootste vloek van Suriname vanaf de onafhankelijkheid is ddb. Voor en tegenstanders van de grootste verkrachter en drugsdealer en moordenaar van Suriname weten dat en de conclusie van Essed is de juiste.
  gemodereerd

 13. Plotseling heeft iedereen van alles te roepen, de ene deskundige probeert de andere loef af te steken. Waar waren ze, onze meevreters, tijdens de grote roof de afgelopen 10 jaar tijdens het bewind van DDB.

  Ke poti…het klein paard met een schofthoogte van minder dan 1,48 meter wil ook een woordje te zeggen hebben.
  Het doet pijn hé, gewoon lekker in een hoekje gaan zitten huilen en daarna weer onder die steen kruipen waar je vandaan komt.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.