vrijdag, april 19, 2024
HomeNieuws uit SurinameGeheime stortingen president voldoen aan wet; alle presidenten hadden geheime uitgaven

Geheime stortingen president voldoen aan wet; alle presidenten hadden geheime uitgaven

-

Does Travel - naar Suriname

Afgelopen dagen gingen documenten rond waaruit zou blijken dat er grote bedragen zouden zijn gestort op een geheime rekening van de president van Suriname. Het zou gaan om een bedrag van in totaal 4 miljoen SRD, dat in korte tijd op de rekening was gestort.

De Surinaamse president Santokhi is vandaag in DNA hierop ingegaan, naar aanleiding van vragen van NDP-parlementariër Melvin Bouva. Volgens de president wordt hierover heisa gemaakt terwijl het zo is dat alle presidenten van Suriname een begrotingsartikel ‘geheime uitgaven’ hadden.

Er is volgens hem gehandeld met in achtneming van artikel 13 van de Comptabiliteitswet 2019.

“Als er veiligheidsissues zijn waar er direct ingegrepen zal moeten worden, dan doen wij dat. Het is geheim en het zal geheim blijven. Het is om snel te kunnen optreden daar waar er issues zijn die voldoen aan de normen van die uitgaven”, aldus Santokhi.

De president is blij dat de informatie naar buiten is gekomen, dat geeft aan dat er transparantie is. “Natuurlijk gaat men (lees: de NDP) dingen in een zodanige sfeer plaatsen. Maar dat moest men de afgelopen 10 jaren hebben gedaan, dan zou er heel wat corruptie voorkomen kunnen worden”, aldus het staatshoofd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

24 REACTIES
  1. In een bananenrepubliek is alles mogelijk. Het arme volk pienaart, maar de president krijgt miljoenen op zijn geheime rekening gestort. Mag het volk niet weten waarvoor dat geld gestort wordt. Is dat prudent beleid van Santokhi. Wo set en.


    gemodereerd
  2. Is normaal. Weidenbosh had een miljard srg op zijn rekening. Toen had niemand wat gevraagd aan weidenbosch.


    gemodereerd
  3. Het is geen private rekening, maar een potje dat de president mag gebruiken voor bepaalde zaken. Voor veiligheidszaken in dit geval.
    Bouva had aan zijn ex-president kunnen vragen hoe het zit. Die had nl heel wat op de rekening gestort toen zgn de staat in gevaar was. Of weten we dat niet meer?


    gemodereerd
  4. Er is een mol of er zijn mollen vd ndp nog bij de CBvS, die alles wat daar gebeurt en uit de kluis van Lips gaat aan de (ex-)ndp-DNA en ddb en gangsters meldt.

    Deze mollen moeten zo snel als kan worden opgesodemieterd uit de CBvS.

    Men kan geen criminelen die de kluis van Lips vd CBVS hebben leeg geroofd handhaven dat ze op de valuta en wellicht goud gaan passen. Deze gasten denken alleen aan hun eigen belangen.


    gemodereerd
  5. Een geheime rekening mag maar waarom geheime uitgaven???
    De rekening bestaat al zo lang, was alle geld erop verdwenen?? Waarom ineens 4 miljoen?? Waar is dat voor nodig????
    Daar gaat het om. Niet 1 maar 4


    gemodereerd
  6. debby man , jij moet jou baasje ddb vragen hoe dat zit met met geheime rekening van een president , nou lul , jou baasje had er zeker 100 miljoen opstaan , maar nooit gebruikt toen het land dat door zijn schuld steeds meer geisoleerd raakte om het volk te helpen , want dat geld eigende hij naar zich zelf toe
    en lees de reactie van Passant eens goed nachtbraker , er zitten vele paarse rotte appels nog bij de cbvs , en jou vriend roemer is er een van


    gemodereerd
  7. bouva , jij bent echt een ongeschoold iemand , nu zet jij je zelf in de kijker , jij zal ook zeker een geheime rekening hebben bij de cbvs en jij bent geen president , maar als jij ballen hebt ndp-er zeg daar dan wat over , de naschoolse opvang gaat jou nog nekken , maar niemand zal dan treuren


    gemodereerd
  8. Hij is gesnapt vandaar deze reactie van hem.
    Was het niet zo dan had hij gezwegen


    gemodereerd
  9. Waarom geheim?
    Zijn het staatsgelden?

    Zo ja?
    Dan mag het niet geheim zijn.
    Het is geld van de belastingbetalers.

    Zo nee?
    Wat is dan de herkomst van het geld ?


    gemodereerd
  10. Binnen de NDP zijn er ook wel oprechte en goedopgeleide personen die beseffen dat Suriname in een zeer moeilijke situatie verkeerd en dat geen enkele president de problemen gaat kunnen oplossen zonder een breed draagvlak. De diverse acties om polarisatie en onrust te brengen hebben slechts ten doel om de huidige regering ten val te brengen, maar over de gevolgen hierna zijn ook veel NDP gelieerde personen zeer bezorgd omdat ze ook beseffen dat de koers meteen naar 1 op 100 of meer zal vliegen. De NDP heeft het land 10 jaar lang gedraaid met leningen en daar zijn weinigen trots op.


    gemodereerd
  11. Altijd moet het over geld gaan en rekeningen van surinamers ook in de familie ik heb het ook meegemaakt geld- razzia lijkt het wel surinamers en blanken in nl zeer hardnekkig racisten als het om geld gaat. De zaak van suri-change was ook in blanke media nou ik heb niet echt gelezen want het was doordrenkt van zeer veel haat en racisme b.v hun zouden 24 panden hebben van waarde 24 miljoen en dure auto’s etc etc . Surinamers en blanke vooral witte hollanders zijn gek van geld dus heksenjacht en op geld op rijke personen maar alleen in suriname en nederland. Triest maar geldduivels bestaan. Ik heb ook geldrazzia meegemaakt. Als je geen geld hebt moeten de zwarte bruine en blanken ratten je vlees hebben ongedierte. Nu in nl rot tyfus wet vanaf 100 euro uitgegeven dan ben je aan het witwassen dus heel nederland als 100 euro uitgegeven dan moeilijkheden moneylaudering. Tyfus wet.


    gemodereerd
  12. Weet u het nog, de toespraak van ddb over Lips,dat hij geen moeite had met Lips?

    Wie het nog niet snap, de kluis vd CBvS is vh merk Lips. ddb was ook toen hij in Nederland woonde werkzaam bij Slotenfabriek Lips in Dordecht ( niet ver van Rotterdam).

    Lips is een Nederlandse familienaam en deze man maakte oa kluizen en sloten. Hij had een onderneming die naar hem Lips Sloten e/o kluizen genoemd werd.

    De kluis vd CBvS is ook door dexe firma Lips gemaakt.

    Zoek op in Google;
    Lips sleutelfabriek in Dordrecht,
    Lips kluizen,
    Lips sloten en sluitwerk


    gemodereerd
  13. Vraag aan die blaka bakras hierboven.
    Weet je überhaupt waar je president nu is?
    Weet je waarmee hij bezig is?
    En weet je over hoeveel euro’s zijn kabinet beschikt?

    Ik daag jullie uit om een WOO in te dienen en vervolgens te publiceren. Of je zoekt naar een intruder bij de dnb, die stiekum een kopietje maakt v recu’s.

    Waiting….

    Lummels!


    gemodereerd
  14. Het is vanwege zijn karakter niet zijn ding, daarom vind ik het toff dat de president én bouva én belfort fijntjes van langs heeft gegeven. Top!

    Direct terechtwijzen is de enige optie.
    Zo werkt het bij kleuters die steeds hun grenzen willen verleggen; Niet met je vingertjes aan het stopcontact, dat doet zeer! Da mag nie hoor, is auw 😅😂.


    gemodereerd
  15. Bouva lijdt aan het Dunning-Krugereffect.
    De man vergeet in zijn drang deze President te beschadigen gemakshalve te verwijzen naar de miljarden USD die tijdens zijn medebewind 10 jaar lang zijn verdwenen.
    Waar was meneer Bouva de vorige regering met zijn wet openbaarheid van bestuur toen hij het in de coalitie voor het zeggen had. Tien jaar lang heeft hij als medebestuurder het volk voor de gek lopen houden en komt nu hoog van de toren blazen als de huidige President SRD 4 miljoen op zijn geheime rekening laat overmaken.
    10 jaar lang hebben ze het volk uitgebuit en tot de bedelstaf uitgemolken. De realiteit is dat de chaos en ellende die nu heerst in Suriname niet komt van de Huidige President, maar onder andere juist van deze meneer Bouva en zijn kornuiten.
    Wat Bouva met zijn opruiing probeert voor elkaar te krijgen is gewoon drei ai….


    gemodereerd
  16. Meneer Bouva doet gemakshalve vergeten de verdwenen miljoenen van Carifesta 2013 te benoemen evenals de corruptiegevallen bij de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS), Surinaamse Postspaarbank (SPSB), cassavefabriek en het project naschoolse opvang. En wat te denken over de miljoenen USD aan aardapelen en uien die toen voor het volk zijn ingekocht. Allemaal tijdens zijn mede bewind samen met zijn andere kornuiten van zijn partij.
    Bouva hoe geloofwaardig wil je nog overkomen bij de rest van het volk. Santokhi is bezig met een goede job, het gaat een beetje langzaam door alle sabotage van deze figuren, maar let op in 2025.


    gemodereerd
  17. ‘Als er veiligheidsvraagstukken spelen, moet er direct worden ingegrepen, legde Santokhi uit’@@ gaat hij een raket kopen dan, als onze veiligheid dit vereist.
    Wat een bullshit verklaring. Het is gewoon de voortzetting van corruptie, gepleegd door onze regeringen. Voor elke uitgave van de regering heb je het ministerie van financiën, waarom moet een president ook nog een presidentiële privé rekening op na houden, en nog wel een geheime rekening. Het zó geheim dat de pres geen verantwoording hoeft af te leggen voor de inkomsten en uitgaven, ook niet aan het DNA. Altijd gedacht dat DNA het hoogste orgaan was die het recht heeft de president en zijn regering te controleren en eventueel ter verantwoording te roepen. Is de president vergeten dat het geld is van de belastingbetaler en geen privé bezit is van niemand. Zo niet, waar komt het geld vandaan, wie doet de stortingen.
    Dit speelt al sinds ex president Wijdenbosch!!! Deze rekening had men allang moeten sluiten, het is een item dat niet thuis hoort in een controleerbaar democratische samenleving.
    Het gaat niet om de persoon Santokhi, toevallig onze pres, maar om het instituut president van de republiek Suriname. Hoe kan een president een eigen geheime rekening hebben, dat is toch vreemd. Gaat hij uit eigen beweging een uitgave doen voor het land of voor zich zelf.
    Santokhi is niet meer te vertrouwen, het wantrouwen heeft hij aan zich zelf te wijten, hij maakt immer graag gebruikt van de corrupte regels van de vorige regeringen, alleen denkt hij dat hij eerlijk is. De anderen zijn corrupt, hij niet, hij is tôg dé SHERIFF.
    Welke geheime uitgaven wil hij gaan doen of doet hij al. Misschien gaat hij naar de hoertjes, O nee, hij gebruikt het geld voor de veiligheid van het land, zegt hij zelf.
    Het is een onderdeel van het corrupt systeem, de hele overheid is gecorrumpeerd, gepolitiseerd enzovoort. Het is wrang, want deze regering gaat de strijd aan tegen de corruptie zegt men elke keer, maar ze wil zelf niet gecontroleerd worden, stuurt nooit gegevens naar DNA, is niet transparant, hult zich vaak in nevels, kortom ze zijn zo corrupt bij de neten.
    Dat er mensen zijn die nog steeds in deze koekenbakkers regering geloven is voor iedereen een raadsel.

    Uit de tekst: “De president is blij dat de informatie naar buiten is gekomen, dat geeft aan dat er transparantie is. “Natuurlijk gaat men (lees: de NDP) dingen in een zodanige sfeer plaatsen. Maar dat moest men de afgelopen 10 jaren hebben gedaan, dan zou er heel wat corruptie voorkomen kunnen worden”, aldus het staatshoofd”.
    Welke transparantie bedoelt hij, transparantie komt spontaan uit je zelf en niet als er eerst naar gevraagd moet worden en dat je dan openheid moet geven. Wat een kwibus van een president.
    Transparantie, gaat hij Bouva de gevraagde info verschaffen of blijft hij zwijgen. Als het zwijgen te maken heeft met onze veiligheid, dan moet hij de fractieleiders in DNA regelmatig op de hoogte komen houden onder geheimhoudingsplicht, zodat hij controleerbaar blijft. Hij gaat toch niet alleen over onze veiligheid. Ik slaap niet meer goed.
    Deze rekening en alle andere geheime zaakjes moet men gewoon opdoeken, geen zaken meer waar de stank van corruptie te ruiken is. Jip en Janneke.


    gemodereerd
  18. De ongeschoolde WAT noemt een ander ongeschoold😂😂😂😂
    Er moest een 1 april mop komen!


    gemodereerd
  19. hansje oh , als jij deze tekst kan oplossen dan hebt jij de lagere school gevolgd , zo niet dan is het bij de kleuterschool gebleven
    roodje sloeg zwartje voor zijn gatje net zolang totdat witje prut zei


    gemodereerd
  20. WAT
    2 april 2023 Bij 01:01
    hansje oh , als jij deze tekst kan oplossen dan hebt jij de lagere school gevolgd , zo niet dan is het bij de kleuterschool gebleven
    roodje sloeg zwartje voor zijn gatje net zolang totdat witje prut zei
    ========
    Oplossing: volgens mij rijmt het zo beter Watje (mislukte paarse klungel) met de kleine hersenen. Met al die onzin van jou steeds.

    Watje sloeg zwartje op zijn gatje
    net zo lang tot Watje prut zei.


    gemodereerd
  21. Niet alleen onze broeders en zusters in Sranan, ook de oranje helden uit diaspora land willen/kunnen het nog steeds niet snappen. Soso tranga éde.
    Het gaat erom dat het weer goed komt met Sranan, na bijna 50 jaar van wan-beheer/beleid en dan bedoel ik niet alleen het financiële (want er zijn ook goede jaren geweest) maar vooral op het bestuurlijk vlak. De corruptie, de grondroof op grote schaal en vooral betreffende de concessies (goud, hout) die men zich zelf toe-eigend. Het is een kwaal waaronder alle politieke partijen lijden, het kwaad komt van alle politieke partijen. Bij de vorming van een regering begint het al, de deelnemende partijen beginnen dan ministeries naar zich toe te halen alsof het hun eigendom is. Hiertegen moet men opkomen, het een halt toe roepen en niet komen recht praten wat krom is omdat de anderen het ook deden of nog doen. De normen en waarden moeten weer onze leidraad zijn, in ons denken en de maatschappij.
    Het beleid van deze regering gaat de verkeerde kant op, iedereen wil slapend rijk worden. De regering geeft steeds het slechte voorbeeld, is het dan verwonderlijk dat de jongeren de regering gaan na apen. Is het dan verwonderlijk dat het pad bewandelt wordt, waar men binnen no time veel geld kan verdienen. Wat heb je er aan dat wij straks veel oliedollars gaan verdienen maar moeten leven tussen rovers en moordenaars, moeten leven tussen mensen die elkaar niet vertrouwen, niet accepteren. Het wordt leven in een “verdoemde” maatschappij, een kleine Sodom en Gomorra.
    Dit zal het gevolg zijn, als je steeds deze regering blijft steunen in woord en daad, terwijl ieder kind (nuchter mens) kan zien dat het geen zuivere koffie is, want if ding eksi broko dan ju eindelijk ô smeri dat na por eksie ju habi, ju bin stonfutu. Jip en Janneke.


    gemodereerd
  22. “Geheime stortingen president voldoen aan wet; alle presidenten hadden geheime uitgaven”. Dan deugt deze wet niet. In een open maatschappij heb je zo’n wet niet nodig.


    gemodereerd
  23. Geachte lezers,
    U leest wel goed. Het is een wet uit 2019. Dus wat meneer DB deed wordt door Chandrikapersad Santokhi voortgezet. Wat een hufter van president, terwijl hij de bevolking laat creperen en persoonlijk de staatskas blijft leegroven.
    Hoogste tijd dat hij nu moet opkrassen.
    Geen betrouwbare president!!


    gemodereerd
  24. Transparantie = Het verschaffen van inzicht in zaken die voor alle betrokkenen relevant zouden kunnen zijn om goede, afgewogen beslissingen te nemen en verantwoording af te kunnen leggen.
    Elk ander uitleg is prietpraat en dienende om deze President in diskrediet te brengen en complot theorieën te creëren. Stemmingmakerij heet dat.
    De President hoeft inhoudelijk geen antwoord te geven op zulke onbenullige vragen, anders is er ook geen noodzaak van een geheime bankrekening.
    Als Bouva nog meer wil weten moet hij ‘gewoon z’n parlementair werk doen.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES