zondag, juni 23, 2024
HomeNieuws uit SurinameEU en internationale partners verwelkomen inzet Suriname voor democratie

EU en internationale partners verwelkomen inzet Suriname voor democratie

-

Does Travel - naar Suriname

Op vrijdag 17 maart 2023 heeft President Santokhi een delegatie van internationale partners, inclusief de Europese Unie (EU), ontvangen op het Presidentieel Paleis voor een onderhoud. De delegatie, bestaande uit elf personen, stond onder leiding van Helena König, plaatsvervangend Secretaris-Generaal van de Europese Dienst voor externe zaken.

Daarvoor heeft de delegatie eerst een ontmoeting gehad met Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) die virtueel deelnam aan deze meeting. De Surinaamse delegatie bestond verder uit de minister van Defensie, de minister van Justitie en Politie, de minister van Binnenlandse Zaken, diverse functionarissen van het ministerie van BIBIS waaronder ook Ambassadeur Gilbêrt van Lierop die eveneens virtueel deelnam. 

Met het bezoek van de delegatie, die voorts bestond uit vertegenwoordigers van Nederland, Frankrijk, Verenigde Staten van Amerika, Verenigd Koninkrijk, Canada en Polen, is beoogd ondersteuning te geven aan de democratie en democratische instituten in Suriname. 

President Santokhi gaf mee dat een goede beleving van de democratie, sterke democratische instituten en stabiliteit onlosmakelijk verbonden zijn aan duurzame ontwikkeling. De internationale partners verwelkomden de inzet van Suriname voor democratie, vrijheid, gelijkheid en eerbiediging van de mensenrechten en de rechtsstaat, met inbegrip van het recht op vreedzame demonstratie. Zij herhaalden hun zorgen over de gewelddadige protesten die plaatsvonden in Paramaribo op 17 februari 2023 en spraken hun steun uit voor de democratische instellingen van Suriname, haar democratisch gekozen regering en haar bevolking.

De partners, in het bijzonder de Europese Unie hebben dan ook bij deze gelegenheid het belang benadrukt van het versterken van partnerschappen met de Caraïbische regio, inclusief met Suriname. Versterken van de agrarische productie en connectiviteit zijn daarbij als belangrijke sectoren aangemerkt.

Suriname heeft naast de ondersteuning voor de uitvoering van sociale projecten, aandacht gevraagd voor het proces welke onlangs formeel op gang is gebracht voor wat betreft de opheffing van de visumplicht naar Schengenlanden, middels een schrijven gericht aan de President van de Europese Commissie.

Voorts heeft Suriname nogmaals het belang benadrukt van het opnieuw opzetten van een kantoor van de Europese Unie is ons land, om zodoende het samenwerkingsportfolio met de EU verder aan te scherpen en waar mogelijk uit te breiden.

De internationale partners zegden toe de democratie in Suriname te blijven steunen, omdat zij Suriname willen zien ontwikkelen en de bevolking willen laten floreren in een land waar de democratie wordt gehandhaafd en de rechtsstaat wordt gerespecteerd.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
 1. De hoeder van de democratie is deze president. Alle steun van de beschaafde wereld om de democratie overeind te houden, EU, USA, Canada, India, Japan is zeker van harte welkom. Deze regering moet voorkomen dat fascistische entiteiten, zie bv 17 februari, voor chaos en instabiliteit zorgen. Daarom moet de fascistische beweging en de despoot van die beweging 24 uur per dag in de gaten gehouden worden en indien het even kan deze despoot politiek uitschakelen met aanhang.
  Demonstratie prima maar als men op 24 maart as weer gaat plunderen dan mag wat mij betreft het Staat van Beleg worden afgekondigd.


  gemodereerd
 2. Suriname wordt ingekapseld door de WEF en haar loopjongens. Net als zoveel andere landen.
  De boodschap is duidelijk. Als je niet gehoorzaamt, dan krijg je geen hulp, moet je direct alle schulden terugbetalen en als dat niet lukt, wordt het land overgenomen door zgn internationale instanties zoals het IMF en de Wereldbank, die gewoon een arm zijn van de Amerikanen en Europeanen.


  gemodereerd
 3. Democratie in Suriname ver te zoeken.
  Je word opgesloten of mishandeld als je je mening verkondigd.
  Dit noem ik dictatuur


  gemodereerd
 4. Een land, in dit geval ons land Sranan, dat nog steeds naar believen gebruikt maakt van de verfoeide koloniale wetten, een land dat de vrijheid van demonstratie wenst te beknotten door eerst een vergunning aan te moeten aanvragen, een land dat het Recht op vrije meningsuiting niet waardeert, kan toch nooit de goedkeuring dragen van de vertegenwoordigers van Nederland, Frankrijk, Verenigde Staten van Amerika, Verenigd Koninkrijk, Canada en Polen. Wat een lachertje van deze delegatie.

  Uit het artikel: ‘Voorts heeft Suriname nogmaals het belang benadrukt van het opnieuw opzetten van een kantoor van de Europese Unie is ons land, om zodoende het samenwerkingsportfolio met de EU verder aan te scherpen en waar mogelijk uit te breiden’@@
  Sorry hoor, een kantoor van de Europese Unie is ons land, om dan rechtstreeks te gaan bedelen, handje ophouden, om hulpgelden.
  Het wordt tijd dat wij zelf voor onze inkomsten gaan zorgen, door te werken en het te halen bij degenen die het ons verschuldigd zijn, bijvoorbeeld de goud- en houtsector.


  gemodereerd
 5. jesse , hoe kan het dan dat de vorige regering zoveel schulden hebben opgebouwd , ja meer dan 4 miljard US$ is 140 miljard SRD terwijl ze niets deden met de Amerikanen en Europeanen , leg dat eens uit dan


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES