Marechaussee mag niet langer mensen controleren op basis van hun huidskleur

14
Bericht over op Schiphol aangehouden en teruggestuurde secretaresse van Hoefdraad is fake
Foto (c) Ministerie van Defensie | Koninklijke Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee in Nederland mag niet langer mensen controleren op basis van hun huidskleur, zo heeft het gerechtshof in Den Haag geoordeeld. Daarmee wordt een eerdere uitspraak van de rechtbank, die etnisch profileren wél toestond, ongedaan gemaakt.

De zaak werd mede aangespannen door Mpanzu Bamenga uit Eindhoven. Hij werd in 2018 op het vliegveld in Eindhoven uit de rij gehaald door de marechaussee, volgens hem kwam dat door zijn huidskleur. Hij wil dat de Koninklijke Marechaussee stopt met etnisch profileren.

Het gaat om de MTV-controles (Mobiel Toezicht Veiligheid), die worden ingezet bij de controle van vliegtuigpassagiers, treinreizigers en weggebruikers uit landen van binnen de Europese Unie.

Binnen de EU mogen geen grenscontroles worden uitgevoerd, maar zijn controles om illegaal verblijf in Nederland tegen te gaan, wel toegestaan.


14 REACTIES

 1. Waarom altijd in de slachtofferrol verzwelgen? Ik ben niet wit, ik ben niet zwart, ben niet zwart wit. Ik ben donker qua huidskleur, maar als de witte man mij wil controleren, make my day man! Ik heb niets te verbergen, dus controleer maar tot je een ons weegt.
  gemodereerd

 2. Goed zo. De Marechaussee mag voortaan mensen op basis van hun huidskleur niet meer controleren. Maar als je zwart of bruin bent, moet je er niet teveel van verwachten, want voortaan zullen ze de mensen dan op basis van hun accent of moedertaal controleren. ‘bica, owru gwenti fu tódó na kras-krasi’, dat leer je als racist niet van de ene op de andere dag af.
  gemodereerd

 3. Ik denk niet dat een “diepgeworteld” probleem als deze met “een uitspraak” is opgelost.
  Er zijn genoeg opties om de mensen te frustreren
  gemodereerd

 4. ze moeten ze allemaal controleren uit dat vliegtuig , ook de bemanning , dan is het probleem toch opgelost , en de marechaussee heeft dan werk en meer honden inzetten , ze hebben verschillende snuffelhonden , drugs , geld , etc.
  de mensen die van Suriname naar de VS of Europa reizen , zijn mensen met geld , want de gewone arbeider kan nooit met wat hij verdient een ticket kopen
  gemodereerd

 5. Geloof ze niet….

  Din snekie beest !!
  ..ze weten bliksems goed,….

  din dagoe dape…??

  ik heb het over honden die goed kunne spreken …….angri e kier din ooktu.
  gemodereerd

 6. Ik geloof niet dat het gaat ophouden bij de marechaussee, ook sociale racisme is ook een groot probleem in nl van oudsher ook bij de politie en maatschappelijke instellingen zogenaamd hun heel sociaal bezig, maar hun zijn zeer asociaal en geen sociale saamhorigheid maar haat en nijd valse namen gebruiken ik woon al meer dan 30 jaren in nl maar meest valse namen gehoord zo triest deze ratten alleen als geld kunnen afpakken dan hoor je echte naam, maar de allochtonen in nl, in sociale omgeving en die bij deze organisaties werken zijn net zo erg als, de witte (blanken) maar alleen zijn hun bruin , zwart of getint van buiten ik noem hun roze allochtonen hun willen ook veel cashen en goud hebben. Ik heb ervaring mee. Bruine piet etc uit suriname ken ik zeer goed.
  gemodereerd

 7. Zaak aangespannen door mpanzu bamenga.
  Dit soort bootvluchtelingen hebben de grootste bek als ze eenmaal hier zijn. Wat ze niet in hun land durven proberen ze hier, terwijl de filmpjes bij het programma ‘opsporing verzocht’ 99.9% bestaan uit zijn soortgenoten.

  Moe wordt je ervan.
  Allemaal naar de EU om vervolgens te klagen over discriminatie en zwarte piet.
  Ik snap niet waarom ze niet verkassen naar Dubai of booming Zuid Afrika.

  In de rest vd EU wordt je gewoon eruit gefilterd. Braaf Nederland dit is een blunder, dit gaat escaleren met een scherpe ruk naar rechts.
  gemodereerd

 8. @neutraal “het was een steekproef “
  Je moet blij zijn dat je zo’n “steekproef “ niet in Suriname kreeg.yu bo kisi wan Neffi in yu bast.
  gemodereerd

 9. mensen die denken dat hun huidskleur opvalt en vaker gecontroleerd worden , nou of ben je zwart , bruin , geel , wit, of zwart wit of wat van kleur dan ook , als je dat denkt dan ben jij met wat van kleur ook zeker een racist
  gemodereerd

 10. bij solliciteren naar een baan hetzelfde probleem.

  je kan duizend brieven schrijven.

  men neemt je niet omdat je uit suriname aruba afrika etc komt

  al heb je 1000 diplomas. je kleur telt in holland.

  als je ogen blauw zijn is he helemaal fijn. dan heb je zelf geen diplomas nodig

  zo erg is het.

  ik schrijf dit omdat het op 100% waarheid berust.

  Rutte zegt: mi wani taki pardon. Maar er zal niks veranderen.

  als je wil tillen sjouwen schoonmaken is er misschien wel wat voor je. Ondanks dat je professor bent. 100% realiteit.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.