donderdag, december 7, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappijKoninklijke Marechaussee voor de rechter vanwege etnisch profileren

Koninklijke Marechaussee voor de rechter vanwege etnisch profileren

-

Does Travel & Cadushi Tours

Afgelopen week werd de Nederlandse staat gedagvaard vanwege etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee. Bij grenscontroles selecteren marechaussees mensen onder meer op grond van hun uiterlijk voorkomen, huidskleur, of afkomst (etniciteit). Dit bepaalt mede of iemand wel of niet uit de rij wordt gehaald. Ook hanteert de Koninklijke Marechaussee algemene risicoprofielen waarin etniciteit voorkomt, zoals mannen die snel lopen, goed gekleed zijn en die er ‘niet Nederlands’ uit zouden zien. Dit is etnisch profileren. Dat is een vorm van discriminatie die in strijd is met de mensenrechten en het Nederlands recht en is dus verboden.

De Koninklijke Marechaussee handelt in strijd met de mensenrechten en het Nederlands recht. Eisers hebben de afgelopen jaren dit probleem geagendeerd en aangedrongen op maatregelen tegen etnisch profileren. Zonder resultaat. Daarom stapten zij woensdag 26 februari jl. naar de rechter.

Eisers – twee individuele burgers, Amnesty International, Controle Alt Delete, antidiscriminatiebureau RADAR en het Public Interest Litigation Project van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (PILP-NJCM) – vragen de rechter om een grens te trekken en een einde te maken aan discriminerende grenscontroles.

De minister van Defensie en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid zijn verantwoordelijk voor grenscontroles door de Koninklijke Marechaussee. Zij zijn van mening dat etniciteit in combinatie met andere kenmerken een rol mag spelen bij grenscontroles. Daarmee staan zij toe dat de Koninklijke Marechaussee burgers discrimineert. Dat is schadelijk voor de burgers die dat treft, draagt bij aan stigmatisering van etnische minderheden, tast het vertrouwen in de overheid aan en blijkt niet effectief bij de bestrijding van criminaliteit.

Amnesty International, Controle Alt Delete, RADAR, PILP-NJCM en de individuele burgers hebben de regering herhaaldelijk gewezen op de schadelijke effecten van etnisch profileren. Ook internationale toezichthouders op mensenrechten wijzen de Nederlandse staat al jaren op haar plicht om burgers tegen discriminatie te beschermen en etnisch profileren te voorkomen. De twee burgers die eiser zijn in deze zaak hebben geklaagd bij de Koninklijke Marechaussee en de Nationale ombudsman, maar dit leidde niet tot wezenlijke verbeteringen. Met deze rechtszaak vragen de eisers aan de rechter om een grens te trekken en de staat te verbieden dat de Koninklijke Marechaussee etniciteit gebruikt bij selectiebeslissingen en in risicoprofielen voor grenscontroles.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

25 REACTIES
 1. En nu is het wel stil met die Nederland aanbidders met hun Surinaamse roots je hebt ze die voor boutje willen sterven en er zijn ook die voor Nederland willen sterven de ene zijn neef werkt bij de AIVD en de ander zit liever met zijn s3 kogelwerend vestje en dekentje achter zijn verwarming te genieten van het het koude weer


  Maak melding

 2. @Jacobus

  Als je aantoonbaar een feit weerlegt is het toch altijd fijn dat er naar je wordt geluisterd…en vooral dat dit aandacht geniet..(het gebruik maken van je recht)
  Je hebt in elk geval instanties waar je terecht kan als je oa van mening bent dat je onheus wordt behandeld.
  Als ze nog eens een keer misdaden gaan plegen dan mogen ze van mijn part ook eruit getrapt worden.


  Maak melding

 3. Als het Suriname was dan zouden ze hun bek al open pieren. Regering dit regering dat. Hopelijk waren er ook Surinamers bij. Laat die Nederlanders ze flink van langs geven.😂😂😂🤣🤣🤣


  Maak melding

 4. Eerlijk gezegd ; ik woon heerlijk in Nederland. Ik hou me aan de regels en wetten. Gewoonten en waarden eerbiedigen EN ga mee. Nederlanders willen ook niet dat buitenlanders achter raken .
  Dat de marechaussee tot dat recht is gekomen is puur misverstand als het gaat om wetten maken en implementeren.
  Het is goed bedoeld misschien omdat wij allemaal risico’s lopen vanwege de terrorisme.
  Ik wil veilig ergens heen gaan en ook veilig terug .
  Ga naar Amerika dan zult men ervaren dat de FBI gekker zijn dan onze marechaussee s.


  Maak melding

 5. Dat MEK mi lob’ tata, wies FA je draai eng, fout IS fout!! Daar geldt het recht voor allen. Je gaat sowieso altijd mensen hebben die willens en wetens in de fout gaan. Maar wanneer je fout bezig bent dan ben daadwerkelijk FOUT bezig EN ZONDER AANZIENS DE PERSOONS, niets meer en niets minder, dan krijg je wel je verdiende straf ja! A no lek’ dja in Sranan, klasse justitie en of zijn ze selectief bezig, of worden de rechterlijke macht door het slijk gehaald en dies meer.
  Zeer recentelijk op een podium tijdens de fake massa van DEVALUATIE/DEGRADEERDE partijtje.


  Maak melding

 6. Je hebt gelijk succes surinamers die in nl wonen hebben zoveel kritiek op su maar in Holland gebeuren er zoveel en we horen niks van ze hypocrieten


  Maak melding

 7. Wanneer wordt de zwarte racistisch ratje Clifton Limburg die zich dagelijks discriminerend en racistisch over een bevolkingsgroep uitlaat voor de rechter gebracht ? Of denken de zwarten dat racisme alleen door blanken gebeurt ? En als etnisch prolongeren zo erg is waarom willen miljoenen zwarte Afrikanen zo graag naar Europa toe ? Overal in Europa is een behoorlijke tegenstand tegen immigranten vooral uit Afrika.


  Maak melding

 8. Hahaha Erdogan heeft grenzen open gegooid naar Europa binnen 24 uur duizenden vluchtelingen, gelukzoekers en terroristen over de grens gegaan. Den sa tan teki.


  Maak melding

 9. Inderdaar zal Europa het heel druk hebben met de opengegooide grens en overvloed aan vluchteling vanuit Turkije. Dus ik denk dat de Marechausee overuren zal draaien binnenkort…

  En dan ook nog die Coronavirus verspreiding.

  Lijkt wel einde der tijden.


  Maak melding

 10. Goede zaak, schending van mensenrechten moet besterft worden. In Suriname schijnt men hier anders over te denken; deng mang man no mang sroto mie, egte egte. Een schreeuwlelijk die dit zegt en achter de coulissen alles eraan doet om uit de nor te blijven. Zijn beste adviseur; leeghoofd van der San.


  Maak melding

 11. Amnesty International, Controle Alt Delete, antidiscriminatiebureau RADAR en het Public Interest Litigation Project van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (PILP-NJCM) – vragen de rechter om een grens te trekken en een einde te maken aan discriminerende grenscontroles.

  Of is het KANHAI die de rechtzaak aanspant gaan jullie met jullie argumenten bij het hierboven genoemde en niet hier komen zeuren degenen die discriminatie goed keuren 😂😂😂


  Maak melding

 12. Ik snap het hele probleem niet!waarom hebben mensen vooral de donkere man of vrouw er een probleem mee dat je wordt gecontroleerd. Stap eens uit de denkwijze van slachtoffer rol aan te nemen. Nederigheid naar de wetten van een land is geen vernedering, zo hoort het gewoon.


  Maak melding

 13. @laat mij vuile hoer ik heb er geen last van .ik werk en ben niet altijd om w.k.n.En zit het jou dwars dat jij nergens bij hoort. Vuile Hoogvlietse uitkeringshoer die aan de Keile weg staat.Je bent zo zielig dat jij het toegeeft waar mijn neef werkt.Spring in de maas blakka motjo je hebt niets van jou leven gemaakt,nog hier,nog in Suriname .Wij hebben daar geen last nog mijn ras hoer. Ga die Antilianen bij Digna Johanna oraal bevredigen verder kom je niet in het leven,of Willem tel winkel Centrum of rij rondjes in bus 78 denk je dat ik niet weet wie hier lult.Er wonen weinig Surinamers in Zalmplaat een wijk als flora tippelhoer.


  Maak melding

 14. @laat me leef je nog was dat ding als jou vergeten.Zelfs die Antillianen willen jou niet.Wat ben jij in alle opzichten gefaald.Ga pakoel spelen.


  Maak melding

 15. Aswintje@ zo nu klink je wel als een vis wijf denk aan je hart en je bloeddruk 🤣🤣🤣
  Ps de keile weg bestaat niet meer als tippelzone ben je vergeten dat jij en je neef die bij de AIVD werkt zeker 3x per week als klant ontving en dat jij op je knieën tegen betaling aan mijn poepert mocht likken en uitzuigen smeerlap.


  Maak melding

 16. In Suriname doet men ook aan etnisch profileren.Men weet en doet niet anders.En in Nederland gaan ze hier gewoon mee door.Maar ze zullen het altijd glashard ontkennen.


  Maak melding

 17. Ik ben blank, iedere keer als ik op Schiphol aankom uit Suriname wordt ik er uitgehaald, hoe bedoel je! IK heb geen boter op me hoofd, begin er aan te denken.


  Maak melding

 18. Vroeger was het makkelijk. Een zwarte was een Surinamer. Nu lopen er zoveel zwarten van heel de wereld rond in Nederland. De marechaussee kan niet meer uitmaken of ze van Surinaamse afkomst zijn, Afrikaan of anders. En ja, Afrikanen zitten goed vertegenwoordigd in crime.


  Maak melding

 19. Etnisch profileren gebeurt al eeuwenlang en niet alleen door de blanken.

  Waarom het nu makkelijker is om discriminatie en andere praktijken van de blanken aan te pakken ?

  Wel ik ben nog net in Paramaribo geboren en in Nederland oogegroeid. ( Dank u Heer daarvoor ).
  Ik kreeg op school verwensingen naar mijn hoofd zoals ‘rot op naar je eiland, kanker bruine’.
  En nee, niet alle blanken zijn zo. Er zijn er genoeg met het hart op de juiste plaats. Ik begreep alleen niet dat Suriname als eiland werd gezien. Misschien een verkeerde schakeling van de linker- en rechter hersenhelft van de blanke.

  Veel buitenlanders werden na de 2WO aangetrokken om de Nederlandse economie op te bouwen.
  Toen dat was gelukt kwam het ware gezicht van Nederland naar boven. Buitenlanders waren alleen goed om het vuile werk te doen van de blanke. Een verkapte vorm van slavernij. Zelf gaven ze elkaar de beste baantjes wat leidde tot grote crisis en mismanagement in de jaren ’90 door ongekwalificeerde blanken die topfuncties hadden. En wie moest die puinhoop weer opruimen ?

  Er is nu een hele generatie Surinamers en andere donkere buitenlanders die in Nederland zijn geboren. Terwijl hun ouders nog het vieze werk deden hebben zij een universitaire opleiding of in ieder geval een betere functie.
  En ook die horen nog steeds : ‘Rot op naar je eiland !’.
  Alleen weten zij niet beter dat Nederland hun eiland is. En het mooie is dat deze generatie wel kan zeggen : ‘Hee blanke, dit is ook mijn land en jij moet er maar mee leren leven’.

  Vandaar dat zij het gedrag van de blanken wel benoemen en aanpakken.
  Ook Sinterklaas en zwarte piet heb ik als kind met tegenzin moeten verdragen. En oh oh wat hebben de blanken een grote lol om die zwarte piet het vuile werk te laten doen en zichzelf als heerser te zien. Discriminatie met respect, dan valt het niet op.
  Politie agenten, officieren van justitie en ja zelfs de rechtbank verdraait de interpretatie van de wet in hun eigen voordeel. Ik zeg altijd dat blanken twee weegschalen hebben. Een voor als de tv en journalisten meekijken en een voor achter de schermen.

  Ik kan nog pagina’s doorgaan maar onze lieve Heer heeft al bepaald dat het blanke ras op den duur zal verdwijnen. Wanneer je melk mengt met een beetje cacao dan is het al niet wit meer.
  En kijk eens op de wereldkaart waar er nog blanken zijn. De blauwe ogen zijn in de minderheid tegenover de mensen met bruine ogen.
  Vandaar dat er veel blanke organisaties zijn die het blanke ras willen behouden. Ze weten het allang dat ze met uitsterven worden bedreigd.
  Neo Nazies, White Power, Ku Klux Klan zijn de bekendste en extreemste. Wellicht willen ze de ruimte in vluchten en zijn ze op zoek naar een leefbare planeet om het blanke ras in stand te houden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES