zaterdag, mei 25, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieNederlandse marechaussee mag reizigers controleren op etniciteit

Nederlandse marechaussee mag reizigers controleren op etniciteit

-

Does Travel - naar Suriname

De Nederlandse marechaussee mag reizigers aan de grens en bijvoorbeeld op Schiphol, blijven selecteren voor controle op basis van hun etniciteit. De rechter in Den Haag heeft geoordeeld dat er geen sprake is discriminatie.

De huidskleur of andere “onveranderlijke uiterlijke kenmerken” van iemand kunnen aanleiding geven om die persoon te controleren. Zolang dat niet de enige reden is voor controle, maar er ook andere zogenoemde risico-indicatoren zijn, is het gebruik van etniciteit toegestaan, oordeelt de rechter.

Oud-gemeenteraadslid in Eindhoven Mpanzu Bamenga werd in 2018 op Eindhoven Airport uit de rij gepikt omdat hij zou voldoen aan het risicoprofiel van een Nigeriaanse geldsmokkelaar die werd gezocht. Bamenga is een Nederlander met een Congolese achtergrond.

Volgens Bamenga worden aan de grens en op de luchthavens mensen uit de rij gepikt en gecontroleerd vanwege hun huidskleur of afkomst. Hij wil dat de rechter dit verbiedt en spande samen met Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties een zaak aan.

De rechter heeft deze week echter bepaald dat de marechaussee etniciteit en dus ook huidskleur, mag blijven gebruiken als reden voor controle

opening
Fernandes Express
Passion in concert

26 REACTIES
 1. Als je niks te verbergen hebt,ge woon 5 min mee werken en dan kan je ,je reis verder maken.

  Een blanke of een bruine of gele kan ook verdachte zijn.

  Het gaat hier om veiligheid.


  Maak melding
 2. Een Congolese Nederlander had bezwaar dat hij bij de grens gecontroleerd werd. Vandaar de aanklacht. Ik heb er geen moeite mee als ik als bruine bij de grens gecontroleerd wordt en sommige Germanen met blauwe ogen zonder controle door mogen lopen. In ieder geval ben ik inderdaad blij dat ik in een zeer veilige land woont. Na de aanslagen van 911 viel mij ook op dat ik gefouilleerd werd bij de douane/luchthaven terwijl de meeste blanke passagiers niet gefouilleerd werden. Ook geen moeite mee ik zit graag in een veilige vliegtuig.


  Maak melding
 3. Steeds weer die zwarten die steen en been klagen over racisme en discriminatie. Ik heb tijdens mijn verblijf in Congo werd ik ook aan een militaire controle door de honden van generaal Olenga (rechterhand van die Congolese massamoordenaar Kabila) onderworpen. Ik maakte daartegen geen bezwaar dus laat deze Kongolees maar heel snel terug gaan naar waar hij geen gevaar vormt. Nederland is te soft voor dit soort luie poppen.


  Maak melding
 4. Iemand op basis van etniciteit/huidskleur uit de rij halen en controleren is ALTIJD fout. Op basis van deze criteria (geen huidskleur, maar grote neus en krullend haar) haalden de Duitsers sommige Nederlandse burgers uit de rij en gaven ze een enkeltje naar een rustoord ergens in Oost Europa. Ik heb er totaal geen moeite mee als mensen zich verdacht gedragen of als de politie van tevoren getipt is dat een bepaalde persoon (van welke etniciteit ook) iets uitvreet dat strafbaar is, uit de rij gehaald wordt. Maar of ik.wit, bruin of zwart was, ik zal het nooit goed vinden als ik zou zien dat alleen mensen met een bepaalde huidskleur, sytematisch uit de rij gehaald worden. Ik zou de heer Bamenga daarom willen aanraden in hoger beroep te gaan, de kans is namelijk groot dat de rechter, die uit hetzelfde nest komt als Adolf en Donald, in het ongelijk gesteld wordt.


  Maak melding
 5. @ Pony,
  Je hebt gelijk ik moet dit soort bewoordingen niet gebruiken. Beter is het om over en ondankbare hond (Chien) te spreken. Waarom is hij uit de Congo gevlucht? Juist ja omdat hij daar zijn leven niet zeker was. Ik heb met eigen ogen gezien hoe men daar met het volk omgaat. Heb je kritiek op de regering, dan staat je een horrorstraf te wachten. Je wordt in containers opgesloten zonder spijs. In Nederland mag je van alles en nog wat denken en schrijven. Ja dat men ook racistisch is en zich aan discriminatie schuldig maakt. Geloof mij maar het is vast niet de eerste keer dat deze ondankbare Chien slachtoffer is van discriminatie. Alleen heeft hij zijn grote kwebbel in de Congo nooit gepierd.

  @Henkes,
  Dat je niet spoort wisten wij al lang. Een rechter met Adolf vergelijken is niet alleen gevaarlijk maar ook verschrikkelijk stom. Waarom vergelijk je hem niet met de zwarte racist Idi of of met Jean – Bedel of Robert ? Deze Afrikaanse massamoordenaars zijn de evenknie van Adolf.


  Maak melding
 6. Popo jantje, de mensen mogen klagen tot ze een kilo wegen. Het is niet anders. Ik ga gewillig in mijn naakie en vind het prachtig. Ik lach zee lekker uit in hun poffertjes porum, simpel om het feit, dat ik niets illegaal bij me heb of doet.
  De goeden moeten het gelag betalen. Niets mis mee.
  Drugsezels, opgepast. Ik zou zeker klagen, als ik geen handeltje kan drijven en de bak in draai.
  De rechter heeft bepaald en men zal het moeten dulden. Goed man.


  Maak melding
 7. Poepejantje @@@ Wordt zeker niet gecontroleerd. Hij is toch blank.. Alleen zit blank op een plaats die het zonlicht niet kan verdragen. Wat zoekt jij in Congo? Ga toch weg met je verzonnen verhaaltjes. Dromen zijn bedrog Poepejantje..


  Maak melding
 8. Het zou wat zijn als de rechter zou bepalen dat buitenlanders niet meer bij de grens gecontroleerd mogen worden. Die wordt gelijk opgenomen in het deltaziekenhuis.


  Maak melding
 9. Kijk, als je zwart, zestig bent en gekleed in voetbaltenue op Schiphol verschijnt en uit de rij gehaald wordt, vind ik het best. De mensen die hier denken dat deze behandeling hen niet te beurt zal vallen omdat ze bruin zijn, moeten zich afvragen of de kans groot is dat Marrokanen, op basis van hun etniciteit de kans lopen uit de rij gehaald te worden? Een boerenpummel uit de polder, die bij de douane terecht is gekomen, ziet geen verschil tussen een Marrokaan en een heleboel.Surinamers
  Wel, als ik iemand hier op WKN gelukkig kan maken door te zeggen dat de rechter uit hetzelfde nest komt als Idi Amin.en Robert Mugabe, dan.doe ik.dat met plezier. Idi Amin zelf was er trots op.als men.hem.de Afrikaanse Adolf noemde, ik snap dus niet waarom ik kritiek.krijg omdat ik zei dat deze witte Nederlandse rechter een (witte) Adolf en (witte) Donald is en niet de zwarte Afrikaanse Adolf. Wat is anders dan.hun kleurtje het verschil.tussen Adolf en Idi?


  Maak melding
 10. Glenn
  22 september 2021 At 13:36
  Poepejantje @@@ Wordt zeker niet gecontroleerd. Hij is toch blank.. Alleen zit blank op een plaats die het zonlicht niet kan verdragen. Wat zoekt jij in Congo? Ga toch weg met je verzonnen verhaaltjes. Dromen zijn bedrog Poepejantje..

  Kan je begrijpend lezen? Ik denk van niet. Ik zeg niet dat ik zwart of blank of bruin ben. Dat maakt jij ervan omdat jij een wantrouwig persoon bent. Het gaat je niets aan wat ik in de Congo deed maar je moet het in de edelstenensector zoeken. Niet dat het jou iets aangaat want je begrijpt het toch niet.


  Maak melding
 11. Allen,

  Zolang ik niets te verbergen heb, mogen ze controleren tot ze een ons wegen.
  Bij alle rassen heb je goede en slechte mensen.
  Grapje van de dag:
  20 mensen staan in de rij 19 gekleurde en 1 witte persoon.
  19 gekleurde worden gecontroleerd, maar niets gevonden.
  1 witte persoon is doorgegaan met 5 kilo …….

  Succes.


  Maak melding
 12. Als je als onschuldige uit de rij gehaald wordt en de vernederingen die je moet ondergaan, lachend verduurt, is er iets mis met jou, je hebt geen zelfrespect, je hebt zelfs geen ‘Jéjé’. Je moet je sterk gaan afvragen of je wel een mens bent. Heb je wel eens gezien.hoe kippen of eenden zich gedragen als je één van hun soortgenoten beetpakt en voor hun ogen slacht; ze raken niet in paniek, ze worden niet boos op je, ze staan er als het ware onverschillig bij te lachen. F@ck iedere douane ambtenaar die mij op.basis van.mijn etniciteit anders behandelt dan iemand anders


  Maak melding
 13. Lekker he’ popo, ze zijn lui en jij haalt de diamanten voor ze weg. Geen wonder dat ze de diamant honden je lieten besnuffelen.
  Je smokkelde niets, dus kon je zo doorlopen.


  Maak melding
 14. @Ari,
  De honden waren de militairen van Olenga en Kabila. Vieze smeerlappen zonder waarden en normen en totaal geen respect voor het eigen volk. Mensen werden opgepakt en voor straf in gesloten containers gezet.


  Maak melding
 15. Helemaal goed, zelf geen enkel probleem met controle, heb toch niets te verbergen, en ze moeten gewoon hun werk doen. Ik heb ook een kennis met blauwe ogen, bij de M op Schiphol werken, en hij krijgt altijd allerlei verwensingen, vooral ook in het Surinaams dat hij een racist is. Wel ik zal jullie uit de droom helpen hij heeft zelf een zwarte vrouw en halfbloedjes rondlopen, en nog veel belangrijker, hij praat vloeiend Sranang tongo, hij verstaat dus alles. 😂🤣


  Maak melding
 16. Het is en blijft kwetsend om op je afkomst of uiterlijk op een vernederende manier aangesproken te worden bij de douane controle. Heb het zelf meegemaakt op een dienstreis, samen met 4 witte collega’s die zo konden doorlopen. Maar ik werd apart genomen en aan de tand gevoeld over de mijn bedoelingen van deze reis. Zelfs mijn witte collega’s wisten niet goed, hoe ze zich tegenover mij moesten gedragen, na het incident. Deze wereld is van iedereen en als mens mag je gaan en staan waar men wilt. Ik keur de uitspraak van deze rechter dus af. De gekleurde mens is niet meer of minder crimineel dan de ongekleurde. Men hoort zijn werk te doen op basis van de regels, die iemand verdacht maken. En daar hoort het uiterlijk niet bij…


  Maak melding
 17. Dit soort @#$&.kunnen ze alleen uithalen met een kleine, niet machtige minderheidsgroep. In Zuid Afrika tijdens apartheid kreeg iedereen die niet Europees blank.was een tweede rangs behandeling. Toen Japan economisch machtig was geworden, kregen Japanners de status van ere blanke, terwijl Chinezen vreemd genoeg nog steeds een tweede rangs behandeling kregen. Mensen waarvan men denkt dat ze tot een.arme groep behoren, krijgen.dit soort.behandeling vaak, of ze nu arm.of rijk.zijn. Oprah Winfrey kreeg in Italie en Zwitserland met dit soort shit te maken.totdat men doorhad wie ze eigenlijk.was en toen wisten diezelfde racisten.niet hoe ze haar zwarte lichaamsholten moesten.likken.


  Maak melding
 18. Popo Jantje 22 september 2021 At 14:47

  Glenn
  22 september 2021 At 13:36
  Poepejantje @@@ Wordt zeker niet gecontroleerd. Hij is toch blank.. Alleen zit blank op een plaats die het zonlicht niet kan verdragen. Wat zoekt jij in Congo? Ga toch weg met je verzonnen verhaaltjes. Dromen zijn bedrog Poepejantje..

  Kan je begrijpend lezen? Ik denk van niet. Ik zeg niet dat ik zwart of blank of bruin ben. Dat maakt jij ervan omdat jij een wantrouwig persoon bent. Het gaat je niets aan wat ik in de Congo deed maar je moet het in de edelstenensector zoeken. Niet dat het jou iets aangaat want je begrijpt het toch niet.
  ——————————————————————————–
  @POEPE JANTJE….JIJ bent zwart van buiten maar wit van binnen….RARA wie ben jij?
  Goed zo een BOUNTY……..Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


  Maak melding
 19. O wat was ik blij met de invoering van de Europese Unie. Geen controles meer aan de grenzen. Het stoort ten zeerste als je met de auto terugkomt van vakantie uit een ander Europees land en dat honderd witten voor jou bij de grens ongecontroleerd door mogen rijden en wij onze paspoorten moesten laten zien omdat wij gekleurd zijn.


  Maak melding
 20. Mooi toch de drugsbazen hoeven nu alleen zwarte acteuren the huren om gewoon verdacht te gedragen ende Witte ezels lopen door met grotere hoeveelheden.


  Maak melding
 21. De Rechters tegenwoordig zeker familie vader en zoon en half bloedje wit en indisch echte ratten ook blond rood etc deze duivels gaan geld sieraden alles afpakken blond haar blauwe ogen. Ik reis niet veel maar het is wel erg. Tegenwoordig ook elders hele families vader moeder zoon vriendin dochter zitten bij politie of marechausse of speuders zelfs hel generaties allemaal willen stelen afpakken etc dit is zieke psychopate holland om alles af te pakken deze enge rechters kunnen ook andere huidskleur laten afschieten ik ken hun zieke streken. Nou ik hoop in Hoge Beroep verliezen deze familie rechters echte aso’s. Niets is veilig geen geld geen sieraden staat wil alles opvreten ratten. De allochtoon zelfs ik mag geen geld hebben ik leef als een last dier in dit psychopate land mang mang spaargeld laten ze ook niet met rust alsof het hun toebehoort psychopate boeven in nl.


  Maak melding
 22. Gebeurt ook in nl Rechter vrouw heeft Officier van Jusitie als vriend in strafzaak dit is ziek en erger dan Corruptie maar dit gebeurt ook Zogenaamd in nette Holland Helland. In de toekomst hele generaties boeven stelen van andere huidskleuren. Pure soort Corruptie is dit ziek en racisme in zieke vorm.


  Maak melding
 23. Nou Sandra je hebt het goed verwoord hoor. Mocht het jou daar niet bevallen kom dan snel naar Suriname toe. De deur staat voor jou niet op een kier maar wagenwijd open.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES