Handjevol mensen protesteren tegen excuses slavernijverleden bij beeld Kwakoe

16
Handjevol mensen bij protest tegen excuses slavernijverleden bij beeld Kwakoe
Er waren bijna net zoveel leden van de pers als demonstranten.

Een handjevol mensen in Suriname heeft zondagmiddag gehoor gegeven aan een oproep om bij het monument van Kwakoe in Paramaribo, te demonstreren tegen de excuses die Nederland maandag lijkt te gaan maken voor het slavernijverleden.

Ze hebben kritiek omdat het kabinet 19 december heeft gekozen voor een boodschap over de slavernij, in plaats van 1 juli, de herdenkingsdag oftewel Keti Koti.

Ook zijn ze niet te spreken over het feit dat Franc Weerwind, minister voor Rechtsbescherming, namens het Nederlandse kabinet naar Suriname is afgereisd om de excuses toe te lichten. De demonstranten zien Weerwind die van Surinaamse afkomst is, als een nazaat.

“We zouden Weerwind een pakslaag moeten geven met de zweep”, zei een van de demonstranten volgens De Gelderlander.

Weerwind is nog in Suriname. Hij zal maandag namens de Nederlandse regering in Paramaribo aanwezig zijn bij de uitzending van de speech van premier Mark Rutte over het slavernijverleden.


16 REACTIES

 1. kijk dat zijn de ongeschoolde , ze denken dat als je bij het beeld van kwakoe komt daar een envelop ligt met 40 duizend euro , een handje vol idioten , die organisators van deze nep protest moeten dat handje vol excuus aanbieden , moni no de
  gemodereerd

 2. Wie zit er nu op excuses van een stelletje gevoelloze varkens, die er niets van snappen, te wachten?
  gemodereerd

 3. Hebben deze groep mensen al hun excuses aan de indiase en aziatische bevolking gedaan. Want deze mensen hun nakomelingen en families hebben veel aziatische( javanen, chinezen) en indiase (hindoestanen) beroofd en vermoord. Zelf bij waterkant net is dat te lezen. Waarom moet Nederland zijn excuses gaan aanbieden dan honderden jaren geleden is gebeurd en een ieder is al dood. Maar de surinaamse aziaten en hindoestanen wachten op de creolen excuses voor het inbreken, stelen en het vermoorden van hun geliefde en families.Dat is nu en een bitter waarheid. Niemand kan dit van de creolen ontkennen. Wij weten allemaal dat zij de grootste groep in Suriname en overal zijn die anderen schade brengen. Maar niet een ieder. zeker 30 procent enz. Laatst hebben ze een chinese vrouw doodgeschoten. Dat is erg . Bied hiervoor met je afrikaanse groep excuses!
  gemodereerd

 4. Als is het 1 protesteerder is ook prima.
  Vergoeding voor misdaad en leedpijn is voorlopig al 1 miljoen euro (eigenlijk onbetaalbaar) of meer per brandmerk per slaaf op zijn rug. Je weet wel die gietijzeren brandmerk ijzerding dat altijd rood gloeiend stond foe brandmerk a slaaf of slavin op diens rug dat die eigendom was van planter x en y. Ga kijken bij fort zee landia museum.
  na kaulo daa den deng wit mang ede??
  gemodereerd

 5. Ze gaan niet komen,omdat er geen Bandje daar aanwezig is , ze willen alleen maar Feesten , en ze hebben geen enkele Eenheid tussen de Blaka mang daar in Suriname 🇸🇷. Ze hebben het vandaag de dag zo moeilijk daar in Suriname 🇸🇷 toch komen ze niet op Straat wanneer er geprotesteerd moet worden. Nu wat heel belangrijk is over de Slavernij verleden komen ze niet. Nogmaals een muziek band op het Onafhankelijk plein waren ze massaal geweest.
  gemodereerd

 6. @Lesley,
  Ik ben het eens hoor de slavernij periode is een verschrikkelijke misdaad die niet alleen door de blanken maar evenzo door de Afro mogelijk is gemaakt. Daarover is veel misverstand die vooral door het achterhouden van informatie niet bekend is. Zo schreef ik al eerder in mijn postings dat mevrouw Elizabeth Samson, een Afro slavenhandelaar, puissant rijk is geworden door de verkoop van haar rasgenoten aan blanke slavendrijvers. In Suriname spreekt men niet graag over haar omdat zij een zwarte slavenhandelaar was. Liever wordt de schijn gehouden dat de slavenhandel alleen door Westerlingen gebeurde wat natuurlijk niet waar is. Ook de Afrikaanse stamhoofden hebben veel geld verdiend aan de slavenhandel.
  Hoe erg het leven van de slaven was, kan men inderdaad zien in het Fort Zeelandia museum.

  Maar wat ook onderbelicht is gebleven is de rol van (blanke) vrouwen van de slavenmeesters. Deze vrouwen waren sadistisch tot en met en wisten de meest afschuwelijke straffen te verzinnen. Huilende baby’s werden in teil door onderdompeling vermoord en aan de moeder teruggegeven ‘ hier heb je je kind terug’. Mannen die weigerden te werken werd 1 been geamputeerd en ga zo maar door.
  Dit was de eerste vorm van internationale terrorisme en zal zeker niet zo gezien worden door de daders.
  gemodereerd

 7. De demonstranten zien Weerwind die van Surinaamse afkomst is, als een nazaat.
  Maar Suriname geeft hem geen respect en behandeling zoals het betaamt een nazaat van de slaven te behandelen.
  Laten de nazaten van de slaven hun excuses aanbieden, voor de moorden en verkrachtingen en roven en stelen en vernielen van eigendommen, aan hen die lijden en gelden hebben onder het juk van deze nazaten
  gemodereerd

 8. Ik maak me nog steeds zorgen, over de slavernij “NU”.

  Ook door de nazaten, gepleegd over heel de wereld. Ik zit niet op excuses te wachten, van wie dan ook!

  Ik zou graag de “inzet” zien, om de nazaten een betere leven te geven.

  De voorzitter van de stichting vindt het ongepast als Weerwind komt, omdat hij een ‘nazaat van slaafgemaakten” is.

  Stichting, Ik geef u een voorbeeld uit het VERLEDEN en NU ; De spoken uit het verleden hebt u NIET overwonnen!
  En stichting, u vliegt vandaag nog rond in de echo’s van de spoken uit het verleden!

  Maar!!! Bent enigszins blind om te zien hoe het met onze nazaten, – NU – gaat?

  Minister Franc Weerwind, is een ‘nazaat van “slaafgemaakten”.
  Hij heeft lessen getrokken uit het verleden.

  Hij heeft de kans van vrijheid, welke hij verkregen heeft, gevoeld, en gezien.

  Net als vele nazaten is hij beter geschoold dan een gemiddelde Surinamer.

  Hij heeft alle ‘nazaten’, laten zien dat hij een minister is geworden.
  Het is overbodig om te zeggen dat hij een donkere huidskleur heeft.
  U, vindt het noodzakelijk, dat koning Willem-Alexander, moet komen om namens de regering haar excuses aanbieden.

  Ik neem aan ; dat u van koning Misuzulu, hebt geëist om te komen. (Ik kan me ook vergissen).
  gemodereerd

 9. Duizenden mensen gaven gehoor aan de oproep om naar het monument te komen….. Niet dus.

  Er was meer pers dan demonstranten………
  gemodereerd

 10. De slaven nazaten zijn niet eens 400.000 srd waard. Hoe dom kan deze nazaten zijn om 400.000 euro te eisen, ze hebben hun zelf belachelijk gemaakt. Slaven heeft altijd bestaan ook in de romeinen tijd was er sprake van slaven handel en ik heb nooit gehoord dat een slaaf nazaat 400.000 euro heeft gekregen. Jullie slaven nazaten zijn altijd misbruik en belachelijk gemaakt door je eigen mensen, met valse beloftes zoals, Suriname zou 2e Dubai worden, Bouterse zou jullie levenslang gratis pakket geven en voor jullie gratis huizen bouwen en nu geloven jullie dat je 400.000 waard bent. Ja keihard werken net als je voor ouders om het land te bouwen en niet alles gratis vragen of te roven.
  gemodereerd

 11. De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa is herkozen als partijleider van het Afrikaanse Nationaal Congres (ANC). Hij staat onder druk, omdat hij miljoenen dollars aan zwart geld onder zijn bankstel zou hebben verstopt. Maar zijn partijgenoten blijven hem steunen.
  Witte mensen of in westerse landen zou men nooit op zo een persoon stemmen, dit kan alleen waar veel afrikanen of slaven nazaten wonen, zoals op een moordenaar of drugsdealer stemmen
  gemodereerd

 12. Ik ken meneer Weerwind niet, maar ik krijg zo gevoel dat hij heeft een witte vrouw en hij zit onder die plak van haar.
  Maar misschien dit is niet zo. Ik weet dat niet. Maar die gevoel komt zo.
  gemodereerd

 13. @henkes mooi gezegd. Gierige hollanders willen alles van je afpakken zelf je leven maar iets teruggeven ho maar echte ratten zijn het! Zure oranje duivels wilde zelfs de wk voetbal beker met slimme trucjes krijgen maar dat is hun mooi niet gelukt. Mij dierbare familid hebben blanke ratten van mij afgenomen samen met rot duivels allochtonen in nl en die deze witte duivels aanbidden! Rest in peace b.k. Ik rouw om de dode arme zielen die zijn heengegaan.
  gemodereerd

 14. Kale , jij hebt gelijk , wij vragen ons af of die blaka mang wel nazaten zijn , hun voorouders van 180 jaar geleden en daar voor , konden niet feesten maar werden gekleineerd , gemarteld , gegeseld of vermoord , en nu stroom Suriname vol met blaka mang uit Europa , en de VS , om te gaan feesten , dus vul het verder maar in
  gemodereerd

 15. vandaag hoorden wij die remkisoensing van die grasskevers spreken , goh wat een oen is dat , en bij elk woord keek hij om zich heen , was hij ergens bang voor of zo , echt met deze gasten bouw je Suriname niet op , alleen maar meer haat zaaien , en hij eist van de Nederlandse staat 400 000 Euro per nazaat en alvast een voorschot van 50 000 Euro per nazaat , en hij spreekt hier in Suriname bij het kwakoe monument , als hij nou een held wilt zijn ga dan naar Nederland en zeg openlijk tegen de echte Nederlanders wij willen 400 000 Euro per nazaat , nou , jij zal niet durven , jij durft geen witte man in de ogen te kijken , dus allemaal bla bla bla bla , goh dat kennen wij hier in Suriname toch van de ndp is ook alles bla bla bla bla bla bla
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.