Federatie van Grassroots Afro Surinamers wil vergoeding van 400.000 euro per nazaat

29
Anoniem, Tot slaaf gemaakte mannen graven trenzen, ca. 1850 Rijksmuseum, aankoop met steun van het Johan Huizinga Fonds/Rijksmuseum Fonds

[INGEZONDEN] – De Federatie van Grassroots Afro Surinamers in Suriname heeft zaterdag een brief gericht aan de Nederlandse premier Mark Rutte, inzake excuses en herstelbetaling in verband met het transatlantisch slavernijverleden van Nederland. In de brief is aangegeven dat men de excuses van Nederland op 19 december niet zal accepteren en dat men een vergoeding eist van € 400.000,- per nazaat van de tot slaafgemaakten, met een voorschot van €50.000,00 per persoon. De brief luidt als volgt:

Geachte minister-president Rutte,

In navolging van de verklaring die u op dinsdag 13 september 2022 tijdens uw bezoek aan Suriname ontvangen heeft van Dhr. Armand Zunder richten wij ons tot u als vertegenwoordiger van de Staat der Nederlanden. Wij zijn de nazaten van de transatlantische slavernij in Suriname. Wij staan voor alle Afros (Afrikaanse origine) van Surinaamse afkomst en alle Inheemse volkeren van Suriname en de Eilandgroepen waar ter wereld we nu ook wonen.

Tot op de dag van vandaag worden wij zowel in Suriname als in Nederland als elders in de wereld geconfronteerd met de gevolgen van deze wreeddadige en barbaarse periode. De genocide gepleegd op onze voorouders heeft hun monddood gemaakt. Via ons nazaten kunnen zij hun stem laten horen, want zij leven voort in ons.

Wij gaan niet akkoord met het aanbieden van excuses op 19 december 2022 door de Staat der Nederlanden. Excuses aangeboden op deze dag zullen wij niet accepteren.

Ter voorbereiding van het proces naar oprechte excuses, op 1 juli 2023, aan ons nazaten van de tot slaafgemaakten, voor de schendingen van de mensenrechten onzer voorouders, wie in ons voortleven, hebben wij de volgende eisen:

 1. Alle nazaten van de transatlantische slavernij woonachtig in Suriname, Nederland en overige landen, geboren uit Surinaamse (voor)ouders, hebben het recht om te weten wie wij zijn. Per 1 juli 2023 willen wij weten van welke Afrikaanse voorouder wij afstammen via de moederlijn. Dit stamboomonderzoek moet gefinancierd worden door de Nederlandse staat.
 2. Wij eisen per 1 juli 2023 een voorschot op de vergoeding (van € 400.000,- per nazaat van de tot slaafgemaakten van Suriname) aan alle nazaten van de transatlantische slavernij, geboren voor en na 1975 uit Surinaamse (voor)ouders, van €50.000,00 per persoon, woonachtig in Suriname, Nederland en overige landen, belastingvrij en zonder enige voorwaarden.
 3. Wij eisen per 1 juli 2023 kwijtschelding van alle overheidsschulden aan de Staat der Nederlanden van alle nazaten van de transatlantische slavernij, woonachting in Suriname, Nederland en overig landen, geboren uit Surinaamse (voor)ouders.

Met dien verstande dat bovenstaande eisen gekoppeld zijn aan het uitspreken van excuses door de Nederlandse staat in Suriname waar de misdaden tegen de menselijkheid onzer voorouders hebben plaatsgevonden.

Met dien verstande dat Koning Willem-Alexander de vertegenwoordiger is van de Nederlandse staat die oprechte excuses gaat uitspreken en dus geen nazaat van de transatlantische slavernij.

Met dien verstande dat in de voorbereiding naar de excuses toe er door de Staat der Nederlanden overleg wordt gepleegd met alle vertegenwoordigers van de nazaten van de transatlantische slavernij in Suriname en Nederland.

Met dien verstande dat in de voorbereiding naar de excuses toe, het geven van excuses en herstelbetaling een zaak is van het Surinaamse volk, dus geen politieke zaak, meer specifiek een zaak van de nazaten van de Afrikaanse slaven die per schip naar Suriname zijn getransporteerd als handelswaar plus de nazaten van de genocide gepleegd op onze Inheemse broeders en zusters.

Het moge duidelijk zijn dat wij nazaten van de tot slaaf gemaakten in Suriname onder geen beding excuses aanvaarden die op enig andere wijze dan hierboven beschreven, zijn voorbereid.

Het moge duidelijk zijn dat wij nazaten van de tot slaaf gemaakten in Suriname op generlei wijze dulden dat wij door de Staat der Nederlanden behandeld worden als stuks vee, als goederen, zoals onzer voorouders is aangedaan, door weigering met ons te communiceren als mensen van gelijke waarde.

Het moge duidelijk zijn dat niemand namens ons mag onderhandelen over bovenstaande.

Wij ontvangen graag van u een uitnodiging voor de te voeren gesprekken ter voorbereiding naar oprechte excuses & herstelbetaling door de Staat der Nederlanden.

Hoogachtend,

Namens de aangesloten organisaties en individuele personen van de Federatie van Grassroots Afro Surinamers in oprichting, Paramaribo, Suriname.


29 REACTIES

 1. Heren heren ik denk dat jullie echt laag gemikt hebben met 400,000, 4 miljoen euro lijkt mij redelijker. Antwoord mij als jullie het niet eens met mij zijn.
  gemodereerd

 2. En dit is dus waar het om draait. Geld, geld en nog eens geld. Je bent een schande (ook naar je voorouders toe)
  gemodereerd

 3. morgen zal wel weer een andere afro club van zich laten horen dat als die Nederlanders niet betalen , ze hier in Suriname de Nederlanders die hier wonen en werken zullen kaal plukken , jammer he ze hebben maar 10 SRD , maar worden vermoord hier in Suriname om dat wit dood moet
  gemodereerd

 4. YES! YES! YES! EINDELIJK!!!
  Ik heb zojuist opdracht gegeven om – vooruitlopend op de ontvangst van die € 50.000 – twee super deluxe zwembaden aan te leggen naast mijn pina-hut.
  gemodereerd

 5. Mijn familie heeft net 112 voor mij gebeld en gevraagd om ze met spoed willen langskomen. Ik kan niet meer stoppen van het lachen na het lezen van dit artikel maar ook van de andere veel eisers. Ik heb veel zuurstof nodig.

  PS: als ik een hele grote moksi nazaat ben tot slaaf gemaakten zwarten ui Ghana, Witte slavenhouders uit Groningen, Joodse slavenhouders uit Portugal/Brazilie, in hangmat hangende Indianen uit Canada en Brazilie, een in de familie verdwaalde Hindoestaanse handelaar, een Duitse asielzoeker uit 1885 krijg ik maar een heel klein beetje?

  En mijn vrouw, mijn liefje van ik 16 ben en zij 18, de mooiste zwarte vrouw ter wereld, (half zwart en half indiaan) krijgt zij dan maar de helft?

  En onze kinderen?
  gemodereerd

 6. Ik bedoel En mijn vrouw en nog steeds mijn liefste vanaf ik 16 jaar was en zij 18 was, de mooiste zwarte vrouw ter wereld, (half zwart en half indiaan) krijgt zij dan maar de helft?
  gemodereerd

 7. Ja. Ik ben ook een nazaat. Maar hoe moet ik me dit allemaal voorstellen? Geld heb ik zeker nodig. Maar waar zal het allemaal vandaan komen? Ik denk dat wij niet mogen vergeten dat onze voorouders zijn geroofd en meegenomen naar een land. Een heel stuk hiertussen sla ik over en ik zeg verder dat dit een goed land is. Het land zorgt voor zijn mensen. Er moet iets mentaals gedaan worden voor de mensen, want die zorgen niet voor het land. Het land geeft ons alles, het voedt ons, het stelt ons in de gelegenheid om geld te
  Verdienen aan de bodemschatten. En wat doen wij? Wij vernielen en vernietigen alles waar wij het beheer over hebben de rest verkopen wij. Wij, nazaten,
  Moeten eens goed de hand in eigen boezem steken. En laat iemand mij uitleggen waarom een persoon 30 consessies in zijn bezit kan hebben en alsnog kan claimen geen belastbaar vermogen te
  Hebben. Nu hoef ik geen Namen te noemen. Surinamers, mede blakaman, laat ons de periode van 160 jaar gebruiken om ons te bezinnen en om niet op deze
  Manier achter geld aan te rennen. Het geld ligt in je brein. Maak betere beslissingen over wie je de sleutels van de schatkist geeft. Is het niet een keer zo geweest
  Dat
  Suriname draaide als een tol en eraan dacht Nederland ontwikkelingshulp te geven? Denk na, mensen. En laat Hindoestanen ene uit de equation maar betrek er wel de Indianen bij.
  gemodereerd

 8. Bij deze mensen gaat het niet om de excuses, maar om geld. Ik zou ze geen kopere cent geven.
  gemodereerd

 9. Opgericht, eergisteren 🙄.

  De randstad heeft de afgelopen periode al breedvoerig excuses aangeboden, dus morgen 19 dec 2022, is een extra excuus.
  Volgens mij waren de activisten in grote getale aanwezig. G.G. (Geen Geklaag).

  President Rutte zag tijdens zijn bezoek aan Suriname, enkele restanten vd december moorden. Restanten vd slavernij periode was niet aan de orde.
  Het Surinaams volk was totaal niet geïnteresseerd in zijn bezoek.
  Grassroots lag in hun hangmat. De geschiedenis leraar heeft helaas geen enkele plantage kunnen bezoeken.

  En nu wil je geld.
  Die activisten worden opgehitst door die mensenrechten-dinges uit de usa. Nauwe contacten over en weer.
  Wat dat betreft kunnen die Amerikanen alleen maar dromen van het (zwart)leven in Nederland.

  Net als in Nederland reparations per staat (niet in alle staten) en in natura, gemonitord door bestuurders en niet door activisten.
  Dus die americans mogen nu een lening afsluiten, een hypotheek aanvragen, stemmen ondanks een strafblad etc etc.

  Dit is niet aan de orde in Nederland. Wij hebben op een andere wijze last vh verleden, door discriminatie, werk, stage etc. ondanks dat velen hier zijn geboren.
  Das nou het verschil. Amerikaanse toestanden, zoals rechtszaken voor een financiële vergoeding werken hier niet, daar ook niet trouwens.
  gemodereerd

 10. Op zich geen slecht bedrag. Als de vrouwen vanaf nu tien kinderen produceren bij tien verschillende mannen zijn de totale inkomsten 8.400.000 euro.
  gemodereerd

 11. lachwekkend dit verhaaltje
  en wat gaan ze eisen van hun eigen voorouders de hun verkocht hebben aan die witman?
  zolang daar geen woord over gerept wordt heb je totaal geen recht van spreken om ook maar iets van wie dan ook te eisen
  400k? een lachwekkend fantasiebedrag wat gewoon verzonnen is
  schulden kwijtschelden? die zelf gemaakt zijn?
  wie jullie zijn? een stelletje idioten die te dom en lui is om zelf iets van hun leven te maken
  vergelijk suriname van 1975 en 2022 en je ziet dat er niets veranderd is
  nog steeds hetzelfde domme nutteloze volk, waar hooguit enkelingen uit ontsnapt zijn
  enkelingen die wel wat van hun leven hebben gemaakt zoals weerwind

  het hele gebeuren is een farce voor geld en meer niet
  gemodereerd

 12. De discussie gaat alleen maar over geld! $$$$$
  Maar hoort te gaan over slavernij in de context van de tijd, ook over huidig racisme, huidige slavernij, mensenrechten, machtsmisbruik, etc.
  Een afkoop som om de echte problemen onder tafel te vegen en allemaal door te gaan met machtsmisbruik is het laatste wat we moeten willen!
  .
  Weg met alle opportunisten die er een slaatje uit willen slaan en helemaal niet echt betrokken zijn met mensenrechten en bestrijden van onrecht,

  O ja. Jullie hebben vergeten om de adres gegevens te vermelden waar iedereen zijn bank rekening kan melden. Of is dat de bedoeling niet?
  gemodereerd

 13. ik ga mijn glasse haren laten omzetten in croesharen .

  dan kan ik ook ff vangen .

  wat een mongolen zijn het toch .

  ze denken dat we hier een geld boom hebben of er hier eem geldmachine 24/7 aan het printen is .

  Ga eerst maar onderzoeken hoe een economie werkt in een land .
  begin bij sranang,dong boerkie,s
  gemodereerd

 14. De voorouders en nakomelingen van de grassroots hadden een CAO met de plantage eigenaren en ze zijn nooit uitbetaald.Nu is er wel een wettelijke basis waarop de forse eisen gebaseerd is van deze groep.
  De garantie van het handels was tot de gate of no return.
  gemodereerd

 15. starnieuws

  Overmakingen naar India zullen record van $ 100 miljard bereiken

  03 Dec, 16:14

  Indiers ontvangen dit jaar 100 miljard dollar aan overmakingen uit het buitenland. (Getty Images)
  Indiërs zullen dit jaar 100 miljard dollar aan geldovermakingen ontvangen, volgens een rapport van de Wereldbank – de eerste keer dat een enkel land dat cijfer bereikt. De stijging werd veroorzaakt door loonstijgingen en sterke arbeidsmarkten in de VS en andere ontwikkelde landen.

  In totaal is de hoeveelheid geld die migranten over de hele wereld naar huis sturen, in 2022 met 5% gestegen. Het geld is een cruciale bron van gezinsinkomen in lage- en middeninkomenslanden, zegt de Wereldbank.

  Overmakingen worden in verband gebracht met verbeterde gezondheids- en sociale indicatoren, bijvoorbeeld een hoger geboortegewicht en hogere schoolinschrijvingen.

  Andere topontvangende landen voor geldovermakingen zijn Mexico, China, Egypte en de Filipijnen.

  In de afgelopen jaren zijn veel Indiërs verhuisd naar goedbetaalde banen in landen met een hoog inkomen, zoals de VS, het Verenigd Koninkrijk en Singapore, waardoor ze meer geld naar huis konden sturen. De betalingen zijn goed voor ongeveer 3% van het bruto binnenlands product (bbp) van India – een maatstaf voor de omvang van de economie van een land.

  Terwijl India en Nepal een toename van overmakingen hebben gezien, hebben andere landen in Zuid-Azië het afgelopen jaar een daling van meer dan 10% gezien als gevolg van het einde van de overheidsstimulansen die tijdens de pandemie zijn ingevoerd.

  Over het algemeen zijn de overmakingen naar lage- en middeninkomenslanden in 2022 met 5% gegroeid tot ongeveer US$ 626 miljard – ongeveer de helft van de groei in 2021. Volgend jaar wordt naar verwachting uitdagender vanwege stijgende prijzen en tragere economische groei over de hele wereld.

  Het wordt tijd dat de Afro gemeenschap een voorbeeld neemt aan India en wat meer eigenwaarde creëert ipv steeds te bedelen om geld bij de kolonisator.
  Vraag eerst wat met de miljarden hulp die Nederland na de onafhankelijkheid gaf is gebeurd. Dat geld is in de zakken van de Afro criminelen en landverraders als Aron verdwenen.
  gemodereerd

 16. Ik ben ook een nazaat, hoeveel krijg ik?
  Maar laten we effe serieus en realistisch zijn:
  Dit alles draait om geld. Wees volwassen genoeg om te werken en voor je zelve en je gezin te zorgen.
  Hooguit kunnen we plannen schrijven en indienen, waarbij we Ned zover krijgen om in ons land te investeren, zodat we vooruit kunnen komen.
  Denk aan onze gezondheidssector, onderwijs en infrastructuur…
  Zo heb je meer kans om iets goeds voor jou nazaten achter te laten, dan geld dat je gaat bossen…
  gemodereerd

 17. Dit is nou precies de reden waarom ze in Nederland Suriname en de Surinamers niet serieus nemen……
  gemodereerd

 18. Grotere grap ondenkbaar. Plotseling werpen allerlei organisaties/vertegenwoordigers zich op. Blakamang smeer moni.
  Iedereen is nu nazaat. Sommigen maken nu al berekeningen wat ze zullen opstrijken vanwege de grootte van het gezin.
  Ook nu blijkt weer dat afro sranang mang niet samen kunnen optrekken. Rutte heeft zich al uitgesproken, nul euro’s🤣🤣🤣🤣🤣. Un go wroko.
  gemodereerd

 19. Ai famiri, het dagdromen is al begonnen!!!!! Al krijgen de afstammelingen mucho dinero, helaas gaan velen het niet redden. Want met veel geld omgaan is een vloek, als je het niet om kan zetten in constructieve ontwikkeling van je zelf en je naasten.
  Time wil tell, vraag om goede school gebouwen, geld/ondersteuning van de gezondheidszorg en ontwikkeling in Suriname.

  En natuurlijk wil men het ander deel van het verhaal niet horen, vraag de Ashanties in Afrika ook om herstel betaling. Want die hebben vele voorouders van de huidige nazaten voor een habbekrats verkocht aan de blanke handelaren. Dus hup hup ,op naar de Ashanties!
  gemodereerd

 20. Het geld (400.000 euro) is op te halen bij het PCS aan de Letitia Vriesdelaan nr 1-3.Veel plezier !
  gemodereerd

 21. Bizar.
  Recht op schade vergoeding bestaat slechts als er een oorzakelijk verband is tussen zij die schade ondervonden hebben en de partij welke de schade heeft veroorzaakt.
  Beste claimers even de realiteit:

  1>> Het koninkrijk der Nederlanden bestaat pas sinds 1815 of 1816.
  2>> De tot slaaf gemaakten werden werden voor die tijd aangeleverd door Afrikaanse en Arabische slaven jagers of als oorlogsbuit lokaal verkocht. Ofwel u moet even langs de west afrikaanse kust om uit te zoeken wie uw voorouders tot slaaf gemaakt heeft.
  3>> Op de toen en tot ver in de 20ste eeuw nog actieve Afrikaanse slavenmarkt waren de kopers geen vertegenwoordigers van de republiek der zeven provincieen of de Bataafse republiek maar ondernemers die geld verdienden met de verwerpelijke handel in Mensen. Iets wat toen normaal bleek te zijn en ook nu nog niet echt uitgestorven is.
  4>> De kopers aan de Amerikaanse zijde van de Oceaan waren weer heen staten maar ondernemers wier ondernemingen voor het grootste deel reeds lang van deze aardbodem verdwenen zijn of wier rechts opvolgers zeker niet bij machte zullen zijn de bizarre rekensom van Armand Zunder te volgen.
  5>> Laat Armand Zunder eerst “wij slaven van Suriname” van Anton de Kom lezen en dan sommen gaan maken.

  Dat NL excuses maakt en werkt aan herkenning en kennis is wat zij kan doen. Blijven hangen in bizare schade berekeningen is niet handig.
  Stel u voor dat de Welstand van de Surinaamse en Antiliaanse nazaten van slaven eens vergeleken wordt met de huidige inwoners van Ghana, Ivoorkust, Togo, Nigeria etc. en het lijf eigenschap dat daar nog ver na de slavernij in suriname en de antillen van toepassing was.

  Slachtofferrol claimen maakt geen indruk. Het geeft slechts aan waarom landen zo delicaat omgaan met het excuseren. Het leidt immers tot claim gedoe zonder dat er een goede claim onderbouwd kan worden. Claims nemen het onrecht niet weg.
  gemodereerd

 22. Geachte heer Mark Rutte ,ik als nazaat wil geen 400.000 euro,maar tien miljard euro en de fiets waarop jij naar het werk rijdt.
  gemodereerd

 23. Volgende week maar even bij mijn schoondochter langs gaan nu ze 400000 euro krijgt dan gaan we vanaf nu het omgekeerde doen
  gemodereerd

 24. Wie zijn de hoogste genieters vn financiële bijstand kinderbijslag bazokaarten pakketten enz in suri???. Juist ja die ene vervloekte strontvolk.
  gemodereerd

 25. !! Realist je hebt helemaal gelijk!! De vrouwen moeten nu sneller laten neuken en om de 9 maanden een kind nemen( het liefst elke keer 3 of 4 lingen)!!Het bedrag wordt dan maal 40.000/50.000/400.000!!! Per kind!! Ik lach me rot!! Na soso comedie!!

  doewopwop!! Ook met je eens!!
  gemodereerd

 26. die grassprinkhanen vreten alleen maar Surinaamse gewassen , dus het zet geen zoden aan de dijk , dus ze kunnen zich niet vol vreten
  gemodereerd

 27. Dat krijg je als je teveel grass rookt,…allemaal hallucinaties.
  Ze zijn helemaal van lotje getikt en doen wat ze altijd graag doen,…hun hand ophouden
  Rutte- en de hele 2e kamer liggen in een deuk en dat terwijl zuurpruim Silvana met kromme tenen zit.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.