vrijdag, april 26, 2024
HomeNieuws uit SurinameMarkoesateelt in Coronie en Nickerie wordt nieuw leven ingeblazen

Markoesateelt in Coronie en Nickerie wordt nieuw leven ingeblazen

-

Does Travel - naar Suriname

In de districten Coronie en Nickerie worden 50 voorlichters getraind in alle facetten van de teelt van markoesa. Dit vloeit voort uit het project “Strenghtening of Minor Food Crop Production” welke door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wordt uitgevoerd. 

Na de tweedaagse training, die op maandag 31 oktober van start is gegaan en verzorgd wordt door deskundigen van de het directoraat Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking (DLOAV) zullen voorlichters kennis opdoen in de markoesateelt. Vervolgens ligt het in de bedoeling om binnen dit project samen met de boeren in het veld 10 proeftuinen op te zetten en vandaaruit zullen praktijktrainingen ontstaan.

De bedoeling van dit project is volgens DLOAV-onderdirecteur, Maitrie Jagroep, de teelt van markoesa nieuw leven in te blazen. De markoesateelt is door de Surinaamse regering geïdentificeerd als een van de potentiële exportgewassen die verder ontwikkeld dient te worden. Alleen is deze teelt die voor het grootste deel in de districten Wanica, Saramacca en Nickerie wordt beoefend, de afgelopen 5 jaren, als gevolg van ziekten en plagen, degenereren van het plantmateriaal en de concurrentie van import pulp uit het buitenland, jaren achtergebleven.

Binnen dit project zal er volgens de onderdirecteur ook het aspect van onderzoek meegenomen worden Met deskundigen uit het zuidelijk buurland Brazilië zullen 3 verschillende variëteiten van markoesa worden binnengehaald om onderzoek te doen naar welke van de variëteiten het best in ons land bloeit. Ook, zullen er trainingen worden verzorgd op het gebied van onderzoek.

Het ligt in de bedoeling van het ministerie van LVV en de regering om vanuit de staatsbegroting van Suriname op al niet te lang termijn, voor de verwerking van markoesa, een verwerking unit op te zetten die de afzet voor producenten moet garanderen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
  1. Export gaat niet echt een succes worden. Nu koop ik bij de supermarkt markoesa uit columbia en mexico paarse kleur en beetje zuur ook een soort markoesa , en grote verse mango uit spanje super lekker dankzij de klimaatcrisis nu mango’s plantages in spanje mango’s zonder meeldauw wormen en superlekker.


    gemodereerd
  2. De regerende partij investeert in het volk door het volk te trainen, de tools te geven en door het volk te leren om te zorgen voor een eigen inkomen !
    Heel anders dan ABOP en NPS die netals de NDP zieltjes lopen te winnen bij “den poti sma” ! Volgens de ideologie van deze partijen moeten deze zgn. poti sma geholpen worden m.b.v. kant en klare gestoofde vis in plaats van hun een hengel te geven en hun de motivatie te geven om die hengel te gebruiken en te onderhouden !

    Volk van Suriname,
    zeg nu eens zelf, hoe kunnen wij ” den poti sma ” duurzaam helpen ? Volgens de ideologie van de NDP / ABOP / NPS met een pakketten-oplossing of volgens de strategie van de leidende regeringspartij ?

    De leidende regeringspartij zorgt voor ontwikkeling van het volk hetgeen nodig is om duurzame verbetering te realiseren !

    De leidende regeringspartij maakt den poti sma slimmer zodat zij kunnen bijdragen aan duurzaam herstel van de door de nationale dagu’s kapot geslagen economie !

    Pasensi na wan bita bon !
    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    gemodereerd
  3. gewoon die luiedonders van de ndp , ook de dna ndp leden aan het werk zetten , zal wel niets worden , ze wachten op de koning van Nederland dat hij geld geeft , maar waarvoor , pakketten zal het wel zijn


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES