vrijdag, december 8, 2023
HomeOnderwerpenEconomieOPINIE: 'Mooie woorden, holle frasen'

OPINIE: ‘Mooie woorden, holle frasen’

-

Does Travel & Cadushi Tours

[INGEZONDEN] – “De urgentie voor de herontwikkeling van de agrarische sector in de regio is groot. Dit zei President tevens Caricom-voorzitter Chan Santokhi bij de opening van het Agri Investment Forum and Expo II vrijdag in Port of Spain, Trinidad & Tobago. Hij riep de regio op om actie te ondernemen.’

Met een groeiend gevoel van onmacht, vergezeld door een mengeling van machteloosheid en woede las ik bovenstaande openingszin in het artikel: ‘President roept in Trinidad op tot actie om regionale agrosector te ontwikkelen‘.

Dat politici op nationale en internationale fora vrijwel uitsluitend loze woorden uiten ter meerdere eer en glorie van zichzelf mag voor niemand een verrassing Zijn. Toch waren de holle frasen deze keer voor mij moeilijker te verteren dan normaal.

lk moest terugdenken aan mijn overleden vader die een groot deel van zijn leven geploeterd heeft om een stukje wildernis van 1 hectare groot in cultuur te brengen, jaarlijks braaf zijn huurpenningen aan de staat afdragend. Zijn laatste wens op zijn sterfbed was dat zijn inspanningen niet voor niets geweest zouden zijn en hij liet mij dan ook beloven om vooral dat stukje wildernis niet te verwaarlozen.

Sinds die belofte aan hem, nu zo een zeven jaar geleden, heb ik geprobeerd de inmiddels vervallen beschikking verlengd te krijgen voor de “beoefening van kleine tuinbouw ” om zodoende mijn minieme steentje proberen bij te dragen aan wat de “voedselschuur van de regio’ moet worden. Helaas zonder enig resultaat. Niemand maar dan ook niemand in ons overvolle ambtenaren apparaat, van de portier met de korte broek en slippers aan, tot aan de zich in een grote terreinwagen laten rondrijdende Minister, lijkt zich maar ook een greintje bewust van hun rol in de door onze President uitgesproken toekomstbeeld.

Dus blijf ik, die al ruim 5 jaar een stukje landbouwgrond dat langer dan 30 jaar in grondhuur van mijn ouders is geweest, zonder succes juridisch geregeld te probeer krijgen met een bijzonder wrange smaak in mijn mond zitten wanneer ik de President zijn internationale toespraak nog een keer vol verbazing tot mij neem.

Hoe serieus moet ik de President zijn bewering dat “Suriname …. vruchtbaar land beschikbaar stelt voor (Caricom) investeerders, die in samenwerking met lokale bedrijven gebruik hiervan willen maken” eigenlijk nemen? Tijdens mijn overpeinzingen betrap ik mijzelf erop dat ik stiekem de hoop koester dat hij met “vruchtbaar land “ het kleine stukje wildernis van mijn Pa bedoelt. Dan is diens laatste wens uiteindelijk toch wel vervuld.

Al is het misschien door een Barbadiaanse schapenboer.

A. Brewster

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

9 REACTIES
 1. De delegatie die laatst in Su was heeft nergens velden met fewassen gezien. Bos en slechte infra en overal troep.
  Toen Bouterse zei we maken een voedsel schuur waren jullie het die dwars zaten. Nu geloofd niemand deze regering.


  Maak melding

 2. Continu verwensingen naar iemands hoofd slingeren en vervolgens verwachten dat je eisen onmiddellijk worden ingewilligd heeft nooit gewerkt.

  5 jr lang vecht je om een stuk grond. Als zelfs de vorige regering je niet heeft geholpen dan klopt er iets niet.

  De lappen grond zijn door de vorige regering aan Barbados ter beschikking gesteld en deze regering zal de toen gemaakte afspraken, inlossen; schapenhouders.


  Maak melding

 3. Ook dat is de overheid in Suriname. Die Brewster is al 7 jaar bezig verlenging te verkrijgen van een vervallen beschikking van de overleden vader.
  Jammer dat met dit stuk de suggestie wordt gewekt dat Santokhi de bosdoener is van het kwaad en niet rechtstreeks de koenoes worden aangesproken die Suriname 40 jaar chaos en ellende hebben bezorgt.
  De woede had gericht moeten worden aan de persoon die tien jaar lang aan de macht was en beloofde van Suriname een voedselschuur te maken en nog vele andere luchtkastelen. In plaats daarvan is Suriname leeggeplunderd en verwachten sommigen dat de huidige regering binnen 100 dagen alles voor ze oplost en het liefst ook doorgaat met de pakketten cultuur.

  Ik geloof nog steeds in deze President. Hij heeft nog steeds de potentie om het land weer op de rit te krijgen, maar heeft precies zoals Venetiaan dat altijd deed teveel compromissen moeten sluiten met zijn beleid, dat is hun valkuil helaas. Bang dat de pleuris uitbreekt als hij harde beslissingen neemt.
  Ook heeft hij zaken niet goed aangepakt met zijn friends en family beleid, maar snap wel dat hij zoveel mogelijk vertrouwenspersonen om zich heen wilde hebben. Als Santokhi het niet lukt, wie zal het dan nog lukken?

  Die Debby zit hier keer op keer net zoals dat paardje alleen maar nonsens te verkondigen.
  Het is jammer, Surinamers houden niet van elkaar, maar willen wel altijd anderen de maat nemen.


  Maak melding

 4. Dus blijf ik, die al ruim 5 jaar een stukje landbouwgrond dat langer dan 30 jaar in grondhuur van mijn ouders is geweest, zonder succes juridisch geregeld te probeer krijgen met een bijzonder wrange smaak in mijn mond zitten wanneer ik de President zijn internationale toespraak nog een keer vol verbazing tot mij neem.

  Wat waren jouw acties dan de eerste 3 jaren al sik zo vrij mag zijn om het te vragen. Ja, onder de leider van e fascisten van de NDP. Heb je toen ook zo geklaagd en geweend als nu of durfde jij niet om je kwebbel open te trekken ? Ja he toen was het zeker goed om geen acties te ondernemen.


  Maak melding

 5. a,brewster , debby en pony zullen jou leuk vinden , maar of dat lang duurt , want ze houden niet van mooie woorden , ze houden van afkraken, begrijp je dat a.brewster


  Maak melding

 6. Als ik het goed heb heeft Venetiaan ook deze loze beloften gedaan toen Suriname Caricom voorzitter werd onder zijn bewind.
  Niets van terecht gekomen; niet onder Bouterse, en ook niet onder Santhoki cd’s.
  Het is tijd dat wij Surinamers ons land weer in bezit nemen, en niet overlaten aan en stel zieke elite- figuren die stinkend rijk is.
  Tijd voor de echte revolutie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES