President roept in Trinidad op tot actie om regionale agrosector te ontwikkelen

11
President roept in Trinidad op tot actie om regionale agrosector te ontwikkelen

De Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens de openingsceremonie van het Agri Investment Forum and Expo II, de dringende oproep gedaan aan de regio om actie te ondernemen. Het staatshoofd heeft in zijn toespraak op vrijdag 19 augustus in Trinidad opgemerkt dat de urgentie van herontwikkeling van de agrarische sector voor de regio groot is.

“Hiervoor is er een innovatieve benadering nodig. De kansen en mogelijkheden zijn groot en de uitzichten zijn hoopvol”, aldus de Surinaamse regeringsleider die ook in de hoedanigheid van Caricom-voorzitter heeft gesproken.

Het staatshoofd geeft aan dat de ontwikkeling van de regionale agrosector nu zal liggen aan de implementatie strategieën. “De regio kan alleen door collectief op te trekken voorbereid zijn.” President Santokhi heeft geaccentueerd dat Suriname het juiste voorbeeld van bereidwilligheid toont, om samen te werken.

Dit door vruchtbare land beschikbaar te stellen voor investeerders, die in samenwerking met lokale bedrijven gebruik hiervan willen maken. Het staatshoofd is ook ingegaan op de beschikbaarstelling van 10 hectaren land door Suriname voor een regionale campus, die moet dienen als innovatieve hub voor jongeren. “Dezelfde jongeren die de toekomst zullen bepalen van onze regio”, aldus de regeringsleider.

De toespraak van president Santokhi heeft het belang van collectief acties ondernemen geaccentueerd. Ook de toespraken van de regeringsleiders van Barbados, Guyana en Trinidad & Tobago waren hierop gebaseerd. Het Guyanese staatshoofd, Irfaan Ali heeft benadrukt dat het belang van de ontwikkeling van menselijke capaciteit en instituten als basis voor de beoogde groei van de agrarische sector binnen de regio enorm belangrijk is.

De premier van Trinidad & Tobago, Keith Rowley heeft Caricom-burgers opgeroepen om onderdeel te zijn van de oplossing.

De sprekers zijn het met elkaar eens dat het van groot belang is nu grote stappen te maken om als regio weerstand te kunnen bieden aan de verschillende crises. Zij benadrukken dat klimaatsverandering, oorlogen en pandemieën blijvende factoren zullen zijn in de stijgende wereldprijzen van voedsel. In dit kader is het noodzakelijk dat de regio zich inzet voor het opvoeren van de lokale productie.

De Barbadiaanse premier, Mia Mottley, accentueert het belang van het bevorderen zelfredzaamheid en zelfvoorziening door te stellen: “Eat what you grow, grow what you eat.”


11 REACTIES

 1. Hey, Nederland wilt van zn boeren (de beste in de wereld) af.
  En de Caribbean heeft boeren nodig…
  Are you guys thinking what I am thinking??
  gemodereerd

 2. Chan je mkt gedn indruk daar. De mensen die in Su waren hebben geen grote landbouwvelden gezien. Alleen bos en een vervallen land. Je hebt er een handje van om jezelf onsmakelijk belachelijk te maken.
  gemodereerd

 3. Genoeg problemen in eigen land, maar wilde toch voorzitter van de Caricom worden. En doet oproep in Trinidad om de agrosector te ontwikkelen. Aan zijn eigen boeren wordt geen ondersteuning geboden.
  gemodereerd

 4. Terwijl wij in Su kleppen, is Guyana al begonnen. Deze regering vernield zelf de rijst sector. Waar praat hij over??
  Ze lachen hem uit. Schande gft hin Su en zn coalitie.
  In het buitenland kijkt men nr money talks, bs walks
  gemodereerd

 5. Inderdaad, Chan roept op tot bewustwording, maar ziet de balk in zijn eigen oog niet. Suriname als een van de groenste en vruchtbaarste landen in de wereld met een enorm potentieel. Maar vanuit zijn positie als President, geen ene mallemoer onderneemt om de Surinamers tot grotere prestaties te drijven. Integendeel, is het voor de Surinaamse boeren, een onmogelijke opgave geworden om winstgevend te kunnen werken. Nu gaat de deur open voor Nederland. Onder welke voorwaarden? Wie probeerd hij nu eigenlijk te inspireren?
  gemodereerd

 6. Mijn grootvader zou zeggen:”A man takie”!!!

  Het plan over machinale landbouw is niet nieuw maar al heel oud en is uitgedacht door de heer Ruimveld met zijn N.V. Emergo, die op plantage Slootwijk na de II wereldoorlog aan de teruggekeerde Australiegangers werk wilde verschaffen door middel van een machinale landbouwbedrijf. Het plan mislukte omdat het een landbouwbedrijf werd maar geen machinale. Ook ik ben een voorstander van machinale landbouw. Nu speelt naast machines een ander probleem in Suriname een rol. Er zijn geen landbouwgronden meer in Suriname. Deze zijn in het verleden allemaal gegeven aan politieke vrienden, die er niets mee doen.
  Dus Santoki: als jij je landbouwideeën wilt verwezenlijken zal je deze gronden moeten onteigenen. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Je maakt gebruik van de oude wetten van Suriname waarin staat dat als je binnen 6 jaar niets met de grond hebt gedaan, deze automatisch terugvalt in de boezen van de staat. Dat zal die politieke boeven leren. Dit advies is niet afkomstig van jouw juridisch adviseur Bissesur daar ik vermoed dat hij geen verstand heeft van de oude wetten van Suriname. Dit advies krijgt u gratis van mij, die de heer R.W. Starrevelt zou omschrijven als een verstandige leek.
  gemodereerd

 7. glenn klopt gestolen door de ndp , alleen wordt de grond niet gebruikt want jou ndp vrienden willen geen vieze handen om op de gronden te werken , en jij daar in Nederland zal ook wel geen zak uitvoeren
  gemodereerd

 8. president , u bedoelt die gronden die zijn ontstaan door illegaal houtkap en illegaal goudwinning , en wie gaat daar dan met die vervuilde grond wat doen dan , kwik groenten verbouwen of kwikvisjes kweken die dan voorzien zijn van chinese led lampjes en spionage software
  president u moet eerst die luie donders hier aan het werk zetten ,bijv. alle spookambtenaren , de nietsnutters bij kps , bij het leger en bij alle overheidsdiensten
  gemodereerd

 9. debby is deze president eetbaar , die vorige was voor jullie wel eetbaar he , en elke dag nog he , als je verslaafd bent aan paarse stront kun je niet stoppen met slurpen he
  gemodereerd

 10. Hahaha sorry hoor, maar ik moet me soms echt inhouden.
  Die Debby is echt van het kaliber, klokje horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt!
  Over het niveau zal ik mij maar niet uitlaten…
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.