President bespreekt bewegingen valutamarkt met stakeholders

21

In het licht van de recente stijgingen/fluctuaties van de wisselkoers heeft president Santokhi op donderdag 4 augustus een onderhoud gehad met diverse stakeholders.

Bij het gesprek zaten los van regeringsfunctionarissen ook aan, de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) Maurice Roemer, voorzitter Steven Coutinho en leden van de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV), voorzitter Remy Bhailal en leden van de Vereniging van Cambiohouders, de voorzitter van de Vaste Commissie Financiën en Planning in De Nationale Assemblee (DNA) Asiskumar Gajadien en voorzitter Prenobe Bissessur van de Deviezencommissie.

De bankiersvereniging en de vereniging van cambiohouders hebben hun inzichten over de stijgingen van de wisselkoers op dit moment gedeeld met de regering. Vanuit deze actoren zijn er ook methodieken gepresenteerd die kunnen leiden tot verlaging van de koers.

Ook de deviezencommissie heeft concrete voorstellen gedaan die kunnen leiden tot beteugeling van de huidige koers. De CBvS-topman gaf ook aan wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van zijn instituut.

De effecten van de open markt operaties (OMO) ingezet door de Centrale Bank zijn besproken. Een heet hangijzer is dat de subsidie van brandstof een bijzondere impact heeft op de koers. De smokkel van brandstof legt een enorme druk op de koers.

De overheid is onder andere met het instrumentarium van de ‘Oli Moni’ subjectsubsidie de balans aan het herstellen.De regering benadrukt zich in te zullen zetten om te komen tot gunstige omstandigheden op de valutamarkt.


21 REACTIES

 1. Hoe kan een man van een nederlandse politie academie dit allemaal begrijpen? Hopelijk heeft hij adviseurs van het caliber van de minister van financien. Anders bedonderen de valuta handelaren en andere criminelen hem at will.
  gemodereerd

 2. Terwijl de president bezig is met het oplossen van de echte problemen van het land, vliegt de vp naar Brokopondo voor een stemmenwerfactie. Om zich te bemoeien met een relletje en buiten zijn boekje te gaan door de politie onrechtmatige bevelen te geven.
  Heeft zeker ook nog met onrechtmatig verkregen geld staan te strooien, want dat doet hij meestal. Dat heet corruptie en kopen van stemmen.
  gemodereerd

 3. Oli monie is zo een boevenbende. Is om hun eigen familie’s te voorzien. De covidsteun is vr velen een droom gebleven. Nu weer een andere boevenstreek.
  De valutawet was beste om de valuta nr beneden te brengen maar deze vloek van een regering helpt zijn criminele cambiohouders. Binnenkort zit Su op de zwarte lijst. Witwas land
  gemodereerd

 4. De grijze en zwarte markt willen maximaal winst maken, hoe of wat dat interesseert ze NIET…

  Hoge koers of lage koers, ga eens bij een groente en fruitstand kijken naar de prijzen. Als je een zuurzak ziet hoeveel vraagt mem ervoor, zeker minimaal 150 srd. Als je manja’s ziet, Golet of die Aromanis 50 srd per stuk! Als je mandarijnen kunt vinden worden die voor 50 srd per stuk verkocht! Een pompelmoes vanaf 60 srd. Een watermeloen vanaf 100 srd.

  Die vruchten worden NIET geïmporteerd, maar toch heeft men het lef om absurde bedragen te vragen. Dan moeten mensen gezond(er) leven!?!?
  Zelf bepaalde groente planten en kweken dat lukt de meeste mensen nog wel, maar je kunt niet elke fruitsoort kweken in je tuin. Fruit is vele malen duurder dan groente. Er is absoluut geen controle op de prijzen. Laat men daar ook eens naar kijken.

  Als men minder SRD hoeft uit te geven aan gezonde Surinaamse producten dan is de drang er ook niet om ongezonde importrommel aan te schaffen. Dan zakt die wisselkoers vanzelf.
  gemodereerd

 5. Met de valutawet hadden de cambiohouders niet zoveel macht. Cambio is om kleine bedragen te wisselen. Niet koop en verkoop van valuta
  Dit is witwassen. Su komt op de zwarte lijst. Let maar op.
  Geen vorige regering maar deze regering
  gemodereerd

 6. Zo zoetjes aan ziet het ernaar uit dat zolang de president niet ingrijpt, er niets gebeurt in dat land.
  Eigen initiatief of werken waarvoor ze betaald worden is nergens van toepassing.

  Deze president ruimt de chaos van de afgelopen vijftig jr op. Niets klopt. Dit is niet te doen, prioriteiten stellen.

  Ik snap er de ballen niet van omdat ik nog Rutte nog Biden zie, die zich inmengen met de (beurs) koersen. Raar!

  De consument heeft de power. Ik blijf bij vraag en aanbod, verbod op import luxe goederen uit verwegistan voor bepaalde tijd en gebruik v lokale producten. Import in de Caraïben scheelt transport-dollars.

  Oehoehoe, breiclub ves was er niet bij, dan komt het vast en zeker goed.
  gemodereerd

 7. Men moet alvast beginnen de Cambio’s er tussenuit te halen en de commerciële banken die onder toezicht staan van de CBvS het werk laten doen. Je zal dan zien dat de marktwerking van vraag en aanbod een stuk inzichtelijker zal zijn en ook de controle op naleving van wet en regelgeving beheersbaarder zal worden.
  Het Surinaamse volk is tegelijk zelf debet aan de hoge koersstijgingen omdat men teveel met cash geld wil werken en internationaal cashgeld al gauw gezien wordt als dubieus geld die niet of moeilijk te giraliseren is.
  gemodereerd

 8. De huidige regeringscoalitie onder leiding van Z.E. president Chandrikaperkash Santokhi is de beste regering die Suriname heeft vanaf 25 November 1975 dat aan het handje van het IMF moet lopen om weer orde op zaken te krijgen in het financieel, economische en sociale situatie van het land die door grote schulden die gemaakt zijn door de regering van ddb, aloebaba, hoefdraad, jenny simons, bouva, misikaba, abdul, enz en de ndp.

  Wat vele mensen niet goed weten en in zien, is dat de ndp de grootste en meest criminele organisatie van Suriname is die is opgericht op 4 juli 1987 in Suriname met als doel de moordenaar van de 8 december moorde, ddb ea , moorden en criminele misdrijven te ontlopen onder het mom van een politieke partij.

  Hierdoor heeft de grootste en gevaarlijkste crimineel ddb van Suriname vele mensen om zich heen verzamelt, zich zelf verrijkt en deze mensen verrijkt en de grondwet van Suriname en Internationale Verdragen vertrapt. Het gevolg hiervan is verval van Suriname, grote armoede en heel grote ellende.

  Niet een analist vd politieke en maatschappelijke gebeurtenissen durven dat te zeggen en te schrijven. Hoe zou dat toch komen?

  Bun Sari Tori
  gemodereerd

 9. Door deze misdadige criminele organisatie onder het mom ve politieke partij ndp probeert men de moordenaar ddb ea criminelen om hem heen uit de gevangenis te houden.

  Zie hoe gevaarlijk de mensen die om deze crimineel ddb zijn er zich zelf verrijken, de grondwet vertrappen, Internationale Verdragen, mensenrechten vertrappen om een bordje linzensoep en het Surinaamse Volk laten verhongeren.

  Hoe komt het dat al die slimme en intelligente Surinamers dat niet in zien en durven te zeggen en erover durven te schrijven.
  gemodereerd

 10. de koers zal blijven stijgen zolang de cambio’s er zijn en dat die roemer mag blijven zitten, de vrienden club van ddb
  gemodereerd

 11. debby jij hebt nog minder verstand dan een rattenluis , weet jij wel wat valuta is , en die valutawet ken jij ook niet , wat zijn stakeholders dan , ken jij die roemer die is door jou liefje ddb als governor bij de cbvs gezet en die van trik heeft jou liefje in de cel gezet , maar ook dit zal jij wel niet begrijpen en die vreemde mannen ken jij ook niet
  gemodereerd

 12. Suriname heeft voor het eerst een president die overal met alles en met iedereen actief betrokken is en aan alle departementen leiding geeft !

  Z. E. Santokhi is op elk niveau zichtbaar en aanspreekbaar !

  Tja go. Set kong !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 13. In de economie is de wet van Gresham een ​​monetair principe dat stelt dat “slecht geld het goede verdrijft”. Als er bijvoorbeeld twee vormen van warengeld in omloop zijn, die door de wet worden aanvaard als hebbende vergelijkbare nominale waarde , zal de waardevollere waar geleidelijk aan uit de omloop verdwijnen. [1] [2]

  De wet werd in 1860 door de econoom Henry Dunning Macleod genoemd naar Sir Thomas Gresham (1519-1579), een Engelse financier tijdens de Tudor-dynastie . Gresham had er bij koningin Elizabeth op aangedrongen het vertrouwen te herstellen in de toen ontaarde Engelse valuta. Het concept werd grondig gedefinieerd in middeleeuws Europa door Nicolaus Copernicus en was eeuwen eerder bekend in de klassieke oudheid, het Midden-Oosten en China.

  Toelichting: In die tijd ging men ervan uit dat het muntgeld waardevoller was dan het papieren geld. Het muntgeld (good money) zou worden opgepot en het papieren geld (bad money) zou blijven rollen.
  Maar nu leven we in een andere tijd en dan moeten we deze wet moderniseren als volgt: Het slechte geld (SRD) zal het goede geld (USD en Euro) doen verdwijnen. Door deze oppotting van USD en Euro) zal het aanbod verminderen en de waarde dus toenemen.
  Let op : dit is niet de oorzaak, maar een van de vele oorzaken.
  Een andere belangrijke oorzaak is; vertrouwen.
  Als het vertrouwen in de SRD afneemt zal de waarde dalen.
  Een derde oorzaak is de hoeveelheid geld in omloop.
  Dit wordt vergroot door 2 oorzaken, te weten: Extra geld in omloop brengen door geldcreatie. Is het u niet opgevallen dat na elke begrotingsbehandeling met een begrotingstekort de prijzen in de winkels omhoog schieten. Dit hangt natuurlijk af van de wijze van financiering van het tekort: gaan we geld lenen of gaan we geld (bij) drukken.
  Een derde oorzaak is het gratis geld wat Suriname van familieleden uit het buitenland krijgt. Ik noem het gratis geld omdat er geen productie daartegenover staat. Geldhoeveelheid neemt hierdoor toe.
  Een andere factor is natuurlijk de omloopsnelheid van het geld.
  Hoe sneller het geld van hand tot hand overgaat kan ook van invloed zijn op de waarde van het geld.
  Dit zijn enkele van de vele oorzaken die de waarde van het geld kunnen beïnvloeden.
  Nu gaat u zich afvragen wat de overheid kan doen om dit tegen te gaan. De overheid kan de volgende maatregelen treffen:
  verhoging van de productie en daarmede de dekking van onze munt verhogen.
  monetair politiek: maatregelen treffen om de geldhoeveelheid te verminderen of af te romen (denk aan termijndeposito’s)
  Belastingpolitiek
  Disconto en\of rentepolitiek
  Vertrouwenspolitiek a la Poetin: Poetin verkoopt zij gas aan Europa tegen betaling in Roebels. Hiermede neemt de vraag naar roebels toe alsmede de waarde van zijn munt. Misschien een idee voor Suriname om betaling straks voor olie en gas in SRD te eisen.
  Kijk dit is een theoretische benadering van het geheel. Natuurlijk is het gewenst om de juiste oorzaken van de koersschommelingen te achterhalen om de juiste maatregelen te kunnen treffen.
  gemodereerd

 14. “De smokkel van brandstof legt een enorme druk op de koers.”

  Dat wil zeggen dan de brandstof weer VERHOOGD gaat worden. Om zogenaamd het smokkelen tegen te gaan.
  Waarom niet de SMOKKELAARS aanpakken!? Suriname is een klein land, de smokkelaars breng je zo in kaart.

  Bovendien is het illegaal vervoeren en smokkelen van brandstof zeer gevaarlijke business, het hoeft maar 1 keer fout te gaan en je hebt een enorme ramp.

  De smokkel van brandstof is ook al vele jaren aan de gang. Maar nu drukt het zodanig op de usd koers dat men zijn ogen er niet meer voor kan sluiten. Van alles smokkelen die gasten naar Guyana, Frans-Guyana en Brazilië. Als je daar niet van op de hoogte bent, dan weet je veels te weinig tot wat voor Cowboy en Piratenland Suriname is geworden.

  Geen failed state, geen bananenrepubliek, maar een Neverending Hopeless State…
  gemodereerd

 15. In twee jaar tijd is de koers gestegen van 7 naar 25. Het was toch Chan die voor de verkiezingen een grote mond had om de koers omlaag te brengen. Ali baba (Chan) en de rovers van de ABOP zijn twee jaar lang met andere zaken, zoals familie en vrienden accommoderen en grondroof bezig geweest in plaats van de productie te stimuleren.
  gemodereerd

 16. Het is schaamteloos dat deze regering in twee jaar tijd niets bijzonders gerealiseerd heeft dan steeds commissies benoemen waarover je na een tijdje niets meer hoort. Dit is pure misleiding en incompetentie. Deze regering zou meer met de deskundigen van de VES moeten samenwerken.
  gemodereerd

 17. In mijn enthousiasme ben ik het belangrijkste vergeten, te weten: Valutaspeculatie
  DEFINITIE
  Speculeren op de valutamarkt. Bijvoorbeeld: beleggers / speculanten verwachten een koersstijging van een munt. Zij kopen deze munt nu om deze later met winst weer te verkopen. De toegenomen vraag naar de munt door de speculanten leidt tot waardeverhoging van de munt en automatisch tot een koersstijging.
  Dit wil ik de vriendelijke methode noemen daar er ook een onvriendelijke (Arabische) methode bestaat, indien je over voldoende geld beschikt om de markt te beheersen te beïnvloeden.
  Bent u het vergeten? Zodra de Arabieren boos waren op Amerika verkochten (ruilden) ze al hun Amerikaanse dollars in voor bij voorbeeld Duitse marken. Voor de duidelijkheid. Ik praat niet over enkele Amerikaanse dollars, maar over misschien duizend miljard.Wat zie je gebeuren? de vraag naar Duitse mark neemt toe en deze zal in waarde toenemen. Aan de andere kant zal door het dumpen van Amerikaanse dollars de waarde van deze munt enorm dalen. De Arabieren doen enkele dagen later een tegenovergestelde transactie en de miljarden aan valutawinsten zijn binnen en de situatie op de valutamarkt normaliseert.
  Als je dus over voldoende SRD’s beschikt zou je deze grap ook in Suriname kunnen uithalen. Om een dwarsstraat te noemen: Als je dus over 100 miljoen srd’s beschikt zou je deze kunnen omzetten in USD of euro’s. Aan de hand van bovenstaande uiteenzetting zou u zelf kunnen beredeneren wat er zal gebeuren.. En als je niet over voldoende srd’s beschikt ga je samenwerken met vrienden.
  gemodereerd

 18. “Suriname eerst dan de rest”

  Ik vraag me af in welk valuta klagers als Hellings, Gentle, Atompai, Pakkitow e.a. handelen en sparen !

  Atompai strooide met 50 € EURO biljetten !

  Een echte Surinamer waardeert de SRD !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 19. 31 maart 2020.
  Het Surinaamse parlement heeft met 42 stemmen voor en nul tegen de wijziging van de valutawet goedgekeurd. Oppositie en coalitie konden zich na de doorgelopen procedure bij de behandeling van het ontwerpwet terugvinden in het uiteindelijk product. De wijzigingen op de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 zijn tijdens de openbare vergadering op 30 maart goedgekeurd.
  De kamerbrede goedkeuring vanuit het parlement geeft volgens president Chandrikapersad Santokhi aan dat er ondersteuning is naar de regering toe om die koers te gaan beheersen. “Zie het niet als een geïsoleerde wet. Deze wet behoort tot een pakket van maatregelen die wij inzetten om de koers te beheersen”. Het staatshoofd zegt dat drie van deze instrumenten reeds in werking zijn. De valutawet is de vierde. Vervolgens zullen er ook andere noodzakelijke maatregelen getroffen worden om de koers te beteugelen.
  In zijn toespraak bracht het staatshoofd van Suriname zijn felicitaties over aan het parlement, de regering en de samenleving. Hij heeft verder alle actoren opgeroepen om gezamenlijk te werken aan het herstellen van situatie in het land@@@
  Wat gaat er nu weer mis???????
  Wat had Santokhi gedacht, dat de koers eeuwig stabiel zou blijven. Dat de markt vast slaap, ze zal op een dag weer wakker worden en hoppa daar gaan we weer……….Weet hij waar de schoen wringt, misschien bij het IMF.

  Para Express 6 augustus 2022 Bij 06:54
  Suriname heeft voor het eerst een president die overal met alles en met iedereen actief betrokken is en aan alle departementen leiding geeft !

  Z. E. Santokhi is op elk niveau zichtbaar en aanspreekbaar !

  Tja go. Set kong !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  Para express, geen wonder dat niks goed loopt. Hij geeft leiding🤣🤣🤣🤣, vertrouwt hij zijn samengestelde dreamteam niet meer, hij doet het nu met commissie zus en zo.

  ‘Paul 31 maart 2021 Bij 08:10
  Wat een geweldige zet van ZE Santokhi. Deze leider is een denker, een schaker die zijn zetten weloverwogen maakt en niet als een domme ezel met grootspraak zijn doelen probeert te bereiken. Neen, als een intellectueel werkt deze leider naar herstel van Suriname toe. ZE Santokhi heeft in bijna 1 jaar regeren meer bereikt dan de fascist Bouterse in 10 jaren. Weer is het bewijs geleverd… laat Suriname door een Aziat leiden en alles komt goed. Mijn vertrouwen heeft deze man.@@@@
  Para express, dit schreef Paul een jaar geleden, nu een jaar verder is er niks overgebleven van deze geweldige president, hij hopt sindsdien van ellende naar ellende, van mislukking naar mislukking, wordt het geen tijd dat hij uit die stoel gaat hoppen.hahaha. Er zijn betere kandidaten in de VHP die het stokje van hem kunnen overnemen.
  gemodereerd

 20. Eigen + mening,
  Voor de laatste keer. De koers bij overname door Chan was niet 7 maar reeds 20.
  Die 7 is ontstaan omdat die domme econoom van Bouterse , meer bekend als nummer 117, dacht dat hij een koers, die economisch tot stand komt , wettelijk aan banden kon leggen. Hij had de geschiedenis moeten nagaan. Tijdens Wijdenbosch (de koers was toen 3.000) kon je vreemde valuta inwisselen op Zanderij tegen de officiele koers 1.000. Die dame achter het loket zat uit haar neus te peuteren omdat ze niets te doen had. Ze werd door iedereen straal genegeerd omdat je buiten het vliegvel op de zwarte markt een koers van 3.000 kon krijgen voor je Euro’s. Dus die koers van 7, die nog steeds gehuldigd wordt door Boutisten, werd door een ieder ontdoken omdat je 20 op de zwarte markt kon krijgen. Het bewijs dat de wettelijke koers van 7 niet klopt, maar de economische koers van 20.
  Dus praat niet meer over 7 anders ben je een aanhanger van een domme econoom nr. 117, die nota bene als lid van de financiële commissie zei : “Er komt geen devaluatie” en een paar dagen later was het raak.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.