MinFin voert onderhandelingen voor verdere verzachting effecten crises

2
Surinaamse dollars SRD

Minister Achaibersing van Financiën en Planning heeft op 17 juni 2022 geparticipeerd aan een regionale IMF-bijeenkomst in Barbados. Deze stond in het teken van de Resilience and Sustainability Trust (RST). Dit is een nieuw op te zetten fonds, met als doel; landen te helpen om de effecten van klimaatsverandering en natuurrampen te mitigeren. Het RST is tot stand gekomen op initiatief van de premier van Barbados, Mia Mottley.

De minister had in Barbados ook bilateraal overleg met mevrouw Kristalina Georgieva, de managing director van het IMF. Tijdens dit overleg sprak mevrouw Georgieva haar waardering uit over de stappen die Suriname maakt met het herstel van de economie.

Ook op het gebied van de schuldenherschikking worden er belangrijke stappen gemaakt. De minister is deze week in Parijs om onderhandelingen te voeren met de Paris Club. De onderhandelingen hebben betrekking op de herschikking van circa 100 miljoen USD-schulden bij AFD, ING, Credit Suisse, Israel Discount Bank, en Banca Monte. Suriname zet in op een lagere rente en een langere terugbetaaltijd, alsmede een grace periode van zes tot acht jaar.

Met de zogenaamde Oppenheimer bondholders (circa 800 miljoen USD-schuld) verlopen de onderhandelingen ook voorspoedig. Suriname heeft aan de bondholders nadere voorstellen gedaan voor de herschikking van de schuld. Hierover zal binnenkort overleg plaatsvinden.


2 REACTIES

  1. ddb zal wel juichen , zo deze minister van financiën lost mooi onze schulden af , dus ddb en zijn partij genoten van de ndp kunnen nog mooi teren op al dat gestolen geld , maar ha ha ,ja maar als deze regering valt of in 2025 aftreed en jullie ndp komen weer aan de macht , dan zijn jullie het haasje en moet de schulden terug betalen , en reken erop dat jullie nergens meer wat kunnen lenen , ha ha ha ha , jullie zullen de prijzen van goederen met 1000% moeten verhogen en dan kan je nog niet voldoen aan de terugbetalingen met hoge rente , ha ha ha, paars , het volk zal jullie lynchen
    gemodereerd

  2. Ik hoop echt dat deze regering blijft zitten, want de nieuwe aanwas staat alweer te trappelen om dat klein beetje tegoed dat er nu aan het ontstaan is,te gaan afromen.
    Het merendeel van de bevolking is gezegend met paddie in zijn hoofd, van hun hoef je niets concreets te verwachten. Ik hoop dat de geschoolden en onze goed opgeleide jongeren, zich nu heel sterk zullen laten horen.
    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.