zaterdag, april 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieMinisteriële delegatie in Nickerie om te praten over kwestie rijstsector

Ministeriële delegatie in Nickerie om te praten over kwestie rijstsector

-

Does Travel - naar Suriname

De ministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Rishma Kuldipsing van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) en Riad Nurmohamed, ad-interim minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bevinden zich momenteel in het district Nickerie. Het ligt in de bedoeling om te beraadslagen met de rijstboeren en pelmolenaars.

Minister Nurmohamed neemt waar voor zijn collega Parmanand Sewdien van LVV, aangezien de laatstgenoemde in Ecuador participeert aan een conferentie van de Wereldvoedselorganisatie (FAO).

De rijstboeren in het westelijk gelegen district hebben op woensdag 30 maart actie gevoerd en de Henarbrug gebarricadeerd. Zij uitten hiermee hun onvrede over de drastische daling van de padie opkoopprijs. Deze is voor een baal natte padie van 79 kg gekelderd van SRD 470 naar SRD 400. 

Er zijn overlegmomenten ingepland met parlementariërs van het district, rijstboeren en pelmolenaars. De regering gelooft in de kracht van dialoog en zal haar uiterste best doen om te komen tot een oplossing die door partijen gedragen wordt.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
  1. Als de landbouwers goede plannen hebben om de landbouw van zowel kleine landbouwondernemingen, middelgrote landbouwondernemingen en grote ondernemingen op een hogere level te brengen voor ondernemers, productie en export moet er niet alleen naar geluisterd worden, maar zeker in landbouwcultuur techniek/industrialisatie.

    Dit vooral als we de voedselschuur van Suriname en de regio willen worden. Als de wereldbank, enz kapitaal met lage renten bieden, dan moet men dit zeker doen.

    De plannen moeten wel goed en haalbaar zijn, want er moet verdiend worden, winst worden gemaakt, in stand gehouden worden en groter worden en terug worden betaald.


    gemodereerd
  2. Nurmohamed neemt waar vr die van LVV??
    Is dit een mop?? Je deugd niet om je eigen ministerie tot grotere hoogte te brengen dan lvv??? Opzouten met deze debielen.


    gemodereerd
  3. De boosdoener is de kartelvorming van de rijst verwerkers. De regering doet niets hiertegen.
    De voedsel prijzen stijgen in de wereld en alleen in Suriname dalen de voedsel prijzen.
    De handelaren maken 200% winst en de boeren lijden verliezen.


    gemodereerd
  4. Ja ja de commissies werken hard (niet met een T)

    Aan welk vriendje zal er wat imf duku gegund worden?

    ‘werkt voor iedereen’ 🤥..


    gemodereerd
  5. bepaalt de regering de prijs van een baal natte padie , is wel raar , wie heeft dan de prijs van een baal natte padie met 70 SRD verlaagd?


    gemodereerd
  6. debby ben jij niet de grootste debiel , wat zegt rijst jou , jij bent toch een aardappeleter daar in Nederland


    gemodereerd
  7. Ook in deze sector zal team Santokhi controlle en herberekeningen moeten toepassen !
    Administratieve controlle, kostprijsberekening, ondersteuning bij correcte bedrijfsvoering, etc. zowel bij de producenten als bij de opkopers !

    Opkopers staan er trouwens bekend om om landbouwers en lage loners uit te buiten !

    Met internationale concurrentie moeten we allemaal rekening mee houden. Aan de andere kant kan Suriname goed verdienen aan de Rusland crisis.

    Controlle, toezicht houden en bescherming zijn taken voor een goed bestuur.

    win + win = iedereen gelukkig
    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    gemodereerd
  8. Sorry hoor. Laten jullie je door een kartel muilkorven of graven jullie de strijdbijl op om het kartel van Rijstpellenaars te breken?
    Of in jullie vertrouwen in elkaar tot het absolute dieptepunt gedaald, want wat ik wil voorstellen is gebaseerd op vertrouwen, eerlijkheid, samenwerking en onderlinge kracht, anders worden jullie op jouw beurt door het kartel gebroken.
    Laat mij dit voorop stellen: in heb de historie van samenwerkingsverbanden van Suriname bestudeerd en het is niemand nog gelukt om een kartel te breken.

    De oplossing in de eenvoudigste vorm weergegeven: Padiboeren: richt een Coöperatie op.
    Stop geld bij elkaar en bouw of koop zelf je pelmolen. Leden zijn verplicht hun padi aan de vereniging af te leveren tegen een vooraf vastgestelde inkoopprijs.
    De pelmolen pelt de rijst en zorgt voor de verkoop ervan.
    Het winst van deze pelmolen wordt onder de leden verdeeld op basis van hun hoeveelheden geleverde padi.Hun inkomen wordt: opkoopprijs plus winstaandeel pelmolen en dat zal veel meer zijn dan die hongerige opkoopprijs van nu.
    Probeer van de overheid faciliteiten te krijgenvoor de fabriek zoals vrijdom van belasting over de winsten van de eerstkomende 10 jaren. Dit al de molenaars leren om eerlijker met jullie om te gaan. Succes in jullie strijd.
    Remember: united you stand, devided you fall, want de molenaars zullen hun uiterste best doen om jullie te breken. Leer dus eerst van de fouten van de andere coöperatieve verenigingen, die intussen allemaal kapot zijn.
    Let op: deze kromme situatie zal blijven bestaan tot het moment dat Surinamers gaan inzien dat ze moeten samenwerken in plaats van elkaar te bevechten.


    gemodereerd
  9. correcties: regel 3 in moet zijn is en regel 12 moet zijn de winst.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES