Javanen dienen petitie in voor eigen nationale vrije dag

16
Javanen dienen petitie in voor eigen nationale vrije dag

Ruim 74 Javaanse organisaties in Suriname hebben woensdag een petitie ingediend bij minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza). In de petitie is onder andere het verzoek gedaan aan de Surinaamse regering om het Javaans nieuwjaar als nationale vrije dag in te stellen.

De petitie is bedoeld om extra aandacht en erkenning te vragen voor de rechten van Javaanse Surinamers. De overdracht werd gedaan door Edward Redjopawiro van de Federatie van Javanisme Suriname (FJS) ondersteund door vertegenwoordigers van verschillende Javaanse religieuze, culturele, maatschappelijke, educatieve en sociale organisaties.

Minister Somohardjo is trots op deze organisaties, die met elkaar verbonden zijn door de Javaanse identiteit op de Surinaamse bodem, waarvoor hun voorouders veel bloed, zweet en tranen hebben laten vloeien. Hij heeft er begrip voor dat de Javanen een vrije dag opeisen als blijk van erkenning omdat zij ook een wezenlijke bijdrage leveren aan Suriname. 

Dit als erkenning naar de voortdurende en onbaatzuchtige bijdrage van de Surinamers van Javaanse afkomst aan de ontwikkeling van het land. Immers werd deze nationale vrije dag voor Javaans Nieuwjaar reeds in 2012 voorgesteld door de Commissie Nationale Vrije Dagen in haar eindrapport.

“Die Javaan zoals wij ze kennen gaat niet zomaar op straat, zoekt geen vrije dag om vrij te zijn. Die Javanen zijn harde werkers, zijn hosselaars”, aldus de minister. Het moet voor de wereld duidelijk zijn dat deze dag niet alleen voor de Javaanse moslims zijn maar ook voor de Javanisten, christenen, boeddhisten, oost en west bidders.

De bewindsman doet een beroep op zijn Javaanse broeders en zusters om zich niet te laten verdelen en verleiden. We zijn het aan onze voorouders verplicht om de eenheid te bewerkstelligen. De minister is ingenomen met de opkomst en gelooft dat deze actie door vele Javanen als een aanwakkering zal worden gezien.

De Biza bewindsman beloofde deze petitie door te geleiden naar de regering met de hoop, dat het wordt goedgekeurd. 

16 REACTIES

 1. Als de lontoe Edé’s voorzich zelfs een vrije dag kunnen krijgen, waarom de Javanen dan niet ??? Deze mensen hebben ”keihard gewerkt” dus ze verdienen ook erkenning
  vind ik!!

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 2. Javanen dienen petitie in voor eigen nationale vrije dag

  Haal die nationaal er uit en geef ze hun vrije dag, maar val anderen er niet mee lastig en laat die anderen gewoon werken.

  Zij blij en de anderen ook blij.
  gemodereerd

 3. In Suriname is de etnische in alle groepen flink gaan opspelen en aangezien het niet goed verdeeld is zou ik zeggen geef ze allemaal 1 dag die ze belangrijk vinden en schaf al de andere af. Bijvoorbeeld Paghwa of Divali, Kerst of Pasen, Keti Kotie of Blakamang dag niet Marron dag noemen dat is maar een groepje van, Chinees nieuwjaar of Chinese immigratie en noem maar op. Zo moet een ieder tevreden zijn en niet elke maand 2 a 3 feestdagen. Surinamers in alle kleuren willen alleen feesten en daarna klagen.
  gemodereerd

 4. Ben geen Javaan, en weet niets van de Javaanse nieuw jaar af. Dat is heel erg. Hoop dat een stuk daarover in de krant komt binnenkort.
  gemodereerd

 5. Suriname telt veel etniciteiten met allemaal eigen wensen. Productiviteit is bijzonder laag. Eigenlijk om te janken. Er moeten eerder vrije dagen geschrapt worden.
  gemodereerd

 6. Houden jullie op met nog een vrije dag! ga gewoon werken! luilakken bij mekaar. Chan heeft al voldoende Suriname kapot gemaakt en al het geld besteed zijn luxe vakanties samen met zijn vrouw. En nu deze platta nosos! rot op met vrije dag!
  gemodereerd

 7. Poeh Poeh,
  Straks volgen de Brazilianen, Turken, Afrikanen.
  Grapje!
  Ik denk dat de regering, alle vrije dagen op een rij moet zetten en dan een oordeel vellen.
  Maar snapt u waarom Suriname nooit voorruit zal komen?
  Alle bevolkingsgroepen eisen “hun” dag.
  En Javanen komen niet op straat, maar nu Somohardjo, die op hen lijkt, daar zit durven ze het wel.
  Succes met de aanvraag.
  gemodereerd

 8. ach ja waarom niet , een nationale vrije dag meer moet kunnen , want er is ook een nationale vrije dag geschrapt en terecht die van 25 februari revo dag
  gemodereerd

 9. sylviana , ben jij soms van een ander geloof , okee jou ding , maar Javanen zijn niet alleen maar moslims , er zijn er ook veel van misschien wel van jou geloofsovertuiging , maar kijk hoe dom jij bent het is geen vrije dag om het geloof , maar als een vrije dag voor iedere Javaan als erkenning , en als jij wilt zeuren , vindt jij het goed dat die chinezen wel een nationale vrije dag hebben en de marrons en de indianen en de hindoestanen en wie nog meer, of wil jij ook weer revo dag terug als nationale vrije dag
  gemodereerd

 10. Fa a bericht foe a ‘plaatsvervangende’ opperbevelhebber kon in a nieuws, den firi krakti direct, lijkt het lolzz
  gemodereerd

 11. @ Sylviana

  Het kan niet anders: ”je bent een aanhanger van de NDP” want, je lult gewoon uit je nek! Altijd ikke ikke, en de rest kan stikken platta noso’s jij moet je mond
  dichthouden” Pinokio” Chan is niet mijn vriend, maar om hem de schuld te geven
  van het economische toestand van het land, is spijkers zoeken in laagwater. De
  vorige regering onder het bewind van NDP, heeft overal schulden gemaakt. En daar is Chan nu bezig dit glad te strijken, de meeste aanhangers van de NDP zijn
  pathalogische leugenaars, en daar val je ook onder!
  @ Arlet
  Dat klopt wat je schrijft: Javanen zijn geen mensen die hun handen open houden,
  om te bedelen. Het zijn hard werkende mensen die minder klagen, ze moeten leren
  om niet vertrapt te worden, door de Negers en andere rassen. Ik ben blij dat ze
  opkomen voor hun rechten! In Su heeft iederéén recht waar hij/ zijrecht op heeft,
  en niet alléén de Neger die altijd de baas wil spelen, de goede niet te na gesproken!
  Als Su verdeeld zou worden, dan zal je zien dat het bij de Javaan/ Hindoestaan
  er beter zou uitzien. Fu sang édé, Blaka é dinkie soso prodo, naai nanga njang
  furu fu ding lissie no K@, hierbij ook de goede niet te na gesproken. Ik hoop
  dat dit geplaatst wordt, want als ik de waarheid schrijf komt dit terecht in het grijze
  archief terecht. (asbak ) Ik huichel niet, schrijf gewoon de waarheid.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 12. De christenen – iet eens een meerderheid in Suriname – hebben gewoon teveel nationale vrije dagen. Geef elke godsdienst/ethnische groep slechts 1 nationale vrije dag per jaar en per elke 5 jaar 2 vrije dagen voor de 2 grootste groepen.
  gemodereerd

 13. Migados dus dan moeten de jehova getuigen ook een nationale vrije dag krijgen. Volgens jouw beredenering.
  Dat vind ik goed , want dan kan ik feest vieren om dat ik dan zeker weet dat ik die dag geen jehova’s getuigen bij mijn voordeur krijgt .
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.