VIDEO: Nickeriaanse rijstboeren in actie om padieprijs

8
VIDEO: Nickeriaanse rijstboeren in actie om padieprijs

In Nickerie voeren rijstboeren momenteel actie. Aanleiding hiervoor is de prijs van padie die boeren krijgen van opkopers. De actievoerende landbouwers zijn niet tevreden over de lage prijs die ze krijgen. Ze zijn massaal op het wegdek gaan zitten en houden zo het verkeer tegen (foto).

De kosten om de padie te produceren zijn hoger dan wat ze momenteel binnen krijgen. “A padie prijs no boeng!” aldus de voorman van de boeren. Ze willen dat de regering van Suriname ingrijpt en met een oplossing komt.

Een van de aanwezigen is NDP parlementariër Ebu Jones. “Rijstboeren hebben het zwaar en de regering helpt ze niet”, zegt Ebu Jones die zegt dat hij zijn Nickeriaanse broeders is komen steunen.

De landbouwers liepen richting de Henarbrug maar kregen van de politie te horen dat ze niet over de brug mogen. Ze zijn toen op het wegdek gaan zitten. Een filmpje zojuist gemaakt:

8 REACTIES

 1. Jarenlang heb ik ze verteld dat zolang je geen eigen opslag hebt je zelf overlaat aan de uitbuiting door rijsthandelaren. Als elke padiboer maar de helft van zijn padi kan opslaan dan moeten de handelaren onder elkaar gaan concureren om padi te kopen dat is de enigste manier om een betere prijs te krijgen.
  gemodereerd

 2. wij hebben hier hetzelfde probleem. Ah en Jumbo liggen overhoop met de landbouwers
  de landbouwwers vinden dat Ah ze te weinig wil betalen.
  Ah zegt dat ze geen hogere prijs aan de mensen wil vragen
  In een communistisch systeem zoals Rusland heb je dit soort problemen niet
  gemodereerd

 3. De padi opkopers zijn slavendrijvers. Ze betalen de boeren weinig en strijken de winst met 200 %.
  gemodereerd

 4. Deze regering vernield de boel in Su.
  Straks importeren ze rijst van Guyana. Wat deze regering in nog geen 2 jaar hft gedaan is vreselijk.
  gemodereerd

 5. Kunstmest gaat alleen maar duurder worden omdat de aanvoer van grondstoffen ervoor vanuit Rusland door de sancties bemoeilijkt wordt.
  NATO/EU/VS hebben natuurlijk wel gedacht aan de gevolgen voor de arme landen, maar dat woog niet zwaar genoeg voor hen. En zulke landen prediken vrede!! Schandalig!!!
  gemodereerd

 6. zie je wel de ndp gaat het vuurtje weer opstoken , nu die ene jones van de ndp, nog nooit van gehoord , de rijstboeren hebben gelijk , de minister van landbouw-veeteelt en visserij zit altijd alles te verzieken , deze man heeft geen kennis van zaken en zorgt er voor dat er niet geproduceerd wordt , en weet geen bal van de kosten die de rijstboeren , de groentetelers , de pluimveehouders , de vissers , de varken-koeien-schapenboeren maken , en in al deze sectoren krijgen ze minder wat de kosten zijn , minister u maakt alle sectoren kapot , u zal ook wel het veld moeten ruimen , en u opvolger zal wel de sector steunen , en de doksenclub kan weer een doorstart maken zodat er weer banen bij komen
  gemodereerd

 7. Slecht advies van Ebu Jones. Ik zou de padieboeren het volgende zeggen: Verenigt u in de vorm van een coöperatie en verklaar het kartel van pelmolens de oorlog. Stop geld in een pot , bouw of koop je eigen pelmolen, laat de leden hun padi leveren aan de molen tegen een vooraf vastgesteld tarief, ga padi pellen, rijst verkopen en de winst van deze tussenhandel zelf in je eigen vereniging houden en deze winst verdelen onder de leden op basis van hun aangeleverde hoeveelheden padi en hun kapitaalinbreng. Dit zal de Pellenaars leren om jullie te respecteren en niet als beesten te behandelen, want zij zullen zeker willen voorkomen dat ze in hun eigen vingers snijden. Verklaar ze de oorlog. Ebu Jones denkt dus aan zijn eigen politieke belangen en niet aan het belang van de Padiboeren. Waarom zijn jullie nooit eerder op dit idee gekomen? Bang om samen te werken? Foei toch. Ja, sorry, maar ik ben de man van de drastische oplossingen. Het probleem bij de wortel aanpakken en uitroeien is mijn motto.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.