‘Alle fruitcontainers uit Zuid-Amerika controleren op drugs’

13
'Alle fruitcontainers uit Zuid-Amerika controleren op drugs'
Foto: Openbaar Ministerie NL

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb pleit ervoor dat alle containers met fruit uit Centraal- en Zuid-Amerika, die in de haven van Rotterdam aankomen, gecontroleerd moeten worden op drugs.

Aboutaleb was afgelopen week samen met zijn Antwerpse ambtgenoot Bart De Wever naar Panama, Costa Rica en Colombia. Beiden pleiten voor een robuustere aanpak van de invoer van de harddrugs via de havens.

Volgens de Rotterdamse burgervader worden de fruittransporten vaak als camouflage van de drugs gebruikt. Op dit moment wordt slechts enkele procenten van de fruitcontainers gecontroleerd. Dit moet wat hem betreft dus veranderen in een 100% controle.

Ook moeten Nederlandse en Belgische opsporingsdiensten aanwezig zijn in de landen waar cocaïne wordt geteeld en verscheept.

In 2021 heeft het Hit and Run Cargo-team (HARC), een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en Openbaar Ministerie in Rotterdam, in totaal 70.571 kilo cocaïne onderschept in de haven van Rotterdam, met een straatwaarde van zo’n 5 miljard euro.

De grootste vondst van het jaar werd in december gedaan, toen douaniers 4180 kilo cocaïne (foto) ontdekten in een container met bananen afkomstig uit Ecuador en bestemd voor de haven in Antwerpen.

De Douane en de politie hebben hebben een paar dagen geleden bij een overslagbedrijf in het Westland 2100 kilo cocaïne aangetroffen. De verdovende middelen waren verstopt in grote balen tussen een lading mango’s afkomstig uit Peru.

13 REACTIES

 1. ‘Alle fruitcontainers uit Zuid-Amerika controleren op drugs’, op plaats van bestemming zeker. Vooral als het uit Suritje komt.

  Altijd vertraging als ik spullen moet krijgen, but okay
  gemodereerd

 2. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb pleit ervoor dat alle containers met fruit uit Centraal- en Zuid-Amerika, die in de haven van Rotterdam aankomen, gecontroleerd moeten worden op drugs.

  Hierdoor wordt het voor Marokko gemakkelijker om hun fruit en groenten in Nederland te krijgen en ook drugs. Want in drugs is al bewezen dat het geen kleine jongens zijn en zelf advocaten en misdaadjournalisten koud maken.

  Als Marokko ook in was meegenomen en andere landen in Afrika had het mijn zegen, maar dit is meten met twee maten.
  gemodereerd

 3. Goedzo, op naar de 1000% controle!

  Maar pak ook die criminelen eens echt aan, van hoog tot laag en meteen financieel helemaal kaalplukken. Want een Nederlands fopstrafje van een paar jaar zet echt geen zoden aan de dijk!
  Het zijn veelal simpele imbecielen met een IQ van 80, dus die blijven het toch steeds weer doen, te dom om te poepen zeg maar!

  Zou ook goed informatief zijn als ze op de Surinaamse TV, eens de luchthaven-programma’s uitzenden, zoals in Nederland.
  Dan weten ze hoe de douane in het buitenland te werk gaat qua opsporing.
  Misschien dat die drugsdealers dan geen domme koeriers kunnen strikken omdat ze weten dat ze 100% worden gepakt!
  gemodereerd

 4. begin de controle bij verscheping en inklaren
  en verzegel die containers zelf
  dan kunnen corrupte ambtenaren die voltallig aanwezig zijn in z-amerika niets meer doen.
  dan weet je dat er vanaf inklaren tot aankomst al niets meer gebeurd is, wat vaak ook nog gebeurd
  laat het zegelen van containers niet over aan onbetrouwbare makkelijk omkoopbare ambtenaren. dan maak je gelijk al veel winst op de huidige situatie.
  kijk naar het surinaamse hout transport wat jaren gaande is geweest?
  zijn daar al mensen voor opgepakt en veroordeeld? ik heb er niets meer van vernomen
  ook niet wat er met het hout en export bedrijf is gebeurd
  dus als nl en belgie het op willen lossen? zullen ze de corrupte mogelijkheden eruit moeten snijden
  gemodereerd

 5. Het is veel goedkoper efficenter en veiliger zijn als de ggd self de cocaine zou importeren en aan verslaafden zou verschaffen voor directe on site consumptie.
  gemodereerd

 6. nou als ze alle fruit containers op drugs gaan controleren , dan zal tijd in beslag nemen en veel fruit zal bederven , en dan worden de prijzen van fruit weer hoger
  maar de opgespoorde drugs zal dan niemand meer kunnen bederven
  gemodereerd

 7. Misschien als de vraag naar (hard)drugs niet zo gigantisch was in oa europa? Ga dat eerst aanpakken! Trouwens het is bewezen dat de nederlandse economie niet zonder deze ingevoerde drugs kan. Daarom denk ik niet dat er echt “iets” gedaan zal worden om de invoer te beperken. Steeds de kruimeldieven oppakken en daar een poeha van maken om anderen af te schrikken helpt absoluut niet, dat is allang duidelijk. Mensen zijn vaak zo desperate dat zij hoe-dan-ook toch het risico nemen. Maar a la dol roepen dat het “domme” mensen zijn die dat doen is een “domme” opmerking.
  Nogmaals: het probleem zit bij de landen waar de vraag naar (hard)drugs groot is, pak dat eerst aan!
  gemodereerd

 8. Nu begrijp ik waarom bepaalde tropische fruit zo goedkoop is op de markt, soms een hele doos voor E2 a 3 euro. Ik vroeg me dus af wat de boer dan eraan verdient. Fruit is dus voor veel dealers maar een bijproduct.
  gemodereerd

 9. De oplossing is ook om rederijen die containers vervoeren keihard maar dan ook keihard te beboeten met miljoenen euro’s. Want dan gaan de rederijen twee keer nadenken om containers uit risicogebieden te vervoeren.
  gemodereerd

 10. Trouwens het is bewezen dat de nederlandse economie niet zonder deze ingevoerde drugs kan.

  de zoveelste domme opmerking weer
  waar is je bewijs?
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.