Grassalco wil productie steenslag uitbreiden en eigen goudmijn opzetten

24
Directie Grassalco presenteert investeringsplannen aan president

President Chandrikapersad Santokhi heeft een ontmoeting gehad met de directie en de Raad van Commissarissen (RvC) van Grassalco N.V. Deze meeting heeft op zaterdag 4 september 2021 plaatsgevonden op het Kabinet van de President. Daarbij heeft de directie in een presentatie de investeringsplannen van het bedrijf voor de komende vijf jaren toegelicht aan het staatshoofd. Het bedrijf dat in de rode cijfers ligt, heeft een groot aantal investeringsprojecten voorbereid om weer in een gezonde financiële positie te geraken. 

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen zegt dat de regering er alles in het werk stelt om het bedrijf in een betere financiële positie te krijgen. Grassalco werd volgens de bewindsman met hele grote schulden overgenomen. “Wij hebben het bedrijf gevraagd om te kijken naar investeringsmogelijkheden. Er is gewerkt aan een investeringsplan, maar de regering vindt het nodig om als aandeelhouder inzage te hebben in de plannen van het bedrijf”, zegt de bewindsman. Dat was ook het doel van de meeting met de president. President Santokhi wil eerst de overtuiging hebben dat het bedrijf uit de rode cijfers zal komen, alvorens hij zijn goedkeuring geeft voor de uitvoering van de plannen. 

Grassalco wil voornamelijk de productie van steenslag uitbreiden van ongeveer 500.000 metrieke ton per jaar naar 5 miljoen in 2025. In Maripaston wil het bedrijf een eigen goudmijn opzetten. Daarnaast wil het bedrijf gaan investeren in eigen schepen om steenslag naar Guyana te exporteren. De export hiervan vindt momenteel met internationale schepen plaats, welke gepaard gaat met vrij hoge kosten. Verder wil het mijnbouwbedrijf haar granietmijn te Patamacca in het district Marowijne verder uitbreiden en de productie van granietbladen en tegels verhogen. Ook in InVitroPlants, een hyper-modern laboratorium gespecialiseerd in de productie van in-vitro (weefselkweek) dat plantmateriaal vermeerderd, wil het bedrijf grote investeringen plegen. 

Directeur Wesley Rozenhout van Grassalco geeft aan dat de projecten opgenomen in het investeringsplan, ter financiering zijn aangeboden aan banken en internationale financierders. Vier van de projecten kunnen op basis van de huidige begroting van het bedrijf door deze partners gefinancierd worden. Het wachten is op goedkeuring van de regering om de plannen te gaan uitvoeren. Echter, is de president nog niet helemaal overtuigd van de plannen. Die moeten volgens minister Abiamofo gedetailleerder uitgewerkt worden. Partijen gaan de komende twee weken bilateraal aan de slag om te evalueren. “Niet alleen het bedrijf, maar als regering gaan we ook evalueren met onze juristen en financiële deskundigen. Dan komen we over twee weken terug om met het bedrijf te kijken naar de bevindingen”, aldus de bewindsman. De overeenkomsten die nu in concept liggen worden juridisch geëvalueerd en financieel technisch zal het bedrijf aan een evaluatie onderworpen worden.

24 REACTIES

 1. Als de fascist Bouterse nog aan de macht zou zijn was de vergunning al lang gegund. Maar deze president laat zich niet beïnvloeden door cijfers. Liever wil hij een goed plan voor de toekomst zien. Dat is het verschil tussen een leider en een fascistisch despoot. De laatste denkt alleen aan zichzelf.


  Maak melding

 2. Corruptie ligt op de loer. Grassalco is trouwens een parastataal bedrijf, vatbaar voor financiële onregelmatigheden die gepleegd worden door staf en personeel.


  Maak melding

 3. Wat een gelul allemaal van die lui van grassalco.
  Ze kunnen niet eens steenslag leveren aan de lokale markt omdat de arbeiders in de mijnen al maanden geen moer uitvoeren.
  De verkoop afdeling van grassalco is onbereikbaar en als je ze spreekt hebben ze geen idee wanneer ze weer kunnen leveren.
  Waardeloos geleidt bedrijf.


  Maak melding

 4. regering stop geen geld in dit bedrijf , ook deze staat al diep in het rood , en alles wat U er inpompt vreten ze zelf op en alles wordt nog roder

  hoe zit het met de slm , zijn die al uit de rode cijfers of is daar ook alles weer roder geworden


  Maak melding

 5. Het moet zijn” WAS” een parastataal bedrijf, vatbaar voor financiële onregelmatigheden die gepleegd WERDEN door regering bouterse, staf en personeel.

  Hoe is Suriname, met zoveel grondstoffen in deze ondergang beland?

  En nu pas is men, erachter gekomen om een regering die veel doet, tegen te werken. Keer op keer, wordt deze regering belemmert iets te volvoeren.
  M.a.w. Gedwarsboomd bij haar plannen.

  De wanbeleid, geldt niet langer meer. Bij deze regering, en ondernemers is het besef van wat de moderne wereld voor Suriname te bieden heeft doorgedrongen.

  Kan dat nog in 2021 nog wel, een samenleving terug in de tijdperk van bouterse?


  Maak melding

 6. =Dit staat vermeld….Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen zegt dat de regering er alles in het werk stelt om het bedrijf in een betere financiële positie te krijgen. Grassalco werd volgens de bewindsman met hele grote schulden overgenomen. “Wij hebben het bedrijf gevraagd om te kijken naar investeringsmogelijkheden.

  En toch heeft deze Abiamofo velen van de ABOP in dienst genomen, dit omdat Brunswijk ze een baan had beloofd. Kijk ook naar hun salaris. BAH


  Maak melding

 7. X. Mohammad
  5 september 2021 At 19:08
  Het bedrijf kan de stenen exporteren naar de stenengooiers in Palestina. Wij zijn gek op stenigen en stenen gooien.

  Wat een rare opmerking die kant noch wal raakt. En maar blijven klagen over toename van het antisemitisme.
  Wacht maar….


  Maak melding

 8. Grasalco bestond alleen omdat de royalties van Rosebell door haar boeken gingen.
  Het heeft altijd verlies geleden.
  Hoe idioot ben je als je denkt dat je een operatie van 500.000 ton steenslag per jaar in 4 jaar kunt vertienvoudigen naar 5 mio ton, dat je dat in Guyana kwijt kunt en dat eigenscheppen de kosten van export zullen reduceren.

  Sluiten die tent.


  Maak melding

 9. X.Mohammed , richt je op de chinezen die jou geloofsgenoten heeft opgesloten in werkkampen en als slaaf behandelen , we hebben het als eens vaker gezegd jullie zijn bang voor die chinezen he , daarom brengen jullie onschuldige gewone westerse burgers om het leven , nou een vraag aan jou , durf jullie die chinezen aan te pakken met aanslagen in china of in hongkong ??????


  Maak melding

 10. @WAT: “durf jullie die chinezen aan te pakken met aanslagen in china of in hongkong ??????”

  Wat een onbeschofte vraag. Het geeft aan dat je een Taliban mentaliteit hebt. Vraag je mij om geweld te verheerlijken? Toevallig omdat mijn heilige boek daar vol mee zit, mijn mullahs dat propageren en dat er een beloning met 72 maagden in de hemel op staat?
  Maar toch kies ik daar niet voor.
  Ik vind dat bekeren verboden moet worden omdat het een groot gebrek aan respect jegens anderen toont.
  Laat iedereen maar de slechte dingen van zijn eigen godsdienst maar eerst aanpakken, ipv stenen te werpen naar anderen.


  Maak melding

 11. we gaan er ons niet meer over druk maken over de moslim , 11 september staan we stil dat ze in 2001 de Twin Towers vernietigd hebben en er meer dan 3000 doden zijn gevallen door die klojo’s , gelukkig hebben ze die binladen later een kogel door zijn kop geschoten , de Amerikanen zijn vertrokken uit Afghanistan , maar vele extremisten gaan nog voor de bijl hoor


  Maak melding

 12. Waarom is men niet eerder op het idee gekomen om een eigen goudmijn op te zetten? Goud heeft zoveel waarde dat je dat als reserve kan gebruiken om de staatskas te ondersteunen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.