Bewoners Wanica ontvangen grondpapieren

19
Bewoners Wanica ontvangen grondpapieren

De bewoners van het district Wanica hebben op vrijdag 27 augustus 2021 hun grondbescheiden ontvangen. Dit gebeurde op het commissariaat Zuid-Oost, waar de papieren uit handen van president Chandrikapersad Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk, parlementsvoorzitter Marinus Bee, minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) en GBB-directeur Meredith Vitolie in ontvangst werden genomen. Met deze uitgifte geeft het ministerie verder invulling aan het inlopen van de achterstand in uitgifte van grondpapieren.

“Als minister probeer ik alles zo snel als mogelijk in orde te maken en mijn verplichtingen na te komen”, zegt minister Vorswijk. De bewoners van Wanica wachten al heel lang op hun beschikking. De bewindsvrouw geeft aan dat er stapels aanvragen liggen op het ministerie. Elke aanvraag wordt serieus genomen en behandeld. De achterstanden kunnen niet in een keer worden ingelopen, maar er is een start gemaakt. Minister Vorswijk vraagt de gemeenschap niet teleurgesteld te zijn. Ze verzekert dat eenieder geholpen zal worden zolang er voldaan is aan de wettelijke eisen.

President Santokhi toonde zich zeer ingenomen met het feit dat zijn geboortedistrict aan de beurt is. Als bewoner van Wanica heeft hij de grondproblemen ook zelf ervaren en langer dan 10 jaren moeten wachten voordat hij zijn grondpapieren in handen had. Het staatshoofd wil met een geautomatiseerd systeem dit lange wachten tot het verleden doen behoren. Er zal binnenkort een website gelanceerd worden voor meer transparantie. De regering werkt er hard aan om elke Surinaamse burger van een stukje grond te voorzien. “Het hebben van een stuk grond betekent zekerheid in het leven.” President Santokhi spreekt de hoop uit dat men hiermee voor ontwikkeling kan zorgen in verschillende sectoren zoals cultuur, landbouw en veeteelt.

Minister Vorswijk deed het verzoek aan de burgers van Wanica om hun zaken binnen zes maanden in orde te maken. “Gaat u naar het MI-Glis kantoor om uw administratieve zaken af te handelen. Verzuimt u dit te doen, dan is de kans groot dat u uw beschikking kwijtraakt”, aldus de bewindsvrouw.

19 REACTIES

 1. Sommigen hebben moeten betalen voor hun grond, anderen krijgen het gratis. Krijgen de betalers compensatie?
  Hoe zit het met de kinderen van degenen die nu een gratis stukje grond krijgen? Krijgen zij straks ook gratis grond? En de kinderen van de grondkopers?
  Hoeveel generaties gaat deze praktijk van gratis grondverstrekking door?
  Wordt het grond alleen in en rondom Paramaribo verstrekt of ook in het binnenland?
  Gaat de regering wel na of sommigen misschien wel lappen grond in het binnenland hebben?
  Indien de aanvragers grond (misschien gemeenschapsgrond) in het binnenland hebben, hebben ze dan ook recht op gratis grond in- en rondom de stad?
  Laat de regering over deze zaken goed nadenken en een goed en rechtvaardigde wet maken zonder sommigen te benadelen.


  Maak melding

 2. Minister Vorswijk, kunt u aub ook kijken naar de aanvragen van de districten?
  Zoals ik eerder aangaf, wachten mijn ouders ook op hun beschikking. U was al bezig met Marowijne. Waarom is van hun en vele anderen niet behandeld? Ze zijn niet jong meer en zou het zeer op prijs stellen als ze het nog van het jaar kunnen krijgen.
  Oja en kunt u nagaan waarom het kantoor niet telefonisch bereikbaar is?


  Maak melding

 3. De verkiezingsstrijd is al begonnen. Met grondpapieren, die toch op gegeven moment overgekocht gaan worden door dezelfde mensen die ze verstrekken, is men bezig zieltjes te winnen. Dit deed de vorige regering ook…..het heeft ze de overwinning niet gebracht….time will tell! Een ding hebben we geleerd: grondpapieren krijgen en er daadwerkelijk een woning op neerzetten is onder dit regiem, door hun armoedebevorderend beleid zowaar voor 99% van de mensen een fata morgana!


  Maak melding

 4. Je haren gaan recht staan als je de verhalen hoort hoe makkelijk mensen aan veel grond kwamen. Met een broodje bakkeljouw en een Fernandes soft deden ambtenaren gedienstig het werk voor je. De verbazing is ook groot als je verneemt dat Mahinder Jogie van de VHP tussen de 125.000 tot 150.000 hectaren grond in bezit heeft. Een paar NDP haters schreeuwden in koor dat het door de regering Bouterse kwam. Deze leugen werd direct verbrijzeld. Hoe kan deze grote volksmisleider in de VHP onder de regering Venetiaan tussen 2007 en 2009 aan zoveel grond komen terwijl mensen meer dan 20 jaar wachten op een stuk grond van 15 bij 20 meter . De schone handen van Venetiaan zijn behoorlijk smerig. Deze corruptie is nog niet ten einde. Deze corrupte VHP is thans bezig een wet door te drukken waardoor al deze gronden hun eigendom wordt. Dit is ook de reden waarom de minister van grondzaken Diana Pokie werd gedwongen om af te treden.De nieuwe Abop minister voor grondzaken Vorstwijk zal onder dwang deze wet steunen.


  Maak melding

 5. Als het WEF haar zin krijgt, dan zal straks niemand nog iets bezitten. Dus ook geen grond en geen huis. Alle mensen die de prik genomen hebben, steunen het WEF, al hebben ze dat zelf nog niet door.


  Maak melding

 6. @Heel goed regering Santokhi.,
  alleen degenen die rechtmatig hun grondpapieren verdienen moeten in de gelegenheid gesteld worden om die in ontvangst te nemen.Het duurt jaren eer men zijn of haar grondpapieren toe geeigend krijgt alhoewel ze reeds jaren eerder met het proces gestart zijn.Werk die achterstand weg.


  Maak melding

 7. @RobG
  Er is een groot verschil uitgeven grondpapieren tussen regering Santokhi en de ex -criminele ndp regering.
  Regering Santokhi geeft de grondpapieren aan hun die door achterststand in jaren niet in staat waren over hun grondpapieren te beschikken en dat wel op legale wijze.Wees gerust van corruptie is er geen sprake.
  Het is niet zoals bij de ndp het geval is…je stem voor een stuk grond..corruptie van jewelste.


  Maak melding

 8. @RobG: Heb jij ook gemerkt hoe de vaste trollen hier de kwestie Jogie angstvallig vermijden?
  Schaamteloos, omdat voor hem corruptie normaal gedrag is, probeert hij een overledene er met de haren bij te slepen, walgelijk gewoon!! Daarom zal de anticorruptie wet onder deze dieven een papieren tijger blijven. Terwijl duizenden in ouderdom zijn overleden tijdens het wachten op een stukje grond van de staat, heeft deze gore dief het voor elkaar gekregen om in de tijd dat hij in het parlement zat meer dan 125.000 hectare grond te bemachtigen. Als DAT geen corruptie is…….??? Voor de varkens hier natuurlijk niet, want corruptie is bij hun hetzelfde als cultuur!


  Maak melding

 9. Bruswijk en anderen zoals aanhangers van Bouta hebben ook grote lappen grond in het binnenland. Bouta gaf zelfs aan een Kickboxer uit Amsterdam om naar goud te zoeken.
  Hoe zit daarmee?


  Maak melding

 10. Luciën Karwofodi
  28 augustus 2021 At 17:38
  @RobG: Heb jij ook gemerkt hoe de vaste trollen hier de kwestie Jogie angstvallig vermijden?
  Schaamteloos, omdat voor hem corruptie normaal gedrag is, probeert hij een overledene er met de haren bij te slepen, walgelijk gewoon!! Daarom zal de anticorruptie wet onder deze dieven een papieren tijger blijven. Terwijl duizenden in ouderdom zijn overleden tijdens het wachten op een stukje grond van de staat, heeft deze gore dief het voor elkaar gekregen om in de tijd dat hij in het parlement zat meer dan 125.000 hectare grond te bemachtigen. Als DAT geen corruptie is…….??? Voor de varkens hier natuurlijk niet, want corruptie is bij hun hetzelfde als cultuur!

  Een Hindoestaan zal itt tot een zwarte zijn grond gaan bewerken; grond voor landbouw en groenteteelt gebruiken zodat de monden van de luie zwarten gevuld worden.


  Maak melding

 11. @Ray, jij klinkt verre van overtuigend. Je reactie straalt onzekerheid uit. Jij voelt aan dat Santokhi het tij tracht te keren met zijn grondpapieren terwijl er geen redden meer aan is. Santokhi is verwikkeld in een doodstrijd om zijn slechte imago te keren. Jouw president is sterk in populariteit gedaald. Het volk heeft het met Santokhi gehad. Zonder het parlement erbij te betrekken geeft hij visvergunningen aan buitenlanders. Santokhi gaat zaaizaad in Guyana kopen terwijl Suriname in Nickerie een zaadteelt bedrijf voor rijst heeft. De regering Santokhi moet weg. Zo kan men niet doorgaan. Mensen vluchten het land uit.

  @Lucien, de aanhang van Santokhi heeft schaamrood op het gezicht. Zij doen alsof wij de media niet volgen. Met name de media die gelieerd is aan de VHP zwijgt in alle talen. Reken erop dat veel meer mensen van de coalitie over tienduizenden hectaren grond beschikken. Mensen in Suriname en in Nederland krijgen ademnood door de vele schandalen van deze regering. Ze zijn nauwelijks één jaar aan het bewind en nu zijn er al zoveel misstanden boven komen drijven.


  Maak melding

 12. Beste Phalane,
  Al uw vragen, kunnen beantwoord worden. Neem de tijd/verzamel uw soortgenoten en stap naar de D.C.
  Hij/zij, zal u de verdere weg wijzen.
  Doe het niet middels een protestactie, want u zal er een storm veroorzaken in uw toekomst.


  Maak melding

 13. Luciën Karwofodi & RobG, zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten. Jullie hebben nog niet echt kunnen overtuigen met die smerige verhalen van jullie. Typisch gedrag van samenzwerende smerige vieze vuile paarse rioolratten. Focussen op 1 persoon en proberen daarmee schade aan te richten.
  Proberen jullie eens een keer zaken in chronologische volgorde te zetten en zie wie het land uiteindelijk naar de bedelstaf heeft geholpen. Vertel, wie van die smerige paarse holmaten heeft er allemaal grond gestolen de afgelopen 40 jaar en hoeveel grond was dat ook al weer?
  Wel alle twee kanten van het verhaal vertellen hé…
  Jullie zitten te lullen over een Jogi hier, maar wat hebben jullie paarse trollen voor het land gedaan, anders dan het leeg te roven en het in chaos en ellende achter te laten voor deze regering.
  Helaas voor jullie komen jou soort nooit meer aan de macht in Suriname. Het is tijd voor echte mannen en vrouwen om het land te leiden. Het is afgelopen met de lijdensweg onder jullie soort, dus gebruik je recht goed om hier je zwarte gal te spugen.


  Maak melding

 14. Die ronald faith kan er ook wat van. Steeds maar ongefundeerde dommigheden hier poneren.

  Als Jogi onrechtmatig grond bezit, waarom is er de afgelopen 10jr niet ingegrepen?
  Is er überhaupt iemand in suri die terecht heeft gestaan voor corruptie de afgelopen 10jr?
  Bouta zou héél vhp opsluiten had hij beloofd. Dat was om jullie om te kopen en verdeeldheid te zaaien. Hij kon niemand opsluiten, omdat het zijn matties zijn.

  Hoe komt een gesjeesde sporttrainer en zelf benoemde kolonel aan een huis op één van de duurste locaties v suri. In Domburg, brokobaka en Apoera en Ocer? Volgens mijn opa hebben ze zelfs het dna gebouw wat vroeger ‘het Park’ was gejat.

  Je neemt niets mee hoor, als je tussen 4 planken ligt.


  Maak melding

 15. Esmerald 29 augustus 2021 At 13:50
  ===========================

  Esmerald, ik zou bijna geneigd zijn Jogi meer grond te gunnen. Het klinkt een beetje krom, maar er komt met deze regering meer ontwikkeling dan de afgelopen 10 jaar waar alles wat los en vast zat totaal vernietigd en gestolen is.


  Maak melding

 16. Bewoners Wanica ontvangen grondpapieren.

  Ik heb enkele reacties gelezen.
  En steeds komt de naam van Mahinder Jogi in voor.

  De laatste tijd zijn ze aardig bezig in het DNA over de VELE GRONDEN/PERCELEN

  Assembleelid Edward Belfort (ABOP) zwaait met een uittreksel van percelen die in bezit zijn van zijn collega Mahinder Jogi (VHP).

  Naast hem Ebu Jones van de NDP. Zou deze ook als politicus in het bezit zijn van vele percelen?

  Maar ik kwam ook een oud artikel tegen op (starnieuws.com) d.d. 7-7-2012.
  En toen zwaaide Baas Bouta met zijn NDP bende de scepter.

  Bron: (starnieuws.com) 7-7-2012
  Doekhie moet via media sorry zeggen aan Jogi

  Parlementariër Rashied Doekhie (Mega combinatie/NDP) is door de rechter gevonnist zich in het openbaar te verontschuldigen en rectificaties aan te brengen bij uitspraken die hij heeft gedaan op het SBS-televisiestation in Nickerie.

  Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) voelde zich beledigd door uitspraken gedaan door Doekhie.

  Doekhie zei in het televisieprogramma dat Jogi zijn naam heeft vervalst om de staat op te lichten.
  Hij heeft speeltuinen, schoolterreinen onder valse voorwendselen gestolen.
  “Iemand die geiten steelt, is geen probleem. Het kan kleptomanie zijn.

  Wanneer je een geit steelt en eet, dan mag het. Maar wanneer je dat beest eerst hebt misbruikt, dan begin je het verstand van de geit ook te krijgen”, aldus Doekhie.

  Naam gezuiverd
  Jogi die zich ernstig heeft gestoord aan deze uitspraken, stapte naar de kortgedingrechter. Aan Starnieuws zegt Jogi dat de beledigende uitspraken niet alleen hem, maar ook zijn gezin en met name zijn studerende zoon hebben achtervolgd.
  “Ik ben nu blij dat het recht heeft gezegevierd. Er is vrijheid van meningsuiting maar met beperkingen. Wie over de schreef gaat, moet voor de consequenties instaan”, zegt hij.

  Doekhie moet een week na ontvangst van het vonnis twee keer op SBS-televisie waar hij zelf in beeld komt een tekst oplezen die Irwin Kanhai, de advocaat van Jogi heeft opgesteld.
  De tekst moet daarnaast op de voorpagina verschijnen van de dagbladen Times of Suriname en de Ware Tijd.
  Doet Doekhie dit niet, dan moet hij een dwangsom betalen aan Jogi van SRD 100.000.

  Niet verloren:
  Doekhie vindt dat de rechter niet in zijn nadeel heeft beslist, maar wel in het nadeel van Jogi.
  “Rectificatie was niet zijn inzet, maar Jogi wilde via de rechter bewerkstelligen dat ik hem SRD 150.000 moest betalen, omdat ik de uitspraken heb gedaan.
  Rectificeren en verontschuldigingen aanbieden doe ik elke dag dus ben ik dat gewend en neemt het niets van mij weg”, zegt Doekhie aan Starnieuws.

  Hij blijft er bij dat de geit gestolen is en zal dat blijven bespreken.
  Mahinder Jogi van diefstal beschuldigen zal hij nalaten.

  “Ik heb een foto van die geit die ga ik op mijn trui laten afdrukken.
  De geit krijgt vanaf vandaag wel de naam Jogia” aldus Doekhie.
  Mahinder Jogi vraagt zich af hoe diep een mens kan vallen.
  Hij zegt dat het ging om de rectificatie en niet om het geld.

  Dus Mahinder Jogi is steeds in beeld i.v.m. GRONDEN en PERCELEN.

  Bron: (starnieuws.com) 25-8-2021
  Oppositie fel tegen voorstel Jogi over 25 ha grondconversie

  Maar hoe zit het precies met die andere zogenaamde politici in het DNA met hun aanhangers?


  Maak melding

 17. Dus dat @Sabaku

  Elke dag doen ze er 10.000 ha voor Jogi erbij.
  Alleen maar leugens.

  De lijst met goudconcessies is op initiatief van Gajadien gepubliceerd.
  Ik heb effe gecheckt of mijn naam erbij staat. Helaas…

  Ze wilden Jogi bespugen en nu komt alle vuil naar buiten, Whahahaha.

  Ik zie dat zelfs kanhaai goudconcessies heeft, proest.
  Brunsi en veel wazige bedrijven, die hopelijk bekend zijn bij kkf. Ook een aantal (buite)vrouwen. Zoveel hectares sjonge jonge jonge.

  Het is toch wat!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.