Gewijzigde Amnestiewet 2012 in strijd met Grondwet en ingetrokken in DNA

25
DNA stemt voor wijziging Wet op Staatsschuld en Bankwet
De Nationale Assemblée van Suriname

De Surinaamse regering ondersteunt het initiatiefvoorstel om de wet van 5 april 2012 inzake wijziging van de Amnestiewet 1989 in te trekken, zodat de aanpassingen van 2012 komen te vervallen en de bepalingen, die voor die aanpassingen golden, van kracht blijven. Het intrekken van de wet is vrijdag 27 augustus 2021 met 32 stemmen voor en 12 tegen aangenomen in De Nationale Assemblée (DNA).

President Chandrikapersad Santokhi heeft in het hoogste college van Staat benadrukt dat de Amnestiewet van 2012 getypeerd kan worden als inmenging in een lopende strafzaak, hetgeen volgens de Grondwet van de Republiek Suriname verboden is.

“Het Constitutioneel Hof heeft daarnaast vastgesteld, dat de gewijzigde Amnestiewet van 2012 in strijd is met onze Grondwet, in strijd is met het Internationaal Verdrag inzake Burgerrecht en Politieke Rechten en in strijd is met het Amerikaans Verdrag inzake de Rechten van de Mens”, benadrukt het staatshoofd.

De regeringsleider heeft de standpunten van de regering gedeeld met het college tijdens de behandeling van de ontwerpwet houdende intrekking van de Wet van 05 april 2012 (S.B. 2012 no. 49), inzake wijziging van de Amnestiewet 1989 (S.B. 1992 no. 68) op vrijdag 27 augustus 2021.

Het staatshoofd accentueert dat de regering het waarborgen van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht hoog in het vaandel houdt. “Een sterk functionerende rechterlijke macht is van nationaal belang. Een rechterlijke macht die deugdelijk opereert geeft rechtszekerheid en het straalt vertrouwen uit naar de nationale en internationale gemeenschap”, aldus president Santokhi.

25 REACTIES

 1. Dus Robg en zijn kompanen krijgen geen amnestie. Er moet snel een uitleveringsverdrag komen met Ned. Robg uitleveren en naast DB aan een boom laten bengelen.


  Maak melding

 2. Leve de democratische Rechtsstaat en Mensenrechten Verdragen

  Voor misdaden tegen de menselijkheid geldt nergens in democratische rechtsstaten ter wereld Amnestie, dus ook niet in de democratische rechtsstaat Suriname.

  DNA heeft orde op zaken gesteld door de gewijzigde amnestiewet van 2012 in te trekken.

  Hoera, Hoera, Hoera!


  Maak melding

 3. Yor
  28 augustus 2021 At 12:13
  Dus Robg en zijn kompanen krijgen geen amnestie. Er moet snel een uitleveringsverdrag komen met Ned. Robg uitleveren en naast DB aan een boom laten bengelen.

  Ha ha ha maar RobGek woont in Nederland en wel in Groningen. En inderdaad de fascist Bouterse en zijn fascistische beweging moeten zo snel als het mogelijk is uitgeschakeld worden. Desnoods met hulp van de Taliban of what ever.


  Maak melding

 4. Ben benieuwd hoe Belfort deze keer gestemd, omdat deze man in 2012 minister was van Justitie de Politie. Belfort profileert zich overal als kenner van de wet, maar heeft in 2012 meegewerkt aan een wet die Suriname in internationaal opzicht veel schade heeft berokkend en in de prullenmand is beland.


  Maak melding

 5. “…
  Het intrekken van de wet is vrijdag met 32 stemmen voor en 12 tegen aangenomen in De Nationale Assemblée (DNA).
  … ”

  ” …
  Passant28 augustus 2021 At 12:51

  Leve de democratische Rechtsstaat en Mensenrechten Verdragen

  Popo Jantje28 augustus 2021 At 13:00

  SURINAME GEGELICITEERD !
  Dit is het verschil als een
  Land geleid wordt door een leider die geschoold en ontwikkeld os.

  … ”

  Ik sluit me hierbij aan !

  Suriname gefeliciteerd !

  Al was de leugen nog zo snel, de rest weet je nu wel !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 6. Niet meer dan billijk.Intussen lijkt de pikin ingi boi een draaideur crimineel.Rechtbank in rechtbank uit.Elke eind van de maand moet hij voor de rechter verschijnen.


  Maak melding

 7. en nu dat uitstellen en verplaatsen van de rechtzaak ook eens aan banden leggen.
  kan het land eens een keer opgebouwd gaan worden
  want dan kan er niet meer gezeurd worden over bouta als excuus


  Maak melding

 8. directeur zonder bedrijf 28 augustus 2021 At 15:37
  en nu dat uitstellen en verplaatsen van de rechtzaak ook eens aan banden leggen.
  kan het land eens een keer opgebouwd gaan worden
  want dan kan er niet meer gezeurd worden over bouta als excuus@@

  Sluit mij hierbij aan.
  Waarom als je onze regering kritisch volgt ben je gelijk een NDPer. (Het zegt volgens mij meer over de mensen die dat zeggen, zij geven zich bloot)

  En nu met dezelfde voortvarendheid een wet indienen tegen dubbele salaris, meerdere functies die onverenigbaar zijn enz..wetswijziging toeslagen etc voor oud bewindsmlieden, oud DNA leden, oud directeuren en onder directeuren. Invoeren van vermogensbelasting.
  Alle sociale verworvenheden (subsidies) van het volk wordt afgebroken, terecht of niet, zij betalen de rekening, dus wordt het tijd dat ook de rijken en vermogenden mee gaan betalen. Kom op DNA doe je werkt.


  Maak melding

 9. Pony, ik ben het eens met je over de vermogens en onroerendgoedbelasting en afschaffen van de dubbele en driedubbele salarissen en zorgen voor betaalbaar eten en drinken. Maar er moet worden benadrukt dat de OORZAAK van deze ellende, opa D en zijn paarse criminele boevenbende NÓÓIT meer aan de macht mogen komen in Suriname. De surinaamse nazi’s.


  Maak melding

 10. @Pony

  “En nu met dezelfde voortvarendheid een wet indienen tegen dubbele salaris, meerdere functies die onverenigbaar zijn enz..wetswijziging toeslagen etc voor oud bewindsmlieden, oud DNA leden, oud directeuren en onder directeuren.”

  beste Pony dit traject van dubbele salarissen en bovenmatige voorzieningen stoppen ia al op gang echter ik denk dat Gajadien hier geen trek in heeft en Belfort al helemaal niet.

  Dit banen en pensioenen stapelen is een nationale ziekte. Het zal echter niet te vermijden zijn dat het aangepakt wordt. Ik heb de aanzet al gezien.


  Maak melding

 11. Waar heeft Brunswijk nu voor gekozen ????? En al die paarse misdadigers van de oppositie staan nu massaal in hun hemd. De volksverlakkers Abdoel117….”Mr. Dubai” Misiekaba en gevaarlijke heks Jenny Simons hebben zich, met het schaamrood op de kaken, onder hun kakkerlakkensteen teruggetrokken. En de paarse klaprunderen RobGay/Debby en overige kansloze paarse droeftoeters hier, beraden zich nu om te trachten alles weer recht te lullen wat krom is. Wat een treurig bestaan hebben die sukkels.


  Maak melding

 12. is het ergens terug te vinden welke 12 ratten er tegen gestemd hebben?
  die personen hebben dus niets met de grondwet en zullen alles doen in hun eigen voordeel
  de rest geef ik nog even het voordeel van de twijfel

  @pony
  dat je gelijk een kleur opgestempeld krijgt is omdat die desbetreffende groepen juist willen dat er onderlinge strijd is
  makkelijk vissen in troebel water toch?
  ik ben niet paars en niet oranje
  ik ben rood/groen/geel pro suriname en tegen alles wat de welvaart tegenhoudt van suriname zelf….. en niet het individu
  als het goed gaat met suriname gaat het vanzelf goedkomen met het volk
  tevens moeten diegene in de regering eens leren wat verantwoordelijkheid is en daar bij narigheid en wanbeleid ook op afgestraft worden


  Maak melding

 13. @latour
  zodra het met suriname de goede kant op gaat?
  zal er een groot verschil zichtbaar zijn met de bouta jaren
  en een normaal mens zal daar dan nooit meer voor kiezen


  Maak melding

 14. Beste famiri, hopelijk heeft Chan & co hun veiligheid opgeschroefd met betrouwbare beveiligers. Zoals in het verleden van Druga Baas rare dingen gaan doen. Zoals het inzetten van de verdwenen zware wapens?

  Ik hoop dat het Suriname goed gaat!


  Maak melding

 15. nog meer beveiliging?
  het is al een hele colonne
  als iemand wat wilt doen houdt toch niemand ze tegen
  en als iemand wat zou doen heb je gelijk een burgeroorlog aan je handjes hangen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.