Suriname wil naar bredere en meer strategische samenwerking met Brazilië

18
Suriname wil naar bredere en meer strategische samenwerking met Brazilië
De Braziliaanse minister Carlos Alberto França

Suriname wil naar een bredere en meer strategische samenwerking met Brazilië. De relatie zal vooral op het stuk van politiek overleg en samenwerking in de private sector verbreed moeten worden. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft tijdens een bezoek aan zijn Braziliaanse collega Carlos Alberto França benadrukt dat Suriname de samenwerking zoals die er nu is, waardeert. Zich richtend tot minister França sprak minister Ramdin van een vruchtbaar bezoek.

Hij sprak van een waardevolle en sterke relatie tussen beide landen en een die Suriname wil verdiepen. “De regering geleid door president Chandrikapersad Santokhi is er een op basis van mensenrechten, verantwoord beleid en een onafhankelijke rechtstaat. Deze zijn waarden die we delen met Brazilië en diens regering”, aldus minister Ramdin. Hij sprak ook zijn dank uit voor de gelegenheid die president Santokhi eerder had om een telefonisch gesprek te voeren met de Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

Beide staatshoofden hebben in juli telefonisch gesproken over de verdere verdieping van de relatie. “Dat is de basis waarop we proberen deze relatie verder invulling te geven”, voegde de bewindsman eraan toe. Hij noemde de technische samenwerking met de Brazilian Coorperation Agency (ABC) – een technische samenwerking tussen Brazilië en de Caricom – geweldig en Suriname voelt zich bevoorrecht om hierin het grootste portfolio te hebben.

“Wij willen onze samenwerking op technisch gebied zeker verruimen naar nieuwe gebieden en we zullen verder diverse discussies op technisch niveau hierover hebben”, ging minister Ramdin verder. Hij benadrukt dat Suriname de samenwerking en technische ondersteuning waardeert die kunnen helpen een sterkere economie te bouwen. De bewindsman sprak ook zijn dank uit voor de begeleidende en ondersteunende rol van de Braziliaanse executive director Afonso Bevilaqua bij het Internationaal Monetair Fonds (MF) in de onderhandelingen met deze organisatie. Suriname behoort net als Brazilië tot dezelfde regio bij het IMF.

Behalve dat er op politiek gebied reeds strategische zaken zijn besproken, verwacht minister Ramdin de komende maanden ook discussies op het gebied van samenwerking in de private sector tussen de twee landen. Verder zullen ook nieuwe beleidsinzichten gedeeld worden. “We willen ook naar een niveau van strategische samenwerken met voordelen voor de samenleving van het Guyana schild”. Minister Ramdin noemde hierbij Suriname, Brazilië en Guyana. In deze context zullen alvast initiële gesprekken gevoerd worden tijdens een drie landen summit die later dit jaar mogelijk in Suriname plaatsvindt en waarbij de aanwezigheid van de Braziliaanse president verwacht wordt.

“Wij kijken alvast uit naar het bezoek van president Bolsonaro”, zei minister Ramdin. Hij benadrukt dat Brazilië dan wel een groot buurland is, maar dat Suriname zich gelijkwaardig voelt. Minister Ramdin is blij dat de onderhandelingen als gelijkwaardige partners kunnen worden gevoerd. Hij zegt dat er op een respectvolle manier wordt gesproken over kwesties die relevant zijn voor het heel halfrond, zaken die met regionale stabiliteit te maken hebben, waaronder humanitaire kwesties zoals de situatie in Haiti. “Maar ook regionale economische samenwerking. Ik denk dat het voor ons allen goed kan zijn”, aldus de bewindsman. 

18 REACTIES

 1. Strategie ligt Suriname goed?als er maar investeerders in Suriname komen/ voor de werk gelegenheid?
  Surinamers hebben geen geduld/ de voorige regering kan je toch geen regering noemen?die waren gewoon bezig het land leeg te roven?deze regering is ietsje beter?maar kan nog beter/ let op mensen Surinaamse munt heeft niet veel waarde omdat het land een schuld plafond heeft van 4 miljard dollar,santhoki brunswijk doet zijn best.dus geduld/ dat geld moet terug betaald worden/ terwijl de rente aan stijgen is/ vraag is hoe gaat Suriname dat geld terug betalen/ de boef bouta boefdraad adhin parmesser misikaba abdoel simon hebben uit de staatkas gestolen en geplunderd/ hebben de surinamers geen verstand waarom alles zo duur is/ opruiende reacties boel belazeren/ protesteren om niks/ waarheid verdoezelen/ santhoki brunswijk de schuld geven/ terwijl bouta en kliek lachen met de argumenten kijk santhoki brunswijk is de schuldige/ terwijl ndp heeft dit schuld gecreëerd/ no dong lik wang dong kaw/ ok


  Maak melding

 2. Samenwerken met de regering van Jair ‘Imbecilio’ Bolsonaro? Je kan beter de rode loper voor het paard van Troje uitrollen, dat zal beslist meer voordelen opleveren voor Suriname..


  Maak melding

 3. Waarom niet Frans-Guyana meteen erbij betrekken. Frankrijk kan als Moederland strategisch een bijzondere bijdrage leveren aan het gezamenlijk optrekken van de (3)Guyana’s.


  Maak melding

 4. Die Super minister van BIBIS is verkeert bezig.

  Z.E. Chandrikaperkash Santohki president moet deze man de laan uit sturen en met een plan die door technocraten/economen, technologen, enz. is gemaakt gaan werken om de Surinamers en Suriname uit het moeras te helpen.

  De kansen en goede mogelijkheiden van Suriname en de Surinamers zijn in: houtsector, halfproducten/export, goud, zeevisserij en export, ecotoerisme, HORECA, Sport/Voetbal, Zwemmen, Atletiek, Staats Olie , gelet op de grote Olie en gasvelden in blok 58 in de zee voor Suriname, landbouw/bepaalde soort producten/rijst, peper, tomaten,
  Hiervoor is een samenwerking op HBO, wetenschappelijk niveau met Nederland het beste. Dit gelet op de historische band, taal, leerlingen, studenten vd middelbare scholen kunnen doorstromen naar de opleidingen in Nederland op korte en middellange termijn.

  Aan zo’n plan moet men werken.

  De Samenwerking met Nederland moet worden uitgewerkt, Moderne landbouw met Wageningen Nederland, ICT, Wetenschappelijk onderwijs, een diepzee eilandhaven aan de linker zijde van de Surinamerivier, 50 km van de kust van Paramaribo vandaan aan te leggen. Suriname heeft deze diepzee eilandhaven nodig.

  Verder zal JAPi- Zanderij moeten worden gemoderniseerd, transport, opslag, logisitiek voor transport van vrachtvliegtuigen oa tomaten, enz dat op grote moderne schaal in kassen wordt geteeld.

  Niet Suriname moet naar Guyana gaan, maar Guyana moet naar Suriname komen. Suriname is wat aardolie betreft veel verder dan Guyana. Guyana kan van Suriname veel leren.

  Niet Suriname moet naar Brazilië gaan, maar Brazilië moet naar Suriname komen.

  Suriname kan met zo’n kleine bevolking als ze de juiste accenten op de natuurlijke rijkdommen van het land en een goede plan maakt heel snel een welvarend land worden.

  De economen van Suriname moet Chan duidelijk maken dat zij dit plan voor hem willen maken. Chan zet de juiste mensen op de juiste posities.

  Deze super minister Albert Ramdien van BIBIS is niet de juiste minister van Buitenlandse Zaken die je nu nodig hebt en moet heel snel vervangen worden. Maak van hem een “adviseur “in je kabinet die je niet nodig hebt.


  Maak melding

 5. Maar verder word er geen woord gerept over de vele illegale garimpeiros in het land, die zich uitsluitend bezig houden met de goudwinning. Er is geen beleid op dat punt. Monie no dih. IMF word op handen gedragen, voor een kleine 600 zoveel miljoen. Terwijl het geld vlak onder onze neuzen en die van de regering het land uit word gedragen. De corruptie word niet aangepakt en het Volk moet maar blijven slikken.

  Wat de minister van Bibis uiteindelijk voor ogen heeft is mij onduidelijk. Op dit moment word er een grote delegatie van Pres en first lady, ministers en ondernemers op pad gestuurd naar de President zijn mattie en evenknie in Guyana. Voor een aantal dagen, maar ondertussen is de brandstofprijs wederom verhoogd ( terwijl gisteren bekend werd dat de olieprijs daalt wereldwijd) en de bus- en boothouders opnieiuw het werk neerleggen, omdat de regering niet heeft uitbetaald. Wie bepaald hier de prioriteiten!?


  Maak melding

 6. Die brazilianen denken aan overnemen met alle rijkdommen door zoveel mogelijk brassions het land in te sturen voordat het onder hun neus door de chinezen wordt gekaapt. Want de gekozen bestuurders van Suriname zijn tog corrupt, incompetent en alles tussenin.


  Maak melding

 7. @@@Passant 15 augustus 2021 At 14:23
  Die Super minister van BIBIS is verkeert bezig.

  Z.E. Chandrikaperkash Santohki president moet deze man de laan uit sturen en met een plan die door technocraten/economen, technologen, enz. is gemaakt gaan werken om de Surinamers en Suriname uit het moeras te helpen.

  ==De reden waarom de president deze meneer NOOIT de laan zal uitsturen heeft te maken dat hij meerdere talen spreekt en zodoende ook weet wat gasten van andere landen denken over Suriname.
  Dit is ook een goede voordeel voor Suriname.


  Maak melding

 8. Niets anders dan standaard diplomatieke taal. Heel veel bla, bla, bla en voornemens die niet waar gemaakt gaan worden. Uiteindelijk zal de Surinaamse handelselite er baat bij hebben. Er zullen meer Brazilianen naar Suriname afreizen om in de goud-en diamantvelden te komen werken. Het omgekeerde zie ik niet gebeuren. Surinamers gaan niet naar de Braziliaanse goudvelden om te werken.

  Over de Covid-19 situatie in Brazilie in relatie tot Suriname heb ik niets gehoord. Een land als Suriname zou gezien de rampzalige economische situatie die Santokhi heeft veroorzaakt, een beroep moeten doen op Brazilië om ondersteuning bij het vaccineren van grote aantallen Brazilianen in Suriname.


  Maak melding

 9. ““De regering geleid door president Chandrikapersad Santokhi is er een op basis van mensenrechten, verantwoord beleid en een onafhankelijke rechtstaat.”

  mensenrechten??? met al die criminaliteit?
  verantwoord beleid? met al die onnodige hoge uitgaves?
  onafhankelijk? half facking suriname is al verkocht

  dit is je reinste bull shit weer
  tijd dat vetnek eens echt wat nuttigs gaat doen voor het land en niet zichzelf en zijn vrindjes en familie gaat lopen spekken met de staatskas.

  waarom worden er elke keer maar weer nieuwe auto’s gekocht terwijl er veel meer opties zijn om dat geld echt nuttig te gebruiken?
  hoe kan het dat diverse mensen op hun geld zitten te wachten van de staats terwijl al die opvreters in de regering weer eens een nieuwe auto krijgen?
  rot toch op met deze klote regering
  bouta steelde alles wat los en vast zat en verrijkte zich maar het volk had nog te eten
  vetnek vergooit alle staatsgelden aan onzin en laat het volk er voor opdraaien en pinaren
  dus ondanks dat bouta een waardeloze president was….. is het volk nu wel slechter af aangezien ze nu echt uitgeknepen worden door de staat


  Maak melding

 10. Is waar, ver voor de onafhankelijkheid is Suriname al verkocht en een speelbal geworden van multinationals en politieke bedriegers.
  Maandag protesteren heeft daarom weinig zin. Tenzij je met traangas wilt worden behandeld…


  Maak melding

 11. Onze toekomst ligt niet in Europa maar in Zuid-Amerika, de Caraïbische regio en Noord-Amerika.
  Dit beleid is een intensivering, ons buitenlands beleid meer te richten op de regio. In de regio kunnen wij op gelijke voet samenwerken met de buurlanden. De Europese landen, oude wereld, die willen alleen maar samenwerken vanuit een dominante positie. Dat is zeer slecht voor een jonge Republiek als Suriname. Een ondergeschikte rol is niet goed voor ons zelfvertrouwen, daarom is het beter de betrekkingen met de landen in de regio te intensiveren.

  Daarnaast heeft Nederland nog steeds een zeer sterk zuigende kracht op onze jeugd, de knappe koppen trekken jaarlijks nog steeds naar Nederland en blijven weg na hun studie, terwijl Suriname ze juist nodig heeft voor de opbouw, alleen om deze reden is het raadzaam te kiezen voor de regio.

  Nederland heeft alles wat Suriname nodig heeft, zonder twijfel, dit weten we al decennia, en toch hebben wij nog steeds niks, nada. Blind zitten wachten op hulp is funest voor de mentaliteit van onze bevolking. Het moet beter en dat kan alleen als wij de jeugd, de achterblijvers perspectief bieden in de regio, zich verder te ontwikkelen.

  Suriname kan niet helemaal zonder Nederland, alleen al vanwege de familie band met de Surineds. Samen met de Surineds had Suriname nu misschien een bevolking van ruim een miljoen in Su wonend. (Misschien was het dan politiek anders gelopen)
  De technische samenwerking met de Europese landen (NL) kan hier en daar strakker aangehaald worden, dit is nodig voor verrijking onze kennis.

  Het wordt tijd dat wij eindelijk op eigen benen gaan staan, daarom is intensieve samenwerking met de regio van fundamenteel belang, absoluut, zonder twijfel.


  Maak melding

 12. “Hij benadrukt dat Brazilië dan wel een groot buurland is, maar dat Suriname zich gelijkwaardig voelt.”

  Dit moet een slechte grap zijn. De minister mag dat zeggen maar in bijna geen enkel opzicht is Suriname gelijkwaardig aan Brazilië.

  Het enige wat Suriname te bieden heeft aan Brazilië is een thuishaven voor illegale Garimpeiros en criminelen die ons goud komen winnen zodat ze dat geld weer pompen in de Braziliaanse economie. Zelfs die Brasjon motjos komen letterlijk hier geld weg en aftrekken van hun domme klanten om weer hun families in Brazilië te ondersteunen.

  Vroeger zochten de Spanjaarden naar het beruchte El Dorado, wel laat dat nu Suriname zijn waar iedereen naartoe komt om te plunderen…


  Maak melding

 13. Op 1 punt ben ik wel eens met Pony dat studenten meer in Zuid-Amerika en Caraïbisch gebied kunnen studeren ipv Europa, USA of China.

  Zo zien ze tenminste ook meer van het eigen continent. De universiteiten doen echt niet onder voor die in Europa en USA.


  Maak melding

 14. RobG 15 augustus 2021 At 18:56
  “Een land als Suriname zou gezien de rampzalige economische situatie die Santokhi heeft veroorzaakt,…”
  ===============================================

  Je blijft een smerige vieze vuile paarse rioolrat en gaat het helaas je hele verdere leven mee moeten meedragen. Voor een volwassen rioolrat ben je volgens mij continue in een acute staat van delirium.


  Maak melding

 15. Welke vreemde talen spreekt deze super minister en zou hij de enige super Surinamer zijn die deze vreemde talen spreekt. Zijn er dan geen andere Surinamers die meer vreemde talen dan deze super minister spreken?

  Geloof jij dat deze Super minister de enige Surinamer is de vreemde talen/ andere talen kan spreken en zullen er geen andere Surinamers zijn die meer vreemde talen dan hem spreken.

  Wat Chan met deze man heeft afgesproken weet ik niet, maar hij deugt van geen kanten al het gaat om buitenlandse politiek en wat goed is voor Suriname.

  Deze man moet zo snel mogelijk opzouten.


  Maak melding

 16. Bolsenaro is door en door conservatief en racistisch. Deze man vindt niets aan Surinamers. Waar zijn belangstelling ligt zijn de aardolie en gasvoorraden, goud en hout, de natuurlijke hulpbronnen van Suriname.

  Zie in eigen land hoe deze mensen als Bolsenaro omgaan met minderheden als de afstammelingen van de Afrikanen en Inheemsen. Dus wat verwacht super minister Albert Ramdien van de samenwerking met Brazilië?

  Laat Ramdien zich bezig houden met zoveel Braziliaanse Inheemsen die in Suriname bezig zijn en veel chaos en armoede veroorzaken. Die mensen moeten terug naar Brazilië. Suriname heeft last van deze illegalen.

  Suriname


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.