Minister Ramdin pleit voor toegang tot voldoende ontwikkelingskapitaal voor minder ontwikkelde landen

6
Minister Ramdin pleit voor toegang tot voldoende ontwikkelingskapitaal

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en International Samenwerking (BIBIS) heeft de 7e Ministeriële CARICOM-Japan vergadering toegesproken. Tijdens deze virtuele vergadering op dinsdag 20 juli benadrukte de bewindsman van Suriname de huidige realiteit van CARICOM-lidlanden van zwaar getroffen economieën door de COVID-19 pandemie en daarbij de noodzaak voor ondersteuning van Japan op technisch-, wetenschappelijk- en financieel gebied.

In zijn toespraak op het thema ‘Financing for Development’ gaf Ramdin aan dat de realiteit is dat de COVID-19-pandemie een zware druk heeft gelegd op de economieën van de CARICOM-lidlanden, waarbij vooral de toerismesector het zwaar te verduren heeft gehad. Voorts, dat reeds beperkte middelen moesten worden aangewend om de impact van COVID-19 te beheersen en dat vele Caraïbische naties te maken hebben met een hoge schuldverhouding, een verminderde productiecapaciteit met als gevolg lage verdiencapaciteit. Verder blijft het Caraïbisch gebied kwetsbaar voor natuurrampen.

De Surinaamse bewindsman benadrukte de noodzaak voor ondersteuning van Japan op technisch-, wetenschappelijk- en financieel gebied om de respectieve economieën weer op te bouwen. Daarnaast gaf de minister onder andere de behoefte aan dat Japan zich sterk zou maken voor een rechtvaardigere indexering van de CARICOM-lidlanden, rekening houdende met hun specifieke kwetsbaarheden. Hij riep op een waardevolle en betrouwbare partner te blijven van de CARICOM-ontwikkelingsagenda op internationale fora en sprak gelijk erkentelijkheid uit over de ondersteuning verkregen bij de G-20 discussies.

Ramdin drong vervolgens aan op support van rechtvaardige mechanismen voor financiële betrokkenheid en toegang tot financiële middelen, met name bij uitvoering van regionale en wereldwijde initiatieven zoals het klimaatverdrag. Voorts onderstreepte de bewindsman dat committeren aan nobele idealen vergezeld dient te gaan met concrete verbintenissen en dat hierbij gedacht moet worden aan herziening van wereldwijde financiële instrumenten en leningenprogramma’s van internationale financieringsinstituten.

De BIBIS-minister hield de vergadering tenslotte voor om nu te handelen en om een samenwerkingskader te ontwikkelen gebaseerd op solidariteit en de realiteit van onderlinge afhankelijkheid ten gunste van iedereen. ‘Alleen onmiddellijke actie kan voorkomen dat dit een verloren decennium wordt voor duurzame ontwikkeling.’ Tot slot is erkentelijkheid uitgesproken aan Japan voor de geboden assistentie aan de Caribische landen, in het bijzonder in de strijd tegen de verdere verspreiding van COVID-19.

De aanwezige delegaties van de CARICOM hebben een constructieve dialoog gehad met de Japanse collega van Buitenlandse Zaken, Toshimitsu Motegi.

6 REACTIES

 1. Japan zal een miljardenverlies lijden vanwege de Olympische Spelen. Ik denk niet dat ze nog zin hebben geld uit te trekken voor Suriname.


  Maak melding

 2. Surinamers, kapitaal en investeren zijn 3 woorden die je nooit in een zin kan zeggen. Post 1975 hadden we 2,4 miljard behalve de investering in de irrigatie voor rijstbouw is niets anders zichtbaar. Afgelopen 10 jaar onder de NDP hebben wijlaten zien dat we goed zijn in lenen en consumeren. Die weg naar Dubai gaat met zo een lange omweg via Haiti dat we gewoon daar gaan blijven steken. En dan net als Nigeria alle olie rijkdommen gaan laten stelen voor een fooitje aan politici.


  Maak melding

 3. suriname is een bedel land geworden ,zie vaccinatie in pandemie [astra sinopharm en straks mischien andere]zo een rijk land ,maar regering totaal geen visie om ons verder in dubai te brengen !600,000 mensen ,waar praten we over ,kan je geen ontwikkeling brengen ,sorry geef mensen elke dag eten is al genoeg ,zelf dat lukt niet .maar overheid kip is al kaal dus pas op dat u niet geschoren wordt!is genoeg in de 46 jaar onafhankelijkheid ,niks en ook niks voor bevolking gedaan alleen zelf verrijking foei ,als je dood gaat ga je 100 hectare en miljoenen niet meenemen ,wat je wel mee neemt is dat mensen goed over je zal praten en herrinneren !


  Maak melding

 4. Heel jammer inderdaad dat Suriname niets weet te verzinnen om kapitaal uit de eigen middelen te verkrijgen. De bevolking honger laten lijden door naar het IMF te stappen, voor een kleine 600 zoveel miljoen. Is best belachelijk. Nu weer bij Japan smeken om ontwikkelingshulp. Wanneer krijgen we de juiste mensen aan het roer!? Want ook deze klungels bakken er niets van..


  Maak melding

 5. konsensi wil je bouta weer aan het roer , een dronkaard een drugssnuiver , een massamoordenaar , nu een demente opperrat , succes als die popie jopie van jou weer daar staat achter een rolator en het volk zit te beliegen , , reken erop die man krijgt een hartaanval op het ndp podium want het volk zal hem bekogelen met aardappelen en uien , ja hij zal ook huilen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.