Nederlandse medische hulpgoederen aangekomen in Suriname

16
Nederlandse medische hulpgoederen aangekomen in Suriname

Op woensdag 2 juni 2021 is een vliegtuig, met daarin twee containers met apparaten die medicinaal zuurstof produceren en persoonlijke beschermingsmiddelen, op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven geland. De hulpgoederen zijn beschikbaar gesteld aan Suriname om de zorgwekkende situatie rond Covid-19 in de Surinaamse ziekenhuizen beheersbaar te maken. 

Vanuit de Surinaamse overheid wordt er alles aan gedaan om de situatie onder controle te krijgen. Met de hulp vanuit Nederland kan het tekort aan zuurstof en beschermingsmiddelen in de ziekenhuizen worden opgevangen. De consul van de Nederlandse ambassade, Peter Frerichs, die namens de Nederlandse ambassadeur in Suriname aanwezig was op de JAP Luchthaven, zegt dat het een mooi moment is voor Suriname om noodhulp te ontvangen. “We zijn heel blij dat Nederland dit heeft kunnen doen voor Suriname. Wat we allemaal hebben verzameld en nog steeds verzamelen, daar zit er grote behoefte aan. De twee apparaten die zuurstof produceren en de grote hoeveelheid aan hulpmiddelen zullen het tekort wegwerken”, zegt de diplomaat. 

Volgens de Nederlandse consul is er de afgelopen periode een grote inzameling in Nederland gehouden, zowel vanuit overheidswege en medici als vanuit de diaspora gemeenschap in Nederland. “Het geeft een goed gevoel van saamhorigheid en eenheid dat belangrijk is in tijden van een crisis”, geeft hij aan. Naast de hulpgoederen zijn er met een ander vliegtuig vijf militairen naar Suriname gekomen om de apparaten te helpen installeren en mensen op te leiden in het omgaan hiermee, dit zodat de zuurstofproductie weer opgang kan komen. 

Ook voor Luziano Truideman, directeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) is de donatie bijzonder, vooral als er gekeken wordt naar de impact van de Covid-19-pandemie in Suriname. Er zijn nog steeds besmettingen en een aantal doden per dag. “Met de donatie zullen wij zeker instaat zijn een vuist te vormen tegen de effecten van de pandemie”, zegt Truideman. De zuurstofapparaten zullen naar zijn zeggen zeker ingezet worden om de zuurstofvoorziening naar de ziekenhuizen te garanderen.

16 REACTIES

 1. De hulp die Nederland geeft wordt gegeven in het kader van de VN hulpfonds voor landen die getroffen zijn door het corona virus. Er is namelijk een fonds opgezet met financiële steun van een groot aantal landen. Ook vanuit de EU zijn er middelen beschikbaar. In het kader van dat fonds wordt hulp aan Suriname geboden. De hulpvraag van Suriname kwam een aantal weken terug binnen bij de Nederlandse overheid maar ” de gewiekste koopman “gaat eerst na of hij de gelden uit dat fonds kan declareren. Ook de bekostiging van de afgedankte Astrazeneca vaccins zullen uit dat fonds betaald worden. Nederland gaat definitief stoppen met Astrazeneca vanwege de bijwerkingen en een effectiiviteit van 60-70%. Trouwens, ook de inzet van de Iljushin – 76 van de Russische maatschappij Volga Denpr zal bekostigd worden uit dat fonds. De goederen die Nederland aan Suriname geeft worden gedekt door dat fonds. Nederland kan in haar


  Maak melding

 2. RobG 3 juni 2021 At 14:23
  De hulp die Nederland geeft wordt gegeven in het kader van de VN hulpfonds voor landen die getroffen zijn door het corona virus.
  =================================================

  RobG, je moet een gegeven paard niet in de bek kijken.
  Vraag jezelf eens een keer af wat voor toegevoegd waarde je voor Suriname hebt. Ik denk Nul komma Nul, nada, zero, nunca, NUL!
  Ga eens een keer naar een koleradatra om je “witte man” trauma’s te verwerken. Je bent en blijft een stoorzender die Suriname ophoudt in haar ontwikkeling.


  Maak melding

 3. @RobG:
  Dan kan je ook uitleggen waar die 35 Miljoen USD aan besteed is die de “gekwiekste koopman” Hoefdraad geleend heeft om de wateroverlast in Paramaribo op te lossen.


  Maak melding

 4. Robje toch, ben je weer niet blij, dat het verarmd surinaams volk geholpen wordt? Nou nou, je doet als eenj engelend verwend kind . Bijna zou ik zeggen, dat je een kind bent van opa D of in ieder geval een adept uit de paarse boevenbende van ocer . Wees een keer blij, paarse djamoe ede.


  Maak melding

 5. @Sabaku, waar ben je angstig voor? Volgens mij heb jij een psychiater nodig. Santokhi staat met zijn rug tegen de muur en die muur komt op hem terecht. Jullie vinden mijn commentaar niet leuk. Samen met de webmaster proberen jullie mij monddood te maken.Heel veel berichten van mij worden verwijderd. Santokhi wil hetzelfde gaan doen met de pers in Suriname. Mensen die kritiek op hem leveren wil hij monddood maken.Foei toch…..!

  @Rat7, de Surinaamse overheid heeft altijd begrotingstekorten gehad. Deze tekorten werden gedekt met leningen en vroeger werden zij via bepaalde constructies gedekt met ontwikkelingsgelden uit Nederland. Zodra de ontwikkelingsgelden en andere legale overheidsinkomsten wegvallen ontstaan er grote problemen. Denk maar aan de lonen van ambtenaren, pensioenen, uitkeringen, subsidies aan scholen, diensten die door de overheid worden aangeboden, subsidies op gas, licht water,voedsel importen, ziekenfonds,enz, enz. De regering Santokhi wil al deze diensten die een begrotingstekort veroorzaken afschaffen. Maar om deze rigoureuze ingreep te verbloemen zegt men dat de vorige regering geld heeft weggemoffeld.

  Dat sommige ambtenaren geld hebben verduisterd staat vast. Het maakt niet welke regering aan de macht is, ambtenaren zijn de achillespees van de overheid. Maar dat ministers, enz geld hebben gestolen is een grote sprookje. Onder de regering van Venetiaan en VHP hadden ministers daadwerkelijk in de kas gegraaid.


  Maak melding

 6. RobG 3 juni 2021 At 16:34
  “@Sabaku, waar ben je angstig voor? Volgens mij heb jij een psychiater nodig.”
  ===========================================

  Ik angstig, zou niet weten waarom en waar je dat uithaalt. Volgens mij was ik degene die je een bezoek aan een “koleradatra” aanraadde en niet andersom. Blijkt dus weer dat je weinig verder te vertellen hebt.

  “Jullie vinden mijn commentaar niet leuk. Samen met de webmaster proberen jullie mij monddood te maken. Heel veel berichten van mij worden verwijderd.”
  ==========================================
  Huilie huilie, zo zielig voor je no??? Komt ervan als je een hoop BS zit te verkondigen.


  Maak melding

 7. RobG 3 juni 2021 At 16:34
  @Rat7, de Surinaamse overheid heeft altijd begrotingstekorten gehad. Deze tekorten werden gedekt met leningen en vroeger werden zij via bepaalde constructies gedekt met ontwikkelingsgelden uit Nederland. Zodra de ontwikkelingsgelden en andere legale overheidsinkomsten wegvallen ontstaan er grote problemen. Denk maar aan de lonen van ambtenaren, pensioenen, uitkeringen, subsidies aan scholen, diensten die door de overheid worden aangeboden, subsidies op gas, licht water,voedsel importen, ziekenfonds,enz, enz. De regering Santokhi wil al deze diensten die een begrotingstekort veroorzaken afschaffen. Maar om deze rigoureuze ingreep te verbloemen zegt men dat de vorige regering geld heeft weggemoffeld.

  Dat sommige ambtenaren geld hebben verduisterd staat vast. Het maakt niet welke regering aan de macht is, ambtenaren zijn de achillespees van de overheid. Maar dat ministers, enz geld hebben gestolen is een grote sprookje. Onder de regering van Venetiaan en VHP hadden ministers daadwerkelijk in de kas gegraaid.
  ==========================================

  Je denkt zeker dat je een cursus aan het geven bent aan die ongeschoolde vriendenkring van je no?
  Wie denk je dat hier de dorpsgek is?


  Maak melding

 8. Robje toch, ga geen zaken in de schoenen schuiven van de president over monddood maken van de pers. HET daadwerkelijk monddood en doodmaken van journalisten, heeft opa D op ZIJN geweten. En over gestolen staatseigendom de volgende vraag: hoe komt het dat een sergeant majoor zo rijk is geworden in Suriname?
  Antwoord gráág . Venetiaan heeft de koers omlaag gebracht tot 3 a 4 srd en wat hebben opa D en superboy BOEFDRAAD gedaan? De koers tot ongekende hoogten gebracht en verarmd surinaams volk omlaag. En de paarse djamoe edes riepen in koor om het hardst: iaah iaah iaah iaah iaah.


  Maak melding

 9. @RobG: Al die uitgaven zou jou baasje toch halen uit die super deals met de goud bedrijven, die hij heeft afgesloten, na zijn aantreden in 2010. En als je als oud “topman” van het IMF geld leent voor een fiets, weet je toch ook dat je het daar aan uit moet geven. Wie geloofd je anders nog.


  Maak melding

 10. @Rob G: Kan je je beweringen mbt de schenking van Nederland aan Suriname onderbouwen met feiten?
  Wat de goederen zijn geen VN of EU schenking dus komop


  Maak melding

 11. @RobG, je weet meer over EU en VN, als jij zoveel meer weet. Waarom vraag jij geen kwijtschelding aan de schuldeiser die jou Opa D en zwager Boefdraad geleend hebbe Misschien als burger zal het jou lukken!!!
  Ik denk dat jij niet kan hebben dat een Hindoestaan boven aan de top zit en naast hem een bosland creool. Jij moet je gaan schamen dat jij zo negatief praat over de huidige regering en Nederland. Als jij of je familie ziek wordt door de covid. Ga niet beterschap zoeken bij artsen of zkh want de medicatie en medewerkers komen uit Nederland. En jij beweert dat in Nederland Niet met Astra Zenca wordt gevaccineerd. M’n dochter is zelf Covid-arts, ze zegt degene die zegt moet met bewijzen komen en openbare. De Surinaamse huisartsen in Nederland zeggen ook dat het niet waar is, mensen boven 60 worden met Astra Zenca gevaccineerd. Ik hoop dat jij nooit je voeten op het Nederlandse grondgebied gaat meer zetten. Hoop dat je nooit iets aanneemt van iemand uit Nederland.


  Maak melding

 12. RobG
  Feit
  Bouva had opgeroepen om geen prik te halen tegen Covid.
  Vraag
  RobG wie denk je dat een der eersten was om de prik te halen?
  Antwoord Ja precies deze zelfde Bouva

  RobG
  Wees dankbaar dat je in Nederland je prik gratis hebt ontvangen wat lullen kan je als de beste maar een ander iets gunnen komt niet op in je verziekte brein.
  Wees eens vooral een mens en geen dier want mensen hebben een geweten. Of heb jij geen geweten RobG


  Maak melding

 13. @Bigi Sma,
  Een ieder is vrij om te beslissen om het Corona-vaccin al dan niet te nemen. Ik laat mij geen mening opdringen. Het verhaal over Bouva geloof ik niet. Ik denk dat zijn woorden om politieke redenen worden verdraaid. Geen enkele NDP-er heeft mensen aangezet om niet te vaccineren.Zij kennen hun verantwoordelijkheid. Een aantal NDP-kopstukken keek de kat wel uit de boom. Maar men gaf toe uiteindelijk wel te willen vaccineren. Voor mezelf kijk ik naar de realiteit en zie dat er links en rechts slachtoffers vallen. Ook in mijn eigen familie zijn er mensen geweest die besmet zijn geraakt. Het leed heb ik van dichtbij gezien. Ik heb daarom al in een vroeg stadium besloten om mij wel te laten vaccineren. Mijn eerste voorkeur was het Russische Sputnik vaccin uit Rusland. Ik stond op het punt om op eigen kosten naar Sint Petersburg te vertrekken om mij te laten vaccineren toen ik bericht kreeg dat ik mij in NL kon laten vaccineren met Pfizer. Mijn eerste keus was Sputnik omdat de Russen tot de top van de wereld behoren m.b.t. het ontwikkelen van vaccins. Het vaccin tegen Ebola en vele andere vaccins hebben de Russen ontwikkeld. Het is alleen jammer dat zij om mondiale politieke redenen de eer niet mogen krijgen.

  @Anoniem, je kletst uit je nek. Je valt door de mand. Jij volgt het nieuws niet. Jouw voornaamste informatie bron zijn de sociale media waar het welig tiert van laster, roddel, verdachtmakingen, beschuldigingen, fake nieuws en noem maar op. Jij bent het product van de sociale media. Ik niet; never, nooit, nada. Volg jij het nieuws niet…! Twee dagen terug maakte de Nederlandse Gezondheidsraad bekend dat men geen Astrazeneca en Jansen vaccins meer moet gebruiken vanwege de bijwerkingen bij mensen onder de 60 jaar. Het vaccin werkt wel goed bij mensen boven de 60 jaar. Nu, daar een groot deel van de Nederlandse bevolking boven de 60 met Astrazeneca is gevaccineerd heeft men dit vaccin in Nederland niet meer nodig. De Nederlandse regering volgt dit advies op. De Europese Unie heeft ook besloten om 1,8 miljard vaccins van Pfizer te bestellen voor de bevolking van de Europese landen te bestellen. De vaccins die over zijn gaan naar landen als Suriname die vaccins dringend nodig hebben


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.