Suriname en Nederland gaan weer militair samenwerken

30
Suriname en Nederland gaan weer militair samenwerken
Minister Bijleveld ontmoette ook de Surinaamse president Chan Santokhi. Foto (c) Defensie NL

Defensie ministers Bijleveld en Mathoera hebben na afloop van hun besprekingen een intentieverklaring getekend. Daarin zegt Nederland onder meer ondersteuning toe bij de opleiding en training van het militaire kader van Suriname. De Nederlandse Defensie Academie en Koninklijke Militaire School worden hierbij betrokken.

De Surinaamse minister bood aan om de jungletraining in Suriname weer te hervatten. Tot 2010 oefenden Nederlandse militairen regelmatig in het Surinaamse oerwoud, begeleid door het Surinaamse Nationale Leger. Bijleveld heeft hier positief op gereageerd en binnenkort worden de mogelijkheden verkend.

Ook wordt bekeken in hoeverre Nederland technische assistentie kan bieden bij de organisatieontwikkeling van het Surinaamse Nationale Leger en de Kustwacht.

Tenslotte vroeg Suriname om ondersteuning op het gebied van militaire muziek voor ceremonieel en protocollaire aangelegenheden. Bijleveld overhandigde tijdens haar bezoek muziekinstrumenten voor de Surinaamse militaire kapel. Verdere samenwerking wordt bekeken.

Minister Ank Bijleveld-Schouten en haar Surinaamse collega Krishna Mathoera bij de ondertekening van de intentieverklaring.


30 REACTIES

 1. Zal moeilijk zijn geweest voor minister Krishna Mathoera. Als goed moslima moest ze aan de Ramadan voldoen en vooral haar eigen speeksel niet inslikken, laat staan een drankje nemen met haar collega uit Wetland.
  Maar gelukkig wordt het vroeg donker in Suriname. De Hollandse moslims moeten nog langer lijden: van 07:30 – 08:00 uur. En dan…..dan stort men zich op de dadels.
  Dus opleiden in Holland, trainen in de jungle van Suriname en blazen op de koperen instrumenten uit Holland. Wat wil men nog meer?


  Maak melding

 2. Ik wil niemandt beledigen,maar mevr Byleveldt is demisioner minister en vraag ik me af wat heefd het voor zin overeenkosten tesluiten? en waarom gaat Suriname militair een overeenkomst aan met Nederland.
  Suriname wordt niet bedreigt en is geen oorlog dreiging,waarom dan militaire verplichting aan gaan?
  By een bezoek van Press Santoki aan nederland, is er ook ge,soliciteerd naar werk voor het leger in oorlogs gebieden,als vredesleger dus,
  Menr de President kinderen van Suriname moet u niet naar oorlogsgebieden willen sturen,voor geen goudt
  wie haalt dat in zn hoofd u dat te adviseren, ko tang boeng Press ,neem goeie besluiten.
  we willen niet veel maar genoeg om van te leven.


  Maak melding

 3. Militairen bereiden jullie voor, want ze komen van Militair Academie.
  Er is veel werk aan de winkel. Het eerste; ze spreken op hoog niveau Nederlands.
  Probeer de Taal te beheersen. er wordt te veel eigen taal gesproken (de sranang tongo).
  Veel kunnen jullie van hen leren b.v het land in veiligheid te brengen, disciplines ect.
  Deze kans is om te bewijzen wat het waard is.
  Ben heel erg blij, dat ze goeie afspraken hebben gemaakt.
  Zonder samenwerking kan niet veel bereikt worden voor de toekomst.


  Maak melding

 4. Suriname heeft heel veel aan dit samen werken, komt ook materieel in de vorm van helikopter, want Brazilianse bende roven Surinaamse goud,daarom juicht ik zo’n samen werken ??


  Maak melding

 5. @ directeur zonder bedrijf, ”en ook zonder hersen”

  Dat de mensen in het land niks te vreten hebben is niet de schuld de ”vet nek” zoals je de president van Su betiteld. Dat het volk niks te vreten heeft,

  kan Chan niet op korte termijn oplossen. Hij moet roeien met de riemen die hij heeft, en dat is niet veel. Dat had je moeten weten, maar ja hebt geen hersen dus dat kan je niet weten.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 6. Right Maripa meer heli s voor binenlandse vluchten om de Brazielanen op te sporen die het goud meenmen naar Brazilie dus meer controle voor de kust en het binnen land ze stropen Su helemaal leeg B WARE Suriname !!!


  Maak melding

 7. Als ze daad werkelijk gaan samen werken, dan gaat van hoog tot laag leren wat discipline is. Militairen in Su zijn gewone beschermde dieven, en kinderlokkers en niet anders!

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 8. Stuur ze naar tigri om daar vrij te maken.
  Deze minister heeft gewoon haar laatste vakantie genomen. Ezels.
  gemodereerd

 9. Want men gaat er van uit dat nederland de kastanjes voor surinamers uit het vuur gaat halen, mensen toch
  Dat zal nooit gebeuren, wy Surinamers moeten het allemaal zelf gaan doen, met mekaar,en niet anders
  wat men nu doen is gewoon weer de kolonisator in huis halen, de samensteller van deze puinhoop waar wy in verzeild zyn geraakt, het is een uitdaging om in zo,n multy cultirele gemeenschap,racisme of etnische verschillen te reguleren en allen aan een grondtwet te binden .
  Dat is onze uitdaging en dat moeten wy zelf regelen
  De tydt dat wy met nederland dingen gingen regelen is over ,erop of er onder wy gaan het zelf moeten


  Maak melding

 10. ach rbrowny met y , paarse spoelbak , hebt jij wel , je militaire dienstplicht vervuld , zal wel niet koekenbakker , je weet niet wat dienstplicht is , alleen maar de kont schoonlikken van die sergeantje bouta , maar oekel dat valt niet onder dienstplicht , maar onder eigen genot.
  dat nu ons leger eindelijk weer samen gaan werken met Nederlandse militairen wordt het echt weer een leger die ons land weer kunnen verdedigen , want jou sergeantje bouta had er geen kaas van gegeten.
  ja browny met y , WAT zegt ook zijn mening en maakt ook gebruik van zijn vrijheid van meningsuiting, dus poepje blijf bij de les.


  Maak melding

 11. @Rayik,Maripa ko, Ex Navulling Seal, jullie hebben groot gelijk. Het leger op een hoger niveau van paraatheid brengen. De rotte appels uit het korps verwijderen. Scholing en bijscholingen zijn zeer welkom. Onze kust bewaken is hard nodig.
  Want zoals het gegaan is de afgelopen 10 jaar tot op heden is verschrikkelijk voor woorden. Hopelijk komt het wat dit gedeelte betreft goed met ons land. Er moet dringend iets gebeuren.


  Maak melding

 12. misschien kunnen ze dan het leger leonsberg op sturen om die crimineel eindelijk eens zijn straf te laten uitzitten.
  iets wat chan tot op heden nog niet gedurfd heeft, ondanks zijn vele beloftes


  Maak melding

 13. @Wat
  met een gestoord persoon valt weinig uit teleggen, trouwens wat ik hier lees valt precies in jou politieke denk wyze. Jullie doen alsof alles wat fout kon gaan door NDP komt,wel daar moet ik jullie teleurstellen.
  De VHP en de NPS zyn de hoofd schuldigen dat dit land naar de afgrondt glydt
  Coruptie is door deze partyen uitgevonden,dus als jullie critiseren mag het maar dan wel eerlyk zyn,trouwens, myn kun je niet bedonderen,er zal nog meer gebeuren want wat nu hier gebeurd zal men weer ontkennen
  vergeet een ding niet dit land behoor de INHEEMSEN toe . lobi


  Maak melding

 14. Het leger wordt verhollands, zodat er meer grip komt in de onderdrukking en controle van het binnenland.
  Commando oranje musu, bestaande uit de olifanten compagnie en hun dragers, zullen zorgen voor de logistiek. Ik vraag mij af wie Bouta zal vervangen bij het plegen van een coup. Aangezien deze regering en partijen alleen maar bestaat uit na-apers, kunnen wij een nieuwe staatsgreep verwachten.
  Je haalt militairen in huis die bij het minste en geringste hun eigen belangen zullen dienen, Srebrenica ligt nog vers in het geheugen en vergeet niet dat Nederland na Grenada moest aansluiten bij de Amerikaanse Navy, om Suriname te bevrijden van Bouterse. Chanka volgt de omgekeerde weg, van democratie naar communisme en uiteindelijk dictatuur.


  Maak melding

 15. Let op! De Nederlandse Vlag is niet vol op in beeld. Strategisch slim gemaakte foto vd fotograaf, maar de realiteit van Nederland zal aan duidelijkheid niets te wensen overlaten. De koopman en de dominee.

  Leiderschap op het snijvlak van kerk en maatschappij

  In Nederland staan de koopman en de dominee symbool voor de vaak botsende belangen van enerzijds het streven naar winst en welvaart en anderzijds het opkomen voor de moraal. Beide verlangen naar ‘het goede leven’ en dat kan spanning opleveren. Toch lijken beide elkaar ook hard nodig te hebben.
  Max Webers these dat een arbeidsethos van hard werken en veel geld verdienen voortkomt uit de protestantse moraal is bekend. Recenter schreef filosoof Andreas Kinneging dat deugden wezenlijk zijn in het “vergaren van een ‘spiritueel kapitaal’, zonder welk een goed leven onmogelijk is.” De koopman heeft kennelijk veel aan de dominee te danken, maar ervaart – hetzij terecht hetzij kortzichtig – diens blijvende invloed toch vaak als een belemmering. Anderzijds dient de vraag ook gesteld te worden: Wat kan, wat moet de dominee leren van de koopman?


  Maak melding

 16. Maak je niet druk om Tigrie gebied, krijg eerst je kondre op orde, Bouta had 10 jaren de tijd om hiervoor te vechten. Sranang mangs hebben een legoe mentaliteit, alles moet gratis zijn. Als je in Sranang niks te vreten hebt, wil zeggen dat je niet werken wil. Wat dachten jullie, dat die 10 jaren wanbeleid en roverij je vandaag eten in de mond stopt!? Legoe verstang!!! Laat NDP weer regeren noh, dan heb je niet alleen geen eten meer, maar je gaat vluchten uit het land net als die venozolanen. Je kondre is dan weer veel erger geïsoleerd, dan pas joh yang ka! De mensen hierboven die het beter weten zijn de mensen die nu in het buitenland zitten in hun 3 bij 4 hokje. Een ander groep heb je hier weer die onder 10 jaren wanbeleid naïef waren en nu de grootste hypocrieten uithangen bij deze regering.


  Maak melding

 17. Geheim onderdeel van de overeenkomst: opa D mag naar Holland om zijn straf uit te zitten en enpassant zijn achterstallige aov en suplettie meenemen bij vervroegde vrijlating wegens leeftijd.


  Maak melding

 18. Tsja!

  Vooruit dan maar:
  Suriname wordt zowel aan de grenzen, als intern belaagd en beroofd. Het suri leger is uitgehold, ongetraind en plant bloemetjes.

  In het noorden wordt de beste vis en garnalen nog steeds geroofd. Oost en West een ongecontroleerde bende van illegalen, drugshandel, mensenhandel, en goudhandel. En in het zuiden een wild wild west vanwege de goudkoorts en illegale houtkap. Gevolg miljoenen inkomsten verdwijnen over de grens.

  Genoeg ellende om expertise binnen te halen lijkt mij. Met een paar drones en een goed getrainde kustwacht, enkele helikopters kun je gericht actie ondernemen. Prioriteit één!


  Maak melding

 19. Ik hoop ook dat ze ook een verdrag gaan tekenen over het grens probleem die Nederland heeft achtergelaten met onze buurlanden. Een verdrag voor oplossing.
  gemodereerd

 20. Laat SME en Nederland weer gaan samen werken op oa:
  – Landbouw, veeteelt productie en export, oa Rijstbouw zoals dat in Wageningen Nickerie was, moderne kippenteelt, moderne geitenteelt, moderne schapenteelt, ( zie hoe snel de export hiermee kan worden opgezet ( binnen 10 jaren kunnen we hiermee veel valuta verdienen), gronden zat van landbouwers in Nickeri, Coroni, Saramacca, Commewijne, Para, Wanica,

  Justitie, Handel, Volksgezondheid, Infrastructuur.
  Dit zijn de eerste stappen

  – Houtverwerking, Huizenhouw zoals Buynzeel Houtmaatschappij dat was in de vorige eeuwi in Suriname/ oerwoud met bomen. Alleen zal het op de juiste wijze moeten gebeuren,
  – Onderwijs en Wetenschappen, samen met het ministerie van LVV, enz, Technische HBO-niveau/universitair niveau, ICT, Zeevisserij en verwerking export
  – Eco-toerisme, Marowijne, Brokopondo, Para, Sipaliwini, Nickeri,

  Dit zijn branches die zo voor het grijpen liggen (Wageningen/Nederland ervaring had in Wageningen Suriname) die snel moeten kunnen worden opgezet en daar moet Suriname het accent met Nederland op leggen.

  De militaire samenwerking tussen Suriname en Nederland kan zaken (oa, de rol van Kolonel Hans Valk/Nederland, de Nederlandse Ambassadeur Jhr. mr. Maximilien Vegelin van Claerbergen, enz) hiermee duidelijk maken. Laten zien dat Nederland Suriname gewaarschuwd had voor een leger te hebben op 25 november 1975. Suriname stond erop dat een land een leger moest hebben. Nederland zou ondersteuning geven en wat zien we gebeuren, waar Nederland voor gewaarschuwd, bang voor was, ondersteuning in gaf had dat niet moest, zij ondersteuning in geven, zij ook een rol in gespeeld hebben bij de staatsgreep van 25 feb 1980. Nederland kreeg haar zin en steunde de militairen tot 8 december 1982 en zie wat daarvan gekomen is en het Suriname vergaan is. Op grond hiervan kan Nederland t.a.v. Suriname niet doen alsof ze van de prins geen kwaad weten.

  Z.E. president CS zal Nederland hier duidelijk hier voor stevig op de vingers moeten tikken, waardoor ze wakker blijven voor de fouten die Nederland heeft gemaakt en Suriname een Arme Afrikaanse land geworden is. Als ze de veroorzaker vd staatgreep die ook Nederlander was willen oppakken moet dat een fluitje van een cent zijn, gelet op het draaiboek hoe eenvoudig de staatsgreep op 25 feb 1980 is uitgevoerd en minister – president Henk Aron hiervan op 25 februari 1980 bewust niet over informeerden.

  De kansen zijn er, alleen zullen de accenten van Suriname, Z.E. president CS op de juiste branches gelegd moeten worden met Nederland om snel valuta in Suriname te krijgen.


  Maak melding

 21. Wordt eens tijd de bedelende antillianen en curacao krijgen alles voor elkaar hun hebben pas een vetnek. Hollanders steunen hun met alles en troelen die eilanden als babies. Als surinamers zouden bedelen want zouden we een schop krijgen van de boeven die ons surinaamse goud hebben gestolen en nu uitgeeft op antillen en curacao. Als wij zouden bedelen dan zijn we lui.


  Maak melding

 22. @jai chand mooie opmerking en de paki stinken als viese scheten in deze tijd ook boven mij, je bent een man naar mij hart. Die @Ricco dogshit je bent tenminste intelligenter dan Ricco. Ik geniet van jou schrijven de rest zoals altijd donkeyshit.U neemt geen blad voor de mond. Mijn support hebt u.


  Maak melding

 23. Terwyl wy op een planeet wonen,zitten mensen in Suriname te hopen dat nederland suriname uit de shit gaat helpen,dat is wel zer kortzichtig.
  Waar is jullie gevoel van trots ,waardigheidt gebleven, weg met die krabbe mentaliteit.
  wy hebben niemandt nodig om ons tekomen indoctrineren, jullie zyn schaamteloos bezig
  alles wat fout is gegaan komt of door de NDP of door Bouterse ,geloven jullie dat zelf,stelletje laffaards, die nederlander lachen ons uit, zeg gewoon dat wy allen daar schuld aan hebben ,dan heb je tenminste ballen,maar dat gebeurt niet,schaamteloos verwyzen jullie alles wat fout gegaan is naar de vorige regering, want jullie hebben schone handen
  Foei dit is laf


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.