Speciale wet met betrekking tot paspoorten in Suriname

12

Er komt een speciale wet met betrekking tot paspoorten in Suriname. De wet is niet alleen bedoeld om duidelijke regels vast te stellen, maar zal ook bijdragen aan visumvrij reizen naar verschillende landen. In een conceptwet hiervoor zijn er een aantal wijzigingen opgenomen, waaronder aangepaste tarieven, biometrische gegevens, nieuwe geldigheidsduur en dubbele nationaliteit. Ook komen zakenpaspoorten te vervallen. 

Minister Bronto Somohardjo van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft afgelopen donderdag hiervoor de werkgroep: ‘Regels Houdende Reisdocumenten’, ontvangen op zijn kantoor. De werkgroep bestaat uit Bizanen van zowel het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) als het Algemeen Secretariaat Verkiezingen (ASV). Tijdens het bezoek heeft de werkgroep de conceptwet ‘Paspoorten’ aangeboden aan de minister.

De werkgroep had als opdracht een conceptwet met betrekking tot paspoorten te maken. De bewindsman gaat de wet doornemen en doorgeleiden naar de president van de Republiek Suriname en na overleg naar De Nationale Assemblee ter goedkeuring. De directeur van Biza, Nasier Eskak, was ook aanwezig.

Bharti Kalpoe, voorzitter van de werkgroep geeft aan dat er momenteel gewerkt wordt met de Resolutie van 26 oktober 2018 no.235/18, waarin de vereisten/regels van het Surinaamse paspoort staan opgenomen. Volgens haar is het, gelet op de zwaarwichtigheid van zo een document, van belang dat er een speciale wet hiervoor komt.

Ze geeft aan dat werken aan de conceptwet, vanwege Covid-19, een uitdaging was. Zij bedankte het team voor hun inzet en de minister voor het tonen van begrip. “De conceptwet is af, maar we hebben nog een heel traject te doorlopen. In principe is het halve werk al gedaan”, aldus de voorzitter van de werkgroep.  Minister Somohardjo is de werkgroep dankbaar voor hun inzet.


12 REACTIES

 1. Let maar op visumvrij reizen naar andere landen behalve Nederland terwijl chan dat had beloof en denkt hij dat diasporas gaat komen investeren in su deze chan verkondig alleen maar leugens en zich bezig houden met vorige regering en dan heb je een ministers die houd zich alleen maar bezig om achter auto aan te gaan een op buitenlandse zaken die met rancune bezig is in plaats van beleid te maken dat de bevolking vooruitgang ziet


  Maak melding

 2. Ik wil weten wat een paspoort gaat kosten. Zal een bedrag zijn dat je niet eens meer op rijs wilt gaan.
  Visum vrij reizen waar naartoe?? Nederland en Amerika ga je gewoon visum moeten aanvragen en betalen. Het geld is belangrijker dan de Surinamers. Waar moet het geld vr het personeel vandaan komen??
  Zorg ervoor dat de Surinamers die het moeilijk heeft kan eten. De rest is onzin
  gemodereerd

 3. Als deze regering het voor elkaar krijgt dat de diaspora gemeenschap visumvrij mag reizen (tussen Nederland. en Suriname) hebben zij voor elkaar gekregen wat geen enkele regering na 1975 gelukt is en ben ik ze eeuwig dankbaar. Ik ben daar geboren en getogen, het is van het zotte dat ik een visum nodig heb om er te mogen komen.
  Dit soort barrieres kunnen alleen weggehaald worden door diplomatieke samenwerking. Dat dit er nu eindelijk is, gaat hopelijk zijn vruchten afwerpen.


  Maak melding

 4. Ik hoop niet dat het gebeurd hoor en de reden daarvan is dat surinamers die naar nl gekomen zijn voor een beter leven moeite doen om dat daad werkelijk te bereiken en iets van hun leven te maken maar een paar geleden was alles wat donker is Surinaams en inderdaad er er waren een paar van die idioten bij die bolletjes slikkers baka,s abangie,s die het hier kwamen verpesten voor diegene die moeite deden ze kwan naar nl en hadden dan drugs geslikt en hier uitschijten en gingen dan in de stad centrum drugs verkopen op het centraal station in amsterdam zag je ze altijd staan en ik had er last van omdat ik ook als donker persoon ook werd aangehouden of aangesproken na gekeken door random mensen dus wat mij betref moet moet het kaf eerst gescheiden worden begrijp me goed hoor ik scheer niet allemaal over 1 kam en een ieder moet zelf weten wat hij of zij doen met hun leven en een ieder heeft het recht om te zoeken naar een beter leven zolang ik daar geen last van heb en serieus ik had er last van ik werkte als toezicht houder in het centrum en ik zag het elke dag schaamde me rot dus ik zeg strengere regels bij het naar nl komen in plaats van versoepelingen als je blief geen visum vrij toe gaan anders komen al dat gros hier en is jet klaar kijk wat ze met België hebben gedaan vroeger was het makkelijk daar te komen makelijker dan nl kijk nu ze hebben het verpest houd ze daar serieus ik weet waar ik over praat
  gemodereerd

 5. Puntje erbij voor de regering 👍.

  “aangepaste tarieven, biometrische gegevens, nieuwe geldigheidsduur en dubbele nationaliteit”.

  No commend!


  Maak melding

 6. @Ric,

  “dat de bevolking vooruitgang ziet”
  Didibri had toch volgens jou, al voor vooruitgang gezorgd??
  Of zie ik dit nu verkeerd? Of heb je al die jaren in je pampers staan pissen?


  Maak melding

 7. @boesskoetoe,
  Als je naar Suriname wilt, heb je geen visum nodig, het enige wat je moet doen is een toeristenkaart kopen.
  Vorig jaar heft Chan het via de media afgekondigd. Dus je probleem heeft hij al lang opgelost, verkapt natuurlijk, je moet nog euro,s dokken.


  Maak melding

 8. @Arie: Ja, dat weet ik! Maar er is geen verschil, want ik moet ook dokken voor die toeristenkaart. En dat terwijl ik mijn hard verdiende euros in Suriname uitgeef.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.