‘Statistieken zijn basis voor goed bestuur in Suriname’

8
Fake Facebook account minister Achaibersing biedt leningen aan

Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) en de Commissie voor de Statistiek (COMSTAT) hebben een seminar over de toekomst van het statistiekwezen in Suriname georganiseerd. Vanwege COVID-19 was het seminar virtueel. Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning verrichtte op donderdag 28 januari 2021 met genoegen de opening. ‘Statistieken zijn de basis voor goed bestuur in Suriname’ was zijn boodschap.

“De Commissie en het ABS zijn samen immers respectabel onderdeel van het ministerie van Financiën en Planning dat ik mag leiden. Maar de belangrijkste reden waarom ik graag deze opening verricht is, omdat het gebruik van statistieken zoveel waarde toevoegt aan alles wat wij doen. Statistieken liggen ten grondslag aan elke analyse en op elk vakgebied in onze moderne samenleving. Ik durf te stellen dat als er in het bestuur van het land goede besluiten genomen worden, dat daar altijd gedegen statistieken aan ten grondslag hebben gelegen. Laat mij een stap verder gaan en dit anders formuleren. Ik ben er heilig van overtuigd, dat als in de voorbije tien jaren, de cijfers en statistieken van het ABS, de CBvS, het SPS en Financiën serieus waren genomen, ons land niet in de moeilijke positie zou verkeren, zoals we die vandaag meemaken”, aldus de Surinaamse minister.

Hij vervolgde: “Ik heb grote waardering voor het seminar, want het raakt de kern van de wederopbouw van ons land, namelijk, sterke instituties waar wij ook in de toekomst op kunnen bouwen. En ik spreek waardering uit voor het werk dat het ABS, maar ook alle andere producenten van statistieken elke dag trouw uitvoeren, en waar wij, bestuurders groot belang bij hebben. Sterk en rechtvaardig beleid zal altijd gestoeld zijn op goede statistieken en correcte analyses. Goed bestuur zal altijd gestoeld zijn op dit fundament van degelijke statistieken.

Ons land kent sinds 2002 een Statistiekwet. Het ABS is het centraal bureau voor statistieken en staat onder toezicht en begeleiding van COMSTAT. Deze commissie bestaat uit leden van de overheid, het bedrijfsleven, de vakbeweging, de Centrale Bank, de Universiteit, de Ngo’s en de Stichting Planbureau Suriname. De Wet zorgde voor sturing van het statistiekwezen in ons land, door een respectabel public private partnerschap. Het herstel van Suriname is het beste gediend als wij beleid voeren op basis van feiten, en niet op basis van politieke motieven. Of anders gezegd, ik ben evenals u, vóór evidence based policymaking, en tegen policy based evidence making. 

Wij staan op het punt om het Crisis- en Herstel Plan (CHP) uit te voeren. In de afgelopen maanden is dankbaar gebruik gemaakt van tal van statistische gegevens, om te analyseren, voorstellen te ontwikkelen, en uiteindelijk het plan tot stand te brengen en door te rekenen. Mede dankzij die grote hoeveelheid aan betrouwbare informatie, is het CHP tot stand gekomen en kunnen wij vertrouwen hebben in de richting die daarin uitgezet wordt.

Weest u verzekert van mijn waardering en steun voor het belangrijke werk dat u verzet. Ik hoop de conclusies en aanbevelingen uit dit seminar van u te ontvangen en met u te bespreken, zodat ik uw werk kan blijven steunen”, aldus de financiën-topman.


8 REACTIES

 1. =Weer een punt om te zien dat bouterse de moordenaar en die schuk schoonzoon boefdraad NIETS van economie kennen, maar hun zakken hebben gevuld.

  Bah, en toch staan mensen achter deze ellendelingen. Ik ben benieuwd naar de opvoeding van hun gezin.


  Maak melding

 2. Voor zij die niet het intellect bezitten om te weten dat dit klink klare nonsens is en dat is het gros hier, statistieken kunnen KUNNEN een HULPMIDDEL zijn voor te ontwikkelen strategieën en plannen en NOOIT de basis!! Zo zie je maar weer hoe weinig respect deze beesten hebben voor ons. Ze denken echt dat Suriname evenals het grootste deel van de VHP alleen maar bestaat uit on- en laaggeschoolden en idioten en ja-knikkers!


  Maak melding

 3. @Ira en andere VHPtrollen hier, ik wed dat je klaar komt op elke scheet die deze minister laat! Als dat niet zo is, hoor ik het graag, maar je moet wel sterk uit de hoek komen om deze zeer aan waarheid grenzende bewering te weerleggen en doe het als het je lukt zonder schelden….ach laat maar, jullie weten en kunnen niet anders.


  Maak melding

 4. luci zij komen uit d hoek en jij wordt in de hoek gezet. Blijf daar kijk in de hoek en zet je handen opje rug
  Zoveel stommiteit uit 1 mens is onvoorstelbaar.
  nee toch niet in jou geval
  jullie bepaalden het beleid als je het al zo mag noemen op basis van hoop en wetjes van abdoel. sukkel
  nu wordt er geleerd van het verleden en op basis van gerealiseerde feiten wordt beleid bepaalt


  Maak melding

 5. Goed gezegd Sari , , en die luci-en k….. , en zijn holmaatje paki-rat- igri , willen een deur intrappen met hun ratten pootjes , maar het lukt hen niet de deur is te dik , , en ook nog lullen tegen die deur , hé paarse ratjes vraag aan robg wat voor deur dat is , die zal ook wel geen antwoord weten , hij heeft al zo vaak tegen die deur aangeschopt en het ging niet open.


  Maak melding

 6. Ach, ik wist dat jullie het toch niet kunnen snappen. Te weinig werkende synapsen. Verschuil je maar achter gescheld, eens worden jullie keihard wakker. Ik hoop niet dat dan het brugspringen een sport gaat worden onder u en de uwen, ook al is suïcide bij jullie een cultuurtrek.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.