Discussieavond over diaspora bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname

27
NLpaspoort

KennisKring KK organiseert op dinsdag 2 februari a.s om 20.00u een (virtuele) discussieavond met als thema ‘De diaspora bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname’.

De relatie met Nederland is na bijkans 10 jaar hersteld. Er is een ambassadeur benoemd die binnenkort zijn geloofsbrieven aan de koning zal aanbieden. De roep om vereenvoudiging van de PSA procedures neemt toe en ook om de visumplicht wederzijds af te schaffen. De relatie komt weer op gang. Diverse groepen en personen hebben plannen daar inhoud aan te geven.

Recent zijn opgericht het Diaspora Platform Suriname, SuriSpora, Diaspora Suriname International en ook een Diaspora Suriname Pers medium. De Presidentiële Commissie Diasporakapitaal en Diaspora Bank olv Dr. Henry Ori heeft de president haar advies uitgebracht. Toegang tot goedkoper kapitaal en investeringen vanuit de diaspora is wenselijk op diverse economische- en andere gebieden. De oplossing van de 19 miljoen euro affaire wordt spoedig tegemoet gezien als herstart van de geldstromen van en naar Nederland. 

Daar dit onderwerp erg actueel is heeft KennisKring besloten om zich op de avond van dinsdag 2 februari a.s om 20.00 te richten op de Diaspora ontwikkelingen. De gastsprekers zijn Drs. Albert Ramdien, de minister van BIBIS, gewezen ass. Secretaris Generaal O.A.S., Dr. Henry Ori, bestuurskundige, docent Adek tevens voorzitter van de Presidentiele Commissie Diasporakapitaal en Diaspora Bank.

Verder drs. Katlheen Ferrier, Vz. van de Ned. Unesco Commissie, oud Tweede Kamer lid en docente Spaans/Portugees. Ze schreef mee aan een advies voor het Surinaams Diasporabeleid. De in Suriname actieve ‘diaspora’ chirurg Dr. Chander Mahabier, vz. Societeit Tagore en Cogesur en de eveneens actieve ‘diaspora’ ondernemer Drs. Henk Redmond, bedrijfskundige en directeur van Father Mother Figure en Redmond Consultancy & Management zullen ook hun visie geven.

Deze discussie wordt live via ABC TV kanaal 4.2 uitgezonden en via Facebook en Youtube Live stream. 

KennisKring KK bestaat dit jaar 25 jaar met een zusterorganisatie in Nederland en netwerkgroepen in Aruba, Curacao, Guyana, India, Trinidad en de USA, is een vrijwillige netwerkkring van topkader uit de academische, overheid- en business community. Door elke eerste dinsdag van de maand inzichten, informaties en ontwikkelingen over actuele politieke en sociaaleconomische vraagstukken op zowel lokaal, regionaal als mondiaal niveau met elkaar uit te uitwisselen, moeten KK members in staat zijn hun individuele- en groepsbelangen beter in te schatten en richting te geven.

Kenniskring is een instrument om d.m.v. contactlegging de expertise van elk netwerk lid te leren kennen en het netwerk als bron te hanteren voor specifieke expertise om persoonlijk- of maatschappelijk voordeel te behalen. KK kent geen bestuur, doch een coördinatie team.


27 REACTIES

 1. https://youtu.be/729NhVgrcw8 .
  De start van een duurzaam niertransplantatie programma in het Sint Vincentius Ziekenhuis Suriname is het eerste tastbare Diaspora medisch project, waarbij in maart 2021 de poli geopend wordt en daarna operaties zullen plaats vinden in het SVZ.
  Financiering gebeurd door Diaspora kapitaal!
  Het Academisch Medisch Centrum Amsterdam ondersteunt dit project !
  gemodereerd

 2. Een heel mooi idee en het ziet er voor de SuriNeds, vooral die goed in de slappe zitten gelet op de financieel-economische situatie waarvan de COVID-19-virrus een pandemie heeft veroorzaakt goed uit. Een mooie kans om meer uit je geld/kapitaal te halen.

  Er zitten wel risico’s aan omdat Suriname een roversnest is en Surinamers die wat te bepalen Financieel-economisch, of de ndp- captains of industrie in Suriname met een zeer bedenkelijke reputatie, waarvan velen deel uit maakten vd roversbende vd vervloekte ndp in Suriname. Hoe Suriname onder deze vervloekte ndp-ers, ddb en gang is vergaan de afgelopen 40 jaar, waarvan de laatste 10 jaar bijkt uit de toestand Suriname nu voor staat financieel-economisch, sociaal. Sranan skeer, grote armoede en hee grote ellende, devaluatie van de koers van de SRD, hoge koers voor de dollar en Euro, hoge prijzen van goederen in de winkels, geen medicijnen, oa voor de COVID-19 enz.

  Chandrikaperkash Santokhi van de Vooruitstrevende HerveormingsPartij (VHP) en Ronny Brunswijk vd ABOP hebben grootst gewonnen bij de Algemene Verkiezingen vd DNA van 25 mei 2020 en zijn nu Zijne Excellente president Chandrikaperkash Santokhi en Zijne Excellentie Vice-president Ronny Brunswijk vd republiek Suriname een coalitie met daarin nog Gegory Rusland vd NPS en Paul Somohardjo van de PL.

  Het Surinaamse Volk, de kiezers hebben ze de mogelijkheid geboden om dit te kunnen doen en om ddb, ndp uit het machtscentrum van de politiek in Suriname te krijgen. De VHP en de ABOP moeten we weten dat Suriname divers is en dat ze met alle etniciteiten die in Suriname zijn rekening moeten houden. Dit om goed beleid te maken en uit te voeren. Ook moet gelet worden dat het kiessysteem niet eerlijk is ( zie Coronie, Brokopondo, Sipaliwini hoe kandidaten met heel weinig stemmen al in de DNA terecht komen).

  Als de VHP weer de grootste partij wilt worden bij de verkiezingen van 25 mei 2020 za ze daarom met anderen die niet op de voorzitter van de VHP lijken daarom ook heel goed moeten betrekken bij belangrijke functies van deze regering. Tot op dit moment is dat nihil. De kiezers die voor de VHP gestemd hebben zien dat en daarom moet de leiding vd partij hier wat aan doen. De ABOP zal ook moeten begrijpen dat ze niet alleen voor de mensen die op de voorzitter lijken zaken moet realiseren, maar voor alle Surinamers.

  Terug komen op diasporakapitaal, vertrouwen moet er zijn en het is de vraag hoe de vraag of dit gaat lukken, want het kapitaal willen de Surinamers in Suriname vd SuriNeds die goed in de slappe was zitten hebben, maar men moet de mens achter het kapitaal/geld niet vergeten bij te willen betrekken en zijn/haar stem in dit plan ook te laten bepalen. Als men hier geen rekening mee houdt zal dit plan/idee weinig of geen kans van slagen hebben. SuriNeds moet men niet zien als melkkoeien ( Bertha 38 in de wei, Corrie 32, Brandrode runderen, zwart Bonte koe, Rood Bont koe, enz.)

  Betrekt u de Captains of Industry van Suriname en Nederland met kennis en ervaring van bankwereld/internationaal, SuriNeds die goed in de slappe was zitten er ook bij. Deze zullen op zijn minst ook in de raad van bestuur moeten zitten en de leiding moet in handen zijn van de SuriNeds. Het is immers hun geld/kapitaal. Zij zullen de belangen vd SuriNeds moeten veiligstellen.

  Betrek de SuriNeds erbij en laat ze ook een dikke vinger in de pap hebben. Suriname moet de garantie en vertrouwen geven. Betrek de kapitalisten vd ndp roversnest er niet bij. Die moeten zo ver mogelijk blijven van dit plan vh diasporakapitaal.

  Betreft geen onderwijsdeskundigen bij, maar echt mensen die actief zijn bij bankinstellingen.

  Succes toegewenst, Vertrouwen In Eigen Kunnen


  Maak melding

 3. Al deze “hoge pieten “willen de diaspora beleid uitstippelen .Denken ze dat ik mijn geld in Suriname gaat investeren .Wat als ik daar wordt vermoord door een of ander rover/crimineel.
  Meeste criminelen hebben een wapen om investeerders te beroven .Suriname doe eerst uw huiswerk .Verminder de criminaliteit /pak alle illegale wapens af .Vervang desnoot amoksi.
  Praat dan over diaspora kapitaal .Voorlopig gaat geen cent van ons naar Suriname.
  gemodereerd

 4. Ik als diaspora en ingezetene vraag de hele tijd naar Suriname te gaan omdat ik aantal zaken heb.ik moet werknemers betalen .ik krijg geen toestemming. De werknemers hebben ook gezinnen.ik heb er heel spijt van ga alles verkopen .de diaspora zijn in hun ogen corona verspreiders en zijn niet welkom in het land bij de bewoners maar bij de regering wel omdat hun een deel van je euro gaan afsnoepen. Wat er aan commentaar was dat het een roversnest is ben ik eens.je hoort ze zeggen kut Hollanders.onze geld is goed maar wij niet.als je toestemming vraagt via conza reageren ze niet.
  gemodereerd

 5. Diaspora Nederland is één en al een wespennest!!
  Kijk hoeveel organisaties met allerlei namen opereren. Het is te complex met zo veel versplinteringen om echt vooruitgang te boeken.
  In het verleden heeft het niet gewerkt. Nu ook geen garantie dat het zal werken.
  gemodereerd

 6. KK mag dan wel 25 jaar bestaan en een heleboel zusterorganisaties hebben, maar dat geeft mij geen vertrouwen. Zoals ik het nu zie, ik steek er geld in en mag dan enorm gaan lobby-en om individuele- en groepsbelangen beter in te schatten en richting te geven. Nou mij niet gezien. Jammer, maar zoals ze het schetsen, is het gedoemd om te mislukken.
  Kom met een beter plan en hou op met die onzin benoemingen van analfabeten in Suriname!
  Want met analfabeten op hoge posities breng je een land niet tot ontwikkeling, maar help je het land naar z’n ondergang.


  Maak melding

 7. Ik mis professionele personen t.a.v. bankwezen in deze groep.

  Triest dat men iets wil opzetten en juist die personen die verstand, kennis en ervaring in hebben ontbreken.

  Ik heb een zwaar hoofd als met deze luitjes de diasporabank/kapitaal van de grond wil krijgen.

  Wat weten deze personen van het bankwezen, hun kennis, ervaring hierin.

  Schoenmakers houden jullie je aan je leest en laat de personen die van de hoed en de rand weten hierin een rol spelen.


  Maak melding

 8. Ik hou niet van dit stempel en zit niet te wachten op verwachtingen naar mij onder het mom van dit stempel. Persoonlijk is mijn blik gericht op 2025 want dan is er veel meer duidelijk. Ik heb nu een prettig leven met genoeg controlemogelijkheden wat er met mijn geld gebeurd. Ik ben bang voor nog meer jobhoppers ala Boefdraad v Trikt en aardappekoopmannen met teveel kennis van zaken in hun eigen voordeel dan in het landsbelang. Je gaat tenslotte niet in zee met iemand in de schuldsanering die kasmoni houdt?
  Ik moet de Surinamers meegeven dat ze een oerinstinkt dat de SurNeds zijn kwijtgeraakt goed gebruiken. Ze ruiken een SurNed op vakantie op afstand om te plukken. En een DIA(hert) in Spora(in de kijker) is zijn/haar veiligheid niet zeker.
  Liever nog wil ik nog jaren beschimpt worden door Surinamers die mij er al decennia op wijzen dat ik niet 1 van hun ben maar een Blakabakra dan dat ik wordt uitgelachen met een blik van oeng kies joe.


  Maak melding

 9. lol zoveel mensen die zich willen bemoeien met die diaspora doekoe.
  je weet al dat het goed fout gaat….lol

  op de hoge posities in suriname zitten nog steeds ongekwalificeerde geldrovers.
  waarom zou je geld sturen naar suriname dan? er komt toch niets van terecht als je geen goede mensen op die posities zet.
  verantwoordelijkheid? mentaliteit? karakter? kwlaiteit van werken? moeilijk te vinden in suriname.
  want die zijn allemaal al vertrokken uit het 10 jaar lang leeg gezogen suriname


  Maak melding

 10. Waaaaaaaaat niemand wil Santokhi helpen, nu breekt mijn klomp. Zit de NL diaspora elke dag anderen te beschimpen die aangeven dat het gevoerde beleid van deze regering niet deugt. Wij worden dan voor paarse rat uitgescholden door de NL diaspora. Je hebt er zelf eentje die het altijd over Slim Suriname heeft, een ander noemt Suriname nu ineens een roversnest, eentje heeft nu liever dat hij voor blakkabakkra wordt uitgemaakt dan dat hij een vinger uitsteekt om Sranan te helpen, een ander had toen een hele waslijst met goede beleidsdaden van deze regering opgesomd en weer een ander, man o man ik kan wel uren doorgaan. Al deze mensen willen nu van hun bewierookte leider, goudgerande garanties hebben voordat zij überhaupt willen helpen. Verstandige mensen bestaan niet wel grote en kleine opportunisten. Waar is jullie grote vertrouwen in Santokhi, een man die alles kan, die van Sranan een paradijs gaat maken.

  Wat een stelletje LOSERS, opportunisten🤮🤮 Zodra Santokhi een beroep op jullie doet, treedt gelijk de dooi in, alsof alle goede bedoelingen wegsmelt als sneeuw voor de zon. Jullie zijn geen haar beter dan Bouterse en zijn kliek.

  Als NL diaspora, blijven jullie lekker aan de Noordzee waar het goed toeven is en als jullie op een plomp verloren dag aan Sranan denken, willen jullie gelijk een mening geven, meestal op “iets” dat jullie niet snappen.

  Dit schreef ik eerder:

  1.Niemand van jullie gaat zich aanmelden bij Santokhi !!!, jammer, eerst hier op WTK 10 jaar lang ageren tegen Bouterse en zijn kliek, en nu Santokhi aan de macht is een veel te grote broek aantrekken. Jullie geloven tog in Santokhi en zijn regering.
  Welnu mensen, waar blijven de daden, wie wil tomaten gaan plukken, wie wil meehelpen aan prijscontrole in de winkels, bij de importeurs, wie wil met kleine bootjes een veerdienst helpen onderhouden, wie wil bij de politie, wie wil als lagere ambtenaar aan de slag, wie wil bij de FAL bananen gaan telen, wie wil bij de vuilophaaldienst werken, wie wil in de klein tuinbouw werken, wie wil in de koeien
  houderij werken, wie wil als hovenier werken in de stadsparken, wie wil helpen de wegen te onderhouden, wie wil meehelpen de stad Par’bo schoonhouden, wie wil in de bouw werken, veel huizen bouwen, als stratenmakers, wie wil zorgen voor voldoende us dalla, wie wil voor ons de koers stabiliseren, animo?, geef jullie op , Sranan heeft jullie nodig, er is veel werk te verrichten, niet alleen op “bijltjes” dagen.
  Ik mag aannemen dat vele van jullie hier op WTK zich zullen aansluiten bij de DIS(ik bedoel geen avondmaal) en gehoor geven aan de hulpkreet van de regering.

  2.De felheid in verdediging van deze regering spat er vanaf, de grote liefde voor Suriname, mi kondre troe, vervult vele harten, de drang om van Suriname een geweldig land te maken kent geen grenzen, de wil de corruptie te verdrijven is zeer sterk, het rechtsgevoel, de barbaren van de vorige regering op te sporen en te berechten is groot, allemaal aanwezig, in elk van jullie.
  Santokhi verwacht jullie met open armen, de warme zonnestralen zullen jullie verkoelde harten weer verwarmen. Opo kondre man oeng opo, Sranan grond é kari oeng.
  Jullie zijn de Lafayettes van deze tijd, de buitenlandse reddingbrigade, de diaspora, de redding van Sranan.

  Dit alles was aan dovemansoren gericht, blijkt nu. Jip en Janneke.
  gemodereerd

 11. @Wat: Jouw betoog, spot en verkapte oproep verpakt in een slijmerig papiertje doet mij niets. Ik heb Bouterse en zijn kliek nooit binnengehaald en/of gedoogd. Ik haat die bende en zelfs de kleur paars kan ik niet gedogen. Er zullen altijd Surinamers en SurNeds zijn die als een soort Jehovasgetuigen zullen proberen om anderen over te halen om het toch nog maar eens een keer te proberen en Suriname te helpen de rotzooi van Bouterse op te ruimen. Jullie hebben hem keer op keer de kans gegeven en als wij SurNeds jullie bruikbare adviezen en hulp aanboden, dan stonden jullie klaar met jullie eeuwigdurende beschimpingen naar ons toe want wat lulden wij? Wij wonen/woonden er toch niet? Waar waren wij toen Suriname jullie nodig had?
  Wel wij zaten in het “Rijke Nederland” en stuurden geld en dozen maar ook containers vol bruikbare apparatuur.
  Jullie zaten erbij en keken goedknikkend hoe de bende het land leegroofde en zelf in weelde leefde met volksbescherming.
  Suriname was ik allang kwijt. Bloedverwanten en vrienden raakte ik kwijt door jullie bloeddorstige geestelijk gestoorde volgesnoven paarse leider.
  Wij denken als BEM: investeren in stenen.
  Zelfs het stuk grond met alles erop en eraan in Suriname kan me gestolen worden. Wie wil helpen mag van mij ik zal niemand tegenwerken maar ik niet meer!
  Met mijn pp kom ik na een ontspannen vlucht in een vrij stukje Europa in Zuid Amerika waar ik alles heb wat ik in Suriname zou willen hebben op de graven van mijn dierbaren na.
  Bouw jezelf op want dat heb ik ook gedaan. Oen swet oen bal. Mi sani a no joe sani Gado sa deh joe fesimang.


  Maak melding

 12. De ndp-diaspora heeft genoeg gejat, zij zullen de diaspora bank vullen;
  Robg, karwo-dinges, brown, pakira-dinges, pa winti, etc. etc.

  Die levensles is nog niet doorgedrongen.
  Zelfredzaamheid. Help je zelf!


  Maak melding

 13. Esmerald 31 januari 2021 At 23:11
  Oeps @Sammy,
  Je bedoeld boomer poeny i.p.v. @Wat vermoed ik.

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++=
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Ja je hebt gelijk Esmerald het was pony
  Sorry@ WAT


  Maak melding

 14. @Esmerald
  Jy ben ook schuldig net als alle Surinamers, en doet als of de paarsen de schuldigen zyn,
  ik betwyvel dat,je gaat zelfs zover anderen persoonlyk te beschuldigen.
  Heel Suriname geniet van de geasvalteerde wegen, ouderen genieten een AOV, er zyn bruggen OA gebouwd de ambtenaren werden betaald, maar wat doe je als een land tekortschiet
  aan productie, waar alles wat de multy nationals vandaag overmaken morgen weer is uitgegeven, dan moet het systeem nader bestudeerd worden en niet mensen als schuldigen aanwyzen


  Maak melding

 15. Liebie sma kong me schrief ook toe, als of het het hele artikel voor jullie zijn, kong me teigie wan sani, tang fie ien tata, Suriname zal een keertje uit zijn problemen komen ,blaka mang ne denki vooruit, het enige wat mijn volk kan kritiek kritiek, of zelf verrijken in Suriname, Afrikaanse toestanden, 100 procent mie sabi santokhi dja 10 jari,alla soema a abing boeng???dus hou je geld en je zelf in Nederland, ga met vakantie, maar laat Suriname over aan de echte surinamers ok, no kong na sranang, tang a boeng kaba kong baka, want mie sabi, oe na soso yang dringi presiri ok,me lee noh


  Maak melding

 16. Dankzij de moderne communicatie middelen, zal de discussie hopelijk uitkomst bieden in de aanpak van dit vraagstuk. Het is bewezen dat in andere landen als Turkije en Marokko dit fenomeen goede ontwikkelingen teweeg brengt. In de huidige regering van Suriname zijn er genoeg deskundigen en integere mensen vertegenwoordigd, die dit land met alle ten dienst staande middelen tot grote hoogte kunnen brengen.
  gemodereerd

 17. Nederland is een wespennest het leven is er zwaar dat weten we ongeveer allemaal de blankebakra wilt dat je hard werkt en surinamers werken ook hard, ook in de politiek zelfs . Wie zoveel geld heeft om te investeren zou ik zeggen ga je gang, maar suriname is ook geen luilekker land in nederland multiculti gebeuren is een grote ellendige shit wespennest en de blanke man hoort maar doet alsof hij doof. Hun zoeken liever vreten bord rijst met kipkerrie ! Ieder land heeft voordelen en nadelen ik heb niet zoveel geld dat ik kan investeren hier houdt de belasting mij goed in de gaten zo gaat het in nederland . Ze willen alles weten en maar belasting betalen. Hoe deze mensen het doen weet ik niet hier ruikt belastingdienst je vermogen.


  Maak melding

 18. Passant, en anderen, Suriname wacht op mensen van jouw “kaliber” om uit het slop gehaald te worden, je enthousiasme is immer aanstekelijk, of laten jullie het over aan anderen.
  Passant, je hebt al eens eerder aangegeven dat je verplichtingen hebt in NL, prima, dat is jouw goed recht.
  Ik wil jullie verzoeken minder kritisch te willen zijn en de Surinamers, die volgens velen hier op WKT minder in hun mars hebben, het werk te laten doen. In Sranan hebben wij een hekel aan types die last hebben van baarlijke overschatting. Jip en Janneke.


  Maak melding

 19. @@De oplossing van de 19 miljoen euro affaire wordt spoedig tegemoet gezien als herstart van de geldstromen van en naar Nederland. @@

  Volgens de toenmalige oppositie was de 19 miljoen euro toch drugsgeld. Nu zitten zij als regering likkebaardend op het geld te wachten om te gebruiken, over betrouwbaarheid gesproken.


  Maak melding

 20. Sammy, is het dan geen drugsgeld meer. Suriname heeft toch geen drugsgeld nodig volgens jouw ex landgenoten. Je wilt de vruchten uit crimineel gedrag toch niet gaan gebruiken anders ben je geen haar beter dan de drugsbaron Bouterse. Is geld wit wassen dan geen crimineel gedrag. Sammy volgens mij heb je teveel in het glaasje gekeken.


  Maak melding

 21. @Pony: Als een voormalige sexboekjes verkoper en militair van lage rang Dictator en massamoordenaar kan worden in het land waar hij ex maten met een hogere rang Vkbondsleiders, Journalisten, advocaten en onschuldige burgers kan vermoorden en zich te geniaal acht om hiervoor straf te krijgen in Suriname dat hij heeft gemaakt tot Narcostaat en als een lord kan leven dan kan drugsgeld ingezet worden om herstel van de achtergelaten ravage.

  @Angela: De belastingdienst maakt geen onderscheid en zolang je je inkomsten uitgaven en bezit normaal opgeeft elk jaar, Dan kan je nog jaarlijks aanspraak maken op teruggave van teveel betaalde belastingen.
  Als je ook nog verstandig boodschappen doet en niet op de pof leeft voor het oog van de mens, dan is Nederland een prettig land om in te leven. En daar en boven; no tek hebi foe trawang (Sranang/Sranangmang) poti na tapoe joe skowroe. Tamara deng e lafoe joe nosso kosie joe.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.