Nieuw initiatief ‘Kleur de Kamer’ moet diversiteit in Nederlands parlement brengen

17
Geen excuses van Nederland voor het slavernijverleden
Foto (c) De Tweede Kamer

Het gebrek aan diversiteit in de Nederlandse Tweede Kamer is zorgwekkend. Kleur de Kamer, een nieuw initiatief van een bundeling van niet-partijpolitiek gelieerde maatschappelijke organisaties, wil daar verandering in brengen.

Nederland houdt op woensdag 17 maart 2021 Tweede Kamerverkiezingen. Nagenoeg alle politieke partijen hebben inmiddels hun lijsten met kandidaat-Kamerleden gepresenteerd. En weer staan er maar weinig kandidaten van kleur op verkiesbare plekken. Volgens onderzoek is de lage opkomst tijdens verkiezingen mede te wijten aan het feit dat mensen zich niet vertegenwoordigd zien in de 2e kamer.

Ook komt het vaak voor dat er in de Tweede Kamer discussies plaatsvinden die Nederlanders van kleur direct raken, maar waar zij part noch deel aan hebben. Toen bijvoorbeeld het parlement enkele maanden geleden over institutioneel racisme debatteerde n.a.v. de ‘Black Live Matters’ demonstraties afgelopen zomer, voerde slechts 1 parlementslid van kleur het woord.

In de Tweede Kamer praat men wel óver mensen van kleur, maar niet mét hen; wanneer je mensen uitsluit van het politiek  maatschappelijke debat vergroot je het risico op een gepolariseerde samenleving. De afwezigheid van zwarte politici in de Nederlandse politiek is daarom een pijnlijk gemis.

Gebrek aan bruggenbouwers in het parlement
De redenen voor het gebrek aan kleur in het parlement zijn talrijk. Zo hebben politieke partijen nog veel te weinig leden én achterban van kleur. Daarnaast sluiten de campagnes van politieke partijen niet goed aan op de belevingswereld van mensen van kleur. Hierdoor blijft de kans groot dat het Nederlandse Parlement ook na de komende verkiezingen geen bruggenbouwers heeft die gezamenlijk kunnen werken aan de toekomst van Nederland.

Nieuw initiatief
Kleur de Kamer streeft naar een betere afspiegeling van de bevolking in de Tweede Kamer. Om dit te bereiken zullen de organisaties achter Kleur de Kamer zich allereerst inzetten om de opkomst onder migrantengroepen in Nederland te verhogen. Poitieke en maatschappelijke participatie is en blijft immers dé sleutel tot sociale cohesie binnen ons land. Daarnaast start kleur de Kamer een campagne om Kandidaat-kamerleden van kleur actief te promoten onder het electoraat. Naast de promotie van de aangesloten kandidaat-Kamerleden, is er een stemwijzer die stemmers informeert over de posities van politieke partijen ten opzichte van relevante onderwerpen voor de doelgroep.

De website Kleurdekamer.nl met meer informatie, gaat deze week live.


17 REACTIES

 1. Alweer dat gezeik zeg! Alsof wij in het Surinaams Parlement ooit zullen toestaan dat de wit mang beleid mede komt bepalen. Wanneer houdt het eens op met dit soort verzoekjes !


  Maak melding

 2. Wat hebben Surineds kandidaten van de PDVA, CDA, SP, VVD, enz voor de SuriNeds sinds ze in de Tweede Kamer waren gerealiseerd?

  Ze doen alleen voor het geld, maken zichzelf belachelijk als bankzitters/bankvullers, vallen in slaap, suf en gezeik, en zetten daarmee de Surineds die op ze gestemd hebben voor schut.

  Ze zijn niets anders dan mislukte clowns geweest.

  Breek me de bek niet open om namen te noemen, want die gasten zijn bekend.


  Maak melding

 3. Ik ben al twintig jaar bezig geweest bij een grotere en later bij een kleine partij om in de Kamer te komen. Iedereen om me heen die mij kan beoordelen, begrijpt niet dat andere witte veel minder gekwalificeerde mannen en soms vrouwen, steeds de voorkeur krijgen. Maar wellicht ben ik een onaangenaam persoon of kleur ik buiten de geijkte lijnen of wellicht heb ik een rottig karakter. Als dat het geval is dan moeten alle zwarte potentiële kandidaten in Nederland deze eigenschappen hebben. Want die zijn de afgelopen dertig jaar nimmer geselecteerd. Laten we het houden bij, gezien wat ik meegemaakt heb, dat ik de verkeerde kleur heb en dat Nederland bij lange na niet zo progressief is als de rest van de wereld denkt; wel een goede PR-afdeling.
  Mijn selectiegesprek voor de Tweede Kamer duurde trouwens precies 13 minuten en 15 seconden: wel een allochtoon opgeroepen maar helaas niet geschikt.


  Maak melding

 4. Allochtonen moeten meer in het bedrijfsleven, zelf ondernemen en eigen netwerken creëren zodat ze bij de politiek kunnen lobbyen…(duur woord voor omkopen)

  Zo krijg je meer voor elkaar.


  Maak melding

 5. @ Redskin even mijn bijdrage goed lezen voordat je iets schrijft. Waarom zouden zwarten in Nederland lands beleid mede moeten bepalen als wij in Suriname het niet toestaan dat een blanke het beleid komt bepalen. Dat is wat ik schreef maar het ontgaat je natuurlijk !


  Maak melding

 6. Wat is het probleem, jullie hebben partij Art.1 met mevrouw Silvana als lijsttrekster. Ik zou zeggen alle ballen op Silvana. Het wordt eens tijd dat jullie zelf gaan kleuren, niet wachten op de “ goede Witmens” in de andere partijen, anders leren jullie het politieke werk nooit. Vreemden die over jouw praten en voor jouw beslissen, is dit en blijf dit jullie toekomst.

  Flyer, mensen die opkomen voor een betere maatschappelijke positie zijn geen klagers zoals jij.


  Maak melding

 7. @Paul
  Er zijn toch ook blanke Surinamers? Khadija Arib Geboren in Marokko is sinds 2016 voorzitter van de Tweede Kamer.Ahmed Aboutaleb geboren in Marokko is sinds 2009 burgemeester van Rotterdam.Ahmed Marcouch geboren in Marokko is sinds september 2017 burgemeester van Arnhem.Dus zij bepalen ook de gemeente en landelijke politiek.Ze zijn aangenomen op hun kennis en kunde,En alledrie hebben ze moeten integreren en assimileren en de Nederlandse taal moeten leren.En voor de Nederlanders worden ze niet tot het blanke ras gerekend.Ze worden gewaardeerd om hun kennis,kunde expertise en inzet. Waarom zijn veel Surinamers gevangene van kleur? Of laten zij zich gevangen nemen?


  Maak melding

 8. Paul, als de blanke persoon in Suriname de Surinaamse nationaliteit heeft, mag hij of zij het beleid in Suriname helpen bepalen als hij/zij gekozen is door het volk van Suriname. Wij hebben meer dan genoeg voorbeelden van blanken (Surinaamse Burus) die dat gedaan hebben en niemand in Suriname kijkt daar vreemd van op of maakt daar bezwaar tegen. Zo zou een niet blanke persoon met de Nederlandse nationaliteit zonder racistisch gezeik, het beleid in Nederland mogen helpen bepalen als die persoon genoeg stemmen krijgt van Nederlandse kiezers.


  Maak melding

 9. Opzich een goed initiatief met een duidelijke boodschap.
  Ben het helemaal mee eens dat media, marketing en politiek met de kleurrijke maatschappelijke ontwikelingen mee moeten gaan.
  Zij kunnen op deze manier ook van invloed zijn op sollicitatieprocedures waar men vaak ook kleurenschuw is.

  Maar het mes snijdt aan twee kanten.
  De kleurige mensen moeten ook aangemoedigd worden om politiek en maatschappelijk betrokken te zijn.
  De leden van dit initiatief zijn zo te zien voornamelijk Surinaams en Arabisch. Het zou goed zijn als er hier ook meer kleur in komt. De Portugeestaligen zijn bijvoorbeeld ook een grote groep.

  Veel kleurige mensen voelen zich geleefd in Nederland en zouden graag op hun eigen manier een bijdrage willen leveren aan een kleurrijke samenleving vaak in de vorm van ambachtelijk werk. Maar dit is vrijwel onmogelijk.

  Ben benieuwd. Hoop dat het eentonige doorbroken wordt. Krakti !


  Maak melding

 10. De Nederlandse pers lust kleurlingen niet, maar moslims wel.
  Zodra een kleurling op een hogere positie komt, gaat men zijn hele verleden tot aan 10 generaties terug onder een zware loep nemen, alleen met het doel hem de pijp te doen uitgaan. Als je hard genoeg zoekt, vindt je altijd wel iets. Vindt je niets, dan maak je gewoon van een mug een olifant.
  Abutalib wordt beschermd omdat hij de agenda van de Bilderbergers bewaakt en uitvoert. Arib eveneens. Overigens weten de Marokkanen en Turken zich overal goed in te slijmen. Surinamers kunnen iets minder goed slijmen. Bovendien hebben de blanken een soort schuldgevoel t.o.v. mensen uit de ex-kolonies. Dus dulden ze dezen liever niet in hun buurt.


  Maak melding

 11. Surinamers hebben een eigen rotzooi in hun parlement en land, daarom wonen zoveel surinamers in NL. Over diversiteit gesproken kijk maar naar de canadese model over integratie en politieke deelname.


  Maak melding

 12. Surinamers zyn meer bezig hun soortgenoten met negatief kritiek te bejegenen en tebeledigen
  in plaats van elkaar te ondersteunen om een vertegenwoordiger in het parlement te hebben


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.