Cartoonist wilde Brunswijk neerzetten als iemand die ‘apetrots’ is dat hij vp is

85
Cartoonist wilde Brunswijk neerzetten als iemand die 'apetrots' is

De cartoonist die verantwoordelijk is voor de tekening waarin vice-presiden Ronnie Brunswijk werd voorzien van een apenstaart, heeft aangegeven dat hij absoluut geen racistische motieven had met zijn cartoon. Cartoonist Reinier Asmoredjo (foto) zegt tegen ABC dat hij de uitdrukking ‘apetrots in zijn hoofd had bij het tekenen en slechts wilde uitbeelden dat Brunswijk heel trots is op het feit dat hij vp van Suriname is.

De cartoon gaat over de live uitzending van de ABOP waarin Brunswijk tijdens een toespraak even stopte en mensen attendeerde op het feit dat er onderaan het scherm ‘vice-president Brunswijk‘ stond. Iets waar de vp trots op is. En dat is ook precies wat Asmoredjo wilde uitbeelden, zegt hij.

Het was niet zijn bedoeling mensen te beledigen met de bekende uitdrukking ‘apetrots’ zegt hij in het interview hieronder. Asmoredjo en Dagblad Suriname hebben inmiddels hun verontschuldigingen aan de samenleving en de vice-president aangeboden.

85 REACTIES

 1. En daarmee is de kous af. Je eigen landgenoten boycotten doe je niet. Er zijn excuses aangeboden. Wat moet een mens nog meer doen.
  gemodereerd

 2. Hij hoeft geen excuses aan te bieden.
  Als je aan aap niet als aap weergeeft, als ezel dan?
  Of misschien als bankrover? Drugsdealer? Guerilla strijder? Geldstrooier? Scheidsrechterbedreiger? Pistooldrager?
  gemodereerd

 3. Zo hiermee worden alle theorieën, met name van de stokers in de kliko gedan.
  Jammer jongens, maar jullie zullen hoe dan ook proberen ook dit verhaal onderuit te halen. Toch?
  Laat ik jullie helpen; Asmoredjo liegt nu. Hij had wel racistische motieven
  Kom, stop maak jezelf niet verder belachelijk
  Desalniettemin had deze jongen moeten nadenken. Alles zal worden vergroot en de stokers zullen proberen er een draai aan te geven


  Maak melding

 4. Het aapje heeft een nieuw woord geleerd KLIKO typisch Surinaams
  Waarom geen dot bakkie,prullenbak of vuilnisbak
  gemodereerd

 5. Ik ben heel blij dat de cartoonist zelf heeft gereageerd en terecht !
  Kunst is subjectief !
  Ieder zijn / haar mening. Wie dit niet weet te waarderen discrimineerd zelf.

  Maar zoals ik zal zei, deze hele ophef is politiek beladen.
  Wat mij opvalt is dat Ronny Brunswijk als Vice President zijnde niet heeft gekozen voor een harmonieuze en diplomatieke oplossing maar juist de ophef heeft laten oplaaien. Ook zijn broer Leo Brunswijk heeft als wetenschapper zijnde niet gezorgd voor een logische verklaring maar ook hij heeft opgeroepen tot boycot en dus opruiing.

  De gebroeders Brunswijk hebben bewust gekozen om van een karikatuur, een komische overdrijving, een ophef te maken.
  Een Vice President en een wetenschapper zouden beter moeten weten.

  Beste ABOP-ers,
  Houden jullie Brunswijk in de gaten. Net hoe Bouterse het NDP-volk gebruikt als dekmantel laat Ronny Brunswijk jullie niet gebruiken om jullie eigen land en landgenoten kapot te maken.

  Beste mensen,
  Nogmaals kijk uit voor de paarse slangen !

  Het wordt hoog tijd dat alle corrupte criminelen met spoed worden opgespoord en worden veroordeeld. Anders wordt de kans groter dat een insider dit kabinet zal laten vallen.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 6. Als de Brunswijks en Abop … de verontschuldiging van de Striptekenaar en Dagblad Suriname niet wil accepteren … dan hebben ze pech { mijn persoonlijke mening }.

  De hr. Brunswijk is als Vp … gelijk een vlag op een modderschuit. Hij straalt geen gezag uit.
  Speelt … Moi Boi foe Dada … is Apetrots als Vp … nooit gedacht ……. !!!!!!!

  De Brunswijks en Abop{pers} moeten dit incident niet gebruiken als dekmantel van het slechte beleid dat gevoerd wordt. Er is zoveel beloofd …. allemaal Kiezersbedrog !!!!!!!

  Het wordt tijd dat OOK de Brunswijks door de Anti-Corruptie molen gaan.
  gemodereerd

 7. Zal wellicht niet zijn bedoeling zijn, geeft aan hoe wereldvreemd hij is. Zeker nooit van de BLM beweging gehoord. Weet niet dat dit gevoelig is. Racisten associëren zwarte mensen met apen . Hiervoor wordt je strafrechtelijk vervolgd. In de grondwet is discriminatie strafbaar. In Suriname zie ik vaak advertenties die niet door de beugel kunnen. Stereotypering vind vind men normaal. Niet van bewust dat dit niet kan. vijf december vorig jaar zag ik twee Hindoestanen verkleed als zwarte piet in een laadbak van een pickup rondrijden. Snappen niet dat dit niet meer kan . Geeft aan hoe sommigen in deze samenleving zijn blijven steken in hun ontwikkeling. In de politiek vind men nepotisme, regelvrije vrij normaal. Wetten en statuten overtreden. Volkomen normaal en goed praten. Sterker nog de wet aanpassen zodat je foute dingen kunt doen. Men moet nog veel leren. Men gaat straks weer tot de orde van de dag en na een paar maanden gebeurt dit weer.
  gemodereerd

 8. Zo trots als een pauw is ook een uitdrukking…

  In principe kan een journalist of kunstenaar zich wel beroepen op vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Maar als je kijkt naar hoe bijv. Charlie Hebdo bewust een discriminerende en racistische toon legt in hun cartoons, wat ze zelf hebben toegegeven, dan moet je ook voor de consequenties in staan.

  Ik verwacht wel dat Brunswijk als persoon en VP hierboven staat en de artiest niet een figuurlijke “schop” of natrap zal geven…


  Maak melding

 9. Natuurlijk mag een aap trots zijn! Vooral niet vergeten dat er ook witte apen bestaan. Google naar de witte apen van Gibraltar.
  Indien er excuses gemaakt moet worden mag de slang met gespleten tong voorop staan;

  – voetbalwedstrijden die voortijdig eindigen (met wapengeweld)
  – parlement sessies die eindigen als een freefight wedstrijd
  – VP’s die op een opsporingslijst staan
  – etc. etc. etc.

  Zeg het nu hard op; deze man had nooit VP mogen worden!

  Mark me words, wij zullen er nog spijt van krijgen.

  De huidige ophef is een afleidingsmanoeuvre.
  De verkeerde benoemingen, daar moeten wij het over hebben.


  Maak melding

 10. Hij liegt. Hij en die organisatie moeten strafrechtelijk vervolgd worden. Hij komt te makkelijk hiermee weg. Pierkan had heel wat te vertellen toen Hoefdraad zijn krant uitmaakte voor racistisch. Zie YouTube. Ben benieuwd wat hij in kaak te zeggen heeft . Hij weet dat dit niet kan en gevoelig is. BLM!!!!!👍🏿
  gemodereerd

 11. Niks mis mee met de tekening hoor.
  Humor is ver te zoek.
  Wij dus iedereen stammen af van de AAP.
  Soms lijk je eerder op een aap en sommigen weer niet.
  Wij zijn allemaal kinderen van God.
  Brunswijk trek je toch niet zo aan.
  Iedereen weet dat je geen aap bent.
  gemodereerd

 12. Ik begin het gevoel te krijgen dat sommigen aan het overdrijven zijn. De uitgever van de krant heeft gisteren direct en zeer uitvoerig zijn verontschuldiging aangeboden. Vandaag heeft de Cartoonist op zijn manier heel duidelijke gemaakt dat hij absoluut geen racistische intenties had. Wat wil men nog meer van deze mensen die dag in dag uit heel hard werken voor hun brood. Brunswijk zou de laatste moeten zijn om zoveel ophef te gaan maken. Hij is zelf in het buitenland veroordeeld vanwege drugsexport en staat voor zover ik weet op de internationale opsporingslijst. Hij is overigens ook geen goede opvoeder. Niet zo lang geleden vertelde hij zelf dat hij meer dan 100 kinderen heeft bij verschillende vrouwen. Wij moeten daarom niet te veel tijd gaan besteden aan deze zaak. Suriname is mede door zijn rol tussen 2010 en 2015 behoorlijk in de problemen gekomen en hij moet nu helpen om de puinhoop op te ruimen.


  Maak melding

 13. Oké en nu terug naar de orde van de dag.
  Lessons learned.
  Een volgende keer bij de karikatuur van de vp hem dan maar voorzien van een slurf of een zilver rug.


  Maak melding

 14. “…
  NDP-parlementariër Afonsoewa: ‘No wan jap japi, no wan kes kesi e tap a show’

  No wan p’tjing jap japi, no wang p’tjing kes kesi e kong tap a show” riep ze tot grote hilariteit van de aanwezigen.
  … ”

  “Riep ze tot GROTE HILARITEIT van de AANWEZIGEN”.

  Deze uitspraak was recht uit het hart !
  En was niet sarcastisch of ironisch.

  Hier werd ook een vergelijking gemaakt met apen.

  Dus FA WAKA !

  Stelletje schijnheilen en hypocrieten !

  Ga bij Kirpalani een spiegel kopen, als je zegt dat je van das NDP-kampf ben dan krijg je de tweede gratis, want de eerste zal zeker breken.

  Justitia Pietas Fides.

  Een Surinamer heeft gevoel voor humor.
  Krakti !


  Maak melding

 15. Leo Brunswijk heeft de Surinaamse en de Nederlandse paspoort.
  Iedereen moet zich aan de wet houden dus Leo mag niet in de rvc zitten. Alleen surinamers zijn geschikt voor deze functie.
  Leo is apetrots op deze functie wat onwettig is.
  gemodereerd

 16. Cartoonists zo trots als een pauw niet als een aap. Een pauw is een vogel. Liever had je niet gereageerd, want je valt door de mand. Soms is zwijgen beter. Ik ben geen fan van Brunswijck, omdat hij houdt van macht of dictatoriale mens. Maar Surinamers moeten Ronny Brunswijck 2 keer bedanken. 1. Zonder het binnenlandse oorlog onderleiding van Ronny Brunswijck was nooit meer verkiezing in Suriname in de jaren 80.
  2. De afgelopen verkiezing kon hij kiezen om weer samen met Bouterse te werken, dan zal Suriname de tweede Venezuela worden. Hij had de miljoenen van Hoefdraad geweigerd!. Een aap is een aap. Een mens is een mens. Niemand heeft gekozen voor een ander huidskleur we zijn allemaal mensen. We slapen, eten, drinken, werken. Wij gaan allemaal dood. Respect voor een ander en accepteren wie je bent!


  Maak melding

 17. @Para Express

  Je hebt het mis, het is erger dan wat je denkt.
  De Binnenland Bewoners voelen zich vernederd en beledigend, wegens deze cartoon.
  Als de Vp aap wordt genoemd, hoe ziet men zijn moeder dan, die nog in leven is?
  Vanzelf moeten ze de cartoonist vergeven, maar zulke praktijken moet men niet herhalen.

  President Chan moet als vader van het land met een verklaring komen.
  Want hij weet bliksem goed dat de 20 zetels van de VHP niet alleen van de Hindoestanen komen, maar vele van de mensen die hem daar hebben gezet , zijn mensen waarvan de cartoonist denk dat ze apen zijn.
  Het is publieks geheim dat zwarte mensen met apen vergelijkt worden.
  Het moet nu ophouden om andere mensen te discrimineren, ook al hou je niet van de persoon.
  Jaar in jaar uit krijg men te maken met dit ziekte waar mensen denken dat ze beter zijn dan ander.
  Men mag boos op me worden , maar ik heb er geen moeite mee, het is de realiteit.
  In Suriname is racisme onderling heel hoog.
  Daarom word ik boos, wanneer men zegt, we leven in vrede met elkaar.

  Het is een grote leugen.
  De Binnenlands Creolen en de Stad Creolen zien elkaar niet als dezelfde mensen, ondanks ze dezelfde huidskleur hebben.
  Bij de Hindoestanen is discriminatie van de Vrouwen en meisjes heel hoog.
  Ben je als Hindoestaan gehuwd met een ander ras, ziet men je als waardeloos.

  Inheemsen en Coronianen worden domme mensen genoemd.
  Hoeveel Aucaanse mensen, krijgen niet te horen dat ze stinkende djoekas zijn.
  Javanen zijn niet te te vertrouwen.
  Chinesen zijn vies.
  Dit is een deel van de racistische dingen die dagelijks in ons land voorkomen en er zijn nog veel meer.


  Maak melding

 18. Een ieder in hun waarde laten blijkt weer een hele opgave niet waar mensen? Respect voor elkaar is en blijft een moeilijk verhaal ? Als Je eerst je zelf eerst goed begint te begrijpen en te accepteren misschien kun je dan je medemens ook accepteren hoe ze zijn waar ze vandaan komen en wat ze hebben meegemaakt waar of niet? Begin bij jezelf!!!! Kijk eerst welke staart jij hebt en hoe lang of kort die is!!!!!!!!
  gemodereerd

 19. I Su, even je woordenboek openslaan. Apentrots; lees heel erg trots.

  Maar! Wees gerust, wij blijven waakzaam.
  Amnestie verleners vertrouwen wij niet meer.


  Maak melding

 20. Vraag een gesprek aan met die man en ga met hem praten, legt het hem persoonlijk uit, waardoor hij het begrijpt en hij om kan lachen.

  Van een mug moet men geen ilifsnt maken en volgende keer als weer zo iets gebeurt, moet hij zich niet op zijn zeer lange tenen getrapt voelen.

  Suriname staat voor zeer grote uitdagingen en als hij dat niet kan inzien, is hij geen knip voor de neus waard.


  Maak melding

 21. Die klootzak ,heeft het bewust gedaan en nu sorry zeggen, en Hij weet bliksem goed dat de spreekwoord is zo trost als een Pauw 🦚 en nooit van gehoord zo trost als een Aap 🐒 welke School 🏫 heeft deze Cartoonist bewandeld, Hij liegt dat staat vast.
  gemodereerd

 22. @ FREE 27 augustus 2020 At 22:59

  Speciaal voor jou nog een keer:

  ” …
  NDP-parlementariër Afonsoewa: ‘No wan jap japi, no wan kes kesi e tap a show’

  No wan p’tjing jap japi, no wang p’tjing kes kesi e kong tap a show” riep ze tot grote hilariteit van de aanwezigen.
  … ”

  Wat voor type creoolse is Afonsoewa ?

  Is de VP de enige met een moeder ?

  Degenen die racisme roepen zijn de grootste racisten !

  Jullie moeten beseffen dat jullie je eigen land en landgenoten voor aap zetten.

  Wie in vrede wilt leven moet in eerste instantie vrede hebben met zichzelf. En weten wat zijn eigen waarden en normen zijn.

  Wat er nu gebeurt heeft niks maar dan ook niks met racisme te maken. Dit is 100 % politiek beladen.
  De paarse slangen zijn duidelijk bezig apartheid te zaaien. Het wordt tijd dat das NDP-kampf wordt uitgeschakeld.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 23. Beste mensen… U hebt zeker meer aan Uw hoofd… dan wij denken .., belangrijkere zaken… Een Surinaamse minister was vorige week op Voorschoten…, dat is het Nederlandse politieke machts-centrum… De betrekkingen tussen Nederland en Suriname zijn aan het normaliseren… . Beide landen willen werken aan een ‘serieuze onderlinge relatie’…, Surinamers hier in Nederland wezen op verbeterpunten.. De minister krijgt huiswerkopdrachten mee…Een Javaanse.., ogende caricatuur in een Surinaamse krant doet wat ophef… onstaan.. Brunswijkers herkennen een kop en een staart… Brunswijk zelf denkt dat het een probleem is dat snel opgelost moet worden… Hoe kan een eenvoudige en sober levende persoon zo afgebeeld worden.. Als een macht-tierelier. ..Hij belt de Surinaamse krant om kop en staart te verwijderen.. Daarmee is het probleem nog niet opgelost hoor ik van.. de Surinamers.. .in… Amsterdam.. Ook Somohardjo loopt te mokken…,, A mo mi..ik weet het niet , zegt hij.. Somohardjo .. . ,, Brunswijk heeft plannen om in 2025 president van Suriname te worden.. Somo wordt dan vice-president heb ik van Domburgers vernomen . Hij Brunswijk met de Abop hebben dan meer Javaanse stemmen nodig zeggen de Javanen van Domburg dan wat Mati- Somo hem op dienblad kan aanbieden..Ja, mensen met een caricatuur is een vergeten groep mensen opeens zichtbaar geworden… De Surinamers van Javaanse afkomst.. letterlijk op papier heeft een Javaan zijn ongenoegen ingediend bij de vice-president lijkt het… Soms in meervoud!… Dus misschien komt er meer.. Het lijkt niet helemaal meer van deze tijd,.. maar het aantal verkeersslachtoffers in Suriname blijft stijgen…zo ook het aantal Covid-19 gevallen.. Voor nu even.. sterkte mensen… en vergeet je mondkapje niet… .


  Maak melding

 24. FREE
  Je hebt het over de Hindoestaan de Javaan de Chinees en de binnenlandse bewoners, maar
  heb je ook iets over de stads creool?
  Daar ben ik benieuwd naar


  Maak melding

 25. Excuses niet aangenomen.
  Hoe kan je een cartoonist zijn en dan de grootste fout van je leven maken door een persoon een staart te geven en dan heel leuk uit leggen dat het betekent ‘apetrots ‘ zijn.
  Enig idee@ibaH en @Denise
  Hoe zou hij bouta moeten afbeelden en dan uitleggen zo trots een couppleger te zijn,zo trots op decembermoorden,zo trots op amnestie,zo trots op Moiwana oorlog,zo trots dat Suriname failliet is….enig idee?
  Die man komt met excuses omdat ophef is ontstaan want niemand waardeert het..


  Maak melding

 26. Zo trots als een Pauw kan ook, toch.
  En dan teken je een Pauw, als je nadenk teken je een Pauw.
  gemodereerd

 27. Mij bekruipt het gevoel dat de cartoonist himself al sinds gisteren hier op wkn uitleg geeft over de artistieke vrijheden.
  Ben wel bang dat deze pennenvrucht een spaak tussen de verliefdheid van de ABOP en PL zal drijven/steken.
  Wat we niet moeten vergeten in onze multiculti volk ook de Javaanse broeders in hun culturele verbeeldingen/uitingen iets met apen hebben.
  Mij is nu ff ontgaan of het goed of kwaad is wat er met die figuur verbeeld wordt.
  1 ding weet ik begrepen te hebben en dat is dat Oom Ronnie niet stuk kan bij sommige hooggeplaatste Javanen.
  Maar ja een cartoonist ziet de dingen altijd met een kwinkslag en heeft als taak om ons aan het denken te zetten.


  Maak melding

 28. @I SU
  Brunswijk weet dat als hij niet met de vhp zou samenwerkrn, hij nooit in de coalitie zou zitten, laatstaan voorzitter vervolgens vp te worden. Want de vhp had de meerderheid in de vvv. Dus dan zou chan wel president zijn veweest, en iemand anders de vp. Se vhp, nps en ep zou 25 zetels opbrengen en als pl zou meewerken dan zou het 26 worden. Dus brunswijk heeft eieren voor zijn geld gekozen. De ndp beloofde hem de presidentschap en de vp. Waarom heeft hij die aangegrepen. Juist ja, want alle partijen bijelkaar hadden niet zoveel zetels om de meerderheid te halen in de vvv, want vhp alleen had een ruine meerderheid in de vvv.


  Maak melding

 29. @ FREE 27 augustus 2020 At 22:59

  Ik zie dat je een hele opsomming maakt van negatieve opmerkingen van enkelingen.

  Ik wil jou en al die anderen die het met jou eens zijn uitdagen om ook de positieve dingen te benoemen.

  Ik zal jullie alvast helpen:
  * In een Hindoestaanse bandje zingt een creoolse dame Hindoestaanse liederen.
  * Hindoestanen zingen bigie pokoe op Hindoestaanse feestjes.
  * Jorgen Raymann en Roue Verveer hebben Hindoestaanse partners.
  * de coalitie bestaat uit alle bevolkingsgroepen.
  * Stads Surinamers doen graag inkopen voor een lekkere nyan bij de bosland creolen.
  * De Javaanse buurman heeft een creoolse vrouw.

  Wie kan het lijstje aanvullen ?
  Jij doet toch ook mee.

  Je bent een Surinamer als een optimist bent.

  Krakti !


  Maak melding

 30. Racisme, eerzucht en hebzucht gaan hand in hand.
  Deze persoon heeft zijn gave als kunstenaar door racisme
  vernietigd. Wie zijn neus schend, schend zijn aangezicht.


  Maak melding

 31. de hindoe aapgod Hanoeman met apengezicht en apenstaart was een geweldige God eeuwen terug.
  Laten wij hopen dat vp Brunswijk net zo’n Goedoe Pa wordt als Hindoe Apengod Hanoeman.stop dat racisme.🍀


  Maak melding

 32. Dit heet artistieke vrijheid. Als Brunswijk niveau heeft dan doet hij er niks mee. Dan sta je boven zo’n grap. Bedoel dit mag gewoon omdat SU geen dictatuur is. Landen als Irak, Iran, Libië, Saoedi Arabië dat zijn dictaturen. Kijk maar wat er is gebeurd met journalist Kashoggi, nou zijn kop is er letterlijk afgegaan. Omdat het een criticus was van het eerste uur van Saoedi Arabië, nou ze hebben hem te grazen genomen, ze hebben hem in stukken gezaagd en afgevoerd!!!!!!!!!!
  En verder is het gewoon een feit, dat Brunswijk totaal ongeschikt is als vice-president, kom op mensen. Bedoel dat is gewoon een keiharde realiteit. Ongeschoold, geen enkele opleiding genoten, totaal geen verstand van beleid maken, lange termijn visie, onderhandelen, management, hier allemaal heeft hij geen kaas van gegeten. Sterker nog lezen is al moeilijk voor hem, dus kom op mensen. Hoe kan je nou zo iemand op die plek neer zetten. Die “aap” had iemand vanuit zijn eigen club naar voren moeten schuiven met een universitaire graad en dan had ie veel veel meer respect gehad. Maar deze crimineel kennende is ie machtsgeil en is corrupt tot op het bot. Totaal ongeschikt, en dat alles zeggende is het ook nog een echte boef, crimineel, veroordeeld en al. Dus kan je zo iemand dan serieus nemen!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wees alsjeblieft realistisch mensen. Ik neem aan dat de meeste mensen gewoon werken op deze forum, kan je je voorstellen dat jullie in je bedrijf een directeur krijgen die de lagere school niet eens heeft gehad, en die vroeger banken heeft beroofd. Kom op zeg dit kan toch niet en zal ook niet gaan gebeuren hier!!!!!!!!!
  Die boef Brunswijk hoort daar niet punt uit. Totaal ongeschikt en is ook dom figuur, en daar slaat die karikatuur op, gewoon recht voor zijn raap een “een domme aap”!!!!!!
  Ik neem de cartoonist niks kwalijk, je mag de spot drijven met zulke karikaturen, want dat zijn ze!!!!! Gewoon doorgaan met je werk, je doet het goed.
  Lang leve de VHP.


  Maak melding

 33. Mijnheer Reinier Asmoredjo,

  Ontkennen dat er keihard racisme bestaat in Suriname zal het niet doen verdwijnen.
  Zo trots als een aap, geloof je toch zelf ook niet? Zwijg er over of zeg gewoon wat je bedoelde. Je wilde de VP gewoon als een “blaka japjapie” neerzetten. Als je dat doet namelijk zal men heel boos op je worden en je zal misschien zelfs moeten onderduiken voor lijfsbehoud. Maar nadat de storm geluwd is zal men je herinneren als een racistische man met een rechte rug die stond voor zijn principes. Foute principes wel, maar iedereen heeft recht op zijn mening, dus ook jij.
  Nu ga je de geschiedenis in als een lafaard. Je onderschrijft hierdoor hetgeen men in Suriname al zegt over de Javaan. Leugenachtig en niet te vertrouwen. Iemand waar je je neus voor ophaalt.
  De hindoestaan, enkele uitzonderingen daargelaten, vindt de Afro Surinamer, kafrie, zoals ze dat in huiselijke kring uitdrukken, een minderwaardig mensenras. Als indonesier moet u niet denken dat u veel hoger op de ladder staat. Ook de javaan is in de ogen van de hindoestaan van een mindere soort. U mag wat klusjes voor Pierkhan klaren. Maak de Creool maar belachelijk. Laat hem maar zo vaak mogelijk van zijn slechtste kant zien. Maar maak je geen illusies. Pierkhan laat je als een baksteen vallen, zodra hij denkt daar beter van te worden of daardoor schade aan zichzelf te beperken. Misschien heeft hij het al gedaan zelfs.
  gemodereerd

 34. Men zegt zo trots als een aap met 7 lullen of zo trots als een aap met 7 staarten.
  Ben blij om van de cartoonist te horen dat zijn intentie zuiver waren.
  Als Brunswijk naar bepaalde associaties gaat zoeken, dan moet hij dat zelf weten. Intellectueel zeer zwak. Ik had gehoopt dat hij in deze controverse karakter had getoond. Maar het is een feit dat Brunswijk zich als een Bokito afficheert.
  Goed om te weten dat de kunstenaar/cartoonist een Javaan is. Ik had gehoopt dat ik ook zulke tekentalenten had als deze mijnheer. Petje af, voor het werk dat hij aflevert.
  En trouwens paarse shit bulls en slangen. Een van de vereerde goden bij de Hindoestanen is Hanoeman. De apengod Hanoeman wordt vereerd door de Hindoestanen. Zou ook Hanoeman willen zijn. Een apengod met een staart. Dus wat praten we over.


  Maak melding

 35. Het is overduidelijk dat de VP zich beledigd heeft gevoeld. Dat mag. Dan kan hij twee dingen doen. Zijn mening erover geven en over gaan tot de orde van de dag. Of hij gaat naar de rechter. Wat er dus niet moet gebeuren is dat kranten aan zelfcensuur gaan doen omdat ze bang zijn voor de overheid. Dat is echt fout.


  Maak melding

 36. Fa waka Cartoonist Reinier ARTmoredjo,

  Ga met trots door met jouw kunst, het is een deel van jouw naam.

  Slim-Suriname staat achter jouw !

  En als je door al die commotie het niet meer weet dan maak je van mij, Para Express, maar een karikatuur van een muis.

  Ik heb geen moeite want ik ken mijn eigen waarden en normen en ik heb gevoel voor humor.

  Tja go. Set kong !

  Je bent een Surinamer als je een optimist bent.
  Krakti !


  Maak melding

 37. Haal een aap (met een staart natuurlijk) uit de jungle naar de stad en probeer het stadmanieren bij te brengen. Het blijft bij die poging.

  M.A.W EEN AAP GAAT MEN NOOIT KUNNEN TRASFORMEREN NR EEN MENS.
  MISSION IMPOSSIBLE.


  Maak melding

 38. @Para Express

  Ik wil verandering zien, daarom heb ik al deze dingen getoest.
  Als we zeggen dat we Surinamers zijn, dan moeten we van elkaar houden , ongeacht ras of geloof.
  Jouw tweede reacties over de positieve dingen , ben ik volkomen met je eens.
  Wat mij een beetje aan het denken zet,
  je hebt 3 keren iets positief aangehaald over Hindoestanen.
  Wel dan , ik heb niets tegen Hindoestanen.
  Het zijn hard werkende mensen.
  Ik ben tussen Hindoestanen opgevoed.
  Ik wil het niet persoonlijk worden, maar ik was bijna met een Hindoestaan getrouwd.
  Waarom is het niet door gegaan?
  Door racisme.

  @Para Express
  Eenmaal je het over positieve dingen hebt.
  Wel mijn favoriete Hindoestaanse band is 2 Famous.
  Big up Selecta.
  Bij de Javanen Maroef Amatstam.
  Nisha Madaram zingt heel mooi en nog veel meer.

  @Bigi Sma

  Ik heb het over de negatieve dingen waaraan wij als Surinamers verandering moeten brengen.
  We moeten erger voorkomen.
  De Stads Creolen worden ook
  gediscrimineerd.
  We zijn verschillende Bevolkingsgroepen, maar de meesten van ons discrimineren elkaar.
  Over de boycot van Dagblad Suriname ben ik er niet mee eens.
  We moeten elkaar vergeven.
  Er zijn werknemers daar die ook hun vaste lasten hebben.
  De cartoonist hoef men niet te ontslagen,
  hij heeft al genoeg gehad.


  Maak melding

 39. je kan aan de reacties hier al zien wat voor schijtzooi het in het land is.
  je eigen fucking druk maken om een klote tekening.

  kom op zeg…er zijn wel ergere dingen aan de hand in het land.
  focus je eigen daar op en doe er wat aan.
  dom kleinzielig gedrag


  Maak melding

 40. Waarom geen aangifte tegen deze persoon? Laat de rechter maar een oordeel vellen, zie we wel wie apetrots of trots als een pauw en helemaal de gebeten hond is. In dit land heeft iedereen al een mening en je bent al veroordeeld voordat het vonnis uitgesproken is. We zijn in eens allemaal rechters en juristen. In plaats van de grote problemen op te lossen zijn we druk bezig met meningen en veroordelingen van andere zaken. Als wij zo het land moeten besturen dan hou ik mijn hart vast en doe ik de riemen goed vast.


  Maak melding

 41. Als cabaret moet alles en dan ook alles kunnen. Jullie hebben echt geen Ma PP te doen. Plotseling, sinds die paarse rioolratten de verkiezingen hebben verloren mag niets meer en moet op alles kritiek geleverd worden. Er zijn grotere uitdagingen waar het land voor staat, dan je druk te maken over een VP die zich beledigt voelt.


  Maak melding

 42. Deze uitleg van de cartoonist viel te verwachten. Hij zal zijn hoofd niet op het hakblok leggen. Brunswijk zou er goed aandoen aangifte te doen inzake racisme. Wint hij deze zaak (heeft er alle schijn van) ,is hiermee een duidelijk signaal afgegeven aan de Surinaamse samenleving. Het is bekend dat een groot deel van de Surinaamse bevolking over weinig empathisch vermogen beschikt. Men zou moeten beseffen dat je in deze tijd echt geen spotprent gaat maken over een donkere persoon waarbij er een associatie gelegd kan worden met een aap. In de EU o.a. wordt dit soort flauwekul (racisme) niet getolereerd. Als deze prent op Facebook geplaatst wordt ,zal het na een melding onmiddellijk verwijderd worden.

  Het probleem is dat veel mensen van niet donkere afkomst, dit alleen maar ludiek vinden. Dat duidt dus op een gebrek aan empathisch vermogen. Het duidt op een gebrek aan saamhorigheid als Surinamer, tevens onvoldoende besef van normen en waarden. Het beste is aangifte doen ,eventueel gelijk krijgen en is hiermee een duidelijk signaal afgegeven. Betekent eveneens dat een volgende cartoonist wel tien keer zal nadenken alvorens hij dit soort geintjes wil gaan uithalen. Dit is geen zaak waar men luchtig over moet doen. Er zijn grenzen. Het lijkt me een duidelijke overtreding van grenzen. Surinamers (de goeden daargelaten), lopen lichtjaren achter voor wat betreft normen en waarden. Voor de vooruitgang van Suriname is het een absolute noodzaak dat men over normbesef beschikt. Ga oefenen. Als jij bijvoorbeeld een Hindoestaanse ouder bent en een kind hebt dat op school gepest wordt ,wil pakiratigri graag weten wat je ervan vindt. Kun je de vertaalslag maken en het overzetten naar een donkere persoon die geassocieerd wordt met een aap en dezelfde pijn ervaren als die van je dochter, ben je al een aardig eind op weg.


  Maak melding

 43. Aap dit aap dat, wij mensen vinden apen toch leuk, brunswijk niet zielig doen man en werk voor een mooie Suriname, moiwana was nog erger dan dit, je zult altijd mensen hebben met een andere mening, kost kos ne broko soro


  Maak melding

 44. Free die tijd is voorbij, die generatie is dood
  De huidige generatie geeft niks om met wie omgaan, sabaku je heb zeker gelijk met jouw schrijven, brunswijk moet zich niet laten manipuleren door
  Brunswijk gedrag je als een man en gentleman ok


  Maak melding

 45. Cartoonist heeft inderdaad een fout gemaakt. Het komt ervan als het onderwijs spreekwoorden en gezegden in de ban doet: de aap had 7 staarten moeten hebben.


  Maak melding

 46. De familie Brunswijk is bezig met een afleidingsmanoeuvre, om de schandaal van Leo Brunswijk, waar hij in strijd met de regels in diverse RVC zit te camoufleren. Door de ophef over de cartoon is alles over deze schandaal op de achtergrond terecht gekomen. En dit is precies wat de familie Brunswijk wil. Leo Brunswijk is totaal ongeschikt en dat kunnen toppers bij de SLM beamen. De SLM is in grote problemen geraakt mede door Leo Brunswijk, omdat hij zijn positie als lid van de RVC misbruikte om gratis SLM tickets te geven aan familie en vrienden. Wij moeten ons daarom niet laten afleiden door de grote problemen in Suriname en vooral focussen om een oplossing te vinden hiervoor. Het Surinaamse volk moet alert zijn en zich niet laten afleiden door hoofd en bijzaken.


  Maak melding

 47. Trots:

  Apetrots, Beretrots, Zo trots als een pauw, zeer ingenomen

  Apetrots
  Wat is er mis mee als de cartoonist dit met een tekening laat zien.

  Suriname staat voor heel grote uitdagingen, srananskeer, mensen lijden honger, COVID-19, en dan je druk maken hierover.

  Houden jullie op en let op de prioriteiten.

  De paarse kakkerlakken grijpen dit aan om de aandacht te verleiden van de problemen die ze hebben veroorzaakt en onrust te zaaien in het kamp van de huidige coalitie en ABOP en PL gaan hierin mee.

  ABOP, PL kijken jullie uit dat het team Chan – BRAVO niet uit elkaar valt.

  Hoge Bomen Vangen Veel Wind en laar Bravo daaraan wennen.

  Samen Werken, Samen Sterker.


  Maak melding

 48. Een persoon die sensatie maakt om een karikatuur (een komische overdrijving), kan geen president of vice president zijn. Omdat zo’n persoon altijd vanuit zijn sentimentele houding zal handelen, hij kan niet zorgen voor harmonie, vrede en vrijheid.

  Tolerantie en verdraagzaamheid maken ons veerkrachtig en dragen bij aan een vreedzame samenleving.

  Ik denk dat das NDP-kampf flink misbruik heeft gemaakt van deze situatie en dat de samenleving hierin is meegegaan.

  Bij deze wil ik de regering Santokhi en slim-Suriname nogmaals waarschuwen voor de paarse slangen die van plan zijn Suriname verder te verscheuren, want nu al is er nog een breuk ontstaan.

  En ABOP-ers, jullie partij is besmet met de paarse virus. Herstel en genees voor het te laat is.

  Surinamers zijn veerkrachtig en flexibel. Krakti !


  Maak melding

 49. Die aap is appetrots. Als het kiesstelsel op n eerlijke wijze verdeeld was dan zou de abop maar 2 of 3 zetels krijgen en zou hij geen vieze pres kunnen zijn n ook geen voorzitter vr 1 dag en geen reden hebben om zo trots als een aap te pronken met zijn titel n foto in ht dna gebouw. Dus is niet de schuld vn die cartoonist maar vn de huidige kiesstelsel.


  Maak melding

 50. @Robles 28 augustus 2020 At 00:29

  “Het is overduidelijk dat de VP zich beledigd heeft gevoeld. Dat mag. Dan kan hij twee dingen doen. Zijn mening erover geven en over gaan tot de orde van de dag. Of hij gaat naar de rechter. Wat er dus niet moet gebeuren is dat kranten aan zelfcensuur gaan doen omdat ze bang zijn voor de overheid. Dat is echt fout.”

  Uw mening is voor mij 200% correct.
  Wat de VP nu doet valt onder machtspolitiek en censuur. Precies dat wat aan de voorganger verweten wordt.


  Maak melding

 51. @ Taurus 28 augustus 2020 At 09:47

  “Die aap is appetrots. Als het kiesstelsel op n eerlijke wijze verdeeld was dan zou de abop maar 2 of 3 zetels krijgen en zou hij geen vieze pres kunnen”

  Beste Taurus hij zou dan 4 zetels hebben omdat Belfort en Sampie in Paramaribo 2 echte zetels gehaald hebben.
  Bedenk eens hoe groot de mond van Belfort in die situatie zou zijn.


  Maak melding

 52. Surinamers hebben lange tenen. Als je politiek bedrijft mag je alles verwachten. De vraag is, hoe ga je daarmee om. In een democratie worden aangaande de vrijheid van meningsuiting vaak grenzen opgezocht. Deal with it and if you Can’t defeat your enemy, you must join them.


  Maak melding

 53. pakiratigri 28 augustus 2020 At 04:35
  …… ” Brunswijk zou er goed aandoen aangifte te doen inzake racisme. Wint hij deze zaak (heeft er alle schijn van) ,is hiermee een duidelijk signaal afgegeven aan de Surinaamse samenleving ….”
  *******************************************************
  @@@ P-tigri …. ik heb deze zin uit je bijdrage aan de discussie gehaald om duidelijk te maken dat een Rechtszaak geen zin heeft.

  Brunswijk zal vaker{ komende periode }voor AAP uitgemaakt worden. Jou advies volgend moet { bankrover } Brunswijk dan ieder keer naar de rechter of een rechtzaak tegen dit Forum aanspannen.

  Brunswijk is ONGESCHIKT als Vp …. ik heb nog geen zinnig woord over het beleid van de regering uit zijn BOCA gehoord. Tot nog toe is het de president die het beleid uitdraagt … waarvoor hebben wij een goed betaalde Vp …. VOOR SPEK EN BONEN ????????

  Is dit ook een rascistische opmerking richting Vp Brunswijk !
  SO BE IT !!!!!!!!!!
  gemodereerd

 54. Neks no fout, zo leven wij met elkaar in geliefd Suriname, laat je niet gek maken door alles wat in de wereld gebeurd. Wij zijn een volk met een hoge graad van tolerantie en gevoel voor humor. laat het zo wij zijn content hiermee en leven inderdaad harmonieus met elkaar in dit prachtig land.
  gemodereerd

 55. Algemeen bekeken,
  zijn de meeste Surinamers vanwege het koloniale verleden
  NA APERS van Europeanen en niet instaat hun talenten te
  ontwikkelen. Wees niet zo APETROTS als je van
  die witten een schouderklopje krijgt maar wordt in GODSNAAM
  ZELFBEWUST. Je bent een individuele en universele WIL/PERSOONLIJKHEID


  Maak melding

 56. @ FREE 28 augustus 2020 At 01:19

  ” …
  Wat mij een beetje aan het denken zet,
  je hebt 3 keren iets positief aangehaald over Hindoestanen.
  …”

  Hahaha

  Het was te verwachten dat je die optelsom zou maken. Je mist het vermogen om naar de andere kant van de medaille te kijken. Ik had nml ook kunnen zeggen:
  * een creoolse dame zingt in een Hindoestaanse band
  * biggie pokoe wordt ook afgespeeld op niet-creoolse feesten

  Verder als je goed leest zeg ik tenminste 4 keer iets positiefs / harmonieus over creolen, de vijfde zat verborgen in “stads Surinamers”.

  Dus beste FREE,
  Men wilt wel verbetering maar wilt zelf niet verbeteren.
  Hoe dan ?

  Krakti !


  Maak melding

 57. De tekening is suggestief.Maar droevig genoeg schijnen velen zich daarin te herkennen met staart en al.Met de komst van velen in de stad is het Nederlands al een soort Z.Afrikaans geworden.Dan verwondert het niemand dat de VP zichzelf daar ziet getekend .


  Maak melding

 58. Volgende Cartoon
  Mag hij hem een gouden kroon, een gouden troon , een gouden staaf toebedelen in zijn Cartoon.
  Zo gedraagd meneer Brunswijk zich.
  Surinaamse koning afbeelden.


  Maak melding

 59. De discussie in deze forum bevestigd mijn beleving dat polarisatie in de samenleving van SU nog degelijk bestaat. Tegenstellingen tussen (bevolkings)groepen worden sterker gekenmerkt. Hierdoor komen de (bevolkings)groepen meer tegenover elkaar te staan ipv naast elkaar en met elkaar. Een proces dat al bijna 400 jaren bezig is “Wan Pipel”.


  Maak melding

 60. De cartoon had tot doel om Brunswijk te denigreren en voor schut te zetten. Een dergelijke cartoon is ‘ not done ‘ . De hele redaktie van de krant is verantwoordelijk voor deze belediging aan het adres van de vp. Laat dit duidelijk zijn. Het is terecht dat Brunswijk de excuses niet aanvaard. Men had Brunswijk ook kunnen tekenen als een ” trotse pauw ” op een troon. Maar nee hoor. Zij hebben hem bewust met voorbedachte rade willen beledigen en voor schut te zetten. Brunswijk moet een daar stellen die vergaande gevolgen moet hebben. Wij moeten onze hoofd niet als een struisvogel in de grond verbergen of het hoofd wegdraaien alsof er niets aan de hand is.


  Maak melding

 61. RobG 28 augustus 2020 At 12:50
  “Wij moeten onze hoofd niet als een struisvogel in de grond verbergen of het hoofd wegdraaien alsof er niets aan de hand is.”

  Dat hebben jullie tien jaar lang gedaan. Het volk van Suriname weet niet beter. Zand erover….


  Maak melding

 62. Dit keer ben ik wel het eens met Free

  Als je goed begrijpt wat ze daar heeft aangehaald zal je toch moeten aangeven dat ze 80% gelijk heeft .
  Wat mij betreft is dat de jongeren van nu niet elkaar discrimineren.
  MAAR om de volwassenen te beoordelen, is het nog steeds in hun bloed en je ziet het.

  Wat berteft de vp: gaat u door met u werk.
  Bouterse kreeg verschillende namen, maar hij is nog steeds in leven.


  Maak melding

 63. @Para Epress

  Men wil verbetering maar zelf niet verbeteren.

  Dit pas precies bij jouw.
  Het probleem dat we in Suriname hebben is dat men de waarheid niet wil horen.
  Spreek je de waarheid dan wordt men boos.
  Ik ben tegen racisme en discriminatie en niemand gaat mij de mond snoeren.
  Weet je hoeveel mensen eronder lijden.
  Op de VOJ en VOS scholen heb je jongeren die slachtoffers zijn van pesten en discriminatie , vanwege hun seksuele geaardheid.
  Dan moet niemand voor ze opkomen.
  Over waarheid gesproken.
  De huidige oppositie wil niet horen dat ze het land naar de ondergang hebben gebracht, terwijl de realiteit ernaar wijst.

  @Nm

  Bedankt dat je mij heb begrepen.
  De meeste volwassenen willen niet horen dat er discriminatie is in Suriname, terwijl we er dagelijks mee te maken hebben.
  Het is een gewoonte in Suriname.
  De kalf moet eerst verdrinken , dan pas gaan wij de put dempen.
  Vanaf 2015 hoorde je geluiden dat het land naar de verdoemenis wordt gebracht door partij paars en grotensdeel van de bevolking zat in hun luie stoel, alleen een kleinegroep ging protesteren.
  Anno 2020 waar zit Suriname ? In de put.
  Precies zo nu.
  Er is geen discriminatie, er is geen racisme.
  Wanneer de emmer vol gaat lopen, dan zullen we ook met de gebakken peren zitten, net als de vruchten die we nu plukken van 10 jaar wanbeleid.


  Maak melding

 64. @
  ” …
  FREE 28 augustus 2020 At 14:51

  @Para Epress

  Men wil verbetering maar zelf niet verbeteren.
  … ”

  Kan jij het lijstje aanvullen met positieve multiculturele taferelen ?

  Wel roepen dat er gediscrimineerd wordt maar de positieve gebeurtenissen niet belichten en niet ondersteunen / niet versterken is geen teken van verbetering willen.

  Doe je best. Uiteindelijk is een beter Suriname in ons allen belang.
  Krakti !


  Maak melding

 65. Hoezo, kous af?? Wat een lul-apetrotsverhaal!! Jullie en dan bedoel ik het gros van de Hindoestanen hebben altijd boslandcreolen apen genoemd en dat heeft de cartoonist van het Hindoestaanse medium ook bedoeld te zeggen. Nu de pleuris is uitgebroken komen er een heleboel lulverhalen naar boven en gaan we over tot de orde van de dag?? Ik dacht het niet. Dit racistisch gedoe is gevoed door de politieke leiders van de VHP uitgegroeid tot norm, ook in de media zoals dit forum, waar ontelbare keren de zwarte mensen van Suriname zijn uitgemaakt voor apen, zonder dat de redactie cq moderator corrigerend optrad, omdat zijn dat gedachtegoed delen en uitdragen. Nu op naar de volgende rel.: Gaat de del van de pres terugtreden uit de RVC en andere betaalde posten en zich netjes houden aan de door de wet omschreven taken van de firstlady? We zullen zien!!


  Maak melding

 66. DE CARTOONIST WIST HEEL GOED WAAR HIJ MEE BIZIG WAS. ACHTERAF IS HET EEN UITVLUCHT(geraffineerd excuus).
  Een ieder die de cartoon voor het eerst ziet zonder commentaar achteraf, voelt dat het om een spotprent gaat. Ben geen fan van RUNSWIJK, maar zie hem als het noodzakelijke kwaad om van het oude regime af te komen. Stel je zelf de vraag,
  nog 5 haar de oude garde of
  5 jaar nieuwe kansen?
  TAKE IT OR LEAVE IT!!!!


  Maak melding

 67. De VP doet ineens bijzonder schijnheilig.
  In DNA was hij een medelid aan het schoppen, trappen, uitschelden en bedreigen. Dat is een actie dat lafhartiger is dan die van een aap. Zelfs een aap zou zoiets niet doen.
  Bovendien, als hij trots is dat hij VP is geworden, laat hem dan opsporen waar die ontvreemde computers en printers zijn. Daar kan hij dan echt trots op zijn.
  Hij heeft de NPS en PL op slinkse wijze er uitgemanoevreerd en is chantagepolitiek gaan bedrijven om VP te kunnen worden. Daar is hij dan trots op!!! Eerst was hij er trots op dat hij DNA-voorzitter was. Blijkbaar wisselt hij erg snel van trots.


  Maak melding

 68. ibaH,

  Weer bezig met je op een te laag IQ gebaseerde racisme? Volgens mij verwar je de VP met Somohardjo.

  Geef niet hoor. Ik snap wel dat je niet zo slim bent…


  Maak melding

 69. SANTOKIE EN BRUNSWIJK HET ZIJN TWEE LELEKIJKE BEESTEN DIE MOETEN OPROTTEN HET LIEFS VANDAAG DE GEWONE MENSEN MET DEZE TWEE APEN HEBBEN GEEN VOOR DEEL MAAR NADEEL. DEZE TWEE APEN DENKEN NIET NAAR MENSEN DIE HONGER LEIDEN GODVERDOMME. ROTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT OPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.