Dagblad Suriname biedt excuses aan vp Brunswijk en stopt met cartoon

91
Vp Brunswijk

De Surinaamse krant Dagblad Suriname heeft zojuist in een verklaring haar excuses aangeboden aan vice-president Ronny Brunswijk, haar lezers en het volk van Suriname. De klant publiceerde op woensdag 26 augustus 2020 een beledigende cartoon waarin Brunswijk was voorzien van een apenstaart.

De krant geeft toe dat ze de plank hiermee hebben misgeslagen. “Vanuit de redactie van Dagblad Suriname kunnen wij de reacties hierop dan ook volkomen begrijpen” is in de verklaring te lezen, die verder als volgt luidt:

De cartoonist van FAWAKA is inmiddels 18 jaar verbonden aan de krant en heeft in die tijd 5400 karikaturen ingezonden die gepubliceerd zijn geweest. Door deze lange relatie werd hem dan ook de nodige artistieke vrijheid en creativiteit geboden en was het vertrouwen dus erg hoog. Hierdoor is de vorige editie voorbij de final check gekomen zonder grondige screening. Dit had nooit mogen gebeuren.

Wij vonden het noodzakelijk om onze lezers een verklaring te geven over hoe dit kon gebeuren, maar deze verklaring is zeker geen excuus. Ook dat zien wij in. De uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt bij ons en deze nemen we zeker op ons.

Dagblad Suriname zal het karikatuur FAWAKA vanaf heden stop zetten.  Wij zullen een onderzoek instellen naar het screeningsprocess en deze herstructureren waar nodig.

De nodige veranderingen die intern aangebracht moeten worden naar aanleiding van het voorgenoemde onderzoek zullen gedaan worden op advies van een onafhankelijke derde partij. Hieromtrent zal Dagblad Suriname de gemeenschap ook inlichten.  

Namens de redactie van Dagblad Suriname willen we onze welgemeende excuses aanbieden aan de Vice-President Ronny Brunswijk, onze trouwe lezers en het volk van Suriname. Wij zullen ernaar streven om het vertrouwen van het volk terug te winnen.

91 REACTIES

 1. Ik snap niet waarom er zo’n tam tam van gemaakt wordt… Live op verschillende media werd ons toch door het lid Jogi mensen van een bepaalde kom af ” Jap japi” genoemd wat had de vp verwacht dat hij behorend aan die groep van afkomst een uitzondering zou zijn bah… Wakker worden jere!!!!
  gemodereerd

 2. Dit is puur nonsens wat dag blad hier schrijf het komt er op neer ik takel je behoorlijk af dan kom ik olie voor je lichaam smeren al die ministers van de vhp zijn Hindoestanen op een na maar dat is gewoon om te laten zien van kijk we hebben ook een andere volk bij is dit de weerspiegeling van het samenleven van su
  gemodereerd

 3. Heel sportief van Dagblad Suriname.

  Ik ben wel benieuwd naar de reactie van de cartoonist zelf.
  Dit lijkt mij wel belangrijk t.o.v de cartoonist, zeker indien het geen racistische / beledigende bedoeling had.

  Nogmaals, in mijn optiek zegt de cartoon niks meer dan dat Brunswijk apetrots is om VP te zijn.

  Dus geen belediging of racisme.
  gemodereerd

 4. De relatie tussen de Marrons en Hindoestanen (en andere bevolkingsgroepen) was al niet best. Er is nu een onnodig spanningsveld gecreeërd.

  Suriname bestaat eenmaal uit meerdere volken en culturen, hoe we met elkaar omgaan en elkaar behandelen dat hangt van onszelf af.

  Als mensen met politieke motieven racisme en discriminatie als middel blijven gebruiken om verdeeldheid te zaaien dan zal er wel heel weinig veranderen in ons land…
  gemodereerd

 5. Gelukkig dat ze excuses aanbieden, want de moslims van Dagblad Suriname zouden het niet aandurven om artistieke vrijheid te geven aan de FAWAKA artiest om de profeet Mohammad als aap met een staart af te beelden. Vanuit Iran/Pakistan zou er dan een doodseskader richting Suriname vertrekken.


  Maak melding

 6. @para Express

  Ik vind het wel rasisme. Je gaat niet een mens met een aap vergelijken.
  En zeker niet met de aap god.

  Ik heb familie die met hindoestanen zijn getrouwd. Bro dit is pure rasisme.

  Ik ben benieuwd of deze cartoonist wordt ontslagen.

  Wat ook een mogelijkheid is, is dat deze cartonist is betaald door een paarse infiltrant. Ze hebben genoeg zwart geld verdient. Hun grootste machosistische genoegen is om de huidige regering elke dag voor schud te zetten.

  Zo lang ze zoveel geld hebben vrees ik dat dit pas het begin is.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 7. Ik vindt het triest dat men bezig is raciale continenten aan te halen. Dit land gaan wij samen moeten opbouwen. Niemand gaat het voor ons doen,wij zijn verantwoordelijk daar voor.


  Maak melding

 8. Alles wat er nu gebeurd is racistisch in su. Toen bouta met zijn crimiminele fam en vrienden het land naar de klote heeft geholpen hoorde je niemand. Nu is het een Hindoestaan die samen met een maron het land will opbouwen dan hebben jullie commentaar. Eten jullie me mars, Chan gaat su gezond maken geloof me!!!!!!
  gemodereerd

 9. ” …
  Djamoe 26 augustus 2020 At 21:35

  @para Express

  Ik vind het wel rasisme. Je gaat niet een mens met een aap vergelijken.
  En zeker niet met de aap god.
  … ”

  Ik vraag me af of dit hier wel gebeurt. Er wordt geen vergelijking gemaakt. En zeker niet met een aap God.
  En trouwens als een creool wordt vergeleken met een aap God dan is dit toch ook geen racisme ?
  Een God wordt aanbeden ! En niet verafschuwd. Dus een compliment.

  Door vele ophitsende uitspraken is de bedoeling uit zijn verband gehaald en wordt het naar mijn mening verkeerd en onterecht geinterpreteerd.

  Nogmaals, volgens mij wordt hier de uitdrukking “apetrots zijn” uitgedrukt.

  De enige die hier een authentieke uitleg aan kan geven is de cartoonist zelf. Dit lijkt mij zeker door de omvang en de onrust van en door deze discussie heel belangrijk.

  Ik hoop dat de cartoonist van Dagblad Suriname reageert.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 10. @Djamoe: Ik vind het wel rasisme. Je gaat niet een mens met een aap vergelijken.
  En zeker niet met de aap god.

  Er is geen aap god.
  Er is wel God die de vorm van een aap aannam.
  Vraag maar aan je aangetrouwde Hindoestaanse familie wat er in de Hanumaan Chaalisaa staat. Wordt daarin een aap bezongen of God zelf?
  gemodereerd

 11. En beste mensen, nogmaals wees gewaarschuwd voor de haatdragende boodschappen die ons Suriname verdelen.

  Distantier je van dergelijke boodschappen !
  Wat nu gebeurt is dat veel Surinamers haatdragende boodschappen doorgeven.
  Durf onderscheid te maken !

  Wij zijn allemaal Surinamers. Dit waren ook de woorden van Brunswijk zelf. Krakti !


  Maak melding

 12. Ik ben van geen enkele partij maar vind het gewoon stom dat men alles maar racisme vind er is toch ook van alles en nog wat over vorige regeerders zoals venetiaan bouta somohardjo en ga zo maar door geschreven en getekend zolang je een publieke functie bekleed moet je al dit soort dingen verwachten. Cartoonist ga zo door we hebben dan tenminste nog wat plezier er is al genoeg ellende.
  gemodereerd

 13. Deze Ezel Faried Pierkhan van dagblad Suriname stoot zich weer voor de 2e keer aan de zelfde steen, nu tijd voor het intrekken van de licentie van de sensatie krant DagBlad Suriname.


  Maak melding

 14. Hindoestaan Maron zolang we mensen in hokjes gaan plaatsen.Het zijn Surinamers.
  Rood, zwart , Bruin , wit, geel,weg met dat hokjes cultuur.
  We zijn Surinamers geen apen.
  gemodereerd

 15. Dan moest je maar geen vp of voorzitter geworden zijn want je bnt beide funciets niks waard. Je hbt sur aan de schaandpaal genageld met jw niet diplomatieke bagage. Eerst was het de moordenaar crimineel bouta die maar niet opgesloten kn worden n nu een vp met n criminele achtergrond soso sjeng torie
  gemodereerd

 16. De vorige regering met n creoolse overheersing hft de hindoestaan ook flink beledigd n smaad aangedaan mr toen mocht geen enkel hindoe wat zeggen want dan heette het racisme. Werd er niet gezegd dat geen enkel gladharige koeliman pres mag worden?


  Maak melding

 17. Deze criminele vp hft die naam “aap” zelf verworven door zijn gorillaachtig gedrag. Die denkt om menesen zijn wil op te leggen met zijn verbiedende toon n opgeheven hand..EY KIL WAAI BOI DONGKAW.
  gemodereerd

 18. What about die uitspraak vn afoesensie japjapie nanga keskesie?? Wie bedoelde ze daarmee? Ze bedoelde daarmee de hele oppositie n deze “eerwaarde zijne excellentie” vp dongkaw behoorde toen ook tot de oppositie.
  Ja maar toen was er niks aan d hand he toen mocht het wel. Poepsnuivers bij elkaar.
  gemodereerd

 19. Zomaar weer iemand brodeloos maken, trouwens niemand moet mooi weer hier spelen, want kijk goed in de spiegel, het is of jap-japie of keskesi
  gemodereerd

 20. De grootste racist was Mahadma Gandie en in Suriname staat er een standbeeld.In Afrika zijn de meeste beelden van Gandie opgeruimd maar in Paramaribo durft niemand erover te praten.Het wordt hoogtijd om het standbeeld zo gauw mogelijk op te ruimen. In Nederland is het al beklad met roode verf.


  Maak melding

 21. Luister wie is now gek jullie van dagblad Suriname wil ons als boslandcreool als aapen zien dit is niet de eerste keer je hoort dit ook in de media djoeka Na jap japie jullie hebben dit BEWUST gedaan .voorbeelt mé kos Joe da mie aksie paardon baka datie ? Fawaka ma mie kos Joe kba is dit wat jullie bezig zijn te spelen
  gemodereerd

 22. Ik Kan me niet voor stellen dat men bouta crimineel noemt en santhoki niet. Allemaal doen aan nepotisme. Allemaal zijn crimineel. De ene is orgichinees en de andere orgidiaspora. Jammer voor Su. Men misleid het volk. Kijk hoe santhoki en Bouta met die surinaamse koek omgaan. De ene eet het grootste gedeelte op en de andere het restant. Idioten


  Maak melding

 23. Reageerders collega forumschrijvers.
  Waar hebben wij het nauw eigenlijk over.
  De moderne wetenschap bewijst keer op keer dat de mens van de apen afstampt. En biologisch wordt bewezen dat de mens een kort staartje heeft die bij de stuit eindigt.
  Wat is er dan mis mee als de cartonist het staartje wat langer doortrekt. Het wordt nu alleen maar groter gemaakt dan het is. Al die jaren zijn de hindoestanen tot hun ziel vernederd, maar toen hoorde je niemand iets zeggen alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

  Is dat juist dat Brunsi zich manivesteerd als een marron. Dan had hij in de jungel moeten blijven en niet in de functie van vp. Het is toch ook een belediging van zijn voorgangers Pengel, Arron, Wijdenbosch, Venetiaan alsof zij niets hebben betekend voor Su. Zij zijn toch ook van dezelfde bevolkingsgroep afkomstig en niet alsof Brunsi de eerste vp van Suriname is.
  gemodereerd

 24. Door Brunsi zichzelf te distantiëren van de rest(zie tekst boven), zich op de voorgrond benadrukken als marron kan ook worden opgevat als racistisch. Het is maar hoe je tegenaan kijkt.

  Brunsi, jou belangrijkste taak is om Su uit het dal te helpen komen. Concentreer je je daarop en besteed je energie nuttig.
  gemodereerd

 25. Er zijn sommige mensen die een vergelijking trekken met de hindoe GOD Hanuman ji. Mensen denk eerst goed na bij jezelf. Dit is etisch onjuist en onbehoorlijk.
  Je kunt ook zeggen dat de moderne wetenschap steeds aantoont dat de mensheid afstamt van de apen. Het lontje is kort geworden tot bij de stuit. Wat is er dan mis hiermee dan de dagblad het lontje wat langer heeft gemaakt!!
  gemodereerd

 26. Het enige wat nu gebeurt is is dat degenen die haat aan het verspreiden zijn zijn geslaagd met hun missie.

  Jammer.
  Veel Surinamers hebben helaas nog niks geleerd.
  Suriname en volwassen worden is nog een lange weg.

  God zij met ons Suriname. Krakti !


  Maak melding

 27. Er wordt nu vollop olie op het vuur gegooid en de situatie kan escaleren.
  Ronny Brunswijk had ook voor een diplomatieke oplossing kunnen kiezen. Hiermee maakt hij duidelijk dat hij niet de harmonie in Suriname kan verbeteren en niet kan waarborgen.
  De verdeeldheid in Suriname is toegenomen en bevestigd.

  Helaas.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 28. Ik kan me niet voorstellen dat er op deze aardkloot nog individuen rondzwerven die niet weten dat “mensen met apen vergelijken” uit den boze is. M.i. heeft de hele redactie hiervan geweten en spelen nu de vermoorde onschuld. –
  Als ik Brunswijk was (gelukkig voor de cartoonist en de redactie) zou ik het verhaal en de excuses niet accepteren, maar geëigende stappen tegen hen (allen) ondernemen.
  gemodereerd

 29. Zeer ontmoedigend deze racistische beledigingen op hoog nivo vooral. Moedeloos worden …..
  Voo niemendaal doe ik me best ….

  Al is die ssukkel 1000 jaar in dienst, moet ie toch worden ontslagen!


  Maak melding

 30. Ferd 26 augustus 2020 At 21:40
  Ik vindt het triest dat men bezig is raciale continenten aan te halen.

  Ferd 26 augustus 2020 At 21:42
  Centimenten aan te halen

  ====

  Sentimenten


  Maak melding

 31. “”De klant publiceerde op woensdag 26 augustus 2020 een beledigende cartoon waarin Brunswijk was voorzien van een apenstaart.””

  Bij een getuigen verklaring zou dit niet geldig zijn voor de rechter.Er is achter Lonnie iets als een staart te zien.Maar zit geenszins vast aan Lonnie.


  Maak melding

 32. hahaa 1 cent trump geld ( penny )… idil amin ideeen…. Wees n suri … haat zaaien lukt niet meer….als je MAHATMA GANDHI ( vechter tegen kolonisten) niet kan uitspreken…. of dom racist speelt ( evt ROB G of Wendy) …. zelfs als je hindoestaan zou zijn …. Lok je dingen uit dacht je dat mensen/suri’s je niet door hebben …. zelfs elke “BAAS” zou je zoooo dom vinden… omdat je iets wil zijn… met volkeren leven wil spelen….maar zelfs niks kan …. wat ieders ” baas” al op zn 3e kon… goed of slecht… wat heb jij van je omgeving geleerd/gedaan? Dommi of je weet niks van SU of je verloochend je fam voor aandacht / views? wat heb jij voor su gedaan 5 generaties? kom met concrete theorieen anders bn jj m*p******** niet waard … Je zet zelfs je/elke idool voor schut…. Zelfs die zal spijt hebben hoe parasieten als jij die niet kunnen schaken/sporten/ talentloos zijn etc… hem voor schut zetten , maar wel zn naam ge(mis)bruiken…. geeft niet wat voor etniciteit je hebt …. in jou geval zijn de verantwoordelijke je biologische ouders … zeg ze dat ze geen verdovende middelen meer moeten gebruiken en moeten leren lezen , schrijven, rekenen, netals jij …. begin bij basisvakken als je wat voor su wil doen… nee ons lok je niet uit… we houden van su en elke suri… vooral een sterke vrouw die onze ruggegraat zijn …leer je huiswerk en groeten aan j grootouders ( ze zullen je haten )…. ergens is het fout gegaan…fijne dag …


  Maak melding

 33. Puur racisme. Wordt simpel afgedaan met excuses, maar de damage is done. Racistisch inborst. De eigenaar is adviseur van de president. Ze komen er te makkelijk mee weg.


  Maak melding

 34. De vieze president, met grootheidswaanzin heeft zijn beeld die de samenleving van hem heeft het aan zichzelf te danken. Als zijn verleden een indicatie is van zijn toekomst. Veroordeelde drugshandelaar, serial naaimachine, verwaande topvoetballer met een wereldrecord aanloop voor een vrije trap en de idioot de de scheidsrechter met een geladen pistool bedreigde. Etc Etc. Enigste wat op die foto ontbrak was een kroon.


  Maak melding

 35. Het domme volk wordt tegen elkaar opgezet. Dat zal zo blijven. Jullie uitlatingen doen jullie zonder verstand. Jammer, jammer, jammer. Dit brengt jullie precies nergens. Haat, Rasicme, etniciteit???? Waar praten jullie over?


  Maak melding

 36. Iedereen buitelt over elkaar om iets goed te praten dat helemaal niet goed is Waarom de cartoonist dit heeft gedaan terwijl hij kon weten dat dit voor beroering zou zorgen weet hij alleen Sommigen opperen zelf dat hij misschien door de ndp betaald is om het te doen wie betaalde hem dan tijdens de ndp.regering.anderen halen zelf de evolutie theorie van darwin aan hoe naïef kan iemamd dan zijn als je in die rommel gelooft Feit is dat het nu hoog tijd is dat de president de bevolking aanspreekt op hun gedrag want de tijd van paarse ratten en al dat soort uitspraken is voorbij er is nu een nieuwe president met een nieuw beleid en een ieder is nodig om het land vooruit te helpen Brunswijk heeft bij zijn aantreden zijn achterban opgeroepen zich te gedragen Bouterse heeft het zelfde gedaan Maar santokhi heeft dat tot nu toe nagelaten en dat sterkt sommigen om de grens op te zoeken.Wat als al die apen en paarse ratten besluiten zich niet meer te verbinden met de vhp.dan hebben wij een probleem eentje die voorkomen had kunnen worden als de president opstaat en bepaalde lieden in zijn achterban oproept zich te gedragen
  gemodereerd

 37. Die cartoonist is de enigste hero/held hier in sur hij hft ballen getoond en geen enkele pikien japjapie nanga keskesie komt aan hem ja. Hij hft aln mr gebruik gmkt vn zijn democratische rechten (vrije meningsuiting v/d hoogste plank)


  Maak melding

 38. Nou ik vind dit alleen maar een stunt om verdeeldheid te zaaien. Maar wat ik vind over mijn VP dat hij zovele criminele achtergronden heeft en toch wordt gekozen als VP. Waarmee zijn we bezig lijkt wel een bananen Republiek ja dan is de foto op zn best. Want iedereen die een overheids functie wilt bekleden word aan een antecedenten onderzoek onderworpen , da fawaka nanga a VP dies is dit dan eerlijk en terrecht deng beng bar foe bouta en nu weer een ander crimineel als VP is toch belachelijk na poer broekoe wer broekoe a mang moes donder op mang kan niet eens uit zn woorden komen heeft het ook moeilijk met lezen dus donder op met deze VP.
  gemodereerd

 39. @ramsingh: en wat te zeggen van een plesident die de ongewapende Boyke een kogel in de rug schoot waardoor die jonge man kwam te overlijden? Was hij als skowtu toen ‘boven de wet’?


  Maak melding

 40. Hoe lang nog blijft Suriname naar buiten toe propaganda maken, met name naar de witte man, dat Suriname zo’n vreedzaam en tolerant volk is ten aanzien van verschillende culturen en/of bevolkingsgroepen. De bekende leus: “de kerk naast de moskee”. Zie de werkelijkheid, dagelijks in lezerscommentaren en zelfs in het parlement. Kijk waar Wilders voor wordt vervolgd in Nederland. Als ze hier de zelfde normen en waarden zouden toepassen als in dat ” racistische ” land dan zou half Suriname al veroordeeld zijn. Failed state


  Maak melding

 41. Hallo, reactie uit Nederland….
  De Cartoon heeft altijd een uitleg nodig, dit krijgt nog een klein staartje… Voor de Cartoonist uitleg had er zeker bij gemoeten, wat er in het kort had bij gemoeten.
  Suriname, maak je niet druk over een tekeningetje, deze zijstraatjes moeten jullie niet ingaan. Laat het gaan, over deze onzin. Ga gewoon je ding doen en gaan jullie nou niet over rascisme beginnen, komen jullie in Suri toch niet uit,laat staan oplossen.
  Ga, als Surinamers gewoon samenwerken, laat je rascisme, en racistische opmerkingen thuis, in de koelkast, die is leeg toch? Zorg ervoor dat die weer volkomt, kan dat eerste eruit en in de prullenbak…. Groeten…


  Maak melding

 42. @@@Para Expres
  Ik heb veel betere en genuanceerde schrijven van u gelezen. Maar ik denk dat u in dit geval even naast zit. De artikel met staart wordt te breed en niet in de juiste context belicht. Ik ben van mening dat de cartonist de vrije gedachte in het spot van de prent is meegegaan zonder de gedachte van belediging of what effer. Zie het ook zo als een filmmaker en de vrije gedachte van een cineast.
  Het wordt zo hoogopgeblazen en hindoestanen gebagataliseerd om alleen maar tweespalt in de maatschappij te zaaien. Als men politiek gaat ingrijpen valt het hele systeen van vrije gedachte, de mening van vrijheid en tolerantie uiteen en weet niemand meer waarvoor de grenzen van vrijheid voor staan. Gevaarlijke situatie.

  En what a bout van, dat de mensheid afstamt van de apen en zie de biologische overeenkomsten. Terwijl anderzijds gesproken wordt over racisme. Waar hebben we het anno 2020 het over!!!!

  De vorige president dhr. Bouterse werd keer op keer op alleilei manieren gescholden en vernederd, ook zijn vrouw en bespottelijk gemaakt tot zijn bot, maar toen ging iedereen juichend en lachend en rollend over elkaar heen. Van waar nu de comotie?
  gemodereerd

 43. Redskin@@@ Je kan lekker de pleuris krijgen. Wat denk je nauw idioot. Je bent helemaal geen Redskin. Zulke armoedzaaiers al jij zijn zo dom. Sommige Afrikanen hebben meer geld en hersencellen dan jij idioot. Zulke VHPer als jij is een gevaar voor Suriname. Blijft maar lekker in Nederland jouw bulshit zeggen hoor!!!

  Als ik Brunswijk was zou ik geen excuus accepteren. Ze hadden eerst moeten nadenken voor de publicatie. Het zijn toch van zogenaamde hoogopgeleide mensen die zo schrijven/tekenen. Hadden ze hun hersenen thuis vergeten tijdens het publicatie.

  Het gezwel racisme moet uit Suriname. Maar ik betwijfel of het ooit gaat lukken. Sommige gezwel is heet hardnekkig.


  Maak melding

 44. @Robert,
  —————————————————————————————————–
  Zomaar weer iemand brodeloos maken
  —————————————————————————————————-

  Ben je helemaal besodemieterd.
  Ik denk dat jij door jou domme gedachten de realiteit bent verloren.
  Stikkie?

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 45. Ronnie Brunswijk, VP van Suriname,

  Er is een manier om deze zaak recht te zetten. Voorkom dat Paramaribo wordt omgebouwd tot West Calcutta. Alle tekenen wijzen erop dat dat gaande is. Overal zie je hindoestanen geplaatst worden in leiding gevende posities. Weg met de Creool, wordt het.
  Zoek linksom of rechtsom samenwerking met de NDP, NPS en BEP. Er is meer dat jullie bindt dan dat jullie scheidt.
  Voorkom dat Surinamers straks allemaal roti moeten eten en naar de moskee moeten.
  Na 300 jaar onderdrukking door de Europeaan dreigt er nu 300 jaar onderdrukking door de hindoestaan.
  Ronnie de sleutel is aan jou. Gebruik hem en redt het Surinaamse volk.


  Maak melding

 46. Faried Pierkhan en zijn maatje Baldewsing zijn systematisch bezig de Creool te besmeuren.
  Laat dit niet gebeuren.
  VP Brunswijk, U heeft de sleutel in handen. Werk samen met NDP, NPS en de BEP en red het Surinaamse volk. Voorkom dat Paramaribo verandert in West Calcutta.
  Voorkom dat de Creool een toekomst te wachten staat van onderdrukking door de hondoestaan.
  300 jaar onderdrukking door de Europeaan was genoeg.


  Maak melding

 47. Ik vind dat er overdreven heftig wordt gereageerd.

  Een ding is voor mij nu al duidelijk:

  Racisme zal altijd blijven bestaan, omdat men het verschil niet meer kent tussen sarcasme, ironie en racisme.
  Men weet niet meer waar de grenzen liggen. Men kan dus niet meer bepalen wat is (persoonlijk) verdraagzaam en wanneer doe je met de massa mee.
  Hoe ga je met spot en zelfspot om.

  Racisme is fout maar waar ligt de grens ?

  Be the change
  you want to see in the world !

  Krakti !


  Maak melding

 48. @Linco,

  Ik heb familie leden die met Hindoestanen zijn getrouwd.
  Maar ik begrijp je wel.

  Ik zag vorige week een foto van pres Chantokhi met het bestuur van de Surinaamse voetbalbond. alleen maar Hindoestanen.
  Dat vind ik niet goed. Want Suriname bestaat uit verschillende culturen.
  Ik ben niet voor Bouta.
  Maar hij zelf zorgde voor een mix in veel besturen.

  Het waren toch deze clowns van de Surinaamse voetbalbond die Clarence Seedorf niet in het bestuur wilden.
  Hij wilde een miljoen dollar storten in de bestuur kas.
  Als hij ook lid van het bestuur zou worden.

  Om het Surinaamse voetbal te moderniseren.
  Ze hebben hem afgewezen.
  Ze wilden niet dat hij zou zien hoe die njang patoe verdeeld werd.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 49. Beste mensen,het is toch duidelijk dat deze man niet veel snap van besturen?

  Hij is klasse in regalarij, zoon hier en dochter daar!! Maak mij niet uit hoe je eruit ziet, maar het lijkt mij dat nepotisme in Brunsies bloed zit. Er zijn genoeg deskundigen die de verschillende posten die viezeplee uitdeelt kunnen bemannen.

  Waarom was hij niet ingegaan op de presidentschap toen Druga baas hem dit aanbood? Omdat a mang no be mang do neks al was hij de pres, want druga baas zou hem jammen!!!!!!
  Brunsi heeft al aangetoond dat hij geen reet weet, door andy en andere whitebord te hanteren!!!!

  Zie hier Suriname gaat helaas ten onder aan zulke mensen die denken een land te kunnen regeren zonder gezond verstand. Brunsi is bang om deskundigen uit zijn eigen partij naar voren te schuiven. Hij plaatst pionnen om te kunnen manipuleren. Shame on you brunsi.

  Gado de wi fesi mang!!!


  Maak melding

 50. Dagblad Suriname biedt excuses aan vp Brunswijk.
  Dagblad Suriname, zij die zijn verantwoordelijkheid neemt en excuses aan biedt is GROOT, ZELFSEL GROOT!!

  VP BRUNSWIJK, u heeft in 1986 te Commewijne 12 militairen van het Nationale Leger van Suriname ontvoerd en systematisch mishandeld. Wanneer gaat u excuses aan bieden aan de 12 militairen.
  Zo zie je het niveau van de Dagblad Suriname en de vp van Suriname.
  VP Brunswijk, biedt je excuses aan, aan de 12 militairen die u en uw groep gegijzeld had en Systematisch mishandeld hebt.


  Maak melding

 51. Vp Brunswijk, neemt je verantwoordelijkheid net als de Dagblad Suriname. Biedt je excuses aan de 12 militairen, die jullie groep in 1986 gegijzeld had en systematisch de militairen hebben mishandeld.
  VP BRUNSWIJK U BENT DE HOOFDVERANTWOORDELIJKE.


  Maak melding

 52. Linco@@ Heb je goed gelezen wat je schrijft. Ben je Redshin geworden met zijn uitspraken? Je hebt goeie Hindoestanen en slechte, je heb goeie Creolen en slechte enz. Leg jullie mij uit hoe het verder moet met Suriname??? Willen jullie een soort Irak van maken, waar de Soennische, Sjiitische Arabieren en Koerden elkaar de tent uitvechten. Of willen jullie een soort Rwanda van maken waar de Hutu’s en Tutsi’s elkaar hebben uitgemoord of Amerika waar alle zwarten een kogelvrij vest moeten dragen om niet weerloos doodgeschoten door de racistische witte mannen. Ze zeggen dat Surinamers hoogopgeleiden zijn, maar ik begin aan te twijfelen. Je mag goed opgeleid zijn maar als je racistische bent ingesteld ben je wat mij betreft een domme idioot me een waardeloos papier. De wereld heeft geen reet aan je. Trouwen … wil je de multiculturele samenleving niet accepteren in Suriname pleur jullie lekker op naar een land die niet multicultureel is. Dan kunnen de mensen die willen blijven in alle rust en vrede het land opbouwen.

  Fijne dag


  Maak melding

 53. Ik ben zwaar teleurgesteld in deze regering die enkel een familiebedrijf van de regering heeft gemaakt. Ons land bestaat niet enkel uit Hindoestanen en boslandcreolen. Chan en Brunswijk na 5 jaar liggen jullie eruit. Het volk had beter verwacht dan de 10 jaar bouta en zijn ndp. Maar deze regering gaat ernstig zijn boekje te buiten. Al die dubbele functies en benoemingen.
  Dit kan en.mag niet zo zijn
  gemodereerd

 54. Beste mensen,
  Zien julllie niet in dat politieke tegenstanders flink misbruik maken van de haat die nu wordt aangewakkerd.

  Jullie verscheuren jullie eigen land.

  Dom-Suriname begint weer te winnen.

  God zij met ons Suriname. Krakti !


  Maak melding

 55. De redactie van Dagblad Suriname had moeten weten dat een dergelijke cartoon oproer gaat veroorzaken . Het is mijn inziens een vooraf opgezet plan om Brunswijk belachelijk te maken. Het excuus van Dagblad Suriname moet hij mijn inziens ook niet serieus nemen. Ze menen het niet. Het dagblad denkt ermee weg te komen.


  Maak melding

 56. @ Glenn, we zijn nu in 2020, om Rwanda, de Hutsie en de Tutsi aan te halen om een statement te kunnen maken vraagt om correctie. Rwanda staat vandaag de dag bekend als het schoonste land binnen het Afrikaans continent, de door jouw aangehaalde taferelen waren van 1994 tot 2006.
  CNN, Africa today, heeft er ook ruim aandacht aan besteed.
  Why Rwanda’s Capital Kigali Is The Cleanest City In …Deze pagina vertalen
  https://www.youtube.com/watch?v=15q8CzNVcnU
  Auteur: WODE MAYA
  Weergaven: 1,6M
  What makes Kigali the cleanest city in Africa – Five …Deze pagina vertalen
  https://fivetofivehotel.com/what-makes-kigali-the-cleanest-city-in-africa
  29-09-2019 · Rwanda is praised for many different things, from being the land of 1000 hills, to hosting the few left mountain gorillas in the world! Nonetheless, the one thing that Rwandans are mostly proud of is being the cleanest City in Africa. Mainly because it is an …

  Cleanest city in Africa? Kigali scrubs up – ReutersDeze pagina vertalen
  https://www.reuters.com/article/us-rwanda-green-pollution-idUSKBN1HR2F8
  The move was a first step in what has turned into an ambitious master plan to clean up Kigali – one that has led to the city being hailed as one of the greenest and cleanest in Afri

  Is Rwanda the cleanest country in Africa? – …Deze pagina vertalen
  https://www.travelbees.de/2020/02/02/is-rwanda-the-cleanest-country-in-africa
  The capital of Rwanda is called Kigali. This city is so different to all other cities we have seen in Africa so far. Is Kigali a safe place to visit and should you ask the people about the Genocide in the 90ties? Will Rwanda become the Singapore of Africa? And is it really cleaner here than in other countries in Africa? With these questions we booked our flight to Kigali.
  gemodereerd

 57. Wat een gedoe over een Cartoon. FAWAKA heeft zonder meer extremere Cartoons gepubliceerd in de 18 jaar dat hij dat meer en minder geslaagd doet.
  Cartoons en Columns zijn kritische, creatieve expressies van met betrekking tot een actueel onderwerp waarin zaken uitvergroot worden.

  De Cartoon was wellicht beter geslaagd als er kroon en een toverstaf en een veren troon verwerkt zouden zijn. Schrijven er geen mensen dat je een aap geen scheermes moet geven.
  Hoeveel mensen spreken het niet uit dat Brunswijk (niet de creolen en marons of stads (nwoord) zich als Bokito gedraagt en op dit moment als machtspoliticus.

  Deze cartoon heeft voor mij als waarnemer geen enkele racistische lading. Hier wordt Brunswijk net als Boefdraad, Doekhie, Bouterse, Belfort. Rusland en Santohki of het volk uitvergroot en de maat genomen resp, een spiegel voor gehouden.

  Er zijn ernstiger zaken dan nu de ballen op Pierkan te spelen. Ik denk dat Pierkan open zenuwen raakt bij Brunswijk en hij slecht kan dealen met de situaties die hij zelf creëert met de benoemingen en de schoonheidsfoutjes die daar in ontstaan. Brunswijk kan net als Bouterse niet corrigeren als er iets fout gegaan is.

  Dat is iets wat ik zie, Geen disrespect jegens welk soort mens dan ook.


  Maak melding

 58. De commotie laat zien hoe broos de harmonie in SU is.

  De karikatuurprentjes in de media zijn in de regel een wekome afwisseling in SU.

  1.èen aap is een dier dat door de mens wordt geadoreerd.
  2.het gaat over de Vp die na zoveel weken nog niet bekomen is van de functie die hij bekleedt en nu toch overgaat om de crisis aan te pakken..link ondro san skrifi
  3.de ophef om de karikatuur wordt gebruikt om aandacht af te lijden vd family&friends issue.
  4.de reacties richten meer schade aan dan bedoeld.
  5.Indien cartoonist de mens Vp als aap heeft willen neerzetten moet hij t zeggen.indien zo mn afkeuring!!!
  5.Onder alle bevolkingsgroepen in Su zijn mooie mensen te zien.dus onnodig om zoveel tantam te maken.
  7.Oproep om DB te boycotten is meer omdat je kritische journalistiek wil kortwieken en t volk dom houden.
  8.idee cabaret met politici als dierenfiguren…dan loopt het storm en leren wij wat ontspannen mee om te gaan


  Maak melding

 59. libelle.nl/lekker-in-je-vel/chinese-sterrenbeeld-eigenschappen/

  Als de heer Brunswijk, zijnde VP van de Republiek Suriname vergeleken wordt met een aap, dan zit hij volgens de Chinese astrologie goed.
  Immers
  De Aap staat graag in de belangstelling. Je bent vaak vrolijk en praat altijd wel mee. Je houdt van uitdagingen en denkt niet in problemen, maar in oplossingen.


  Maak melding

 60. Na de burgeroorlog in de V.S waren heel veel blaka mangs Sherif en of Rangers.Moet onderzocht worden hoe het komt dat ze uitgegleden en nu de gevangenissen bevolken.Hadden ze betere opleidingen gekregen van de bakra basi?


  Maak melding

 61. Afleidingsmanoeuvre v Leo b. Meneertje wil nu rapar boycotten. Jongen ga weg hoor. De cartoonist is een blakamang. Omdat toevallig een identiek mens dit op Facebook gooit vergezeld ve ophitsende tekst, is er een hele heisa ontstaan. Voelt het goed, nu je beseft wat je hebt veroorzaakt mens. Je pijlen waren gericht op de Hindostaan, hoe ziek ben je niet.
  De directeur moet zijn werknemers kunnen vertrouwen en gaat niet elke cartoon bekijken.
  Lijkt me verstandig dat een Surinamer de plaats inneemt van de Nederlander Leo B.
  Klaar.

  “Ze” zijn nu bezig het internet af te struinen
  om de boel te verstieren. Puur evil.
  Gaat niet lukken; Focus!


  Maak melding

 62. Volgens, Marinus Bee, Abop-secretaris tevens voorzitter van het parlement
  is het beledigen van de vp een strafbaar feit.
  Hoeveel strafbare feiten heeft meneer r. brunswijk niet op zijn naam.
  Waarom is deze man met zoveel vraagtekens benoemt tot vp.
  Je vraagt dan zelf om de problemen.
  We gaan het weer niet redden na 10 jaar dictatuur.
  Macht is dodelijk.


  Maak melding

 63. Glenn 27 augustus 2020 At 11:47
  Linco@@ Heb je goed gelezen wat je schrijft. Ben je Redshin geworden met zijn uitspraken? Je hebt goeie Hindoestanen en slechte, je heb goeie Creolen en slechte enz. Leg jullie mij uit hoe het verder moet met Suriname??? Willen jullie een soort Irak van maken, waar de Soennische, Sjiitische Arabieren en Koerden elkaar de tent uitvechten. Of willen jullie een soort Rwanda van maken waar de Hutu’s en Tutsi’s elkaar hebben uitgemoord of Amerika waar alle zwarten een kogelvrij vest moeten dragen om niet weerloos doodgeschoten door de racistische witte mannen. Ze zeggen dat Surinamers hoogopgeleiden zijn, maar ik begin aan te twijfelen. Je mag goed opgeleid zijn maar als je racistische bent ingesteld ben je wat mij betreft een domme idioot me een waardeloos papier. De wereld heeft geen reet aan je. Trouwen … wil je de multiculturele samenleving niet accepteren in Suriname pleur jullie lekker op naar een land die niet multicultureel is. Dan kunnen de mensen die willen blijven in alle rust en vrede het land opbouwen.

  Fijne dag

  Mooi verwoord alleen ben jij een hypocriet. Ik hoorde of las nooit jouw reacties als een zwarte weer eens keihard zei dat een gladharige nooit president van Suriname zal kunnen worden. Moeten al die zwarten dan ook oppleuren naar een land ergens in Afrika ?
  Je bent heel hypocriet bezig.
  gemodereerd

 64. @ Glenn ter informatie, heden ten dage wordt Rwanda aangeprijsd als het schoonste land in Afrika, de economische groei wordt vergeleken met die van Singapore.
  De Huttu`s en Tutsie´s vechten sinds 2006 niet meer met elkaar.


  Maak melding

 65. Ron, moet je niet druk maken met die opmerking.
  Advies:Pakt een spiegel en kijkt en je ziet een mooi boi.
  Proclamatie: Bent bijna goddelijk gemaakt door de Schepper, die hemel, aarde en de zee gemaakt heeft en alles wat daarin is.
  Vermaning:Wie onrecht zaait, zal onrecht oogsten en dit geldt voor een ieder!
  gemodereerd

 66. In veel westerse landen worden er spotprenten van politici getekend en in dagbladen geplaatst, dus ook in Suriname. Of deze tekening van bravo nu te ver gaat laat ik in het midden.

  Hij had er anders mee moeten omgaan. Maar een krant gaan boycotten hierom gaat mij wel te ver. Er spelen nog vele belangen om in zo’n crisisperiode dit toe te passen. Hier hebben ze waarschijnlijk een emotionele besluit genomen.

  Ik hoop dat als ze morgenochtend wakker worden ze de conclusie kunnen, dat de soep niet zo heet gegeten wordt als het was opgediend. Hun excuses maken en de in weer weer in alle winkels wordt verkocht.

  Er zijn vele mensen die men niet brodeloos moet maken.

  Bravo moet ook naar zijn eigen gedrag kijken t.a.v. de benoemingen of wat hij presteert in zijn toespraken en zich afvragen of die ook niet moet worden geboycot.


  Maak melding

 67. De hele ophef is politiek beladen.
  Politieke tegenstanders doen keihard hun best om etnisch te scoren. Zij willen Santokhi afzetten en Ronny Brunswijk president maken.
  Racisme en verdeeldheid bereiken hun toppunt in Suriname.

  Jammer genoeg kiest VP Brunswijk niet voor een harmonieuze en diplomatieke oplossing

  Beste mensen,
  Nogmaals kijk uit met de paarse slangen !

  Dit probleem loopt ernstig uit de hand.

  Het zijn de Surinamers zelf die Suriname “voor aap laten staan”.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 68. Denk a torie.

  Sommige mensen vergelijken anderen met een leeuw, sommigen met een olifant. Sommigen die dat doen met een aap. Maar het laatste is racistisch. Rara hoezo?

  Sommigen schreeuwen op een podium no wan keskesi o stop a show. En dat is niet racistisch.

  Vraag zou het zijn dat dit racistisch is omdat de heer Pierkhan een hindostaan is.

  Is omgekeerd ook niet het geval, iets wat wellicht bedoeld is als humor enkel en alleen e bestempelen als racistisch omdat deze afkomstig is uiit een andere etnische groep.

  Mensen wees gewaarschuwd als je apentrots bent. En voor de tekenaars, pas op als je een aap tekent, want je zou dan racistitisch kunnen zijn.

  Vraag dat maar aan de journalisten van Suriname.
  Logica, nul
  gemodereerd

 69. Trouwens,

  Was het niet Afonsoewa die het had over japjapi nanga keskesi ?

  Was die vergelijking toen geen racisme ?

  Toen hadden vele Surinamers gierend genoten. Surinamers heb ik toen niet horen klagen dat het niet kan om mensen te vergelijken met apen.

  Stelletje schijnheilige hypocrieten !


  Maak melding

 70. Dit laat weer duidelijk zien hoe zij over ons denken. En wat die benoemingen betreft: zowel de benoeming van Leo Brunswijk (Nederlandse nationaliteit) als de benoeming van first lady Santokhi (leeftijd vanaf 45 jaar), is onrechtmatig conform de statuten van Staatsolie.
  gemodereerd

 71. Ik denk niet dat de redacteur van Dagblad Suriname spijt heeft van deze actie. Het is een doelbewuste actie om Brunswijk te ondermijnen. Pierkhan komt ook aan de beurt, let maar op karma. Wat je zaait, zal je oogsten.
  gemodereerd

 72. Er zitten veel Surinamers van Hindoestaanse afkomst op waterkant allen wonend in Nederland, dat is mij nu duidelijk gezien de reacties over het vermeend racisme op vp Brunswijk. Nu weet ik ook waarom sommigen het beleid van santhoki door dik en dun steunen, heef niks te maken met objectieve kijk op de politiek. Ik heb ergens gelezen dat deze groep op Wilders stemt. Waarom mag Brunswijk zich niet gediscrimineerd voelen, voel jij de pijn voor hem, je moet juist naar hem luisteren, als een blanke dit had gedaan waren de rapen gaar. Alle zgn goed praters hier kunnen onmogelijk voor hem voelen, dus als je het meent dan geef je hem een luisterend oor en niet van alles gaan bedenken om het goed te praten, het lijkt alsof Brunswijk hier de kwade genius is en niet de cartoonist. Dit is mijn mening doe ermee wat je wilt. One people ,one nation ,one destination ( zonder haat en jaloezie) be cool groetjes


  Maak melding

 73. @Pony

  “Waarom mag Brunswijk zich niet gediscrimineerd voelen, voel jij de pijn voor hem,”

  Er is een documentaire over Brunswijk van VICE tv waar een journalist hem op zijn goudvelden volgt.
  Ik kan niet bepalen en invoelen hoe hij zicht voelt.
  Ik heb echter na die documentaire de indruk dat Brunswijk een prettig mens is zonder geweten die je lachend je strot afsnijd. Er zit een stukje in met 2 Chinese winkeliers. Dat was keihard. Het zal wel moeten.
  Brunswijk is een hoge boom en vangt dus veel wind. Hij mag wel ergens tegen kunnen.
  Brunswijk is voor mij een Fenomeen echter wel een waar net als Trump alles om Brunswijk draait. Dan krijg je dit en zul je er mee moeten dealen. Hij heeft het zelf veroorzaakt.

  Voor mij staat vast dat hij met dit soort gedrag zijn eigen politieke graf graaft.


  Maak melding

 74. Odi Odi waarom reageren op racisme, gewoon negeren dan houdt het een keertje op. Wat wij niet moeten tolereren is dat grote groepen mensen worden uit gesloten om deel te mogen nemen in de maatschappij, iedereen mag meedoen in onze maatschappij met al onze natuurlijke en aangeleerd gedrag. Gelijke behandeling voor iedereen en never/nooit uitsluiting. Al de verkeerde uitwassingen zonder pardon bestrijden.Groetjes
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.