Cartoon waarin Brunswijk is afgebeeld met apenstaart houdt gemoederen flink bezig

71
Cartoon waarin Brunswijk is afgebeeld met apenstaart houdt gemoederen flink bezig

Een cartoon waarin de Surinaamse vice-president Ronnie Brunswijk is afgebeeld met een apenstaart houdt de gemoederen op social media weer flink bezig. De cartoon verscheen in de papieren editie van de Surinaamse krant Dagblad Suriname en wordt flink gedeeld.

Het plaatje gaat over de uitzending van de ABOP waarin Brunswijk tijdens een live toespraak even stopte en mensen attendeerde op het feit dat er onderaan het scherm ‘vice-president Brunswijk‘ stond. Iets waar de vp trots op is.

Waarom Dagblad Suriname daar een cartoon van moest maken en Brunswijk afbeeld met apenstaart is niet duidelijk. De tekening is in ieder geval niet in goede aarde gevallen bij veel Facebook gebruikers, die het zien als racisme.

Het plaatje is ook aanleiding voor sommige Facebook gebruikers om vervolgens uitspraken te doen over bevolkingsgroepen. Facebook gebruiker Si-An Inamba bijvoorbeeld is zeker van haar zaak en zegt over het plaatje: ‘De Afro Surinamer door de bril van genoeg Hindoestanen‘.

Haar post, zoals hieronder te zien is, zorgt vervolgens voor veel racistische comments richting Hindoestanen:

71 REACTIES

 1. Wat die jochies van de ndp allemaal wel niet doen om tweespalt te zaaien.
  Niets is ze te dol.
  Stenig ze
  Een ieder met meer dan 1 hersencelletje weet dat de ene zwarte de andere belachelijk wil maken om de hindoestaan de schuld te laten krijgen. En ik heb ook kroeshaar!!!
  De regering doet het in hun ogen te goed.
  Toch trappen er mensen in
  gemodereerd

 2. Hindoes aanbidden Hanuman Swami, die ook een apenstaart heeft. Ik zou die mevrouw Si-An Inamba eens aanraden langs de Bosjesbrug richting Commewijne te rijden en eens heel goed naar links te kijken. Aan het einde van de brug staat een grote beeld van Hanuman Baba, met de mond en staart van een aap. Ze woont al zo lang in Suriname en het is een schande dat ze nog steeds geen ene moer weet over een van de 3 grootste beleden godsdiensten van Suriname.
  Haar gebrek aan kennis, ingebedde racisme en wantrouwen jegens Hindoestanen komt duidelijk naar voren in haar reactie.
  gemodereerd

 3. NOOOOOOOO MANG FARIED!!!!!!!!!!!!! ER MOETEN MAATREGELEN TEGEN DAGBLAD KOMEN.

  JULLIE PIERKHANS ZIJN NIET VANDAAG ZO. VANAF DE JAREN TACHTIG MISDRAGEN JULLIE JE ALSOF DEZE FAMILIE GEWELDIG RIJK EN GROTE INVLOED HEEFT.

  MA NA SOSO KA. LETTERLIJK KA.

  HOU OP MAN


  Maak melding

 4. dagblad suriname alsook faried moeten een keer ophouden.

  sluit deze krant desnoods.

  geeft deze mensen een miljoenen boete voor belediging van een staatshoofd!!!!!!!!!


  Maak melding

 5. Dit is gewoon een karikatuur van zijn “apenstreken”.

  Dus nogmaals beste mensen, kijk uit voor de onruststokers, de paarse slangen.
  gemodereerd

 6. de never en ding story..
  de soap gaat gewoon door verkiezing of niet..
  ach , we willen niet anders..
  we zijn op en top juist ja ,,,, corrupt ,,, helaas, zal het poep volk de het gelag moeten betalen willen of niet..

  trouwens je hoeft je kinderen echt niet naar school te sturen hor,, als je geen connectie hebt, in de hogere sferen, kom je er niet , letterlijk als figuurlijk..
  de top functie is alleen voor de families bestemd wel of geen diploma.. wel of geen universiteit opleiding…
  al kan jij je naam niet schrijven, je wordt zo bei zo ,, beleid medewerker met top salaris.. auto ter beschikking, met telefoon natuurlijk vrij dat ra ziekenhuis. goed pensioen.

  de overheid is verworden tot een familie bedrijf
  gemodereerd

 7. Sinds het verlies van de ndp barst het van de sensatie en fake news media. Heel opvallend!
  gemodereerd

 8. @ali,
  Hij is geen staatshoofd. Een staatshoofd doet bezoekt ook naar het buitenland. Die man is een bankrover, drugscriminel.
  gemodereerd

 9. CORRECTIE / REHABILITATIE

  ” …
  Het plaatje gaat over de uitzending van de ABOP waarin Brunswijk tijdens een live toespraak even stopte en mensen attendeerde op het feit dat er onderaan het scherm ‘vice-president Brunswijk‘ stond. Iets waar de vp trots op is.

  … ”

  Hahaha
  snap je het ook ?

  De sleutelwoord is: TROTS

  => APETROTS
  => zo TROTS als een AAP
  m.a.w uitermate trots

  Hahaha


  Maak melding

 10. Grappig dat de paarse ratten zeggen nationalistisch te zijn, maar toch buitenlandse racistische beeldvorming op na houden.
  Heel ironisch.
  gemodereerd

 11. Deze karikatuur kan echt niet. Vooral omdat creolen over t algemeen gediscrimineerd worden en vergeleken worden met apen. Ik keur dit ten zeerste af! SU is multicultureel en zal dat altijd blijven. Iedere bevolkingsgroep is trots op zichzelf en eigen cultuur. SU is het enige land in de wereld waar alle bevolkingsgroepen van de wereld terug te vinden zijn. Jammer, zeer jammer dat Brunswijk zo wordt afgebeeld, het heeft absoluut niks te maken met Hanuman. Hanuman is een God volgens de hindoe, dat is Brunswijk niet. Hij is gewoon VP.


  Maak melding

 12. Ik vind wel dat Brunswijk nu echt moet ophouden met zijn ‘loekoe mie, wang marron, kong VP’ etalatie.
  Laat hij ook Nederlands spreken ipv Saramaccaans bij officiële gelegenheden. Dat geldt ook voor de President, die ook vaak Nhingre Tongo bezigt.
  Als elke minister zijn etnische taal gaat spreken, dan is het hek van de dam.
  Velen van jullie vinden het toch ook niks als ik zeg dat Brunswijk बन्दर जैसा व्यवहार देखावे है?


  Maak melding

 13. Wat is dat toch!
  Als we het over discriminatie hebben.
  Brunswijk een staart.Ik zou ze willen uitdagen de staart van Brunswijk te zoeken.Hebben ze nog wat te doen.
  gemodereerd

 14. Hahahha welke inbeciel is dit om namens een hele bevolkingsgroepen dingen te gaan roepen? Staat ze qua saldo rood als het om IQ en hersencellen gaat? Verkoop je land voor een paar (aandachts) views …Laten we eerlijk ( realistisch zijn) zijn, dit is precies 1 van de grootste problemen/onderontwikkeling van suriname…RACISME / MISGUNNERIJ / AANDACHTZIEK…. Welke debiele krant gooit ook verdeeldheid deze tijd, terwijl ongeacht welke surinamer , waar dan ook nu het al zwaar genoeg heeft/… Elk geloof / etnische deel heeft een paar idioten ….maar dit slaat alles! Ey chickie ga ff de geschiedenisboeken lezen ofzo…. en als je net met NL of SU te maken hebt…. zet Surinamers ( zowel vooruitstrevende creolen en hindoestanen ) niet voor schut of tegen elkaar op , zij zullen het land samen maken…al is er af en toe een discussie…. Volgens mij is ze een ophitster die niks met suri te maken heeft of doet alsof…. om eigen belang of vieuws of bepaalde mensen haar zover hebben gekregen om onrust in het land te veroorzaken….


  Maak melding

 15. @Zwartje,

  Zoals iemands denkwijze is zo ook zal hij de cartoon interpreteren.
  Ik zie in de cartoon de VP Brunswijk die zich meer als bosbewoner (marron) presenteert en daar apetrots op is, dan als een volwaardige politicus.
  En ja, als ik een aap zie, komt de associatie met Lord Hanumaan gelijk naar boven. Dat is het mooie van het Hindoeïsme. Dat ook dieren het Goddelijke in je weten op te roepen.


  Maak melding

 16. Ben benieuwt hoe Faried pierkan hierop reageert. Kon zijn commentaar wel waarderen toen hoefdraad dagblad Suriname beschuldigde van racisme. Toen waren de rapen gaar. Ik kijk vanavond naar KaaK en benieuwt als hij hierop actie onderneemt.


  Maak melding

 17. Beste Jaichand, jij zou anders piepen als ze dat met Chan hadden gedaan! Hanuman Swami is een heel belangrijke god voor de hindoes en de enige die op aarde is gebleven! Heb respect voor hem!
  Jai Hanuman Swami!
  gemodereerd

 18. Nu komt de aap uit de mouw:
  Is dit:
  A. een tolly;
  B. een staf van Sinterklaas;
  C. een apenstaart.
  Voor het goede antwoord wende men zich tot het Dagblad Suriname.
  Onder de goede inzenders wordt een voettocht naar Rome verloot.


  Maak melding

 19. Wat een sensatie om een tekening. Brunswijk moet zich beter leren gedragen. Hij voelt zich als God in Frankrijk en maakt zich hierdoor ongeloofwaardig.
  Heel het volk weet dat hij vp is. Wanneer je het volk steeds confronteert met kijk ik ben vp dan krijg je dit soort onsmakelijke taferelen. Hij maakt zich steeds belachelijk om zijn hele ongeschoolde familie de hoogste banen te geven. Hij maakt duidelijk misbruik van zijn positie als vp. Santhoki heeft ook flink de plank mis geslagen door zijn vrouw zoveel banen te laten uitoefenen. Dit is misbruik maken van zijn echtgenote. Zij is ook mens en heeft rust nodig. Waarom krijgt zij zoveel petten toebedeeld. Het is teveel en zij heeft te weinig ervaring. Directeur hier en daar. Wat is dit. Een ieder heeft recht op een baan waarvoor je bent opgeleid. Dit lijkt wel het wilde westen. Stoppen hiermee. Er loopt genoeg kader rond die deze banen kunnen opvullen. Het lijkt wel vriendjes en familie politiek. De buitenwereld kijkt en luisterd mee. Dit is allemaal not done. Het gaat met al deze familie en vrienden benoeming de verkeerde kant.
  op. Zeer teleurstellend. Brunswijk benoemd zijn zoon tot dc. Zijn zoon heeft amper de lagere school bezocht. Wat een kolder. Deze nieuwe regering is nu al bezig grote fouten te maken.
  gemodereerd

 20. @ al die achterlijke dwazen die deze ontwikkeling aan de NDP toeschrijven. Jullie hebben dit zelf gewild. 1 maand geleden was alles ok. Zelfs “ ome Chan”, vond het best. Die was zelfs bereid alles weg te geven omwille van het president schap. Zie daar het resultaat. Macht- geldzucht- jaloezie- droga. Wat staat ons nog te wachten. Geef mij maar kekker mijn “ oude schoen “ terug. Ome Chan is ook ff langs “ zijn”, baas geweest. Weet u het nog?. Kort na de bewuste interview met de nederlandse journalist. Hij mocht ff komen uitleggen wat hij bedoelde met uitlevering. Dat was een hele lange babel. Duurde volgens mij van 20.00 uur tot de volgende dag 06.00 uur( qua duur kan ik mij vergissen. Waarin ik mij niet vergis is dat hij al die uren met zweet in zijn klauwen heeft moeten aanhoren wat hem allemaal werd gedoceerd door the man himself. Wat verwacht je van een VP als de president zelfs een huichelaar is. Hij is toch zogenaamd the man in charge???????. Komop Ome Chan. Je zou het toch zetten??????? Oftewel “ Wo set eng”. Never let a politician grand you a fever, cause he wil controle you forever. More is yet to come. Time wil tell.


  Maak melding

 21. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Cartoon waarin Brunswijk is afgebeeld met apenstaart houdt gemoederen flink bezig.

  Een cartoon waarin de Surinaamse vice-president Ronnie Brunswijk is afgebeeld met een apenstaart houdt de gemoederen op social media weer flink bezig.

  De cartoon verscheen in de papieren editie van de Surinaamse krant Dagblad Suriname en wordt flink gedeeld.

  EEN ENORME FOUT/BLUNDER van Dagblad Suriname in deze.

  CARTOONS zijn soms leuk.
  Maar de redactie van Dagblad Suriname moest eerst goed hebben nagedacht om zo’n blunder te hebben begaan.

  Juist nu dienen ze zulke CARTOONS achterwege te laten.
  Het kan eventueel totaal fout lopen.
  Veroorzaken jullie in Godsnaam geen (rellen) met zulke CARTOONS.
  Er zijn figuren die niet verder denken om straks misbruik hiervan te zullen maken.

  Wat is de meerwaarde van zo’n afgebeelde CARTOON in deze vraag ik mij af?

  Dit is ook de reden, dat ik nimmer met een T-shirt rondloopt met I LOVE SU!!!
  Daarom moet men in Suriname niet steeds verwijzen naar de 2 gebouwen aan de Keizerstr.
  En dan heb ik het over de Joodse Synagoge en Islamitische Moskee.

  Dan heeft men het vaak in Suriname over een multiculturele samenleving.


  Maak melding

 22. Pokie schijnt ook trots te zijn op het feit dat zij als marron op een hoge positie is beland. Het gaat toch om het feit dat het volk voor je heeft gekozen? En niet om je positie? Dienstbaarheid moet voortaan ook op de Adek gedoceerd worden. Wat Brunswijk betreft, vind ik deze prent niet kunnen. Men wilt Brunswijk gewoon schaden. Ook vind ik het niet kunnen dat familie en vrienden worden bevoorrecht en in hoge functies worden geplaatst. Hetzelfde geldt ook voor Chan. Om enkele vorm van corruptie of bevoorrechting van je spouse te omzeilen, zou het beter zijn als zij een andere functie zou aanvaarden waarnaar ze zelf heeft gesolliciteerd. Je kwaliteiten kun je ook in het bedrijfsleven inzetten en zoveel mogelijk buiten de politieke arena. Had Bouta hetzelfde gedaan, dan was het hele volk in opstand gekomen, aangespoord door Chan en consorten. Nu dat Chan hetzelfde doet gooit men het op capaciteiten van de first lady. Hebben deze mensen geen normen en waarden?
  gemodereerd

 23. Ali 26 augustus 2020 At 19:25
  HEB BELFORT ME VRIEND AL WEKEN NIET GEHOORD EN GEZIEN. IK MIS HEM ECHT.
  ——————————————————————
  =======================================
  Hij is elke maandag en vrijdag op Apintie te horen en geloof me hij zwijgt of kruipt niet


  Maak melding

 24. Op andere multimedia is het kwaad al geschiedt. Men is al bezig met het “wij” en “zij”. Men laat zich te makkelijk opstoken met allerlei emotionele en discriminerende uitingen.

  Het land ligt al op zijn gat. Mensen die bewust haatzaaien en anderen opstoken moeten zich eigenlijk schamen. Wat schiet je ermee op.
  Focus je beter op de grotere problemen waar het land mee zit.


  Maak melding

 25. Laat de tekenaar zelf uitleg geven !

  Maar volgens mij is er niks verkeerds, het is een humoristische voorstelling van een waarneming :
  Brunswijk is apetrots om VP te zijn.

  Niks verkeerds mee toch ?

  Roue Verveer eindige zijn show met:
  Het is leuk om te zien hoe wij met elkaar kunnen lachen en om elkaar kunnen lachen.

  Lachen verbindt ons. Krakti !


  Maak melding

 26. En als ik zeg dat brunswijck een dief, bankrover, verkrachter, moordenaar is,
  zal ik ook worden opgehaald en ben ik dan ook een ndp-er?
  Wacht maar af, dit soort foto’s en verhalen ga je vaker krijgen.
  Er zal ook een dag komen waarbij de oppositie zal roepen: maar meneer brunswijck
  je bent ook een dief.
  Wat zal er dan gebeuren; ik houd mijn hart vast!


  Maak melding

 27. Pech voor Lonnie dat hij zichzelf in de tekening herkent.Als je anders zonder sprongen naar school bent geweest dan zou je het spotprentje door hebben en niet reageren als de moslim op Charlie Hebdo.Lonnie is jammer genoeg niet verder gekomen dan Ping Ping pe joe dé?


  Maak melding

 28. Het is duidelijk dat Suriname nog steeds een plantage is van het Koninkrijk der Nederlanden en de nazaten van prins Maurits.
  Dat er nu nog op personen van bevolkinggroepen wordt gestemd zonder zich af te vragen wat deze persoon ooit voor het land heeft gedaan riekt al naar segregatie en discriminatie. De Surinaamse neger, onder dwang en met ideologie van blanken christen gemaakt zal altijd tegen de Hindoestaan in opstand komen, omdat hij zijn eigen culturele waarde niet meer kent. De nieuwe president, Chandrikapersad is misschien wel de eerste president van Suriname die met bloed zweet en tranen zijn land heeft gediend zonder zich te verrijken. Ik weet zeker dat Suriname na vijf jaar, Chandrikapersad, veel vooruitgang zal hebben geboekt. Holland zal, of zij het willen of niet, de banden met Suriname nu moeten aanhalen, want er is geen redenen meer voor wantrouwen of excuses.
  gemodereerd

 29. Dit is geen werk van NDPers maar van mensen die angst hebben
  om hun overheersende positie in de samenleving te verliezen.
  Het is een racistisch systeem om Afro’s geestelijk te breken en
  te overheersen.

  Afro Surinamers, wees waakzaam en alert waar er rook is, is er vuur.


  Maak melding

 30. Ben je zo hoog opgeleid. Heb je de functie van VP. Dan moet je als autoriteit in staat zijn jezelf hier overheen te tillen. Het is maar een cartoon. Wanneer je jezelf gekwetst voelt dan doet er niet toe of je vp dan wel een burger bent, kun je altijd naar de rechter stappen. In dit geval is het de taak van de voorzitter van het parlement(dna) om aangifte bij justitie te doen. Het is de dagblad die er voor verantwoordelijk is en niet de hindoestanan. WAT EEN ONZIN.
  gemodereerd

 31. Opmerking:
  Ik roep de president op om de vp te verbieden om zichzelf als marron te projecteren. Dan hoort hij in de jungel thuis en op de plek van de vp. Deze functie heeft betrekking op alle Surinamers en je bent in dienst van de Republiek Suriname en niet de marrons. Het is ook een belediging aan zijn voorgangers Pengel, Arron, Wijdenbosch en Venetiaan alsof zij niets hebben betekent voor Su terwijl zij ook van dezelfde bevolkingsgroep afkomstig zijn.
  Ik kan dit ook interpreteren als een racistische houding. VP sta er bovenop!!!
  gemodereerd

 32. Afleidingsmanoeuvre, onder tussen zijn er weer buiten(kinderen) van de VP op plekken geplaatst. Volgens mij heeft hij ook kinderen in Nederland en wij ons maar afvragen wie o wie zal de nieuwe ambassadeur in Nederland worden?! Deze combinatie is niet meer geloofwaardig (NPS, nu is de tijd om eieren voor uw geld te kiezen, uitstappen voordat ook jullie nog meer waarde verliezen).

  Voor alle duidelijkheid ik ben absoluut geen ndp’er.
  Misschien daarom mijn oproep naar de NPS.
  Niet vergeten, deze zelfde VP was samen met PL voorstander van amnestie voor de MOORDENAAR. Kortom niet meer geloofwaardig.


  Maak melding

 33. Er zijn sommige mensen die een vergelijking trekken met de hindoe GOD Hanuman ji. Mensen denk eerst goed na bij jezelf. Dit is etisch onjuist en onbehoorlijk.
  Je kunt ook zeggen dat de moderne wetenschap steeds aantoont dat de mensheid afstamt van de apen. Het lontje is kort geworden tot bij de stuit. Wat is er dan mis hiermee dan de dagblad het lontje wat langer heeft gemaakt!!
  gemodereerd

 34. Ach ja, mijn overleden buurvrouw “ tante Jet”, zou zeggen…….een Gladjanus blijft een Gladjanus en zal jou als “ kroesje”, altijd als minder zien en ook als zodanig met je omgaan.


  Maak melding

 35. Laten we eerlijk zijn, Brunswijk is toch ook een ongeschoolde aap. Bedoel dat is toch ook de realiteit. Kom op mensen niet zo hypocriet doen. Hij heeft een universitaire graad gekocht maar lezen en schrijven kan hij nog steeds niet. Sterker nog hij kan niet eens zijn eigen naam schrijven laatstan iets voorlezen. En als je dan gaat pochen met kijk mij ik ben wel VP, ja dan vraag je er zelf om. En daarbijkomend is meneer een keiharde crimineel en een veroordeelde. Wat de krantenkoppen als zeiden, aan het begin van deze regering, Met brunswijk hebben ze weer een boef aan de top in Suriname!!!!! Nou het klopt als een bus.
  Dit kan alleen in een failed state!!!! en een narco staat. Maar alle hoop is gevestigd op een zeer kundig president dhr. Santhoki, ik geloof in hem en hij gaat suriname weer Great maken.


  Maak melding

 36. Het was misschien doeltreffender wanneer hij hem als slang (met gespleten tong) had afgebeeld. Nogmaals de ontstane commotie moet ons afleiden de huidige nepotisme. Het is inmiddels geen family&friends meer, maar family&family&family.


  Maak melding

 37. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Cartoon waarin Brunswijk is afgebeeld met apenstaart houdt gemoederen flink bezig.

  Alsnog een aanvulling op bovengenoemd artikel.
  Maar wel een verwijzing naar:
  SVJ protesteert tegen racistische cartoon Dagblad Suriname: Bron (dwtonline.com)

  PARAMARIBO – In een verklaring stelt de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) diep geschokt te zijn over een karikatuur in Dagblad Suriname (DBS) van woensdag (vandaag), waarin vicepresident Ronnie Brunswijk is afgebeeld als een aap.

  “Hoewel de SVJ de vrijheid van meningsuiting hoog in haar vaandel draagt en erkent dat spotprenten/karikaturen in de media daar onderdeel van zijn en zelfs noodzakelijk voor het maatschappelijk debat, is er in deze een grens overschreden”, stelt de journalistenorganisatie.

  Het vergelijken van personen van afro-afkomst met apen is op geen enkele manier goed te keuren.
  Al helemaal niet in de huidige tijdgeest, waarin de Black Lives Matter beweging over de gehele wereld protesteert tegen racisme.
  Er wordt op gewezen dat wereldwijd het afbeelden van personen van afro-afkomst als apen gekwalificeerd wordt als een vorm van racisme en scherp afgekeurd.

  In de sport en in de reclamewereld zijn daarvan voorbeelden te over, voegt de SVJ eraan toe.
  Zware financiële sancties tegen voetbalclubs waarvan supporters zich in het maken van oerwoudgeluiden in de richting van zwarte spelers racistisch hadden uitgelaten zijn niet onbekend.
  De organisatie wijst voorts erop dat Suriname een land is van vele etniciteiten die in goede harmonie met elkaar leven.

  “Dit soort uitingen geven onnodig voeding aan rassentimenten.
  De gevolgen daarvan zijn niet te overzien.
  De SVJ keurt de karikatuur in Dagblad Suriname dan ook ten strengste af en verwacht dat er corrigerend wordt opgetreden door de leiding van de krant en excuses worden gemaakt naar niet alleen de vicepresident, maar de totale Surinaamse samenleving die is beledigd”.

  De media in het algemeen worden bij deze opgeroepen om zich bij het gebruikmaken van de persvrijheid en het recht op vrije meningsuiting te onthouden van zaken die rassentimenten in de samenleving kunnen aanwakkeren.
  Intussen heeft DBS op haar website een verklaring gepubliceerd waarin de gang van zaken wordt betreurd en verontschuldigingen aan de vicepresident en de samenleving worden aangeboden.

  Gesteld wordt dat door de jarenlange samenwerking met de cartoonist een zodanig vertrouwen was opgebouwd dat de gewraakte spotprent niet door een “final check” is gegaan zonder grondig te zijn gescreend.
  Met de cartoon is, aldus de directie, “de plank misgeslagen”.
  De directie zegt verder dat met onmiddellijke ingang de cartoon ‘Fawaka’ is stopgezet.
  Er komt een onderzoek dat moet resulteren in herstructurering van de gang van zaken.-.

  Ik kwam toevallig ook een artikel tegen over zo’n geval.
  Het betreft een bericht d.d. 7 december 2019
  Maar deze zou volgens Asiskumar Gajadien (NEP) zijn.

  Assembleelid tevens ondervoorzitter van de VHP, Asiskumar Gajadien, vindt het erg dat om politiek te willen scoren, mensen ertoe overgaan om zelfs rassentimenten te bespelen.
  Er circuleert op social media een fake-briefwisseling tussen hem en zijn partijgenoot Riad Nurmohamed.
  Via het e-mailadres van De Nationale Assemblee zouden de twee volksvertegenwoordigers zich racistisch en denigrerend hebben uitgelaten over Abaas Miguel die teruggekeerd is naar ABOP.

  Gajadien zegt dat hij aanvankelijk niet zou reageren op deze nep-mail, maar aangezien deze verder wordt verspreid en er zijn mensen die politieke munt uit willen slaan, moet hij toch van zich laten horen.
  “Ik gebruik mijn DNA-mailadres niet om met derden te mailen, maar mijn persoonlijke emails.
  Kwaadwilligen hebben een nep-mailwisseling in elkaar gezet om te proberen mij in een kwaad daglicht te stellen,” zegt de politicus.

  “Er is wel een heel slecht voorbeeld genomen.
  Ik ben een van de hoofdverantwoordelijken binnen de partij om nieuwe groepen aan te trekken.
  Ik ga met nagenoeg alle missies van de partij mee naar het binnenland en de verre districten.
  Hoe kan ik dan zo negatief praten over mensen die ik zelf help binnenhalen voor de partij?,” stelt Gajadien.
  Hij merkt op dat naarmate de verkiezingen naderen het publiek nog meer te maken zal krijgen met nep nieuws.
  “Het beste is om officiële media te volgen en niet in de val te lopen van mensen die kwade bedoelingen hebben en verwarring willen stichten”, zegt Gajadien.
  Bron: http://www.starnieuws.com

  Tot slot: Er zijn zoveel Nederlandse uitdrukkingen over APEN.
  Google zelf maar naar deze Nederlandse uitdrukkingen.
  gemodereerd

 38. Er zijn sommige mensen die een vergelijking trekken met de hindoe GOD Hanuman ji. Mensen denk eerst goed na bij jezelf. Dit is etisch onjuist en onbehoorlijk.
  Je kunt ook zeggen dat de moderne wetenschap steeds aantoont dat de mensheid afstamt van de apen. Het lontje is kort geworden tot bij de stuit. Wat is er dan mis hiermee dan de dagblad het lontje wat langer heeft gemaakt!!
  Je kan ook zeggen ,,hij is apetrots op het vp schap.
  gemodereerd

 39. Iedereen zegt dat de ndp ratten zijn ….en plotseling is een aap overbodig??? Hoe dan???…10 jaren lang vriendjespolitiek en nu binnen 1maand is het een familie politiek geworde


  Maak melding

 40. Dezelfde “aap” hebben wij allen als Surinamers nodig. Zoals hij het zelf aangaf. Hij is de VP als je t leuk vindt of niet.
  Rasistische uitingen geven alleen maar aan hoe pijn het deze mensen doet.
  Deal with it
  gemodereerd

 41. @Piemul Sommige mensen zijn bruin maar zien zichzelf niet als
  blakamang. Racisme komt door een systeem die de tegenstellingen
  en verschillen tussen mensen verscherpt of uitvergroot. De kloof
  tussen arm en rijk wordt door racisme in stand gehouden.


  Maak melding

 42. dit is het tendens dat is ingezet en zal men hier vyf jaar mee moeten doen, er is niet een Surinamer die dit geloofd, mannen houdt toch op dit is te serieus om grappig over tedoen
  Landsbelang gaat boven alles en iedereen, dat kan ik jammer genoeg niet waarnemen
  het is of Party belang of persoonlyk belang of persoonsverheerlyking
  kom me niet uitmaken voor wat voor party dan ook, want ik wys deze hele( Parlement)of assemble af inclusief de regering


  Maak melding

 43. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Cartoon waarin Brunswijk is afgebeeld met apenstaart houdt gemoederen flink bezig.

  Alsnog een aanvulling op bovengenoemd artikel.
  Maar wel een verwijzing naar:
  SVJ protesteert tegen racistische cartoon Dagblad Suriname:

  Ik kwam toevallig ook een artikel tegen over zo’n geval.
  Het betreft een bericht d.d. 7 december 2019
  Maar deze zou volgens Asiskumar Gajadien (NEP) zijn.
  Assembleelid tevens ondervoorzitter van de VHP, Asiskumar Gajadien, vindt het erg dat om politiek te willen scoren, mensen ertoe overgaan om zelfs rassentimenten te bespelen.

  Een gezond en productieve dag verder toegewenst.


  Maak melding

 44. De nog ongeboren kinderen vn deze aap hebben al n topfunctie in spe.
  Is er iemand in sur die deze benoeming vn zoon aap die de lagere school niet hft doorlopen kn terugdraaien?
  Chan hft bewezen dat hij n slappe lul is.


  Maak melding

 45. @@@Taurus
  Ik snap wat jij bedoeld maar helaas ga ik niet met je mee.
  In een fatsoenlijk land is het gebruikelijk dan wel bij WET vastgelegd, dat politici, parlementsleden, minister, president en vice president van een onbesproken gedrag moeten zijn. Ook vooraf of achteraf moeten bij aanstellingen een screening op goed gedrag plaatsvinden. Maar de president van Su dhr. Santokhi heeft dit nagelaten. Was hij overgegaan tot behoorlijk bestuur op goed gedrag, dan had deze regering niet tot stsnd kunnen komen. Want de vp is veroordeeld in Ned, in Su bezig gehouden met criminele activiteiten etc. etc. Dus in aanraking met de Surinaamse Justitie.
  Einde oefening!!

  Het lag dan voor de hand dat er een regering tussen abop en ndp zou worden gesmeden. En wie zou dit willen.
  gemodereerd

 46. @@@Taurus
  Het is een cultuur dat door vorige regeringen in Su is gecreëerd, dat niet de juiste mensen op de juiste plaatsen komen te zitten. Maar deze berusten op politieke benoemingen en niet op kundigheid. Dit is het grootste probleem vandaar dat Su niet vooruit gaat, terwijl er voldoende hoogopgeleide Surinamers zijn die niet aan de bak komen.
  gemodereerd

 47. De ziel/mens is tweezijdig en heeft een universele en individuele
  wil. De universele wil/god is verbindend maar de individuele wil/mens is
  tegenstrijdig en verdeeld en schept scheiding, begrenzing en strijd om
  zelfs zijn universele wederhelft (God) te kunnen overheersen.
  Om niet ten onder te gaan aan grensoverschrijdende tegenstrijdigheid
  en verdeeldheid(racisme) is het van levensbelang om het evenwicht
  tussen je individuele en universele ego/wil te bewaren.


  Maak melding

 48. FAYA MANG, Ik roep de president op om alle Indiërs en zichzelf te verbieden zich hindoestaan te noemen.
  Als alle Marrons in het bos horen volgens jouw perceptie, dan is zeker 80% van Suriname hun woongebied. De Marrons zijn na de Inheemsen de tweede en derde groep bewoners van dit land, Jij valt in een groep die de rest uitmaakt van mensen die door de Europeaan is gehaald om het werk te doen van de protesterende Inheemsen en weggelopen slavengemeenschap. Als er een volgorde moet worden gehanteerd om mensen terug te laten keren naar hun oorspronkelijk gebied, dan zal jii eerder moeten vertrekken dan de Inheemsen en de Marron. Je komt aan met de LALAROEK en denkt dat de helft van Suriname jouw toekomt omdat je er hard voor hebt gewerkt.
  Suriname behoort toe aan de inheemsen, dus als het gedeeld moet worden onder de bevolkingsgroepen dan hebben ze het recht om meer dan de helft te hebben. De ander helft mag verdeeld worden onder der rest, waarbij de langst verblijvende ras het grootste gedeelte krijgt. Jullie berekening over de verdeling van Suriname zal dus nooit lukken, dus het beste wat je kan doen is meewerken om uit deze crisis te komen.


  Maak melding

 49. Kom nou mensen, zien jullie niet dat ndp verdeeldheid brengt tussen politieke partijen?? Is een scenario van de ndp of zijn jullie blind? Zo dom kunnen jullie toch niet zijn….denk na.


  Maak melding

 50. De karikatuur van de VP is respectloos, dit doe je als fatsoenlijk mens niet🤔. Geef deze man een kans, ondanks de negatieve bagage die hij meebrengt. Erger dan wat NDP de afgelopen jaren heeft gedaan kan haast niet. Ik zou zeggen, houd eens op met alle negativiteit te spuien, en bid vooral dat het nu allemaal goed komt met Suriname. We willen allemaal af van PAARS,maar helaas zit het kankergezwel die ze veroorzaakt hebben er nog steeds, en het spreid zich uit. Geef Chan de kans om orde op zaken te stellen, en het kanker te verwijderen.. Ik lees dat EBS nu aan de beurt is, wel Rusland en Sibilo, zijn al 2 kankergezwellen, die aangepakt gaan worden, de rest volgt.😏


  Maak melding

 51. Apetrots is wel erg origineel! Als bravo nou zelf begint met normaal te doen, fatsoensnormen aan te houden en zeker niet provoceren, dan vebeurd dit ook niet….wat zeggen ze: bah sokoe, bah fini, bah tjari!!

  Bravo moet niet zo kleinzielig doen!

  Ga zo door FAWAKA!
  gemodereerd

 52. Zie hier maar de voedingsbron voor racisme. De Hindostaan heeft er helemaal niet mee te maken, maar wordt er wel even met de haren bijgehaald. Volgens mij was het een Javaanse cartoonist die de cartoon gemaakt had. Niet dat het verder uitmaakt, ik vind het namelijk nog steeds cabaret en moet alles kunnen.

  “De Afro Surinamer door de bril van genoeg Hindoestanen….
  Let me leave it so yere”

  Zal ook dit enigszins met scholing te maken hebben?????


  Maak melding

 53. Toch is het gek eigenlijk, want?
  Wij maken de vergelijking met een aap , onze gedachten zeg, Brunswijk lijkt op die aap.
  Dus? wij zeggen zelf onbewust Brunswijk lijkt op die aap, terwijl als het een blanke is we niet zeggen hij lijkt op die aap, wij zijn fout, we moeten er eigenlijk niets bij denken.


  Maak melding

 54. Nederland geeft de Surinaamse bevolking weer hun land terug.de Surinaamse bevolking heeft te lang moeten bloeden..

  Blijf niet aan de zij lijn toekijken..
  En hou ze niet zoet met een dubbeltje..want ze zijn meer dan een rijksdaalder waard..
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.