Nederlandse politiek reageert positief op gekozen president Santokhi

11
Geen excuses van Nederland voor het slavernijverleden
Foto (c) De Tweede Kamer

Nederlandse politieke partijen in de Tweede kamer hebben positief gereageerd op het bericht dat VHP-leider Chan Santokhi maandag officieel door het Surinaamse parlement is gekozen tot president van Suriname. D66, CDA, CU, GroenLinks, PvdA, SP en DENK roepen het Nederlandse kabinet op om de banden met Suriname te herstellen.

Met de komst van Santokhi gaat de deur weer open zegt het CDA. De verkiezing van Satokhi tot president is het begin van een nieuw tijdperk voor Suriname aldus D66. En Groen Links zegt dat het tijd is om de banden weer te normaliseren nu Bouterse niet meer in beeld is.

Het installeren van ambassadeurs door beide landen is een eerste stap, vinden diverse kamerleden. Dit herstel van diplomatieke relaties met Nederland op ambassadeursniveau, is ook benoemd in het regeerakkoord 2020-2025 dat vanmorgen door de vier Surinaamse coalitieleiders is getekend.

Ook in Frankrijk is positief gereageerd op de verkiezing van Santokhi. De Franse president Emmanuel Macron, heeft maandag een felicitatieboodschap naar de gekozen president Santokhi gestuurd. Hij heeft daarin de hoop uitgesproken dat er een nieuwe impuls wordt gegeven aan de samenwerking tussen de buurlanden.

11 REACTIES

 1. Hebben maduro van Venezuela en Miguel Díaz-Canel Bermúdez die sinds 19 april 2018 president van Cuba is of obiang van Equatoriaal Guinee, poetin van rusland/klein cccp al hun felicitaties aan zijne excellentie Chandrikaperkash Santokhi van de republiek Suriname gedaan.

  Volk van Suriname zie wie uw vijanden zijn en wie uw vrienden zijn.

  De relatie van Suriname en Nederland is als een ruiter op een paard. Frankrijk moet ook een zeer goede vriend worden. In zowel Nederland als in Frans-Guyana/Frankrijk wonen er Surinamers.

  Leve Suriname en de Suriname/rs

  Time4Change!
  CS=Pres!

  God Zij Met Ons Suriname


  Maak melding

 2. Wat een verademing t.o.v. de NDP regering .
  Het spreekt voor zich dat reeds bij de aanvang er enige hoop wordt gegeven door de 2 landen die Suriname graag zouden willen helpen en niet de minste.
  Hier kan de NDP lering uit trekken en misschien op het juiste spoor zetten.


  Maak melding

 3. Vele landen hebben al aangegeven om samen met Santhoki zaken te doen. Ook zijn ze blij
  met de benoeming van hem tot President.

  Bouterse heeft alleen felicitaties gekregen en al 10 jaren zijn investeringen weggebleven. Hij, de familie en vrienden hebben allen hun zakken vet gevuld. Smerige figuren allemaal. Karma zal het werk verder afronden.


  Maak melding

 4. Het typische geluid van de politiek linkse partijen.

  Altijd maar deuren wagenwijd openzetten voor Jan en alleman.

  Nederland heeft helemaal niks aan dit soort corrupte, criminele landen.


  Maak melding

 5. Ik denk dat als Ronny de eer aan zichzelf houd,hij een groter mens zal zijn met trots. Hij heeft het toch geflikt als mens,een deal met Frankrijk 2 jaar zitten en je bent een vrij mens.


  Maak melding

 6. Nederland moet Chan gewoon een brik geven en hem een gunstige lening van 2 of 3 miljard euro verstrekken. Zo kunnen de eerdere ongunstige leningen worden afgelost en kan het land ademen.

  Nederland kan dat met gemak doen, geen gelul!


  Maak melding

 7. Iedere land is vrij om zelf te bepalen of zij met een andere land betrekkingen wil aan gaan, ook Nederland, ondanks de bijzondere relatie van Suriname met Nederland.

  Nederland is een handelsland en gelet op onze gezamenlijke geschiedenis, zullen ze hoe moeilijk ook Suriname niet los laten. We moeten zaken positief bekijken en ook naar andere mogelijkheden kijken om onze problemen zelf op te lossen. Een van de mogelijkheden is de diaspora, die een deel van haar/zijn vermogen in Suriname kan investeren.

  Suriname kan een mooi land worden, kleine bevolking, genoeg natuurlijke hulpbronnen, groot land en genoeg plaats voor iedere Surinamer. Als Surinamers goed met elkaar omgaan kunnen we van Suriname een mooi land maken. Goed bestuur is wel belangrijk, orde en rust, criminaliteit te beperken, werkgelegenheid, normen, waarden, geen armoedzaaiers en gelukzoekers naar Suriname laten komen uit Brazilië, Haïti, Caribischgebied, enz. Als vreemdelingen het land binnen komen, moeten ze over voldoende vermogen beschikken, enz. Suriname moet wat hebben aan de vreemdelingen om het land te verheffen.

  Samen Werken, Samen Sterker.


  Maak melding

 8. —–“Een van de mogelijkheden is de diaspora, die een deel van haar/zijn vermogen in Suriname kan investeren.”—–

  De diaspora zijn altijd vrij om te investeren als ze willen in Suriname. Het probleem is dat men eerst vertrouwen moet hebben dat is er nu bij lange na niet…
  Zelfs kapitaalkrachtige Surinamers zijn huiverig om grote investeringen te doen in eigen land.
  Met de crisis waar Suriname nu mee te kampen heeft is het beste een lening van de Nederlandse staat. Suriname kan nu niet wachten op de kleine investeerders, voor de grote problemen is er groot geld nodig. Nederland kan met gemak Chan (Suriname) 1 of 2 miljard lenen.

  —–“geen armoedzaaiers en gelukzoekers naar Suriname laten komen uit Brazilië, Haïti, Caribischgebied, enz”——

  Suriname is onderdeel van de Caricom, alle Caricompaspoorthouders mogen vrij reizen en zonder visum tussen de Caricomlanden. Beetje lastig om ze toegang te ontzeggen/eisen te stellen want dan mogen Surinamers ook niet meer vrij reizen naar die landen…


  Maak melding

 9. SuriNeds met vermogen weten dat hun geld in Suriname ook goed geïnvesteerd kan worden en het meer voordelen en garanties biedt dan in Nederland of elders in de wereld, ondanks de crisis in het land of de wereld op dit moment. De belastingen daar veel voordeliger zijn dan in Nederland en meer overhouden. Ook Nederlanders die Suriname ontdekt hebben, zien dat ze daar meer geld in Suriname over houden dan in Nederland. Ook die SuriNeds (met vermogen) weten dat.

  SuriNeds hebben een band met Suriname en willen een deel van hun vermogen , pootjes baden geld ook in Suriname veilig stellen voor de toekomst, voor zaken,/ondernemen, eco-toerisme, horeca, ICT, adviesbureau, kennis en ervaring delen met Surinaamse ondernemingen, voor hun gezin, familie, een tweede huis in Suriname hebben, als ze met pensioen zijn daar de wintermaanden door brengen in Suriname, hun woningen voor Nederlanders verhuren voor toeristen uit Nederland/EU, oost west thuis best, gewoon hun oude dag in Suriname door brengen, enz.

  Rutte kan Suriname heel gemakkelijk 1 of 2 miljard euro lenen en het ziet er naar uit dat het gedeeltelijk of helemaal zal gebeuren Dit vooral ook omdat Nederland de relatie met Suriname willen normaliseren. Met het geld ter beschikking stellen kan dit er voor zorgen dat de relatie gemakkelijk wordt gerealiseerd op ambassade niveau, bilaterale relatie, vriendschapsband verbetert, enz.

  Suriname zal ook elders naar financiën gaan zoeken voor het oplossen van haar geldproblemen/schulden. Dit op grond dat ze niet te veel aan het handje van Nederland wil lopen, maar ook met andere landen een internationale relatie wilt hebben. Goed voor de Surinaamse onafhankelijk zijn en internationaler zijn.

  Suriname heeft niets aan de Caricom. Ze zien Suriname als een vreemde eend in de bijt. Zie maar het doksenvlees hoe veel problemen het gaf om het mogelijk te maken. Rijst afzet van Suriname in het Caribischgebied die moet concurreren met subsudie rijst uit de USA, enz. Er gaan nauwelijks Surinamers met vakantie naar het Caribischgebied.

  Als alles in Suriname financieel-economisch, productie, export goed verloop, olievondsten, grote rijstlandbouwondernemingen export ervan, eco-toerisme, zullen er heel veel mensen naar Suriname trekken uit het Caribischgebied, EU, Amerka, enz, dan dat Surinamers naar het Caribischgebied gaan. Surinamers zijn geen zon-aanbidders die op stranden gaan liggen. Nederland, de EU, USA, spreekt Suriname meer aan dan het Caribischgebied, waar het gewoon arme troef is en het niet zal veranderen.

  Als Suriname haar zaken goed aanpakt, kan het het Zwitserland van het Caribischgebied, Latijns-America worden. Het Chan Santokhi heb ik veel vertrouwen in dat hij het zal laten gebeuren. De Surinamers moeten hem en team alleen maar ondersteunen. De doelen die de VHP gesteld bieden goede perspectieven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.