VIDEO: EO-programma ‘Ook Hier’ gaat over ervaringen van racisme in Nederland

10
EO-programma 'Ook Hier' gaat over ervaringen van racisme in Nederland
Presentator Dwight van van de Vijver

Sinds afgelopen maandag is het programma ‘Ook Hier’ te zien op NPO 2. Het programma waarin ervaringen van Nederlanders met racisme te zien zijn maakt veel reacties los. De actualiteit, urgentie en die reacties zijn voor de EO en NPO om ook volgende week elke werkdag een aflevering uit te zenden. Op sociale media worden via #ookhier ook ervaringen gedeeld.

In het programma laat presentator Dwight van van de Vijver ervaringen horen van Nederlanders die te maken krijgen met racisme. Zoals die van Marcello, die als scheidsrechter op het voetbalveld keer op keer te maken krijgt met racisme. Jurist en schrijver Murat Isik werd in zijn klas steevast schoonmaker genoemd.

‘Échte gesprekken’
EO-directeur Arjan Lock is blij met de verlenging: “Als EO zijn we overtuigd van Gods liefde voor iedereen. Deze missie is wat gelovigen met elkaar verbindt. Tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust dat we als Evangelische Omroep heel divers zijn en zowel mensen vertegenwoordigen die geraakt zijn door racisme en discriminatie als mensen die er bewust of onbewust aan hebben bijgedragen. De verhalen in ‘Ook Hier zijn vaak pijnlijk en doen ons misschien ongemakkelijk voelen. We hopen dat dit programma mensen aanzet om ook zelf in de spiegel te kijken en hen moed geeft om het échte gesprek met elkaar aan te gaan.”

‘Relevant en menselijk’
Voor Frans Klein, directeur video NPO laat ‘Ook Hier’ de meerwaarde van de publieke omroep zien: “In het EO-programma ‘Ook Hier’ krijgt racisme een gezicht door echte mensen te laten zien die hun ervaringen met dit onderwerp op hun eigen manier en met hun eigen woorden delen en zo een nieuw licht op de op dit moment gaande discussie schijnen. ‘Ook Hier’ is daarmee een uitstekend voorbeeld van hoe de Nederlandse publieke omroep in staat is om een maatschappelijk urgent thema als racisme op een relevante én menselijke manier weer te geven en inzichtelijk te maken.”


10 REACTIES

 1. als je waargebeurde gebeurtenisen over racisme in nederland wilt horen ,moet met my contact opnemen, de reden van myn remigratie want het zit diep gewortel ,je kunt een boek schryven
  zwarte piet is niks ,ambtenary hoog geplaatste politie enz ,niet om trots op te zyn


  Maak melding

 2. Racisme kun je niet weerstaan als je niet zelfstandig bent en geen
  zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsbesef hebt. Want zelfs het kleinste
  onbenul zal dan proberen om je te overheersen.
  Ik zie racisme als een uitdaging om zelfstandig te worden en zelfvertrouwen
  en verantwoordelijkheidsbesef op te bouwen. Hoe meer aandacht je een racist
  schenkt des te groter maak je hem of haar. Ik denk dat ze op dit moment genieten
  van alle aandacht en ook leuzen scanderen tijdens demonstraties. Ziekelijke eerzucht.


  Maak melding

 3. Ik heb ervaring in drie landen. Er is om verschillende redenen discriminatie in alle drie de landen. Amerika discrimineert niet – blanken. Zie maar op tv. Nederland discrimineert ook.Nogal wiedes. Mischien zien ze ons als vreemdelingen die hun banen en vrouwen en geld wegnemen. Gelukkig heb ik een goede Nederlandse vriend. In Su werd ik door Creolen en Hindustanen gediscrimineerd. De creool wil de politieke macht behouden en de hindustaan ziet ons als sta in de weg. Zo in alle landen krijg je klappen te incasseren omdat je niet op hen lijkt.


  Maak melding

 4. Rotzooi. Racisme komt in elke land op deze aardbol voor. Ook in ons land die multicultureel is. Vaak speelt het gedrag ook parten. Iemand maakte ooit een opmerking, werk aan je eigen algehele ontwikkeling op hoog niveau dan kun je je nooit gediscrimineerd voelen. De persoon die jouw discrimineerd is jaloers op je kennis,kunde,inzet en die kan nooit aan.jouw tippen. Je woorden hebben dan kracht.


  Maak melding

 5. Waar duikt dit fenomeen ineens op! Wat een gelul allemaal. Het zijn steeds dezelfde mensen die een stok hebben gevonden om op zich zelf te slaan. De creoolse bevolkings groep zijn zo succesvol maar toch voelen ze zich minder. Kijk hun gedrag en kijk naar de leeftijds categorie die lult over discriminatie. Echt zielig en jammer dat ze steeds verwijzen naa r rasisme en slavernij. Steeds maar terug kijken ! Hou op!


  Maak melding

 6. “… Lockdown 13 juni 2020 At 00:17

  … De persoon die jouw discrimineerd is jaloers op je …
  … ”

  Helemaal mee eens, discriminatie is een uiting van jaloezie en angst.
  Mensen die onzeker zijn over zichzelf en bang zijn dat een ander bijvoorbeeld beter of mooier gevonden wordt discrmineren.

  Ik denk dat wanneer iemand trots is op zichzelf en tegelijkertijd durft te accepteren dat een ander dat ook mag zijn, er minder gediscrimineerd zal worden.
  Men kan niet meer zeggen dat alleen waar ik in geloof is goed en al het andere is slecht.

  Gelukkig worden dit soort onderwerp onderzocht, erkent en bespreekbaar gemaakt.
  “Hokjesdenken” en “etikettering” passen niet bij een open mind.

  De maatschappij heeft nog een lange weg te gaan. We zijn wel op de goede weg.


  Maak melding

 7. De individuele wil of ego is tegenstrijdig en verdeeld en is tot het natuurlijke
  en tijdelijke begrensd maar zijn streven is om grenzeloos vrij en almachtig
  (God gelijk) te zijn. Zie de Europeaan die al eeuwen zijn grenzen overschrijdt
  volken onderwerpt en landen bezet. Wel, deze volken ontwaken en worden ook
  bewust van hun individuele wil/ego en de wereldbeheersers worden grimmig.


  Maak melding

 8. Racisme komt in alle landen en alle volkeren voor. Lees alleen maar de reacties hier dagelijks op het forum. Daar kom je in Nederland niet mee weg. Wat echter opvalt is dat altijd de nuances ontbreken. Goed dat er nu wereldwijd statements worden gemaakt en de media (vooral de linkse CNN) er veel aandacht aan geven. Maar nu de andere kant.. ..wat heeft Obama voor de zwarte Amerikaan gedaan, hoeveel zwarte rappers roepen op tot geweld tegen politie en hoeveel politieagenten sterven jaarlijks door zwart geweld. Niet te vergeten de gangterreur aldaar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.