dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameUitbetaling van salarissen en vakantiegelden aan FAI-personeel

Uitbetaling van salarissen en vakantiegelden aan FAI-personeel

-

Does Travel - naar Suriname

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Financiën hebben de uitbetaling van de salarissen en het vakantiegeld van het personeel van bananenbedrijf FAI N.V. gerealiseerd. De vakantiegelden zouden in maart uitbetaald moeten worden en de afgelopen maand is er veel communicatie geweest tussen het ministerie van LVV en Financiën hieromtrent. Na het administratief proces is het geld gestort op de rekeningen van het personeel van FAI N.V.

De werknemers van FAI worden betaald volgens een prestatiesysteem. Dit houdt in dat het basissalaris wordt aangevuld met een prestatiecomponent. Minister Parmessar vraagt een ieder van het bedrijf, begrip voor de verlate uitbetaling maar hij doet er alles aan dat elke werknemer krijgt waarop men recht heeft. De salarissen maken 35% deel uit van de operationele kosten van het bedrijf. Hiernaast moet er ook betaald worden voor diverse inputs z.a. mest, verpakkingsmateriaal, onderhoud van de kabelbanen en de bespuiting en besproeiing met landbouwvliegtuigen.

De overheid van Suriname heeft een aantal jaren geleden besloten het bedrijf te privatiseren. Echter is nu gebleken dat dit niet heeft geresulteerd in het gezond krijgen van het bedrijf. Het Belgisch bedrijf UNIVEG die het management voerde, is plotseling vertrokken met achterlating van torenhoge schulden en achterstallige betalingen aan het personeel. Thans is het bedrijf weer in handen van de Overheid, die het op zich heeft genomen om het bedrijf draaiende te houden en verder te ontwikkelen. We kunnen onze Surinaamse werknemers niet in de steek laten, zegt minister Rabin Parmessar.

Het COVID 19 virus heeft mensen bewust gemaakt hoe belangrijk veilig geteeld voedsel is en er is een positieve groei waar te nemen. De vraag hiernaar en in banaan neemt steeds meer toe. LVV heeft daarom samen met de private sector vanaf het begin ingespeeld in de voedselvoorziening en er is belangstelling voor onze groente en fruit. Vanuit de regio is ondermeer bij Trinidad een toenemende trend waar te nemen.

Rond eind februari heeft de minister van LVV met enkele stakeholders in de agrarische sector een bezoek gebracht aan Barbados en na een relatief korte periode, t.w. 01 mei 2020, zijn er containers met bananen verscheept naar het eiland. De nieuwe markt van Barbados is aantrekkelijk en er zijn goede afspraken gemaakt. Vanwege COVID 19 kunnen zaken echter nog niet goed ter hand worden genomen, we waren anders verder gevorderd zegt minister Parmessar. Belangrijk is dat het e.e.a. nu begint te lopen.

In de afgelopen maanden heeft FAI het geld nog niet kunnen opbrengen om het e.e.a. te kunnen uitvoeren. Er zijn veel achterstanden, de afzetmarkten zijn verwaarloosd, niet betaalde claims en met het managementteam zijn deze kwesties op een rij gezet. Stap voor stap lukt het om zaken te kunnen realiseren. De minister is trots en heeft vertrouwen in het lokaal management en de overige medewerkers. Er is knowhow in Suriname. Door open en transparante communicatie met de opererende vakbonden en de medewerkers binnen het bedrijf, hoopt de minister dat een ieder goed is ingelicht en open staat voor de transformatie van het bedrijf, die sinds kort is ingegaan.

De bananenaanplant wordt gestaag opgevoerd en er worden ook al andere gewassen geplant zodat het bedrijf zich weerbaar kan maken tegen de klimaat- en marktinvloeden.
Binnen niet al te lange tijd en met de ondersteuning van het managementteam, het personeel, de vakbonden van FAI. N.V. en vooral de Regering hoopt minister Rabin Parmessar dat dit bedrijf wederom een bedrijf wordt om trots op te zijn.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
 1. Anderhalf meter afstand, begrijpen ze daar niet. Dat is langs de straat te Flora met een schuutje Wisky en Soda doorgespoeld. Digitaal geldverkeer in deze bizarre tijden is een must, maar in Su lopen ze minstens 40 jaar achter. Daarom, kan paars zo de dienst uitmaken.


  Maak melding
 2. Het moet verplicht worden gesteld dat elke burger vanaf 18 jaar een bankrekening opent en heeft. Dan houdt dit geëmmer een keertje op. De jaren 0 is al decennia’s voorbij. Zoals bekend leeft men in ons land nog in de oertijd. Digitalisering mensen. Vreselijk om dit beeld steeds weer te aanschouwen. De overheid heeft de plicht voor de werknemers elke maand stipt op een vaste data het loon uit te betalen. Door oplichters streken wordt dit niet gedaan en moet het volk als een hond om zijn loon bedelen. Hoe zo het land komt vooruit? Oeng libie mie. Vooruitgang is een groot woord. Elke maand hetzelfde gedonder.


  gemodereerd
 3. Goed zo. Die buitenlandse oplichters zijn vertrokken en wij Surinamers hebben ht zelf gedaan. Al bacoven weggestuurd.
  Er sraat nergens dat de mensen geld zijn gaan ontvangen. Die foto is van februarie, maar altijd iets te lullen.
  Weer een voorbeeld dat we zelf onze dingen moeten doen


  Maak melding
 4. Wendy het zijn maar 2 containers ,Naar Nederland kan Suriname meer sturen.

  Vraag Hooghart of Suriname naar de kolonisten mag sturen ,dan besteld Nederland 100 Container van 40 voet .

  NDP kan ze ook delen in de woonwijken want er is weinig fruit in Suriname .

  In Nederland heeft men genoeg fruit ,Hooghart stuur geen fruit voor de kolonisten verdien je Euro en USD in de regio .


  Maak melding
 5. Is dit de productie bedrijft dat inkomsten voor Suriname gaat verdienen .

  Wanneer word de Cassave fabriek op gestart ,op 25 mei 2020 gaat de Cassave bedrijft van NDP draaien met een productie 1000 ton per week .


  Maak melding
 6. Men hoeft niet meer naar Nederland te sturen ,want er zit soms ook Cocaine verstop in de Containers .

  Zijn dat de werknemers die de Cocaine in de Containers verbergen in alle gaten .


  Maak melding
 7. Hihihi, ik heb dat brandend schip optijd verlaten. Die belgen zijn slim genoeg om ook weg te rennen. Wendy is nu de baas van die bacoven bedrijf.


  gemodereerd
 8. Goed van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Financiën dat de uitbetaling van de salarissen en het vakantiegeld van het personeel van bananenbedrijf FAI N.V. gerealiseerd is. Is een hele prestatie om in deze crisistijd deze benadeelde werknemers uit te betalen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES