Regering wil illegale cambio’s aanpakken in strijd tegen hoge koers

54
US dollars

De Surinaamse regering zegt drukdoende te zijn om de hoogte van de op hol geslagen valutakoersen terug te dringen. “Er lopen al ás we speak’ maatregelen en de overheid zal niet schromen illegale cambio’s aan te pakken.” Dat zei minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) vandaag tijdens een persconferentie naar aanleiding van de recente financieel-economische ontwikkelingen ons land en situatie binnen de Centrale Bank van Suriname.

“Ook zaken als smokkel en prijsopdrijving worden aangepakt. Er wordt nauw samengewerkt met de Economische Controle Dienst, de politie en het Directoraat Nationale Veiligheid” aldus de minister. Tsang riep de samenleving op de formele berichten af te wachten. Met de nog aan te stellen governor van de Centrale Bank van Suriname zullen verdere gesprekken gevoerd worden om de rust verder te garanderen.

Volgens Tsang heeft president Desiré Bouterse gesprekken gevoerd met alle relevante actoren, om de onrust weg te werken. De regering werkt volgens de bewindsman keihard verder door te blijven investeren in de productiesector om op duurzame wijze zaken als koersstabiliteit te garanderen. Het gaat niet overnight, zei hij.

Eerder tijdens de persconferentie gaf president Bouterse aan, dat een nationale aanpak noodzakelijk is om de economie in rustiger vaarwater te brengen. Als het systeem crasht heeft maar één partij verloren en dat is het land Suriname, waarschuwde het staatshoofd.

UPDATE: De Surinaams krant De Ware Tijd meldt dat de politie vrijdagmiddag bij verschillende adressen in Paramaribo en Commewijne een inval heeft gepleegd. Daarbij zijn enkele illegale cambio’s gesloten. Tijdens de razzia zijn grote bedragen aan Surinaamse dollars en vreemde valuta in beslag genomen aldus de krant.

Lees ook:


54 REACTIES

 1. De regering en president El dictator zijn de huidige Comedy Capers…. lachwekkend en niet serieus te nemen.
  gemodereerd

 2. Als het systeem crasht heeft maar één partij verloren en dat is het land Suriname, waarschuwde het staatshoofd. Welk systeem wordt hiermee bedoeld de president ??????
  gemodereerd

 3. Dat zal jullie hier natuurlijk een vette worst wezen!! Want die crash is het doel dat de VHP heeft gesteld met de verkiezingen in aantocht! Het uiteindelijk doel is het verslaan van deze regering, ook al blijft er dan van Suriname geen spaan heel!! Het is ze bij de vorige verkiezingen niet gelukt, dus nu is het broko bana, desnoods draai baster van het land om aan de macht te komen, want de toekomstige olie-dollars drijft ze tot pure waanzin!!
  gemodereerd

 4. Tsang ga die rotzooi in China verkondigen, die moordenaar zou ook de koers om laag brengen, en zie het resultaat, komt ook rommel vertellen over fake nieuws, en dat buitenlandse krachten een aanval plegen op de financiěel economische markt van Suriname, nooit is deze paarse bende de oorzaak van deze financiěle chaos, het zijn nu weer de buitenlandse krachten, dat is pas fake nieuws.


  Maak melding

 5. Weke dan ??? Chotelall of Djotekall !!! Onder de markt of om de hoeken .
  Alleen maar zenuwen in de reet van Sang en Bouterse. Over nationale aanpak gesproken : NU pas ! Verdikkeme vlak voor de verkiezing. Waarom niet sinds 2010 .Het is te laat . Ik wil weten waar is die 100+ miljoen € gebleven . Waar Zürich , Panama, Barbados of ligt het ergens te Redi Doti begraven . Ik wil van de president horen.
  We worden allemaal voor een ongekookte worst gehouden en lopen als een zombie .
  Smoes en zoeken naar zondaren ,jatten dat zijn de top prioriteiten van deze regering !


  Maak melding

 6. Hele land heeft de A nationale debilen partij naar de mallemoer geholpen.
  En nu gaat de dief roepen houd de dief.

  Wie gelooft deze regering nog,je moet uit een ei komen als je dat nog geloof.

  Succes Surinamers gefeliciteerd met july keuze voor de zoveelste keer.

  Ezel stoot zijn kop niet 3 keer aan de zelfde boom,maar jammer genoeg heel veel Surinamers is dat wel overkomen.

  Ondanks alles God bless Su


  Maak melding

 7. Alle Cambio’s Sluiten Illegale en Legale oprotten met die Cambio’s dat hadden ze al lang moeten doen niet nu dat de Koers aan het stijgen is , ik noem dit paniek voetbal 🥅 nogmaals alle Cambio’s sluiten,Cambio’s kunnen niet een koers bepalen in het Land dus oprotten met al die Cambio’s.
  gemodereerd

 8. Het wordt lachen, wanneer de oliedollars beginnen te stromen. Al die duur gekochte valuta die de stromannen van de VHP hebben opgepot en gebruiken om de koers te manipuleren zullen in een klap het grootste deel van hun waarde verliezen. Het zal een waar genoegen zijn te zien hoe deze gewetenloze gasten in blinde paniek zullen raken. Geloof me, het zal niet lang meer duren!!
  gemodereerd

 9. De illegale cambio’s zijn nu de oorzaak van de koersstijgingen. Wat een onzin.

  Deze regering komt niet met vertrouwenwekkende maatregelen maar met loze praatjes om de domme achterban van de NDP voor de gek te houden. Maar de ndp achterban oefent naar mijn bescheiden mening geen vraag uit op de valutamarkt en is niet van belang als het om de waarde van de srd gaat.

  Iedereen die nu zijn srd’s wil omwisselen zal dat zo snel mogelijk doen omdat men verwacht dat de koers verder zal stijgen omdat de overheid geen mogelijkheden heeft om de waarde van de srd te stabiliseren. Morgen krijg je minder valuta voor je srd’s. De geest is uit de fles en alleen het terugwinnen van het vertrouwen zal de mensen ervan weerhouden om hun srd’s om te wisselen in usd of euro’s

  Het loslosi borbori praatje van Bouterse heeft naar mijn mening averechts gewerkt en eerder de mensen er van overtuigd dat deze regering niets kan doen om de waarde van de srd te steunen.

  Ondertussen worden de inkomens en pensioenen verder uitgehold


  Maak melding

 10. En ja hoor…..toverwoord komt te voorschijn. A NO MI….. Het zijn nu de cambiohouders (behalve vrienden clubje) de schuldige. Wanneer houdt het een keer op dat ze zien dat ze fout bezig zijn. Steeds worden anderen beschuldigd….nu cambiohouders, eerder was de KOLONISATOR, dan was het Chan en VHP. Man man… Letterlijk niemand wordt bespaard. Het houdt echt niet op. Of wel? 25 mei? Zeker. Tan teki.


  Maak melding

 11. Ik heb de persconferentie gezien, Wat een aanfluiting.Wat een amateurs. Geen enkele uitleg wat er is gebeurd en hoeveel het gaan oplossen Totale ontluistering. Suriname is echt volledig naar de kloten.


  Maak melding

 12. Ik beloof jullie dat ik jullie iets ga beloven aldus de seniel
  Luid applaus van de aanhangers.
  Tevreden en zeer gelukkig keren zij huiswaarts richting trens


  Maak melding

 13. Je steelt 100 miljoen US aan spaargelden…..vindt je het gek dat de koers op hol slaat….dwz SU is failliet….vandaar dat je met je poten aan de spaargelden van mensen bent gegaan….stront ndp regring!!!


  Maak melding

 14. Die ingi boi leert ook nooit uit zijn ervaringen.Zo begon het ook in ’80.De bank gaf een lagere koers aan de toeristen dus gingen ze op straat wisselen.Uit eindelijk was er geen deviezen meer om levens middelen te importeren en moest de overzeese familie te hulp komen met voedsel pakketten.Verplichte wisselen op Zanderij is weer in aantocht.


  Maak melding

 15. Het “zijden draadje” is gebroken, de vrije val is bereikt.

  Zoals altijd komt de NDP met de wijzende vinger naar een zondebok om de hete aardappel toe te spelen.

  Wie gelooft die onzin van Bouta en zijn bende nog ?

  Soso loslossie …


  Maak melding

 16. @ Lucien,

  Ik vind jou heel grappig hoor: Wanneer denk jij dat de oliedollars gaan stromen?

  De oliedollars gaan pas over 6 of 7 jaren stromen. Tegen die tijd is jouw koning al ter ziele. En Suriname op sterven na dood.

  De koers gaat met rasse schreden richting 1 op 11 voor een USD.

  Blijf je criminele koning maar bewieroken Lucien.


  Maak melding

 17. @ Lucien
  “Het wordt lachen, wanneer de oliedollars beginnen te stromen.”

  Dan kan je pas over 7 jaar lachen want dan pas komen de oliedollars binnen. in de tussentijd moet je maar op een houtje bijten.
  lol


  Maak melding

 18. Wat een populistische bs. Eens een dief, altijd een dief. Ik zou in Ieder geval mijn geld niet op de bank laten staan.
  Als je boefie zijn bijdrage in DNA zag. Het was gewoon in en in triest.


  Maak melding

 19. Dit is niets anders dan wat populistisch gelul en een afleidingspoging om het accent te verleggen v.h eigen falen bij de CBvS.

  Als er geen vertrouwen is in het financieel bestel (welke er op dit moment niet is gelet op de grove schandalen bij de Centrale Bank) dan zal de waarde v.d. munt automatisch kelderen. Daar zijn de zogenaamde illegale cambio’s niet de hoofdverantwoordelijke voor.

  De regering had nooit via hun verlengstuk de CBvS moeten graaien in de kasreserves en de termijndeposito’s (tegoeden van burgers en bedrijven die via de banken gestald worden bij de centrale bank). Dat is de hoofdoorzaak voor het verlies van vertrouwen en een forse stijging v.d wisselkoersen.


  Maak melding

 20. Razzia op onze broeders in de begin jaren 80, razzia op dorpsbewoners in de jaren 80 / 90. Nu een razzia op zgn cambiohouders.
  Bouterse heeft het er maar druk mee. Het is allemaal repressie. Kenmerkend voor een regime dat in het nauw zit. Wat een zooitje in Suriname.


  Maak melding

 21. Geld afgepakt en dan. Dan is het probleem nog steeds niet opgelost. Alles is verhoogt en dat moet men eerst aanpakken en overal betalen met SRD tenzij het een zakelijke deal is in groot geld, dan bedoel ik handelaren en bedrijven onder elkaar want het vreemd geld blijft rollen.
  Het afgepakte geld geef je terug of besteed het aan de ouderen.


  Maak melding

 22. Ik hoop ook de chinezen die $ en € nemen.
  G- Sales wisselt ook.
  Zet een lijst van legale dan vullen wij de illegale dan in en jullie houden razzia.


  Maak melding

 23. Goed Zo @ lucien en @ Bob 👍🏼
  Laat die paarse ka ratten van jullie leren. Olie winnen met multinationals in de open zee is een procedure apart. Internationale verdragen mogen niet zomaar geschonden worden . Kom Green Peace ook nog om de hoek bij kijken.
  Sterker nog : 1 put is nog lang niet commercieel aantrekkelijk, dat zegt R Elias ook hetzelfde. Er moeten nog heel wat werk verzet worden alvorens over te gaan tot proef productie, zoals ondergrondse productie casings (productie strengen ) en pompen . En dan nog mag er geen druppel olie in de zee uitvloeien .
  Minstens 4 jaar !
  Indien de paarse ratten nog een volgend termijn krijgen, dan is de productie misschien nog niet begonnen in 2025. De wurg leningen zullen in de komende 5 jaren alleen dan maar toenemen . Wat een dief deze regering .


  Maak melding

 24. Boefdraad leent opnieuw geld om het te stallen op deze vieze dikzak vette varken, om zogenaamd in het welzijn van Suriname,mensen meer geld moet bouta en ko stelen ,soso foefoer mang,deze manen zijn een vloek voor Suriname,terwijl de ene lening nauwlijks te boven komt,deze agoe snak naar meer geld
  O ja helicopter uit rusland staat al klaar om te vluchten,dikke doksi go


  Maak melding

 25. Onmogelijk. Is een wetmatigheid van de economie. Koers zak je niet door te praten en regels in te voeren. Ze staan morgen allemaal op de markt te wisselen. Oude tijden gaan herrijzen.
  gemodereerd

 26. Koers lager krijge n doe je niet met ministriele besluiten of wetten. Je doet dat met economische wetmatigheden. Als er geld te verdienen is duiken de handelaren onder in de zwarte markt en msken hun deals.


  Maak melding

 27. Het is niet de ‘de regering wil’ , het is ‘de regering gaat ‘ aanpakken. De minister gaf heel duidelijk aan dat terwijl hij aan het spreken was ,er op dat moment operaties gaande waren. Prompt zien we het resultaat. Er zullen nog meerdere acties volgen. Bovendien is het ook aan de burger een rol van betekenis te spelen. Het is een nationale taak. Wanneer individuen en partijen beweren dat het niet gaat lukken ,is het tijd je af te vragen of deze mensen en partijen er een belang bij hebben dat de koersopdrijving vooral zo doorgaat. Wat is hun rol dan in het geheel? Me dunkt dat als je nationalistisch bent ,je alles eraan zal doen ook jouw bijdrage te leveren.


  Maak melding

 28. @pakiratigri
  J kan doen wat je wil. Koers gaat alleen maar stijgen zolang de paarse ratten ongedekte SRD’s in de economie blijven pompen.
  gemodereerd

 29. Taferelen van de jaren 80 komen terug. Met geweld dwingende maatregelen nemen. Leugens en bedrog verkondigen en In paniek een afschrikbewind gaan voeren en het volk monddood maken zal niet werken. Het Zal me totaal niet verbazen als de beruchte inwisselplicht weer wordt ingevoerd. Echte banenenrepubliek…..failliet staat. By the way…hoeveel bedraagt de dollarkoers nu?


  Maak melding

 30. Bouta heeft zijn werkarm Tsang geroepen om ook beroofd als Adhin onzin te verkondigen aan het volk. Zij zijn ook hoofd medeplichtig om onze gemeenschapsgeld te stelen. En nu gaan piepen wij doen dit en dat. Leugens en nogmaals leugens. De kleine man van de Cambio’s worden nu ook gepakt en beroofd van hun geld. Openlijk stelen van het volk. Schaamteloos. Deze hele rot DNA leden moeten ook naar huis. Weg met deze hele regering. Bouta blijft maar suiker strooien in de ogen van het volk. Duivelse praktijken.


  Maak melding

 31. Bokasa Bouterse je dan zijn geteld tot 25 mei 2020 .

  zonder wapen gaat het volk je weg halen ,de trukjes werken niet meer na 40 jaren onderdrukking .

  Stelletje Alcoholisten dan wel men een land besturen .

  25 februari word het je laatste Alcohol feest met Abrahams en Graanoost en Boereveen .

  Henk Aaron en Pa Lachmon had je met veel wapens weg gehaald .

  Wij van de Oppositie gaan deze schurken zonder een wapen weg halen .

  Bokasa Bouterse jij ben de gierigste burger van Suriname dat gaat men straks zien wanneer je ga weg vluchten uit Suriname .


  Maak melding

 32. Op basis van de huidige parameters staat Suriname aan de vooravond van een devaluatie van de Surinaamse dollar, gevolgd door hoge inflatie naar zo’n 15-20 SRD per USD. Dat gebeurt waarschijnlijk na de verkiezingen – omdat de overheid nu nog geld in de economie pompt – ongeacht de uitslag van de verkiezingen. Een vergelijkbare ontwikkeling deed zich rond de verkiezingen in 2015 voor.


  Maak melding

 33. Als de Oppenheimer II obligaties en deze schuld en de reële waarde van de SRD door berekend worden naar de staatsschuld dan wordt die nu al ongeveer 120% van het BBP.
  Alle inkomsten uit goud en olie en energie gaan zo meteen naar de staatsschuld.

  Onder Venetiaan koste de staatsschuld per jaar ongeveer SRD 300.000.000 nu kost de staatsschuld al SRD 3.000.000.000 en gaat die snel stijgen omdat veel leningen uitgestelde aflossingen hebben resp. dat Oppenheimer versneld laat aflossen.


  Maak melding

 34. Bokasa Bouterse de Nederlands dat je praat of spreek is niet toereikend om een land te besturen .

  De Nederlands wat je spreek Bouterse is zelf niet goed voor een basis school .

  Bouterse je moet een omscholing gaan nemen om beter Nederlands te spreken schande dan heb je nog in Nederland gewoond jonge .

  Met je broko broko Nederlands ik heb niet ge luister of gekeken naar je rotzooi .


  Maak melding

 35. @Bob: Ik zie dat je reageert op mijn bijdrage die door de moderator natuurlijk weer is verwijderd. Slechte verliezers die gasten van WK.net! Maar om terug te komen op jou bijdrage, wij zijn veel creatiever dan je denkt, dus dat houtje van jou zal niet van toepassing zijn.


  Maak melding

 36. Voor zij die het gemist hebben, hier nogeens :Het wordt lachen, wanneer de oliedollars beginnen te stromen. Al die duur gekochte valuta die de stromannen van de VHP hebben opgepot en gebruiken om de koers te manipuleren zullen in een klap het grootste deel van hun waarde verliezen. Het zal een waar genoegen zijn te zien hoe deze gewetenloze gasten in blinde paniek zullen raken. Geloof me, het zal niet lang meer duren!!


  Maak melding

 37. Jarenlang kan je overal geld wisselen. Bij de hosselaars onder de markt en de hosselaars voor de VCB en bij grote bedrijven zoals Malhoe aan de Rust en Vredestraat en mij Kuldipsing maar ook bij Kirpalani aan de Wanicastraat.
  Deze Chinees denkt dat dit zal helpen. Heb nog nooit iemand zo dom horen praten ehh op Abdoel na natuurlijk.
  Man man man ja zelfs RobG klinkt als een professor naast deze man. Tsang beweert dat het aanpakken van de illegale Cambio’s de koers omlaag zal brengen. Bagger wat deze man beweert


  Maak melding

 38. Bokasa Bouterse met deze Nederlands wel je duidelijkheid aan geven wat de Probleem is .

  Met je Rommelige Nederlandse taal Opa Bouterse ga je na 40 jaren vallen .


  Maak melding

 39. @Lucien,

  Die oliedollars gaan de eerste 5 jaar echt niet stromen in Suriname zoals jij verwacht.

  Jouw criminele afgod heeft Suriname aan de rand van de afgrond gebracht.

  IK HOU NIET VAN LEIDERS MAAR VAN GOED BELEID.

  VOOR DE VERKIEZINGEN ZAL DE KOERS VAN 1 USD ZIJN 15 SRD.

  ALS JE IN KIKKENSTEIN ZUID OOST WOONT GA JE HET NIET MERKEN LUCIEN.


  Maak melding

 40. @ Hans Moison 8 februari 2020 At 10:19

  Ik ben blij met uw comment want u bevestigd wat velen al vermoeden.
  U en dagblad Trouw hebben trouwens gelijk gekregen toen in eind 2017 een artikel werd gepubliceerd met als strekking dat DSB in zwaar weer verkeerde en stond op het randje van omvallen.

  Nu komt naar voren dat de regering via de Centrale Bank in 2018 een verkapte bail-out hebben gegeven aan de DSB door een groot stuk terrein (blauwmeer) van ze te kopen voor $20 miljoen. Dit met als doel om de DSB overeind te houden. Toendertijd deden de autoriteiten het verhaal in Trouw af als zijnde “onwaarheden en spinsels van kwaadwilligen die op chaos uit waren.” Nu blijkt dat het juist de autoriteiten waren die bezig waren het volk zand in de ogen te strooien.

  Hetzelfde scenario van 2014/2015 wordt herhaald met monetaire financiering en valuta interventies in de poging de koers kunstmatig in bedwang te houden.

  Het eindresultaat zal ook weer precies hetzelfde zijn als wat in 2015/2016 was gebeurd namelijk een forse waardedaling v.d. munt, het opraken van de monetaire reserves v.d. CBvS en een verder koopkrachtverlies voor de bevolking.
  Het enigste verlies tussen nu en 2015 is dat de klap (verhoogde wisselkoersen) nu al komt voor de verkiezingen en dat doet sterk vermoeden dat de klap na de verkiezingen nog zwaarder zal zijn dan tien in 2015/2016. Mijn inschatting is dat de koers zal uitkomen op rond de srd 20 voor 1 U$ dollar.


  Maak melding

 41. @Luciën

  “Voor zij die het gemist hebben, hier nogeens :Het wordt lachen, wanneer de oliedollars beginnen te stromen. Al die duur gekochte valuta die de stromannen van de VHP hebben opgepot en gebruiken om de koers te manipuleren zullen in een klap het grootste deel van hun waarde verliezen.”

  1>> Als de olie dollars gaan binnen stromen. over 18 maanden wordt er pas besloten of er olie gewonnen kan gaan worden.
  2>> Over pakweg 6 jaar gaat er dan oliestromen,
  3>> Over pakweg 7 jaar gaan dan de dollars wellicht stromen
  4>> Als de NDP aan het bewind blijft zal dan de Staatsschuld verveelvoudigd zijn door bij lenen met olie als onderpand en devaluaties .

  Kort gezegd als er olie dollars gaan stromen na nog eens 5 dan stromen al die dollars rechtstreeks naar de Schuldeisers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.