ADRON constateert insecten aantasting bij late zaaiers

3
ADRON constateert insecten aantasting bij late zaaiers

Het Anne van Dijk rijstonderzoekscentrum (ADRON), heeft geconstateerd dat er in vele pas ingezaaide arealen een abnormale vertoning van ziekten en plagen bij de jonge padie plantjes zichtbaar is. Dit is te merken aan de jonge rijstplantjes op de velden, waardoor delen van het areaal er geel en bruin uitzien en open plekken zichtbaar zijn.

Volgens ADRON-directeur Nareen Gajadin kan dit liggen aan insectenplagen, een gebrek aan nutrienten of herbicide vergiftiging. Volgens Gajadin komt dit verschijnsel het meest voor bij aanplanten die 4 tot 6 weken oud zijn, dus aan het eind van de inzaaiperiode of na de vastgestelde inzaaiperiode in Suriname zijn ingezaaid.

Na onderzoek is gebleken dat de vergeelende velden dit keer veelal te maken hebben met delphaciden, bibietvlieg, trips, kevers en rups aantasting. Volgens de ADRON deskundige hoeven boeren hierdoor niet in paniek te raken, omdat al deze plagen middels cultuurmaatregelen, zoals het op of aflaten van water in het veld in combinatie met pesticide bespuiting, kunnen worden verholpen. Het wordt volgens de deskundige wel ingewikkelder wanneer er meer dan één soort plaag in het veld wordt geconstateerd.

Gajadin adviseert boeren die vergeeling van hun aanplant merken niet eerst zelf te gaan experimenteren maar zich direct te wenden tot voorlichters van het ministerie van LVV in hun buurt of het ADRON. Hoe langer wordt gewacht met de bestrijding van de plaag, hoe meer plantjes sterven met als gevolg opbrengstverlies. De Surinaamse voorlichters zijn op het veld en dienen in zulke gevallen te worden geraadpleegd.

- Advertentie -

3 REACTIES

  1. Zelfs insecten raken besmet door het destructieve paarse virus en gaan over tot vernieting van padi. Oma taki een zeer slecht teken aan de wand, vanwege de dwaze volharding van de ndp om het tij niet te willen keren. Integendeel gaan ze nog driester worden naarmate de verkiezingen naderen, zelfs insecten voelen het aankomen.


    Maak melding

  2. Adron met al hun kundige en deskundige personeel nog geen diagnosis gemaakt. Tot zover is het alleen observatie en mogelijke oorzaken. Boeren hebben een antwoordt zo snel mogelijk nodig om hun gewas niet te verliezen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.