Bedrijf produceert 1.000 kg verwerkte Sopropo per dag voor export naar Nederland

11
Bedrijf produceert 1.000 kg verwerkte Sopropo per dag voor export naar Nederland

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft afgelopen weekend wederom een bezoek gebracht aan het Surinaams bedrijf A.mataw.impex. Gisteren, maandag 6 januari 2020, startte het bedrijf met het produceren van minimaal 1.000 kilogram verwerkte en verpakte sopropo op dagbasis. Het exportbedrijf heeft ingespeeld op het exportverbod van de Europese Unie (EU). Op 17 december vorig jaar heeft Adjay Mataw zijn 1ste bezending gesneden, bevroren en verpakte sopropo geëxporteerd van Suriname naar Nederland. 

Tijdens het bezoek van de minister op zondag 5 januari 2020, deed Mataw uit de doeken dat de export van sopropo goed verloopt. Deze sopropo’s komen deels van zijn eigen kweek. Het overige wordt opgekocht bij gecertificeerde boeren; deze zijn dan verzekerd van hun afzet. De sopropo’s worden geteeld volgens de gestelde eisen, waaronder de Goede Agrarische Praktijken (GAP). Het bedrijf heeft voor de verhoogde productie meer mensen in dienst genomen en binnenkort zal het machinepark worden uitgebreid. Er wordt 7 dagen in de week gewerkt om het gestelde streven te behalen.

“Er is een grote vraag naar de verpakte sopropo. We zijn momenteel op een punt beland dat er investeringen moeten worden gepleegd”, aldus Mataw. Hij streeft ernaar om een container van 40 Feet met de verwerkte sopropo’s te exporteren naar de EU om zodoende de grote vraag te kunnen voorzien. De mogelijkheid wordt nu bekeken om op dezelfde manier van verwerkt-verpakt en bevroren van andersoortige groente over te gaan. Dit zal tot gevolg hebben dat meer boeren hun producten kunnen afzetten met als gevolg meer werkgelegenheid.

Minister Parmessar was onder de indruk en gaf aan dat dit Surinaams bedrijf een prachtig voorbeeld is. ‘Zij speelt in op maatregelen door middel van innovatie; bij de pakken neerzitten en klagen levert niets op’, stelde de bewindsman. Verder benadrukte de bewindsman dat de jonge ondernemers de boodschap hebben begrepen en nu een inhaalslag maken om goed te boeren. Het ministerie zal hen daarom alle ondersteuning bieden.

- Advertentie -

11 REACTIES

 1. Prima initiatief.
  Op de Nederlandse markt is er concurrentie van ingevroren Aziatische sopropo en van Nederlandse kwekers die sopropo in de zomer op steeds grotere schaal in de kas telen.
  Succes!!


  Maak melding

 2. Van Surinaamse regering kan je niet verwachten voor steun aan boeren.ze hebben druk leningen sluiten en dure reizen in plaats van voorbeelden volgen van hardwerkende burgers en Surinaamse producten promoten.


  Maak melding

 3. Mooi resultaat uit particulier initiatief.
  Continuiteit qua volume en kwaliteit en herkenbaarheid zijn de succes factoren voor deze mensen.

  Geef deze ondernemer de Casave fabriek en op termijn zal hij er een succes van maken en voor kunnen gaan betalen.


  Maak melding

 4. Succes met waar een wil is is er een weg.

  Onze olievondst voor de kust.
  Nederland wilt ons pesten met hun regels maar God is Suriname niet vergeten gooien ze die ene deur dicht dan gaan er zoveel anderen voor ons open👍🎆🎇


  Maak melding

 5. Kondremangs
  Hopelijk is Rabin zich niet is gaan oriënteren voor dubbele bodem export voor zijn criminele neven van Yokohama trading. ….
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 6. ‘Er wordt 7 dagen in de week gewerkt om het gestelde streven te behalen’.

  Pas op hiermee!
  In t begin kan t nog prima verlopen, maar op den duur …..
  Want alle zegen komt van God en Hij heeft niet voor niets een vrije dag per week ingesteld.


  Maak melding

 7. Oh mie gado waarom heb je krabita anoe par misser toegelaten, je hebt je eigen einde getekend. Par misser was daar om mogelijkheden om witte poeder mee te exporteren voor zijn baas te onderzoeken.


  Maak melding

 8. Nederland stelt steeds hogere eisen aan de import van groenten uit Suriname,deze eisen werden al sinds 2017 aangegeven , en de overheid heeft gezorgd voor trainingen aan de boeren en ondernemers.
  Dat er zo weinig groente mag worden geïmporteerd uit Suriname is het gevolg van de boycot van Nederland om de groei te belemmeren en ons volk te berdelen
  Verdeel en heers sticht verwarring, en alles dat verwarring sticht is des duivels.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.