Surinaamse ondernemer start export bewerkte en bevroren sopropo naar Nederland

22
Surinaamse ondernemer start export bewerkte en bevroren sopropo naar Nederland

Het Surinaams exportbedrijf A. Mataw Impex heeft vandaag haar eerste partij van bewerkte en bevroren sopropo naar Nederland geëxporteerd. Het bedrijf in Suriname speelt op deze manier handig in op het onlangs ingegane exportverbod(*) van verse sopropo naar de Europese Unie (EU).

Na deze grote investering, zal de gemeenschap in Nederland nog altijd kunnen genieten van de echte Surinaamse sopropo, zegt directeur-eigenaar Adjay Mataw. De eerste partij sopropo is afkomstig van Mataw’s privé landbouwtuin. Op een areaal, groot 1,5 hectare, verbouwt hij sopropo en wel op een biologische manier.

De geoogste biologische geteelde sopropo’s worden ontdaan van de uiteinden en de niet bruikbare inhoud. Vervolgens worden de groenten gewassen, gecontroleerd op kwaliteit en door een speciale snijmachine gesneden. Daarna worden ze op grote bladen uitgespreid en gedurende een bepaalde tijd gedroogd.

De gedroogde sopropo’s worden in speciale diepvries verpakking met een gewicht van 200 gram gevuld. In een grote foambox met 42 pakken gesneden sopropo gaat deze naar de koelruimte voor de ‘quick freeze’. Daarbij gaan alle schadelijke organismen dood en stopt het verrijpingsproces.

Tenslotte worden de foamboxen naar de Johan Adolf Pengel Luchthaven getransporteerd die als luchtvracht met de vlucht naar Amsterdam vertrekt. Volgens het Surinaamse ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij mag dit zonder certificaat weg.

(*) De nieuwe EU importverboden volgens Implementing Act 2018/2019. Vermelden Vruchten van Momordica (waaronder sopropo) uit 3e landen met onvoldoende maatregelen tegen Thrips palmi. Per 14 dec 2019 valt Suriname daar onder.


22 REACTIES

 1. Hallo jullie 2 UILSKUIKENS hierboven..dit bedoelt BOUTERSE MET…” WIJ MOETEN PRODUCEREN.”

  DUS SJMOEL & BEK / WAFFEL DICHT HOUDEN. OKÉ !!!!!!@apenstaartjes.


  Maak melding

 2. @Damsco

  Jij moet zelf je grote …..
  De mensen produceren al volop sopropo en hebben daarin geinvesteerd.
  Nu looopt het fou omdat LVV gewoon geen agenda kan bij houden en de overheden in SR berichten die ze ontvangt niet op het juiste bureau kan krijgen. Echt een bananen republiek waar niets goed georganiseerd is.
  Dat krijg je als je al je ongeschoolde maties in dienst neemt ten kosten van mensen die het werk wel aankunnen.
  De gehele verpaarsing van de overheid is vernietigend voor het land.


  Maak melding

 3. Ai promoot het zo voor die bakra’s ook. Misschien dat ze een keertje bittermeloen leren eten 😆😂

  Deze ondernemer heeft langer dan een jaar geleden deze stap genomen. Hij was wèl op de hoogte van de ontwikkelingen, maar al die andere telers zogenaamd niet…


  Maak melding

 4. Maar is geen idee van NDP of Bouterse laat NDP groene Bananen en Cassave voor de bejaarde huizen planten .
  Ouder zeggen dat ze elke dag rijst met kip eten ,ze krijgen geen Aardappel meer uit Noordzee


  Maak melding

 5. Goed zo. Deze man hft hersenen.
  Laat Gopex een voorbeeld nemen. Heeft land zat in Saramacca.
  De verpakking ziet en goed uit en je kan het gelijk in je vriezer zetten tot je het nodig hebt


  Maak melding

 6. Damsco.

  18 december 2019 At 02:38

  Hallo jullie 2 UILSKUIKENS hierboven..dit bedoelt BOUTERSE MET…” WIJ MOETEN PRODUCEREN.”

  DUS SJMOEL & BEK / WAFFEL DICHT HOUDEN. OKÉ !!!!!!@apenstaartjes.

  ===============================

  De paarse kliek is niet eens in staat om een paperclip of een wasknijper te produceren.
  Bouterse zou ook water naad Equatorial Guinea exporten. Staats Casave fabriek is ook een ramp gebleken. Een goudenkerst voor alle Surinamers. Ipv daarvan werd de bevolking getrakteerd op devaluatie. De NDP is niks en kan ook niks. Het is de partij van list en bedrog.


  Maak melding

 7. Hallo jullie 2 UILSKUIKENS hierboven..dit bedoelt BOUTERSE MET…” WIJ MOETEN PRODUCEREN.”

  DUS SJMOEL & BEK / WAFFEL DICHT HOUDEN. OKÉ !!!!!!@apenstaartjes.

  mijn problemen: Ik ben gek op gevulde sopropo. hoe moet ik gesneden sopropo vullen. ik word dus gedwongen Nederlandse sopropo te kopen.

  Bouterse en productie? Lat mij jou niet uitlachen.


  Maak melding

 8. john 18 december 2019 At 10:07

  “mijn problemen: Ik ben gek op gevulde sopropo. hoe moet ik gesneden sopropo vullen. ik word dus gedwongen Nederlandse sopropo te kopen.”

  Die ondernemer heeft zijn best gedaan en gaat niet iedereen tevreden kunnen stellen. Jullie houden toch ook van wokken daar, dan ye wok a vulling san yu bo poti in a pan en dan die sopropo erdoor, pot wan mooi sowsu dan ie kan njan.

  Voor de mensen die Surinaamse sopropo lusten is dit wel een uitkomst.

  Stuur anders een mailtje naar het bedrijf en vraag of ze ook die hele sopropo kunnen invriezen, zonder die zaadjes en uiteinden, als je zo graag die gevulde sopropo lust.
  Anders zul je het maar met die bakra sopropo moeten doen hor


  Maak melding

 9. Dit zijn die type Surinamers die zich van tevoren voorbereiden en erop handelen wanneer de nood dient. En niet wanneer het al te laat is!!!

  Daar mag de regering wat van leren, alsook het huidig minister Rabin Parmessar van Landbouw, veeteelt en Visserij (LVV).


  Maak melding

 10. Exporteren van bevroren sopropo betekent dat hij al handels partners heeft in NL. Wat een vooruitziende man en wat een timing.
  Bevroren dingen smaken miet als verse. Maar touch nog geen goed. Zie of het verkoopt.


  Maak melding

 11. Krabita hanoe
  Ik bewonder je. Hoe kan je de Surinaamse laksheid op deze manier goedpraten. en jouw recept voor gevilde sopropo klopt van geen kanten. En productie van Bouterse?
  Vertel me: wat is met de revo bedrijven gebeurd (corruptie Geerlings Echtgenoot van de kamervoorzitter Simons), what about suralco (corruptie), de cassavefabriek(corruptie meneer Power en mevrouw Madho) en de sucadefabriek. alles wat jou idool Bouta aanraakt gaat kapot. Met productie bedoelt hij negatieve productie. Die man heeft krabita hanoe. een gepaste naam.
  je bent druk bezig de komende politieke verliezer op te hemelen.


  Maak melding

 12. Mataw Impex, veel success maar laat niemand van de regering bij jullie in de buurt alles wat deze krabiata anoes aanraken gaat dood of zr stoppen cocaine in je vracht.


  Maak melding

 13. john 19 december 2019 At 00:50

  Krabita hanoe
  Ik bewonder je. Hoe kan je de Surinaamse laksheid op deze manier goedpraten. en jouw recept voor gevilde sopropo klopt van geen kanten. En productie van Bouterse?
  Vertel me: wat is met de revo bedrijven gebeurd (corruptie Geerlings Echtgenoot van de kamervoorzitter Simons), what about suralco (corruptie), de cassavefabriek(corruptie meneer Power en mevrouw Madho) en de sucadefabriek. alles wat jou idool Bouta aanraakt gaat kapot. Met productie bedoelt hij negatieve productie. Die man heeft krabita hanoe. een gepaste naam.
  je bent druk bezig de komende politieke verliezer op te hemelen.

  Met alle voorzieningen en technologie die je daar ter beschikking hebt, blijft begrijpend lezen voor jou een buitenaards begrip.
  Het gaat hier om een ondernemer die op eigen initiatief stappen heeft ondernomen om zijn activiteiten te ontplooien. De laksheid en nalatigheid hebben de andere telers en exporteuurs aan zichzelf te danken. ALLEMAAL zijn tijdig op de hoogte gesteld dat de E.U. maatregelen zou treffen, (sinds 2016!!!) dat ze nu achter het net vissen hebben ze puur en alleen aan zichzelf te danken. Dat komt niet door de LVV, niet Bouta, niet de NDP, niet de regering en ook niet door de bakra’s.

  Ik woon niet in Holland en huil om gevulde sopropo. Als ik sopropo lust dan pluk ik het gewoon in mijn tuin, zonder pesticiden, vers, puur natuur. Als de ondernemer zijn inspanningen en jnvesteringen jouw niet pleasen, dan kun je altijd nog die bakra geteelde sopropo kopen en in je schwarte reet stoppen, dan krijgt het nog een Surinaams tintje en da ie kan njam en lala.

  Ook kun je nergens leiden uit mijn reacties dat ik Bouta of paarsgezind ben. Dat zit in die geestelijk gestoorde kop van jouw met je waan ideën.

  Een ondernemer doet moeite, dan ete ye lul. No wan sma e dwengi fu bai a ka sani. Daarom altijd me fasi anga sma fu Holland, altijd den lul. Den srefi ne doe ka, ete den lul.


  Maak melding

 14. Hallo jullie 2 UILSKUIKENS hierboven..dit bedoelt BOUTERSE MET…” WIJ MOETEN PRODUCEREN.”
  Ik dacht dat ik op deze opmerking, die een algemene strekking heeft, reageerde of bedoelde je iets anders ermee?
  Begrijpend lezen vloeit voort uit begrijpend schrijven. Nu begrijp ik het. je hebt het over de productie van deze specifieke sopropo- ondernemer en niet over het algemeen begrip productie, wat ik uit jouw posting begreep.
  Toch wil ik deze ondernemer adviseren om Bouterse niet in zijn buurt te laten komen met zijn krabita anoe. Zijn bedrijf dat binnen de kortste keren kapot.


  Maak melding

 15. Hallo jullie 2 UILSKUIKENS hierboven..dit bedoelt BOUTERSE MET…” WIJ MOETEN PRODUCEREN.” Kijk, deze opmerking kan alleen door een Boutist geplaatst zijn.
  Ook dacht ik dat ik op deze opmerking, die een algemene strekking heeft, reageerde of bedoelde je iets anders ermee?
  Begrijpend lezen vloeit voort uit begrijpend schrijven. Nu begrijp ik het. Je hebt het over de productie van deze specifieke sopropo- ondernemer en niet over het algemeen begrip productie, wat ik uit jouw posting begreep.
  Toch wil ik deze ondernemer adviseren om Bouterse niet in zijn buurt te laten komen met zijn krabita anoe. Zijn bedrijf is binnen de kortste keren kapot.
  Ten slotte nog de opmerking dat een geslaagde sopropo-ondernemer geen garantie is dat de productie of het produceren wat Bouta bedoelt, enorm is toegenomen. Ik zie zijn voorraadschuur nog steeds niet zitten. Bouta vist intussen achter het net. Het is te laat voor veranderingen en of verbeteringen,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.