vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieAanhouding ex NPS-topper Telgt met 30 dagen verlengd

Aanhouding ex NPS-topper Telgt met 30 dagen verlengd

-

Does Travel - naar Suriname

De rechter-commissaris (rc) in Suriname heeft vanmiddag de aanhouding van ex NPS-topper Wayne Telgt verlengd met 30 dagen. De rc heeft zijn in verzekeringstelling rechtmatig getoetst.

Telgt, ex-hoofdbestuurslid van de NPS werd afgelopen vrijdag in verzekering gesteld in verband met een zedendelict. Naar verluidt zou een 16-jarige aangifte tegen hem hebben gedaan voor misbruik.

Telgt heeft meteen na zijn aanhouding in het weekend per direct zijn functies binnen het hoofdbestuur en andere commissies en structuren van de NPS neergelegd. Aanleiding hiervoor is het lopende strafrechtelijk onderzoek tegen hem.

De NPS had eerder bekend gemaakt dat de traditie binnen de partij is, dat zij de rechtsstaat respecteert en dat wet en recht voor een ieder in onze samenleving moeten gelden. De autoriteiten dienen de ruimte te hebben om in alle rust en op verantwoorde manier hun werkzaamheden uit te voeren volgens de groene partij.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

51 REACTIES
 1. Ik vind het heel jammer dat zo een intelligente man als Wayne Telgt zich zo heeft laten gaan door een minderjarige sexueel heeft misbruikt.

  DEK-O-LOOG ZEGT ALTIJD: NO MEKI YU PIKIEN EDE DENKI DJIE YU BIGI EDE.

  Er is hard bewijs dat Wayne zich heeft schuldig gemaakt aan dit strafbare feit. De RC heeft zijn aanhouding derhalve verlengd met 30 dagen.

  Wayne zal zich voor de rechter moeten verantwoorden.

  ALLEEN DE CRIMINELE MESSIAS VAN SURINAME STAAT BOVEN DE WET.

  Deze MOORDENAAR hoeft slechts zijn IDIOTE 5e COLONNE op te trommelen en ze staan in de rij om voor hem te sterven.

  JEZUS CHRISTUS: WAT EEN ENG HEERSCHAP IS DEZE MOORDENAAR.


  Maak melding
 2. Ik hoorde op radio SRS bij Bimbo Bakase Tori Kenneth Sloote zeggen dat de top van de NPS een Chucha heeft gezet voor Wayne.

  Volgens mafkees Sloote heeft Wayne Telgt zijn straf gekregen. Sloote vond Wayne te verwaand. Ik heb toen mijn radio uitgezet.

  Wat bezielt deze MOORDENAAR AANHANGERS.


  Maak melding
 3. De heer Vervuurt, eigenaar van radio Apintie werd ook beschuldigd van zaken onder het tapijt vegen.

  De heer Vervuurt zou dat meisje beschuldigd hebben dat ze ook medeschuldig zou zijn volgens deze walgelijke man. Althans woorden met deze strekking.


  Maak melding
 4. @jojo,

  Telgt heeft het onheil over zichzelf heen geroepen. Er is helemaal geen sprake van een door tegenstanders opgezette ‘ trap ‘. Dat suggereerde u. Het kind dat door Telgt zedelijk is misbruikt is een jeugd-omroepster bij een kinderprogramma van Radio Apintie. Zo zie je maar weer hoe ongeremd de tegenstanders de NDP voor van alles en nog wat beschuldigen en ook uitmaken.


  Maak melding
 5. henry, het komt hard bij jou over maar binnen de NPS is er veel wrevel tussen verschillende partijen. De NPS is een monster Leviathan, een meerkoppig dier alle kanten op wil gaan en elkaar opvreet. Ze zijn stuurloos overgeleverd aan de grillen van Santokhi. Verschillende fracties liggen overhoop met elkaar. Telgt was de kroonprins van Rusland terwijl anderen hem helemaal niet lusten. Reken erop dat er mensen binnen de NPS blij zijn dat hij uitgeschakeld is. Nu kunnen zwakkelingen als Fernand en Van Coblijn binnen de NPS naar voren geschoven worden. De NPS is in crisis en ik hoop dat dit altijd zo mag blijven.


  Maak melding
 6. Dhr Telgt neemt zijn verantwoordelijkheid en beroept zich niet op amnestie. Dat siert hem ergens nog wel. Wanneer gaat de Surinaamse president zijn functie neerleggen. De man is veroordeeld voor meervoudig moord. Het is toch een gotspe dat zo iemand nog op het pluche zit.


  Maak melding
 7. @RobG als er 1 partij in diepe crises verkeerd dan is het de NDP wel. Niet iedereen binnen de NDP is blij dat Bouterse nog aan blijft als President. Zelfs de DNA voorzitter Mw Simons was in geen velden of wegen te bekennen toen de krijgsraad vonnis had gesproken. Alleen hielelikkers als Adhin, Abdoel en Abrahams kwamen in het nieuws dat alles op alles gezet moet worden om Bouterse op het pluche te houden. Keer op keer werd gehamerd oa door Abrahams op eenheid op straffe van …. (vul het maar in) Nee Rob het rommelt gigantisch binnen de NDP en de gifbeker is nog niet leeg.


  Maak melding
 8. Verdacht zijn maakt je nog niet schuldig dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen. Maar in geval de feiten op waarheid berusten is het uiteraard diep triest dat een volwassen man zich zo laat gaan . Ik ga ervan uit dat er genoeg meerderjarige vrouwen in Suriname rondlopen. Wel grote klasse van de NPS dat men deze gebeurtenis niet goed gaat praat maar het recht z’n beloop laat . De NDP kan hier een voorbeeld aan nemen hoe je met de rechtsstaat omgaat.


  Maak melding
 9. Ik vind het heel erg jammer voor deze man.. hij is een echte natuur talent
  Hoe komt het nau dat hij zo de mist is in gegaan.
  Deze vlek gaat hem zijn hele leven blijven volgen


  Maak melding
 10. @@@ Freddy .. klop wat je daar zeg.. verdacht zijn maakt je nog niet schuldig
  Maar alleen om het feit dat je aanhouding met 30 dagen is verlengt betekend al heel wat


  Maak melding
 11. @ Koos
  Ga lekker slapen . Je hebt slaap. Jullie zoeken constant spijkers op laat water. Zien jullie niet dat een ieder die een kuil graaft voor onze volkspresident er zelf in valt? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  Big up press.


  Maak melding
 12. Hij kon zijn vieters niet thuishoren.
  Waarom geile op kinderen terwijl er genoeg gewillige vrouwen van zijn leeftijd zich uitlenen voor een grondige smeerbeurt.
  Deze vieze mannen hebben meestal een ziekte onder de leden en willen het uitdelen.
  Goed zo als hij het nu niet leert dan leert hij het nooit.
  Wat een grote schande voor zo’n zogenaamd pientere man.
  Misschien had hij zijn vrouw als ik zijn vrouw was zou ik hem laten vallen als een baksteen.


  Maak melding
 13. De RC heeft zijn in verzekeringsstelling rechtmatig getoetst.
  RC ziet dat er dingen zijn gebeurt die niet kunnen en mogen.
  Bepaalde pedofielen gaan ht voor hem opnemen.


  Maak melding
 14. Kijk de wereld vreemde zijn weer bezig net apen die niks te doen hebben Michael Jackson,R Kelly,Garry Glitter die zijn ook veroordeeld de kind huwelijken, en wat gebeurt er in het binnenland daar praat niemand over dat is wereldvreemd jullie weten niks wat er gebeurt of jullie pakken alleen maar de zwakke schakels of zeuren alleen maar om te zeuren alleen maar onzin als die telg schuldig is dan word hij wel veroordeeld


  Maak melding
 15. Opvallend dat sinds de aanhouding van Telgt ludwig foe abrabrokie zich van commentaar onthoudt. Zouden die twee dezelfde persoon zijn???. Zogenaamde Moraalridder (ludwig) die in feite een vuile pedofiel (telgt)blijkt te zijn.


  Maak melding
 16. @RobG,

  Je schrijft dat zwakkelingen als Fernald en Van Coblijn naar voren geschoven kunnen worden.

  Volgens mij maakt Van Coblijn sedert 2015 geen deel meer uit van de NPS.

  Jojo zou zeggen: Beste RobG, U bent weer aan het zwetsen.


  Maak melding
 17. Ach man ,houden jullie op met al die hypocriete uitlatingen . Hij heeft het gedaan en mocht het niet doen . Het is een feit klaar . Zodra er iets gebeurd moet ik komen lezen dat bouterse of NDP erachter zit en dat bouta veroordeeld is en niet vast zit bla blabla . Wat heeft hij hiermee te.maken ? En mensen stop met die on in. Niemand kan een zittende president opsluiten . Nergens te wereld kan dat . Dus laat je beter informeren . Ook is de president bevoegd gratie te verlenen aan de persoon Desire Delano Bouterse en derest van de veroordeelden. Geloven jullie zelf dat de veroordeelden in de kwestie van de zgn decembermoorden ooit in de cel sullen belanden ?
  .Dit is duidelijk een politiek vonnis .


  Maak melding
 18. Als .deze burger zich houdt aan de rechtsorde en zijn straf ondergaat zoals dat in een rechtstaat geschied, waarom houd de andere burger zich niet aan wet en regelgeving in een rechtstaat als het gaat om moord/doodslag-cocaïne handel?
  En hoe dom moet je zijn om de daden van deze persoon op te hemelen.
  Volk van Suriname wees wijs en reken af in mei 2020 van deze vloek.
  -.
  .


  Maak melding
 19. Gelukkig zijn er nog mensen in Suriname die de rechtstaat respecteren. Moordenaars en Drugsdealers lappen alles wat de rechter beslist aan hun laars. Vergeet een ding niet dat er een hoge rechter is ver hier van ons vandaan. Zijn oordeel is onomkeerbaar en dat geldt voor een ieder zonder aanzien des persoon


  Maak melding
 20. Die zogenaamde profeet Mohamed die zelf een pedofiel en geitenneuker was is zelfs getrouwd toen hij 58 jaar was met Aisha toen ook 7 jaar.en in de moskee gelijk geconsumeerd.Voorheen was Mohamed 18 jaar en was met weduwe Kadidja toen 56 jaar oud getrouwd omdat ze rijk was.


  Maak melding
 21. Koos, gebeurtenissen in een oorlogssituatie ( met uitzondering van verkrachtingen) kunnen altijd vallen onder een amnestieregeling. Maar verkrachtingen en zedenmidrijven vallen ten alle tijden niet onder een of andere vrijwaring. Het lijkt mij de moeite waard voor onderzoeksjournalisten en het O.M. om de prestaties van Wayne met minderjarige vrouwen en eventueel jongetjes als bijvangst aan een nader onderzoeken te oonderwerpen.


  Maak melding
 22. @Hagoe Dagoe DAMSCO,

  JE WEET WEL TE SCHRIJVEN: A MANG NAKIE.

  Ja hoor Agoe Dagoe: Wayne heeft klaarblijkelijk sex gehad met dat minderjarige meisje.

  Maar jouw KONING HEEFT 15 MOORDEN GEPLEEGD en daar hoor ik jou niet over.

  DAAROM BEN JIJ voor mij een Hagoe Dagoe en OLIEDOM


  Maak melding
 23. Wat jullie van NPS ook verzinnen, hij is opgesloten. Deze partij staat erom bekend dat ze hun mensen gebruiken totdat ze ze weg kunnen gooien als die niet meer nodig zijn. Er zijn genoeg voorgangers. Telg is niet de 1 ste. Vergeten dat Vene Henk Aaron uit grun yari hft laten gooien?? Die yorka soepoe werkt nog steeds. Vene libi a patoe gi Greg en die weet er niet mee om te gaan.
  WT had vlotre babbel en kon inpraten op jongeren. Niet zo krijg je ze in NPS.


  Maak melding
 24. Sure sh, daarom ziet Suriname er nu zo uit een bananen republiek.
  Een moordenaar en veroordeelde drugsdealer als je president.
  De hele beschaafde wereld lacht ons uit!
  Oh, wat zijn de Surinamers toch diep gezonken en jullie schamen je niet.


  Maak melding
 25. Ik geloof er geen moer van.
  Redenen: Telgt heeft voor al deze dingen anderen altijd gewaarschuwd. Hij wist donders goed dat je als populaire politicus en ook een groot politiek gevaar bent voor andere politieke partijen op eieren loopt.
  Suriname is een klein land en de sociale controle is heel groot. Als er een verhouding gaande was tussen 2 populaire mensen zou dit het personeel van Apintie en overige burgers zeker zijn opgevallen, Anders moet het een one Night stand zijn geweest.
  Opvallend is ook dat dit een week later nadat Wayne publiekelijk in zijn programma aankondigde dat hij niet bang is voor de heren Bouterse en Abrahams. Dit zijn geen jaren 80 meer. toen waren wij bang voor jullie nu niet meer. jullie zijn intussen oud geworden.Zeker is dat hij Bouta en Abram zeer boos heeft gemaakt.

  En ik heb een wijze levensles van mijn grootvader in mijn leven geleerd, die zei: John, het geld dat stom is maakt recht wat krom is. heb je geld dan kan je kastelen bouwen en als je dat niet hebt, mag je stenen sjouwen. Een ding weet ik: een ieder heeft zijn prijs.
  Als ik geld had zou ik in deze harde economische tijd in Suriname iemand benaderen met de vraag: hoeveel heb je nodig? srd 1.000, 10.000. 20.000 ? Noem je prijs voor een tegenprestatie. Zeker is dat iemand op den duur, bij het horen van deze hoge bedragen instemt.Niet vergeten dat ik ook in de getto ben opgevoed.
  Dus politie: doe een grondig onderzoek want ik heb mijn grote twijfels. Het komt op mij over als een met succes uitgevoerde wraakactie. En van hieruit wil ik de heren van Sranang sa e pas van de VHP, de heren Gambo en vriend waarschuwen.


  Maak melding
 26. @ Suresh
  Het klopt, dat niemand een zittende President kan opsluiten, maar het is al een unicum in de wereld dat een couppleger, en drugsveroordeelde uberhaupt President kan worden.
  Dit soort dingen gebeuren in landen, waarvan meer dan de helft van de kiezers, slechts een lagere school opleiding heeft genoten.de zogenaamde ‘bananen repblieken’
  Als ik jou reacties lees, dan ben ik bang, dat ik jou helaas ook onder genoemde categorie moet scharen


  Maak melding
 27. Laten we niet op de zaken vooruit lopen hij is nu nog een verdachte en dus nog niet schuldig bevonden door de rechter. Voor het zelfde geld word de man valselijk beschuldigt. Dus mensen wacht eerst rustig af wat het onderzoek op levert en op de eventuele uitspraak van de rechter. Ieder mens is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. En heel even voor Rob G jou baas is schuldig bevonden maar vind dit onzin maar voor hem telt toch hetzelfde recht?


  Maak melding
 28. @Oma, je lijdt aan een minderwaardigheidscomplex en een achtervolgingswaanzin. Heb je soms last van psychosen? Indrukken van buiten slaan hard neer in je hoofd. Dat is niet goed. Hetgeen in je hoofd vastzit is bagger van VHP en NPS. Zij maken je wijs dat het buitenland lacht.

  @Hobbybob,
  Als Telgt onschuldigwas was werd de haan direct losgelaten op de hennetjes. Moeders en vaders zijn gewaarschuwd om de hennetjes op stal te houden. Wayne kan


  Maak melding
 29. @RobG
  Lees je nooit buitenlandse kranten?
  We hoeven niet door VHP of NPS wijs gemaakt te worden.
  met één druk op de knop, kan je weten hoe de wereld er uit ziet, en wat de mening van de beschaafde wereld is.
  dat jou orientatie kader beperkt is tot bakana torie……..tjaaaa…dat is een keus.


  Maak melding
 30. Suresh,
  De heer Boldewijn, bestuurskundige, heeft een mooi stukje geschreven in De Ware Tijd.
  Hij en hopelijk heel veel rechtgeaarde Surinamers maken zich zorgen over de geestelijke
  Gesteldheid (niveau) van Surinamers.
  Jammer voor zo’n mooi land!


  Maak melding
 31. Nee hoor heer of mevrouw robg
  Ik heb geen enkele ziekte, ben bij mijn positieven.
  Ben geen drs. of dr. maar heb nationaal en internationaal gewerkt bij een grote maatschappij in die goede tijden van Suriname.
  Ik moet toegeven eerst vond ik je leuk.
  Je bent nu gedaald in mijn achting.


  Maak melding
 32. @RobG

  “Koos, gebeurtenissen in een oorlogssituatie ( met uitzondering van verkrachtingen) kunnen altijd vallen onder een amnestieregeling.”

  Welke oorlog beste RobG

  Men kan overal amnestie voorgeven. Alleen heeft men (incl, de Militairen) na het binnenlands conflict grenzen getrokken bij het herstel van de democratie.

  wereldwijd is het een rechts principe dat rechtgedaan wordt op basis van de wetten (die tijdens de aanvang van het proces van toepassing waren. Het is conform de SU grondwet ook onmogelijk om tijdens het proces (de wedstrijd) de spelregels te veranderen.
  Zo eenvoudig is het.

  Nu droomt u weer van alles bij de casus Telgt er bij, zelfs jongetjes.

  De rechter neemt de zaak serieus net als van die zoon de minister van ROGB.
  Het is typisch dat niemand met een oppositie achtergrond onschuld claimt, de persoon Telgt alle functies die hij heeft direct neerlegt tot dat de rechter gesproken heeft etc.

  Zo hoort het in een democratie te gebeuren. Fout of Niet Fout ik weet het niet maar Telgt heeft minimaal een moreel compas dat nog een beetje functioneert


  Maak melding
 33. Het blijkt dus dat Apintie, dhr Vervuurt dus, wat heeft met pedofilie. Telgt is niet de enige! Gambier, Gambo is ook een zedendelinquent, heeft zich ook vergrepen aan een minderjarige, en dhr Vervuurt weet dat, maar verschijnt prominent op Apintie-TV. Ik ben benieuwd hoeveel pedo’s daar nog rondlopen. Volgens inlichtingen is dit slechts het begin van de zich openende beerput. Trouwens dat arme kind is door Vervuurt waarschijnlijk uitgemaakt voor aanstichter, want ze is uit beeld gehaald. Wel meneer Vervuurt, een kind kan NOOIT de aanstichter zijn, als volwassene moet je weten dat je met je vieze vuile poten van kinderen moet afblijven!! If yu e firi krasi gi wang pikin, dan yu na wan lagi, wiswasi sikiman!!


  Maak melding
 34. De heer Telg is nu verdachte en geen veroordeelde. En als blijkt dat de heer Telg schuldig is, zal hij ook veroordeeld moeten worden. Ik zal er zelf niet wakker van liggen en zeker niet voor hem sterven.

  Dat gezegd hebbende verbaas ik mij keer op keer dat er zelfingenomen paarse ratten zijn, die anderen regels opleggen die men ZELF blijkbaar niet hoeft te volgen. Maar dit is het kenmerk van de paarse partij. Je hoeft er alleen maar op te wachten totdat ook hier de beerput opengaat.


  Maak melding
 35. Kondremangs
  Het is schandalig dat deze zaak besproken wordt bij bakana lee torie van limbo goebbels. ….wat nog schandaliger is dat inspecteur van politie Naarden zich over de zaak laat interviewen door de brulaap /gatlikker liba limbo. …..die inhoudelijk op de zaak wilde ingaan. …walgelijk. ….als Wayne Telgt schuldig is moet hij veroordeeld worden. ……punt uit! !! Net als de slachter van bastion veere. …….20 jaar. ..A noi boi. ….
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding
 36. @ John. Een veertigplusser die seks heeft met een 16jarig meisje heeft geen relatie met haar. Hij is alleen op haar lichaam uit. En natuurlijk doet hij het zo dat niemand erachter komt want t is strafbaar. Kom mi opo yu ay gi yu. Het is geen opgezette zaak. Hij houdt gewoon van kleine meisjes. Het is gewoon uitgekomen nu. Na owru gwenti fu todo.


  Maak melding
 37. De verziekte en hersenloze paarse rioolratten bewijzen maar weer eens hoe stom ze zijn door Wayne Telgt uit te maken voor een pedo zonder dat ze hebben gezien of gehoord wat het bewijs tegen hem nou precies is.
  Dat terwijl ze rennen achter en de kont likken van hun leider bouterse die daadwerkelijk schuldig is bevonden aan grootschalige drugssmokkel en meervoudige moorden. Maar dat vinden die verziekte debielen niet erg.
  Ze weten ook duidelijk niet wat de definitie is van pedofilie. Pedofilie is als een volwassen persoon zich seksueel aangetrokken voelt tot een kind tot en met de PREPUBERTEIT (in het algemeen 13 jaar en jonger).
  Een volwassene die seks heeft met een 16 jarige kan dus sowiezo NIET aangemerkt worden als een “pedo.”
  Er is tot nu toe ook niet naar voren gekomen wat het bewijs nou precies is tegen Telgt dus zolang dat niet gebeurt zou het best kunnen dat er sprake is van een valse aangifte in het kader van een paars scenario om hem en de nps te beschadigen. Het komt vaak genoeg voor dat mannen valselijk beschuldigd zijn geworden in zedenzaken.


  Maak melding
 38. “Helena 21 december 2019 At 13:22
  @Lucien. Goed gezegd. Mensen die t opnemen voor pedofielen zijn ook pedofielen”

  De heer Telgt is nu nog verdachte en is nog niet schuldig bevonden. Om hem voor pedofiel weg te zetten zegt meer iets over jullie dan over de heer Telgt.
  Check ook even de betekenis van “pedofiel”.
  Er zijn volkeren die hun dochters nog vele malen jonger dan 16 jaar uithuwelijken.
  Ik weet dat sommigen “fo soso” naar school zijn gegaan, mijn advies: ga terug naar school en maak het dit keer af.


  Maak melding
 39. Bron starnieuws
  Dit betekent niet dat ik seksuele handelingen met een 16 jarige met een 40 jarige goedkeur. De tegenstanders hadden een jongere meid moeten zoeken.
  Strafbaarheid van seksuele handelingen met minderjarigen
  23 Dec, 04:41
  foto
  Carlo Jadnanansing

  Het begrip minderjarigen wordt zowel in het recht als in het dagelijkse spraakgebruik in verschillende betekenissen gebezigd. In casu gaat het om personen zowel van het mannelijk als vrouwelijk geslacht die de leeftijd van twaalf jaar bereikt hebben, maar nog niet die van zestien jaar (art. 298 Wetboek van Strafrecht;Sr). Dit betekent dat pas wanneer een minderjarige de leeftijd van zestien jaar bereikt heeft, hij/zij seksuele handelingen mag verrichten met iemand zonder dat er strafrechtelijke gevolgen aan verbonden zijn.

  Ik merk op dat de leeftijd van zestien jaar arbitrair is. Dit betekent dat deze niet gebaseerd is op een bepaald onderzoek of duidelijke argumentatie. In de hele wereld zijn er wetten op dit stuk. De leeftijden verschillen echter per land. Zo wordt bijvoorbeeld in Noorwegen (zie J. Gaarder: De wereld van Sofie) de grens gesteld op vijftien jaar, terwijl Nederland en Suriname die stellen op zestien jaar. In het algemeen kan gesteld worden dat vrijwel alle landen ter wereld tenminste een minimum leeftijd van veertien jaar hanteren voor het beschermen van een minderjarige, ook tegen zichzelf.

  Vermeldenswaard is dat tot 2009 de leeftijdsgrens als bedoeld in art. 298 lid 1 Sr veertien jaar was. Wij krijgen dan de merkwaardige situatie dat iemand die in 2008 seksuele handelingen gepleegd heeft met een minderjarige van veertien jaar met wederzijdse toestemming, vrijuit gaat, terwijl degene die thans de handelingen verricht met iemand van vijftien jaar, gestraft kan worden met een gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaar!
  Zoals eerder gesteld komen de leeftijdsgrenzen vrij willekeurig over. Men zou kunnen denken dat het criterium van geslachtsrijpheid een rol zou kunnen spelen, in welk geval de leeftijd van veertien jaar realistischer lijkt dan die van zestien jaar.

  In het oude art. 298 Sr stond dat vervolging alleen mogelijk was op klachten. Dit betekent dat er sprake was van een klachtdelict, hetgeen inhoudt dat het Openbaar Ministerie (OM) slechts bevoegd was tot vervolging over te gaan, wanneer er een klacht werd ingediend door de ouders of wettelijke vertegenwoordigers van de minderjarige. Volgens het nieuwe art. 298 Sr is het OM ambtshalve bevoegd tot vervolging over te gaan. Men zou zich kunnen afvragen of een minderjarige van vijftien jaar die aantoonbaar reeds geruime tijd seksueel actief is, hetgeen overal ter wereld voorkomt, toch nog wettelijk beschermd moet worden tegen vrijwillige seks.

  Het is dus niet geheel duidelijk wat de reden geweest moet zijn voor de verhoging van de leeftijd van veertien jaar naar zestien jaar. Het lijkt er niet op dat de opvattingen over geslachtsrijpheid zijn veranderd, maar waarschijnlijk hebben internationale verdragen, waartoe Suriname was toegetreden, en de pressie van maatschappelijke groeperingen in het bijzonder vrouwenorganisaties, de doorslag gegeven. Overigens is ons art. 298 Sr gelijkluidend aan het Nederlandse art. 245 WvSr, met dit verschil dat in Nederland de maximale straf acht jaar is en in Suriname twaalf jaar.

  Volgens mijn informatie is de vervolgingspraktijk in Nederland wel anders dan in ons land. Het beleid van het OM in Nederland lijkt te zijn dat indien de leeftijd van het ‘slachtoffer’ en de dader niet veel verschillen, bijv. een vijftienjarig meisje heeft vrijwillig seksuele gemeenschap gehad met haar zeventienjarige vriend, niet tot vervolging wordt overgegaan. Dit, terwijl het gebeuren formeel wel valt onder de delictsomschrijving.

  We hebben thans in Suriname de merkwaardige situatie dat volgens ons huwelijksrecht een vrouw op de leeftijd van vijftien jaar in het huwelijk mag treden met een man die ten minste de leeftijd van zeventien jaar heeft bereikt. Maar als een man van zeventien buiten echt seksuele handelingen verricht met een vrouw van vijftien jaar met haar toestemming, kan hij gestraft worden met een gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaar!

  Ik denk dat de wetgever in 2009 niet aan deze consequentie gedacht heeft, anders zou de minimumleeftijd voor een vrouw om in de echt te mogen treden verhoogd zijn van vijftien naar zestien jaar of zou de leeftijdsgrens van art. 298 Sr niet gesteld zijn op zestien, maar vijftien jaar.
  Een andere mogelijkheid om strafrechtelijke vervolging te voorkomen van iemand die seksuele handelingen heeft verricht met een minderjarige van vijftien jaar, is om met laatstgenoemde in het huwelijk te treden, uiteraard ervan uitgaande dat beide partijen ongehuwd zijn.

  Art. 298 Sr stelt namelijk dat de seksuele handelingen ‘buiten echt’ (buiten huwelijk) moeten zijn gepleegd. Het probleem is echter dat ook al huwen partijen met elkaar de eerder gepleegde handelingen toch onder de werking van het artikel vallen, omdat partijen toen niet met elkaar getrouwd waren. Het lijkt mij echter niet verwachtbaar dat in een dergelijk geval het OM tot vervolging zal overgaan en nog minder dat de rechter zal beslissen dat de pas gehuwde bruid of bruidegom in het gevang zal belanden.

  In de Surinaamse praktijk is het voorgekomen dat strafrechtelijke vervolging heeft plaatsgevonden van mannen die gemeenschap gehad hebben met een vrouw van vijftien jaar met haar toestemming. Een voorbeeld is de geruchtmakende zaak tegen enkele leden van de Haagse Rapgroep Strictly Family Business (SFB) begin 2017. De vraag is of in deze zaak gesproken kan worden van een slachtoffer, daar de vrouw in kwestie te kennen gaf dat de handelingen gepleegd waren met haar instemming. Ondanks de verklaringen van de minderjarige en haar moeder over de vrijwilligheid van de seksuele handelingen, werden de verdachten veroordeeld tot een gevangenisstraf gelijk aan de tijd in voorarrest doorgebracht. Het uitspreken van de straf door de rechter kon dan ook alleen maar gegrond zijn op schending van de rechtsorde, omdat voldaan was aan de delictsomschrijving.

  Als oud-strafpleiter rees bij mij de vraag of de verdedigers van de SFB-leden geen beroep hadden kunnen doen op een strafuitsluitingsgrond, waarbij als eerste gedacht zou kunnen worden aan afwezigheid van alle schuld, met als argument dat zij er te goeder trouw ervan uitgingen dat zij te doen hadden met een vrouwspersoon die de leeftijd van zestien jaar reeds had bereikt.

  Hiervoor zou wel vereist zijn dat zij onderzoek hadden verricht naar de leeftijd van de vrouw en dat zij het feit in verontschuldigbare dwaling hadden gepleegd. Bij de kwalificatie van seksuele handelingen gepleegd met een minderjarige worden in de media vaak termen gebruikt als verkrachting, aanranding, seksueel molest etc. Deze aanduidingen zijn alleen maar juist als de handelingen gepleegd zijn tegen de wil van de minderjarige. Als de minderjarige wel haar of zijn goedkeuring heeft gegeven, kan m.i. alleen maar gezegd worden dat voldaan is aan de delictsomschrijving van art 298 Sr te weten: seks met een minderjarige. Het OM is dan wel wettelijk gerechtigd tot vervolging over te gaan, maar of in alle gevallen de rechtsorde dusdanig is geschonden dat tot inverzekeringstelling moet worden overgegaan, is ten zeerste de vraag. Ook dat is een kwestie van beleid.

  Carlo Jadnanansing

  Dit artikel is een verkorte en enigszins bewerkte versie van mijn artikel KINDHUWELIJKEN, LEEFTIJD EN SEKSUALITEIT, verschenen op Starnieuws van 2 december 2017, ook gepubliceerd in ‘Recht voor allen’, Ralicon, Paramaribo april 2019, pag. 68 e.v. De auteur is oud-notaris, maar was in de jaren 70 docent Criminologie en Strafrecht aan de Universiteit van Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES