Uitbreiding EBS opwekcentrale Clarapolder Nickerie ceremonieel in bedrijf gesteld

5
Uitbreiding EBS opwekcentrale Clarapolder Nickerie ceremonieel in bedrijf gesteld
Foto: De opwekcentrale te Clarapolder Nickerie die recent een upgrade heeft ondergaan.

Met de ingebruikname van twee nieuwe Wartsila generatoren, heeft op vrijdag 6 december de ceremoniële inbedrijfsstelling van de EBS opwekcentrale te Clarapolder plaatsgevonden in het rijstdistrict Nickerie. Eind 2018 maakte de contractor van Wartsila in opdracht van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) een aanvang met de uitbreidingswerkzaamheden in de opwekcentrale te Clarapolder, welke anno 2019 ruim 11.000 huishoudens en bedrijven in Nickerie van elektriciteit voorziet.

Middels openbare aanbestedingen zijn twee nieuwe generatoren aangeschaft die in juni dit jaar in Nickerie arriveerden en waarvan de installatie in november dit jaar succesvol en veilig werd afgerond. De twee nieuwe generatoren hebben elk een vermogen van 4 Megawatt (MW), wat zorgt voor een huidig beschikbaar vermogen van ruim 23MW.

Jaarlijks stijgt de vraag naar elektriciteit met 4%. De piekbelasting in Nickerie voor dit jaar is 15,27 MW en was in oktober bereikt. Om verder aan de vraag te voldoen worden er in de nabije toekomst investeringen gepleegd in zowel de uitbreiding van de opwekcapaciteit als de elektriciteitsnetten.

Met de huidige uitbreiding en upgrade is de efficientie van de plant flink verbeterd. De machines zijn zuiniger in brandstofverbruik en gebruiken HFO in plaats van diesel, wat ook de brandstofkosten ook reduceert. Andere componenten zoals brandstofopslag- en de brandstofverwerkingsinfrastructuur van de plant behoorden ook tot deze uitbreiding. Er is een nieuw en geavanceerd brand beveiligingssysteem geinstalleerd. Ook de software van het besturings- en monitoringssysteem van de bestaande machines is geupgrade en bijgeschakeld. Eveneens kan vanwege de toegenomen opwekcapaciteit voor de komende twee jaar in de vraag naar energie worden voorzien.

Er zijn nog meer plannen voor Nickerie. In januari 2020 wordt een aanvang gemaakt met het zonnepanelenproject in dit district. De EBS blijft zich inzetten om landelijk een betrouwbare energievoorziening te garanderen aan haar klanten.

- Advertentie -

5 REACTIES

 1. “de contractor van Wartsila”
  Was dat niet Dilip Sardjoe…???

  “Middels openbare aanbestedingen zijn twee nieuwe generatoren aangeschaft”
  Welke openbare aanbesteding ook weer precies…..???

  “De machines zijn zuiniger in brandstofverbruik en gebruiken HFO in plaats van diesel,”
  Gaat het hier om HFO van het milieu neutrale koudemiddel voor koeling of het HFO van het Heavy Fuel Oil, waar inmiddels de hele wereld vanaf wil?
  Heavy Fuel Oil is gecategoriseerd als een categorie stookolie met een teerachtige consistentie en geïdentificeerd als een “worse case substance”.
  Het volk wordt ook weer hier voor de gek gehouden…!!!


  Maak melding

 2. @Sabaku puur gelul hou je mond en zit bij je verwarming wij doen het op onze manier hou je bezig met je kolen centrales Omdat je vriendjes niks hebben verdiend keur je het af


  Maak melding

 3. @Sabaku
  Je hebt gelijk en weet precies waarover je praat. Ik ben ook benieuwd waarvan er gebruik wordt gemaakt. Dit wordt jammer genoeg niet vermeld. Wij komen er graag achter.


  Maak melding

 4. Dood zonde er is houtafval en kaf genoeg om een standaard 4 -5 megawatt centrale te realiseren. Dan was er een duurzame opwekking ontstaan waardoor er geen afval van de olieproductie verstookt hoeft te worden. HFO is giftig ook al zal deze generatie van Wartsila ongetwijfeld economischer en schoner zijn het blijft een vervuilende en niet duurzame wijze van energie productie.

  Het lijkt mij zinvol na te gaan hoe openbaar de aanbesteding was. In een jaar dit soort apparatuur leveren en online brengen is onzin. De order was al geregeld voor de aanbesteding.


  Maak melding

 5. @praserie,

  Normaal zou ik niet reageren op zulke stommiteiten, maar you know, opportunity’s !!!

  “hou je mond”….bedoeld zoals ook met name die 15 hun mond moesten houden maar na 37 jaar nog steeds voor slapeloze nachten voor sommigen van jullie zorgen?

  “Omdat je vriendjes niks hebben verdiend”…..er vanuit gaand dat (geld) verdienen niet tot het zaligmakende en hoogste doel van mijn vrienden behoort in hun leven, dat gezegd hebbende… als mijn vriendjes een scheet laten, hebben ze al meer verdiend dan jij in je hele afvallige leven voor elkaar hebt kunnen krijgen?

  Waarom maak je het persoonlijk en reageer je niet op het inhoudelijke? Dat kan je niet, omdat jezelf een leeghoofd bent, of zat ik toevalliger wijs op de juiste weg. Jullie zitten namelijk weer het volk knollen voor citroenen te verkopen….

  I rest my case


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.