‘Leerlinge Hendrikschool die zelfmoord pleegde hield zich bezig met magisch spirituelen boek’

23
Politie vrijdag bij de Hendrikschool in Paramaribo - Foto (c) screenshot ATV-Networks Suriname

Iraisha Comvalius, de leerlinge die zich op 1 november verhangen heeft aan de basketbal bucket van de gymzaal van de Hendrikschool, hield zich bezig met het magisch spirituelen boek Spells en Magic. Het boek zou mogelijk ertoe geleid hebben dat de leerlinge overgegaan is tot de daad. Dat heeft de moeder in een interview met Apintie TV laten weten.

De moeder verklaarde dat de zusters van Iraisha het boek na het gebeuren in huis ontdekte en haar die gaf. Iraisha zou het boek van een buurvrouw gehad hebben, samen met een stapel andere boeken. Dit nadat zij bij haar geweest was om het haar van haar dochter te vlechten.

De zusters van Iraisha hadden haar eerder met het boek gezien, maar mochten het niet aanraken. Toen zij het zochten konden zij dit ook nergens vinden. Na het voorval hebben ze het boek gevonden en gegeven aan hun moeder. De moeder heeft toen kunnen lezen waarmee haar dochter zich bezig hield en realiseerde waarom zij het boek altijd schuilhield.

De moeder heeft sterk het vermoeden dat het boek haar dochter ertoe heeft geleid om zelfmoord te plegen. Dit omdat geen ruzie, spanningen en druk in huis waren. Daarnaast was de moeder tot zover ze wist niet op de hoogte dat haar dochter met zelfmoordplannen rondliep. De moeder geeft de buurvrouw de schuld dat haar dochter zichzelf van het leven heeft beroofd.

Bekijk hieronder het volledig interview:

https://www.facebook.com/zultje.abaas/videos/437166663610116/

23 REACTIES

 1. God waarschuwt tegen het occulte en spiritisme. Naast handlezen, astrologie, numerie doen vele ndper’ s die ten einde raad zijn aan allerlei afgodische praktijken zoals baas en roversbende. Alleen zijn ze overgelevrd aan echte kwakzalvers, terwijl baas en bende werkelijk tovenaars en duivelaanbidders voor raad bezoekt. Zelfs Stef Me Anus, Misjiesosoka en Breeveld no mang jepi.


  Maak melding

 2. De moeder moet bij de buurvrouw om duidelijkheid te vragen.

  Trouwens, er bestaan inderdaad (occulte) boeken, die zeer gevaarlijk zijn. Als je eruit leest kan er een demoon in je komen en blijven. Dit gebeurt wel eens nog steeds. Sommige boeken zijn zo sterk occult, dat het aanraken al gevaarlijk is.


  Maak melding

 3. De school ligt in een heel oude buurt.Toen er nog geen begraafplaatsen waren in Par’bo,werden de mensen gewoon op het achter erf begraven.Misschien zijn de geesten van de overledenen niet op een juiste wijze behandeld en dolen ze nog daar rond.En je nu met een mindere bewustzijn daar loopt,kan er rare dingen gebeuren.


  Maak melding

 4. Zeker Jacobus, dat bedoel ik nou.
  Er moet nog wat zijn , dat haar leiding gaf of stuurde.
  Het was een optelsom, waardoor het zo razendsnel is gerealiseerd.


  Maak melding

 5. Wie gelooft er nog in hocus spokus.
  Je kunt de buurvrouw niet te schuld geven van een boek dat zij heeft uitgeleend aan deze jongedame. De zussen hadden ook hun moeder kunnen waarschuwen dat hun zus geheimzinnig doet over een boek.
  Dan had moeder direct op onderzoek kunnen gaan om te achterhalen wat er aan de hand is en welk boek het is. Het is nu meer de schuld geven aan de buurvrouw.
  Deze jongedame had dit boek ook terug kunnen geven aan de buurvrouw. Haar nieuwsgierigheid werd geprikkeld en ging hiermee aan de slag. De vraag is door het lezen van dit boek daadwerkelijk de oorzaak is van het plegen van zelfmoord.
  Heb je volgens mij geen boek voor nodig.


  Maak melding

 6. Ludwig v abra broki jij wilt vast genomen worden door een ndper. Want wan lo go dat dingen verkondig je onder zo een bericht. Respectloze aandacht zoeker.. ga samen met boeboe sjori lekker palm drinken of zo. Die heeft een stompe neus dat de realiteit van dingen niet inziet.

  In Suriname heeft niemand respect voor een Ander. Buurvrouw had aan moeder moeten zeggen dat ze dat kind boeken wilde gegeven of heeft gegeven en of moeder dat goed vind. Dat kind is minder jarig . Iets waar surinamers lak aan hebben. Ze gaan voorbij de ouders en hebben 1 op 1 contact met kinderen ook als het goed bedoeld contact is. Meld de ouders.. iedereen en vooral jongeren zijn gauw beïnvloedbaar door allerlei dingen. Niet alleen drugs maar social media bv en ja ook door boeken met wat voor inhoud dan ook. Als dat kind geestes zwak is dan is dit het resultaat helaas of anderen worden gek. En dan weet niemand waar die gekte plots vandaan komt. Buurvrouw is schuldig of medeplichtig want ze is volwassen en ze had kunnen weten dat zo een boek niet geschikt is voor kinderen. En wie weet wat die buurvrouw nog meer in haar schild voert. Komt Elke dag bij je zitten zogenaamd troosten terwijl ze misschien blij is of haar doel heeft bereikt en wie weet pot omin san in ding sma oso. En ja boeboe. Er bestaat hocus pokus. Mi a sji nanga mi ai jere nanga mi jesi en mi ondro feni zegt… Er is meer tussen hemel en aarde en als je er niet bestand tegen bent no soekoe sani die je niet kan dragen.. en takroe libi sma de lik didibri en ze zijn meestal de gene met wie je elke dag mee omgaat e njang dringi met je maar wat in hun zwart hart zit weet je niet.


  Maak melding

 7. Heftig verhaal. De moeder is helemaal ontdaan wat begrijpelijk is. De doden komen niet tot leven. Ik zie het als een openbare waarschuwing. Zaak is wel dat deze moeder en haar overige kinderen, tot in de ruimste zin van het woord geholpen en begeleid moeten worden. Geldt ook voor degenen die op welke wijze dan ook het meemaakten.
  Ik weet niet wat ik moet denken van de Hendrikschool anders dan dat het een befaamde school is. Maar ,bij herhaling van soortgelijke daden moet je wel iets gaan doen. De zelfdoding is daar gepleegd. Welke boze geest heeft dit meisje tot zich geroepen? Of ,kan het zijn dat het meisje helemaal niet lekker in haar vel zat en dat de moeder dat niet doorhad? Fromu tori en de waarheid zal misschien nooit ontdekt worden. Dood is dood. Ik vind het wel vreselijk voor de moeder en overige kinderen .


  Maak melding

 8. Iedereen die zich bezig houdt met de demonen, krijgen inderdaad problemen. Doordat Satan en zijn demonen over deze aarde regeren, zie je overal dood en verderf. Mensen blijf weg van bonnoe, fudu mangs en alles wat met spiritisme te maken heeft. Satan heeft nooit goede bedoelingen met mensen gehad. Lees maar in Genesis hoe Satan, de oorspronkelijke slang Eva misleide. Ze verloren hun prachtige huis, het paradijs. Daarna werden ze oud, kregen onvolmaakte kinderen en stierven ze .


  Maak melding

 9. Ai, ik zeg het nogmaals “de duivel regeerd”.
  @Laat me, bedank de buurvrouw dus maar en mams, want zij noemt het demonisch boek bij naam en toenaam. Kinderen die het bestaan nog niet wisten van dit boek worden nu nieuwsgierig gemaakt, toch.


  Maak melding

 10. Oom Ludwig ju nanga alla san sa e gbeur na ndpers , ju ma pp jere . Dit heeft niks temaken nanga politiek ezel . Puur dom vn zo een persoon . ipv dat je de familie troost zit je te lullen . Aan de familie sterkte ja . God slaap niet vo j buurvrouw


  Maak melding

 11. haha, wat een ongelooflijk gelul
  Nu is het de schuld van een boek. Buurman bespringt buurvrouw (ander artikel), boze geesten.
  Hij had geen boek, want hij kon niet lezen, dus de boze geesten kwamen persoonlijk langs.
  De schuldigen proberen de aandacht van hunzelf af te nemen.
  Dit kan de moeder zelf zijn, of anderen die de moeder hiertoe aanzetten, op welke manier dan ook.
  Mijke staat natuurlijk weer klaar om mensen te beschuldigen, zij heeft hiertoe maar een par zinnetjes tekst nodig en rolt de hele zaak op. 😂😂😂😂
  Mijke wat bedoel je met
  minder jarig,
  Ik ken wel het woord minderjarig, vogens het woordenboek betekent dit 1) Jong 2) Niet aansprakelijk 3) Niet volwassen 4) Nog niet tot volle wasdom komen 5) Onbejaard 6) Onmondig 7) Onvolwassen 8) Onvolwassen voor de wet

  Bedoel je dat ze minder vaak jarig is geweest, dan was ze dus nog geen 16 maar 11 of zo


  Maak melding

 12. Wat een drama over het boek, als het idd zo een Magische kracht bezit zou het niet slecht zijn om meerdere copieen te maken en aan de Rovers uit te delen zodat we in alle rust kunnen leven in Suriname.


  Maak melding

 13. Oom ludwig kies bok hahaha ,komisch gaat over een boek ,jij begint over ndp misschien zit er ook een demoon in u ,eentje die alles op paars gooid,eindelijk heeft iemand de kracht genomen om jou op uw plaats te zetten ,ik denk dat hij nu vakantie gaat nemen ,a bok hebie lekker voor u


  Maak melding

 14. Het is lekker makkelijk om de schuld te geven aan hocus pocus i.p.v. de vraag te stellen of je wel voldoende aandacht aan je kind hebt geschonken. Dat lijkt op de bekende a no mi mentaliteit die heerst bij heel wat Surinamers.

  Uiteindelijk is iedereen verantwoordelijk voor hun eigen leven en behoort de keuze om eruit te stappen of niet tot het zelfbeschikkingsrecht van iedere mens.


  Maak melding

 15. Ik zal duidelijker zijn.

  1. Iraisha waarschuwde zelf dat die anderen dat boek niet mochten aanraken.

  2. In sommige kerken (internationaal), waar er bevrijdingsdiensten worden gehouden, komen weleens mensen met dergelijke problemen hulp zoeken.
  In Afrika bijv. gaat t vaak over The Sixth and Seventh Books of Moses, een sterk occult boek. Velen die t gelezen hebben en in de problemen komen, gaan hulp zoeken in zulke kerken.
  Dit boek is trouwens niet van Mozes hoor.

  Er zijn zelfs (zeldzame) boeken die zo krachtig zijn, dat bij t aanraken al een invloed veroorzaken.

  De vraag is nu: hoe wist Iraisha dat.


  Maak melding

 16. Die buurvrouw heeft het willes en wetens gedaan .Als je echt een moeder bent geef je het niet aan een minderjarige .Daar je weet wat dat betekent,en voor haar leeftijd is ze slim want haar Engels is perfect en ze wist wat er in stond dus daarom verbergde zij dat .Waarom heeft die buurvrouw het niet aan haar eigen kinderen gegeven.Ik heb ook boeken hier van de Kabbala leer maar zal het nooit aan iemand laten zien of lezen ,omdat ik degene psyche niet kent en ik kan het wel aan maar niemand ook ik kan het niet weten of mijn broer/zus daartegen kunnen .De buurvrouw is gemeen ze wilde af van die boeken en dacht ik geef haar en bespaar mijn kinderen .Maar wijlen mijn ma zou zeggen God is de grootste rechter.En ik prik er zo doorheen je ziet dat die moeder ook koppi heeft want ze sprak geen onbetamelijke taal,ze bleef kalm netjes en niet vloekend.


  Maak melding

 17. Zoals ik het begrepen heb mensen die het magical wil onderzoeken moeten een sterke leraar hebben die bijv. de geesten kunnen zien en aanspreken. Verder zou hij je stap voor stap introduceren in dat wereld. Je blijft een stap boven de geesten. Dan overleef je jouw avontuur.

  Een jong meisje zonder hulp is gewoon verloren. Zelfs een volwassen iemand zonder gedegen training kan makelijk overwelmt worden door een geest.
  Het beste is blijf er van af.


  Maak melding

 18. Zeer vreselijk voor dit kostbare kind. Lieve mensen
  blijf WEG van zulke boeken!!! Ook al denk je dat het jou niks kan doen of geloof je niet in God en de duivel.Dat betekend niet dat het niet bestaat.
  De geesten wereld bestaat en is echt!! . Behoed en bescherm jezelf en je gezin van de kwade plannen van de duivel en kies voor Jezus Christus. Geen bonu mang, pandit, budha beeld etc etc gaat je kunnen helpen. In de naam van Jezus Christus kun je worden bevrijd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.