President Bouterse staat stil bij Dag der Marrons in Suriname

32
President Bouterse staat stil bij Dag der Marrons in Suriname
Foto (c) Waterkant archief - President Bouterse legt een bloemenkrans bij het monument op het Plein van 10 Oktober bij de herdenking in 2018.

De Surinaamse president Desiré Delano Bouterse roept bij de viering van de Dag der Marrons op tot bezinning. Het staatshoofd zegt in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII) dat het van belang is dat er data wordt vastgelegd over de totstandkoming van de vredestraktaten met de kolonialeoverheid.

Bij de viering van dit feit op donderdag 10 oktober is het volgens de president goed dat de marrongemeenschap van het moment gebruik maakt om te bezinnen vanwaar zij komt, wat zij wil en hoe zij de toekomst tegemoet gaat. “We moeten terugblikken en de traktaten goed lezen”, aldus president Bouterse, die zegt dat de afspraken die toen gemaakt zijn met deskundigen bekeken moeten worden om te komen tot dataverzameling.

Dag der Marrons wordt op donderdag 10 oktober voor de negende keer als een nationale feestdag gevierd. Nadat voorgaande regeringen deze dag hadden erkend, was het de regering Bouterse die in haar eerste termijn in 2010 er een nationale vrije dag van maakte. Zoals jaarlijks het geval is, warden ook vandaag kransen gelegd bij het monument op het 10 Oktober-plein aan de Henck Arronstraat, daar vond er een plengoffer plaats.

Verder worden er op verschillende plekken, waaronder in de Palmentuin, activiteiten ontplooid, terwijl het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) zelf ook een lijvig programma afwerkt.

32 REACTIES

 1. Dag der bezinning: moeten we dat serieus nemen, na wat er gebeurt is in het verleden ????
  Moeten we lachen of huilen met deze toespraak van de Pres ???

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 2. Hoor hem nou over vredestraktaten.
  Hij die z’n manschappen liet drogeren en daarna bijna een heel marron dorp liet uitroeien.
  Hoe geloofwaardig kom je dan nog over?


  Maak melding

 3. De gebeurtenissen in Moiwana hadden nooit kunnen plaatsvinden als de gemene hand van de kolonisator geen rol had gespeeld in de contra-revolutie van die periode. Maar laten we ook eerlijk zijn. Hetgeen de voorouders van de kolonisator hebben gedaan met de voorouders van de Marrons is wreed.


  Maak melding

 4. @Robje-Paarse-babbelaar :

  “de hand van de kolonisator”

  Tja uw baasje heeft samen met zijn Ned Mil
  Inlichtingendienst een coup gepleegd en heeft
  Onze Democratie vernietigd !

  Babbel maar over de adviseur en mede-orga-
  nisator van Desi, voor en tijdens de COUP,
  de Nederlander Kolonel VALK !

  EEN VOLLEDIG KOLONIALE COUP VAN DDB !


  Maak melding

 5. 40 onschuldige burgers te moiwana en 15 onschuldige vooraanstaande Surinamers heeft hij vermoord . Moiwana 29-11-1986 en fort zeelandia 8-12-1982. En dan nog gaat hij een krans leggen. President go dok!!


  Maak melding

 6. Bouterse probeert met deze daad te verschonen wat in zijn geheugen gegrift is. Het is begrijpelijk wat hij allemaal mee moet maken voor hij naar het hiernamaals moet.


  Maak melding

 7. RobG,
  “de gemene hand van de kolonisator”.
  En tegelijk de goedgeefse hand van de kolonisator die je Gvd dagelijks voedt.
  Tot op de dag van vandaag heb ik nog nooit van jou een antwoord gezien op de vraag van velen hier op deze site wat je nog doet in het door jou zo gehate land van de kolonisator.


  Maak melding

 8. Uit hoofde van zijn functie en de bijkomende verplichtingen is het volkomen normaal dat de president van Suriname een krans legt en daarop aansluitend een toespraak houdt. Zo doen hoogwaardigheidsbekleders dat overal ter wereld en Suriname is geen uitzondering op dat gebied. Als hij niets gedaan had, zou het op wrijving stuiten .Doet hij het juiste, geeft dat ook dyugudyugu . Kortom, in de ogen van sommigen kan hij niks goeds verrichten. Gelukkig is tot heden vast te stellen dat de meerderheid het toch waardeert. Maar goed , het ging over de Marrons . Dat is belangrijk.


  Maak melding

 9. De foto is een archief foto van 2018.

  In de pers staat vermeld dat de presiedent zich dooer éen van zijn schoothondjes heeft laten vertegenwoordigen.

  “Ook is de heldhaftigheid van de voorouders geprezen, is op verschillende manieren opgeroepen dat alle nazaten van de tot slaafgemaakte Afrikanen een hechte eenheid moeten vormen, is weer eens benadrukt dat het grondenrechtenprobleem dichtbij een oplossing is en dat aan de identiteit en reputatie gewerkt moet worden. President Desi Bouterse zou volgens het programma ook aanwezig zijn. Hij heeft zich echter door minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting laten vertegenwoordigen.”


  Maak melding

 10. Hoe de marrons deze grappenmaker nog serieus nemen is een raadsel..
  Ze werden letterlijk vermoord door deze crimineel,ze moesten vluchten voor hun leven en als vluchtelingen gaan leven aan de overkant dat is Frans Guyana.
  Marronvolk openen jullie je ogen en zie voor wat hij is!!


  Maak melding

 11. Kale 11 oktober 2019 at 13:39
  Jullie moeten geen dingen gaan vergelijken want daar zijn jullie mee bezig ,wat er in Indonesie is gebeurt is weer anders wat er toen met de slaven zijn gebeurt dus een hele andere Situatie ,zijn twee verschillende Situatie .
  Heb je hier iets aan Rob?

  Haal Indonesie en slaven weg en je hebt …….


  Maak melding

 12. Ho ho wacht even
  Pakiri zegt iets heel anders dan Bert van Marwijk.
  Hoe zit dit.
  Of Bert heeft het helemaal fout, of pakiritigri staat met een bek vol tanden.😀😀


  Maak melding

 13. Kondremangs
  Ik weet niet waarom men trots is op de naam. .marrons. …..het komt uit het frans. .cimarron……betekent. ..weggelopen vee
  …zo betitelde de Fransen de weggelopen slaven die de heuvels in Haïti invluchtten. …..
  Maar goed. ..ik had gisteren een vrije dag en heb heerlijk gehengeld in Damboengtong. …..en aub niet teveel aandacht schenken aan Lawpi. …..negatieve aandacht is ook aandacht. ….DiDiBri slaapt savonds niet en is constant wakker door de geesten van al zijn slachtoffers. …
  BY the way. ……..een nieuwtje. ….weet u dat DiDiBri op allerlei manieren probeert stemmen te trekken? ???Hier op Uitkijk heeft zijn aanhang voedselpakketten huis aan huis verdeeld vanwege DiDiBri zijn verjaardag zondag as. ….ook zal men aan meer dan 500 sociale instellingen allerlei apparatuur schenken. …..en als klap op de vuurpijl. …..worden er per kerkinstelling voeding en drank geschonken voor 50 personen per instelling. …..enne ze moeten wel zelf koken. …..
  Dus oordeelt u maar kondremangs. …
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 14. President Bouterse is goed bezig. Dit is een aardige geste naar de gemeenschap toe. Mooie vorm van loyaliteit, eren, bezinnen en verootmoedigen. Blessies voor deze president.


  Maak melding

 15. @ RobG 10 oktober 2019 at 22:53

  “De gebeurtenissen in Moiwana hadden nooit kunnen plaatsvinden als de gemene hand van de kolonisator geen rol had gespeeld in de contra-revolutie van die periode.”

  Beste RobG.
  Het slecht georganiseerde leger zijn de dader die hebben geschoten op Burgers. Er was geen kolonisator maar een voormalige kolonisator die wellicht een opstand tegen een dictatoriaal regime steunde. Die opstand kwam niet uit de lucht vallen en kan net zo als de “revolutie/staatsgreep” ook gezien worden als rechtmatig verzet aangezien de echte machthebbers op dat moment niet rechtmatig gekozen waren.

  U kunt niet spreken van een contra revolutie aangezien de acties van Brunswijk en van het Jungle commando nooit het karakter van een revolutie (om verwerpen van de zittende macht) gehad heeft. Het was een trage ontwrichting van de machtsbasis van de machthebbers en een poging van Brunswijk om in leven te blijven en zijn eigenbelangen te dienen.

  Twee hanen Brunswijk en Bouterse konden samen niet door een deur en daar voor hebben onschuldige mensen het leven gelaten en is een deel van de infrastructuur van Suriname vernietigd.
  Het is onzin de voormalige kolonisator zelfs maar enigszins medeplichtig te maken. Dat us erg eenzijdig en onwetenschappelijk.


  Maak melding

 16. Kondremangs
  Wederom een ko van @jojo op Lawpi. ….teveel aandacht voor Lawpi. …DiDiBri is voedselpakketten aan het uitdelen ivm zijn 74ste verjaardag stemmen te winnen. ……
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 17. “DiDiBri is voedselpakketten aan het uitdelen ivm zijn 74ste verjaardag stemmen te winnen. ……”

  Moet eigenlijk zijn de Staat is pakketten aan het uitdelen ivm de verjaardag van DDB.

  of

  Bouterse viert zijn verjaardag met het uitdelen van pakketten aan instellingen etc, op kosten van de staat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.