Kunstenaar Pinas viert Dag van de Marrons in Suriname niet

20
Kunstenaar Pinas viert Dag van de Marrons in Suriname niet
Foto (C) Waterkant archief - Foto viering Dag der Marrons in Suriname.

Het is vandaag de Dag van de Marrons in Suriname. Een herdenkingsdag op 10 oktober waarbij de ondertekening van het vredesverdrag van 1760 tussen de Marrons van Suriname en de Nederlandse overheid gevierd wordt. De Marrons herdenken de strijd van hun voorouders tegen onderdrukking en voor vrijheid.

Kunstenaar Marcel Pinas viert de Dag van de Marrons niet omdat hij heel erg bezorgd is over de situatie van Marrons. Vooral de situatie in het binnenland baart hem veel zorgen. Het binnenland is niet meer bewoonbaar zegt hij tegen ABC Online nieuws. 

Pinas zegt tegen de zender dat er nog te veel mensen zijn die niet op de hoogte zijn van de geschiedenis van Moiwana. Voor Pinas is dit onderwerp nog niet afgesloten. Met kunst wil hij de samenleving helpen verwerken wat er gebeurd is.

Volgens Abop Parlementarier Edward Belfort krijgen marrons niet dezelfde kansen, en vindt er op de maatschappelijke ladder nog te veel discriminatie plaats naar de marrons toe:

20 REACTIES

 1. Jullie Surinamers zijn ontevreden en ondankbare mensen geworden.
  Jullie waarderen niet wat jullie hebben.
  Daarom zijn jullie nu vervloekt met Desi de duivel Bouterse.
  Als jullie niks meer hebben en jullie kinderen gaan bedelen of erger dan zullen jullie beseffen wat jullie zelf kapot hadden gemaakt.
  Bouterse is de vloek waar jullie zelf om hebben gevraagd.


  Maak melding

 2. Als er naar hun wensen en behoeften wordt geluisterd dan komt het goed. Vooral voorzieningen hebben ze behoeften naar. Het is zo dat een dorp als maar groter wordt dus moet men kijken wat de vraag en knelpunten zijn anders trekt het dorp ook leeg. Scholen-medische voorzieningen (dat de mensen niet helemaal in de stad moeten met alle hindernissen er om heen) infrastructuur en meer. Met info en praten en luisteren kom je heel ver. Vooral een ding niet vergeten we blijven een volk.


  Maak melding

 3. Belfort,
  De Marrons worden zo behandeld zoals zij anderen behandelen. IK weet wel dat niet alle Marrons zo zijnmaar het overgroot deel dus wel. Maar zo is de mens éénmaal de goede lijden voor de slechte.
  Ik heb het zelf aan den lijve ondervonden.
  Positief heb ik ook meegemaakt waarbij enkele weken geleden bij een supermarkt aan de Anton Dragtenweg waar een Marron vrouw voor haar beurt naar de kassa wilde.
  Haar oom die erbij stond trok haar terug en zei tegen haar “Yu moes wakti yu beurt wanti a mang de eerst a no mooi sa yu wan du”.
  Ik bedankte de oom voor zijn woorden en stak mijn duim op voor hem.


  Maak melding

 4. Meneer. Pinas jij bent een enkeling die andere broeders en zusters vieren het wel 😂😂😂😂😂😂😂😂😂jij alleen zoekt aandacht ,wat meneer Belfort ook altijd doet .


  Maak melding

 5. Maar niet naar meneer Belfort kijken want die doet het uit Frustratie hoe hij geen Minister van Juspol is geworden is hij helemaal door gedraaid uit Frustratie .😂😂😂😂😂😂😂😂😂grapjas dan is hij zo 😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡geworden .


  Maak melding

 6. Marcel heeft gelijk ! We zaten samen in de mijnbouw & geologie richting van het natin. Hij was rustig, slim en zeer kritisch. Om even op zijn idee te komen : de Marrons snappen het nog steeds niet of weigeren te snappen wat er gaande was in het dorp moiwana in 1986 in vergelijking tot het slavernij verleden . Er is 1 groot verschil : voor 1760 sloegen de slaven op de vlucht en ontketen een oorlog tegen de staat. Maar te moiwana was het anders, toen werd de nakomelingen van die slaven in de holst van de nacht overvallen door Bouterse en aan gort kapot werden vermoord . Zwangere vrouwen tot baby’s , alles werd tot de grond vlakte doorzeeft met kogels . En nooit ! is er een onderzoek er van gekomen . 82 zielen in een minuut vermoord door deze president “de moordenaar “ Bouterse .


  Maak melding

 7. Da’s knap.ik heb geen zusjes wel twee honden.
  Daarom zijn ze van slag.
  Je hebt dus toch de genen van je vader.
  Kijk in de spiegel en kijk naar die hond op het erf.
  Gaat er een lampje branden? Of is er geen lamp


  Maak melding

 8. Moiwana was een slachting van ongewapende dorpelingen door de militairen van bouterse. Nooit goed te praten

  De vuur dans is wel mooi. Met een groep heb ik op gloeiende kolen gelopen. Niemand verbrande voeten. Mind over matter.

  De Marrons van bouterse zijn miljoenairs. Rijden dure autos.Mooie huizen. Zij krijgen de kansen. Het volk niet natuurlijk.

  In vergelijking met de Javanen hebben de Marrons toch meer kansen gekregen. Ze hebben stamland en vele academicie.
  Kwik heeft de landen waar zij wonen goed vergiftigd en velen hebben teveel kwik in hun lichaam. Schande!


  Maak melding

 9. Herdenking van wat ? Wat herdenken deze mensen ? De onderdrukking door de Nederlanders 300 jaar geleden ? Welk leed en pijn ondervindt de huidige generatie van die onderdrukking dan ?
  Laten ze ook het verraad van de stamoudsten die de zonen en dochters voor een kraal en spiegel aan de Nederlanders verkochten. Daar moeten ze beginnen met herdenken.
  Beter is om het verleden te laten rusten zoals Indonesië doet. In vergelijking met het gedrag van de Nederlanders in Indonesië, hebben de Marrons geen reden tot gehuil. In Indonesië zijn hele dorpen uitgeroeid, vrouwen en kinderen en ouderen vermoord, jonge mannen vastgeketend en uitgemoord bij verzet. Hebben jullie dit ook in Suriname meegemaakt ? Stop met het zielig gedrag zeg!


  Maak melding

 10. Farrakhan 11 oktober 2019 at 00:03
  @ Jeffrey the foolish one
  Je hoort de klok luiden maar weet niet waar de klepel hangt

  De vinger wordt op de zere plek gelegd en daarom jouw reactie van het niveau nul.


  Maak melding

 11. Jullie moeten geen dingen gaan vergelijken want daar zijn jullie mee bezig ,wat er in Indonesie is gebeurt is weer anders wat er toen met de slaven zijn gebeurt dus een hele andere Situatie ,zijn twee verschillende Situatie .


  Maak melding

 12. @ Bigi Sma 10 oktober 2019 at 16:32

  Als de marrons “ons” de stadscreolen behandelden zoals wij ze hebben behandeld en nog steeds behandelen
  was er van Suriname letterlijk niets meer over.


  Maak melding

 13. Twee idioten die elkaar trachten te overtreffen in idioterie! Pinas de idioot, die via de omroepster van Mart zijn kolderverhaal heeft gebracht, zeer ten tevredenheid van de omroepster die zich waant te horen bij een ander groep idioten die getracht hebben Dew Baboeram de mond te snoeren, in het blind verlangen bij die groep te horen, niet beseffend dat zij gewoon door die idioten wordt misbruikt. Over die andere idioot kan ik kort zijn: nooit gedacht de post van minister te zullen bekleden, zwaar gefrustreerd dat hij dat niet meer is, is hij doorgedraaid en mept als een ongeleid projectiel om zich heen, zelfs tot irritatie van zijn politieke bondgenoten. Alleen is hij al zover heen, dat hij dat niet ziet. WAT EEN BOEL IDIOTEN ZEG!!


  Maak melding

 14. “Het binnenland is niet meer bewoonbaar zegt hij tegen ABC Online nieuws.”

  Heel wat van die veelal illegale goudzoekers & kwikvervuilers zijn zelf binnenlandbewoners (djoeka’s).
  Als het binnenland “niet meer bewoonbaar” is dan ligt de oorzaak daarvan voor een belangrijk deel bij de mensen die hun eigen leefmilieu vergiftigen met kwik.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.