Minister Ferrier: ‘Geen ouderbijdrage Fibos scholen’

17
minister-Ferrier
Foto: (c) Nationaal Informatie Instituut

Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur roept de ouders van leerlingen die bij scholen zijn aangesloten bij de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos) op om geen ouderbijdrage te betalen. De minister zegt dit op basis van afspraken die in juli dit jaar zijn gemaakt met de Fibos om binnen de samenwerking andere regelingen te treffen in het kader van subsidie.

Terwijl partijen sinds juli in dialoog zijn heeft Fibos het ministerie een schrijven doen toekomen met een aantal voorwaarden waaraan uiterlijk 1 augustus 2019 voldaan moest zijn. Er is geëist dat de achterstallige subsidie en die van het nieuwe schooljaar (2019-2020) betaald moesten zijn voor eerdergenoemde datum. Intussen is op 2 augustus 2019 het achterstallig bedrag, groot SRD 1.4 miljoen, op de rekening van Fibos gestort.

“Dan doet het mij heel erg pijn als ik op 6 augustus van de leerlingen of ouders een schrijven van Fibos zie waar er toch naar een ouderbijdrage van 250,- SRD wordt gevraagd. In de nieuwe samenwerking met de particuliere instanties hebben we afspraken gemaakt met Fibos in juli dat hun instellingen geen ouderbijdrage vragen. In de plaats daarvan zal gekeken worden hoe de verantwoordelijkheden van de Fibos door de overheid gefinancierd zullen worden”, zegt de minister.

De minister is niet te spreken over het feit dat Fibos aangeeft aan de ouders dat het bedrag betaald moet worden voor een aantal zaken, waaronder; onderhoud, leermiddelen kopieerkosten, etc.., maar wanneer de kinderen op school zijn moeten zij toch nog betalen voor kopieën. Dit terwijl er per kwartaal ook een overzicht naar het ministerie wordt opgestuurd van administratieve kosten, bestaande uit; nietjes tot administratief personeel, dat ook bestaat uit kopieerkosten, wat de overheid ook nog moet betalen. Transparantie op deze manier is zoek volgens de minister.

“Ik roep de ouders op om geen ouderbijdrage te betalen, totdat deze zaak helemaal duidelijk is.” Ferrier heeft de instelling vervolgens duidelijk gemaakt dat de door haar gehanteerde werkwijze in deze kwestie niet juist is. Het zou niet correct zijn om vooruit te lopen met de betaling, terwijl er geen inzage is in de realisatiecijfers, noch voor wat is begroot voor het komend schooljaar.

Volgens de minister kan je niet voorafbetalingen verrichten als je niet weet hoeveel kinderen er überhaupt worden ingeschreven. “Dat is comptabel nergens haalbaar.” Het ministerie heeft het Fibos vervolgens naar een begroting gevraagd en de realisatie over het jaar dat zij wel 250,- SRD per leerling heeft ontvangen als ouderbijdrage, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

17 REACTIES

 1. Volgens de minister kan je niet voorafbetalingen verrichten als je niet weet hoeveel kinderen er überhaupt worden ingeschreven. “Dat is comptabel nergens haalbaar.” Het ministerie heeft het Fibos vervolgens naar een begroting gevraagd en de realisatie over het jaar dat zij wel 250,- SRD per leerling heeft ontvangen als ouderbijdrage, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

  Nooit gehoord van automatisering, database en digitale uitwisseling van bestanden en gegevens. Natuurlijk niet want dan moet 505 van de ambtenaren naar huis.


  Maak melding

 2. Het is een organisatie van lik mijn vestje. De Fibos hoort beter zijn huiswerk te doen en niet klakkeloos de ouders laten opdraaien voor kosten waarvoor er al subsidies worden betaald. Wanneer houden deze gasten op om de boel op te lichten. Een school hoort een veilige en betrouwbare omgeving te zijn. Onbetrouwbaar is de Fibos. Trouwens wanneer gaat deze ministerie het ook leren om geen achterstallige betalingen op lange zeer termijn uit te betalen. Beide instanties zijn dus 1 potnat. Ferrier heeft het over transparantie??? Hoe transparant is zij?? Weet zij uberhaupt wat dit woord betekend. Zij houdt zich ook niet aan haar nagekomen afspraken. Dan krijg je dit soort afgezaagde situaties.


  Maak melding

 3. Voor een juiste reactie zouden we eerst moeten weten waarvoor die € 250 eigen bijdrage is bestemd. Pas dan kunnen wij van commentaar voorzien.

  Het is een lang slepende zaak en de minister heeft boter op haar hoofd.

  President een boef, ministers corrupt en het land doet hetzelfde. Wie zou je met de vinger moeten aanwijzen!!!!


  Maak melding

 4. Volgende week komt de zgn. “Volkspresident” het probleem oplossen. Verkiezingen in aantocht, toch. Daarna is iedereen weer overgeleverd aan de willekeur en maatschappelijke onderdrukking van de paarse maffia.


  Maak melding

 5. Het is wel Jammer dat ook deze regering er niet in is geslaagd om Pal en perk testellen als het gaat om het
  ambtenaren vraagstuk, wat ooit toch gebeuren moet .tyden veranderen,ik begryp dat je mensen niet wil ontslaan en teleurstellen maar een staats economie is geen gezins huishoudt boekje
  laat dan toch de plek van gepensioneerden niet opvullen door een nieuw ambtenaar ,dan ontstaat er een afvloei systeem en na enigetydt een opmaat gesneden ambtenaren bestandt wat goedtkoper is voor de staat en efcienter zal zyn dan nu het geval is


  Maak melding

 6. alleen by onderwys mag en moet een beleidt gevoerd worden dat zoveel als mogenlyk alle kinderen binenlands grenzen van de nodige educatie moet voorzien ,en dat tot de leeftydt tot( achtiende levensjaar)
  voorts moet er op zitten blyvers anders beoordeeld worden een doorstroom klas byvoorbeeld,kinderen blyven niet zitten maar stromen door,en de intelegenten zullen altydt verder gaan dan de minder intelegenten maar blyven zitten dient niks en niemandt en demotiveert zo,n kindt laat ze maar doorstromen dan leert zo,n kindt nog wat,inplaats van zo,n kindt te demotiveren (OPLEIDEN) mensen naar een hoger niveau en levenstandaardt leiden dat moet het MOTO zyn


  Maak melding

 7. Een mooi staaltje van ‘creatief boekhouden’ bij de Fibos, maar wel heel doorzichtelijk. 3 keer willen vangen voor kopieerkosten (uit de subsidie van de overheid, uit de ouderbijdrage en ook nog per kopie op school), is toch wel een beetje te veel van het goede. Of hadden ze gehoopt dat dit niemand zou opvallen?
  Het is niet te hopen dat ‘boekhouden’ een hoofdvak is op de Fibos-scholen…..


  Maak melding

 8. Onderwijs is niet gratis. Als iets gratis is dan is er geen waardering daarvoor en gaat uiteindelijk de kwaliteit achteruit.
  De kwaliteit v.h. onderwijs op de bijzondere scholen is altijd beter geweest dan die op de openbare scholen omdat er betaald moest worden. De ouders die moesten betalen voor het onderwijs van hun kinderen zorgden er wel voor om achter de broeken van hun kinderen aan te zitten zodat hun kinderen presteerden.


  Maak melding

 9. Ferrier wilde subsidie geven…..laat dat nou net het probleem zijn van de overheid……voordat de overheid subsidie eindelijk uitbetaald duurt het maanden en of jaren…!!


  Maak melding

 10. Wat een schande.
  Maar goed een ander land zal de zorg hiervan op zijn schouders nemen.We zijn toch nou eenmaal de vereinigde staten van Suriname.
  Mijn complimenten aan China en India die ondanks hun miljarden en biljoen aan inwoners,toch nog kans zien de zorg van 500 000 surinamers op zich nemen.Niet dat hun volk het beter heeft..maar dat ze zich uitsloven voor de verwende surinamers.
  Het enige wat de surinamers moeten doen is voor 1 dag massaal de straat op gaan en ndp regering naar huis sturen.
  De surinamers komen niet in actie ,1 dag van klagen en ze passen zich aan.


  Maak melding

 11. adhinwa had een paar maanden geleden gezegd, dat er 83000 duizend lanti man in dienst zijn..
  nu inmiddels jullie 2019 zijn we een paar maanden verder, dan zullen er over 5 maanden dan meer dan 150000 duizend lanti man oema zijn..

  vraag blijft dan , wat gaan al deze mensen bij lanti op de stoep doen.. er is niet eens werk genoeg voor 20000 mensen bij lanti de rest zit te hangen vervelen, gaan na het tekenen terug naar particulieren aan de slag..
  tegen de tijd dat er gestemd moet worden in mei 2020, is heel suriname dan bij lanti in dienst inclusief alle politieke lijders..
  dan is het echt lachen geblazen..


  Maak melding

 12. Er zal zo wie zo iets drastisch moeten veranderen en deze hele regering naar huis sturen wil het goed komen met ons land. Noem 1 land waar het zwarte volk woont, waar het allemaal goed gaat?? Geen enkel op de wereldkaart. Het is een en al een corrupte bende. Waar zij goed in zijn is hun eigen zakken vullen en daarna de pijp uitgaan. Hun nazaten zullen dan blijvend profiteren. Het blijkt dan sommigen geen enkele vorm van schaamte in hun genen hebben zitten. Enkel zelfverrijking.

  Sarie Torie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.