Ontheven hoofden Surinaamse douanerecherche weer in functie hersteld

21
President Bouterse grijpt in bij actie Surinaamse douanedienst

De ontheven hoofden van de Surinaamse douanerecherche, Ricardo Profijt (hoofd) en Winston Liefden (subhoofd), zijn weer in functie hersteld door president Desi Bouterse. Zij waren vorig week vrij plotseling ontlast uit hun functie en per direct ter beschikking gesteld aan het managementteam van de belastingen. De acties zijn opgeschort en het werk is weer volledig hervat.

Joyce de Vlugt, voorzitter van de douanebond zegt aan de redactie van Waterkant.Net, dat de president vandaag tijdens het onderhoud met het bondsbestuur heeft laten weten, dat de hoofden voorlopig weer normaal kunnen werken. Wanneer minister Gilmore Hoefdraad van Financiën eind juli terug is van het buitenland zullen partijen aan tafel komen om deze kwestie verder te bespreken.

De voorzitter is blij dat de president het besluit heeft teruggedraaid, omdat de hoofden zonder een grondige reden ontheven zijn. Volgens haar kan het niet zo zijn dat ambtenaren hard hun best doen en zich volledig inzetten voor de dienst en op de een of ander dag zonder een grondige reden ontlast worden. Profijt en Liefden zijn volgens de Vlugt twee ambtenaren die top prestaties met hun afdeling geleverd hebben. Als voorbeeld verwijst zij naar de vele drugsvangsten dit jaar op de Jules Sedney Haven.

De Vlugt laat verder weten dat de ontheffing geplaatst wordt als reorganisatie binnen de dienst. Echter merkt zij op dat er duidelijke afspraken zijn met de minister over ontheffingen en of overplaatsingen van ambtenaren. “De afspraak is dat de bond vooraf in kennis wordt gesteld, maar dat is echter niet gebeurd, vandaar de bond duidelijk haar stem heeft laten horen middels de actie”.

21 REACTIES

 1. Off topic,

  Vanuit de Centrale Bank van Suriname is de wisselkoers niet aangepast; evenmin is er sprake van een devaluatie van de Surinaamse dollar. Dat zegt de algemeen directeur van de Hakrinbank, Rafiek Sheorajpanday, tegen de krant. Dat bij valutatransacties een hogere koers wordt gehanteerd dan de officiële Centrale Bankkoers, kan verschillende redenen hebben. Maar dat wil nog niet zeggen dat de wisselkoers is aangepast of de SRD is gedevalueerd, aldus Sheorajpanday.

  “De koersnotering van de Centrale Bank van Suriname bedraagt SRD 7,52 voor de US dollar. Banken zijn evenwel vrij in het vaststellen van de wisselkoers. De Centrale Bank heeft op ons dan ook het beroep gedaan om ons gedrag op de vreemde valutamarkt zodanig te laten zijn dat een stabiele wisselkoers wordt bevorderd”, zegt de algemeen directeur.

  Aangezien er meer vraag is naar vreemde valuta is dan wat de banken zelf hebben, intervenieert de CBvS op de valutamarkt, zegt de bankier. Dit wordt gedaan om de bereikbaarheid en de voorziening van basisgoederen, medicamenten en bepaalde basisinputs veilig te stellen. De CBvS wil met haar wisselkoers en breder monetaire beleid proberen om tijdelijke onevenwichtigheden op de valutamarkt te beteugelen.

  Lukt dat niet, dan is het risico van devaluatie wel aanwezig. De omvang en financieringswijze van het begrotingstekort is daar een belangrijke factor van. Sheorajpanday zegt dat rekening mee gehouden moet worden dat de valutamarkt een ruime is en er ook verschillende deelmarkten zijn, zoals de cambio’s, goudexportbedrijven en winkels.

  “Het kan ook dat de Centrale Bank additionele vreemde valuta beschikbaar stelt aan marktpartijen op de vreemde valutamarkt, om een bepaalde tijdelijke onevenwichtigheid weg te nemen of op te lossen”, zegt de bankdirecteur. Volgens hem is bij de laatste interventie van de CBvS steeds een koers gehanteerd van SRD 7,52 voor een US dollar.

  “Maar in een transactie tussen de Centrale Bank en een marktpartij kan de CBvS de marktpartij een transactiefee in rekening brengen. Hierdoor wordt het aanbod aan vreemde valuta verruimd. De kostprijs is dan de koers van SRD 7,52 plus de transactiefee. Dat is in voorkomende gevallen weleens op een kostprijs uitgekomen van SRD 7,85”, zegt de bankier.

  Het hanteren van een afwijkende wisselkoers door de individuele banken, betekent volgens Sheorajpanday nog niet dat er sprake is van een devaluatie. “Devaluatie regardeert slechts de door de Centrale Bank van Suriname genoteerde koersen”, zegt hij. De bankier zegt dat er geen onder- of bovengrens is van het bedrag waarvan de individuele banken hun eigen wisselkoers mogen bepalen.

  De Hakrinbankdirecteur hoopt de gemeenschap aan het denken zetten. “Ik merk dat er voor allerlei diensten en producten vreemde valuta gevraagd wordt. Ik zou de consumenten adviseren om daar een stevige discussie over te voeren. Het creëert namelijk een veel hogere vraag naar vreemde valuta dan nodig is, waardoor er druk op de koers komt.”


  Maak melding

 2. Hoeveel weken is Hoefdraad buiten Suriname ?

  Is hij het gestolen kapitaal op veilige en geheime plaatsen aan het herschikken ?

  Hoefdraad ziet de bui ook al hangen. Ze pakken wat ze nog pakken kunnen.

  Op de vraag ” pe a monie de ? ”
  Moet je Hoefdraad volgen.


  Maak melding

 3. Hoefdraad doet eer aan z’n naam.
  Vanaf nu is het Boefdraad.
  Nu 10 maanden voor de verkiezingen pakken wat je kunt pakken. Want op 25 mei 2020 is het afgelopen. Graaien uit de staatskas en nu buitenlandse snoepreisjes zonder het bezoek belang voor het land bij te vermelden. Vier sterren hotels lekker eten wandelen en dure spullen kopen op staatsrekening. Mooi weer!!!


  Maak melding

 4. Meneer DB is teruggekrabbeld, jammer voor zijn vrienden die hun zou vervangen. Zal wel naar wat anders nu gaan blijven zoeken. Zijn allemaal partij belangen om 25 mei 2020 die de kansen op overwinning vergroten.

  HELAAS PINDAKAAS!!!


  Maak melding

 5. Forum leden.
  Stel dat op 25 mei 2020 Santokhi de verkiezingen wint.
  Is dan voor hem staatsrechtelijk de mogelijkheid om een onderzoek te doen instellen naar de toestand van de Staatsbank in relatie met de uitgaven van Staats Financiën. Zijn alle uitgaven van het min van Financiën te verklaren, dan wel aanwijzingen van verrijking door bestuurders van het land of de ex president.


  Maak melding

 6. Boefdraad en de Berm Ple-si-dent moeten … per direkt … van hun ta{a}k{en} ontheven worden en ter beschikking gesteld aan het team van Marktmeester Lecton. Marktmeester Lecton schreeuwt om eerlijke en betrouwbare medewerkers.


  Maak melding

 7. Zo gaat het in mijn geboorte land en niet anders.Het is een bananen republiek en een idioot als president die geen verstand heeft van zaken alleen maar om te doden als in december 1982.Dat wil ik nog kwijt.


  Maak melding

 8. Boefdraad is uit het land om leningen af te sluiten. Dit is het enige wat hij kan en zich vol zitten vreten. Die rat. Hij reist de wereld rond tot hij erbij neervalt met zijn vet achterwerk. Uit betrouwbare bron, drinkt hij champagne aan boord en besteld hij caviar als versnapering. Mensen pesten door hun uit functie te ontheffen die 10x beter dan hem zijn Hij blijft zitten op zijn vreetpot financien. Maakt snoepreisjes met vrienden, familie en kennissen. Hij neemt dus zoveel mogelijk staarten mee op zijn snoepreisjes. Hij moet vervangen worden.

  Sarie Torie.


  Maak melding

 9. Dat is helaas de realiteit, degene die al lang vervangen hadden moeten worden in dit land, zitten er nog steeds, en juist deze incompotente figuren, maken dit land kapot.


  Maak melding

 10. @ JK
  Bedankt voor je bijdrage.
  Wat lees ik
  Alinea 1 en 2
  Er is een ondergrens gesteld voor de wisselkoers. Op de markt kan de koers vrij boven deze grens fluctueren. De Centrale Bank (CB) doet een beroep op banken om zoveel mogelijk tegen deze ondergrens te handelen. Dit beroep heeft weinig zin, gelet op het geen in alinea 3 staat
  Alinea 3
  Er is meer vraag naar vreemde valuta (vv ; ik neem aan USD). Dit zal leiden tot koersstijging!

  De centrale bank zal interveniëren (ingrijpen), door SRD op te kopen van banken en te betalen met USD
  Heeft de CB dan voldoende middelen om USD op de markt te brengen?

  Op zich is dit niet slecht. Altijd eerst interveniëren. Maar als bovenstaande vraag wordt beantwoord met: neen, de CB heeft dit niet dan zou ik kiezen voor een andere maatregel;
  Ik zou de rente op een USD rekening verhogen. Het effect hiervan zou, zo leert de ervaring, zijn dat particulieren en bedrijven hun overtollige dollars op de bank zetten om deze hogere rente te kunnen ontvangen. (gederfde rente/interest).
  Banken ontvangen meer dollars en kunnen op deze wijze meer tegemoet komen aan de vraag, hetgeen de koersstijging tempert .
  Afhankelijk van de omvang kan dit zelf leiden tot een koersdaling van de USD (hetgeen de president ook toegezegd heeft)
  Hiermee is de dreiging van een devaluatie verdwenen. (alinea 4)
  Een dreiging is minstens net zo erg als de devaluatie zelf. Handelaren/speculanten kunnen posities gaan innemen, waardoor de devaluatie een feit wordt. Maar het heeft veel meer gekost.

  Alinea 5
  Herhaling van alinea 3

  Alinea 6
  “Maar in een transactie tussen de Centrale Bank en een marktpartij kan de CBvS de marktpartij een transactiefee in rekening brengen. Hierdoor wordt het aanbod aan vreemde valuta verruimd”.
  ONZIN. De transactiefee maakt de markt niet ruimer. Het is nog steeds hetzelfde als wat in alinea 3 en 5 staat. Wel moeten banken, als dit gebeurt, meer betalen voor USD.
  Merkwaardig.

  Een heel verhaal wat er op neerkomt dat de CB SRD zal kopen en betalen met USD.
  Hierdoor neemt het aanbod van USD toe en zal de koers minder stijgen.

  Enige tijd geleden schreef ik hier dat de CB zou overgaan op een valutaswaptransactie.
  Een jongen op dit forum, noemde dit onzin.
  Welnu, hier ligt het bewijs.
  Voor alle duidelijkheid een valutaswaptransactie is een vorm van openmarktpolitiek (die hier is bedreven).


  Maak melding

 11. Poppenkast op z’n best . Kan alleen maar in Suriname. Als ambtenaar ben je een speelbal van deze regering. Wanneer het hen uitkomt of niet bevalt kan je zonder een aanwijsbare rede aan de kant gezet worden ten faveure van hun vrienden en familie. Een en al corrupt.


  Maak melding

 12. @@@Manu
  De oorzaak ligt aan de president. Die moet ook worden vervangen en wie is in staat om hem weg te krijgen. Dus de onderlagen worden door hem gesteund en zullen niet van hun functies worden ontheven. En meneer heeft ook geen betere in zijn achterban zitten, dus einde oefening.😅😅


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.