zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappij'Sandew Hira zet de wereld op zijn kop'

‘Sandew Hira zet de wereld op zijn kop’

-

Does Travel - naar Suriname

INGEZONDEN – Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis, NiNsee, en het Scheepvaartmuseum hebben de Keti Koti lezing afgelast, vanwege de ‘onrust in Surinaamse gemeenschap’, die was ontstaan nadat bekend werd dat Sandew Hira keynote spreker zou zijn. Een verbitterde en onsportieve Hira heeft in een verklaring factfree beweerd dat het Scheepvaartsmuseum ‘onder druk’ is gezet en NiNsee ‘is gezwicht’. Het Scheepvaartmuseum heeft volgens de NOS ontkend dat zij onder druk is gezet en verklaard dat het NiNsee het besluit heeft genomen.

Hira vindt dat met het afzien van zijn keynote sprekerschap zijn ‘vrijheid van meningsuiting’ is geschonden. Dat is een merkwaardige zelfvictimisatie. De vrijheid van meningsuiting is het recht van burgers om hun overtuigingen kenbaar te maken, zonder voorafgaande controle door de staat. Als een keynote spreker niet (meer) passend wordt geacht voor de Keti Koti lezing en wordt afgezegd, dan valt dat volledig binnen de bestuurlijke bevoegdheden van het NiNsee. Er komt geen staat aan te pas. Hira is als elke burger in Nederland vrij zijn mening te verkondigen, hij is alleen niet (meer) passend geacht als keynote spreker van de Keti Koti lezing. Als de redactie van een krant besluit jouw artikel niet te plaatsen is dat haar discretionaire bevoegdheid. Jouw vrijheid van meningsuiting is daarmee niet geschonden, je mag jouw artikel elders publiceren of zelf publiceren.

Wat verzwijgt Hira?
Met zijn misinterpretatie van de vrijheid van meningsuiting, tracht Hira de publieke aandacht af te leiden van de oorzaak van de onrust in de Surinaamse gemeenschap. Nadat de commotie over de Keti Koti lezing was ontstaan vroeg Radio Tamara mij om mijn mening, die ik kort gaf. Ik vond het niet passend dat de Keti Koti lezing zou worden gehouden door iemand die, gefinancieerd door het Bouterse regime, optreedt als pleitbezorger van straffeloosheid voor ernstige mensenrechtenschendingen in Suriname. De Keti Koti lezing zou voor allen moeten zijn, het zou kwetsend zijn voor de nazaten-nabestaanden in het bijzonder om een keynote spreker te hebben die hun mensenrecht op recht ontkent. In een artikel op deze site heb ik verder beschreven wat ten grondslag ligt aan de onrust van de Surinaamse gemeenschap.

Een radiointerviewtje in een lokaal Surinaams programma en een artikeltje op een Surinaams-Nederlandse website, ziedaar mijn zonde. Maar bij Hira werd dat gebruiken van mijn recht op vrije meningsuiting ‘een intimidatiecampagne‘ van ‘een groep extremisten onder leiding van Theo Para’, om hem het spreken ’te verhinderen’. Hira zet de wereld op zijn kop. Het in brand schieten van radiostations en een drukkerij, het verbieden en censureren van media en het het folteren en vermoorden van vier journalisten (foto), zoals op 8 december 1982 onder verantwoordelijkheid van Hira’s broodheer is geschied, dat is nog eens schending van de vrijheid van meningsuiting.

En voor de daders van zulke ernstige misdrijven propageert Hira, gefinancieerd door het dadersregime, zelfrechtvaardigend zwaaiend met de dekoloniale vlag, onvoorwaardelijke amnestie. De daders moeten volgens Hira van elke rekenschap worden gevrijwaard. Het 8 december strafproces moet worden gestopt. De rechters zijn ‘politici in toga.’ En hij is verontwaardigd dat de (nazaten-) nabestaanden hem volstrekt ongeloofwaardig en moreel onacceptabel vinden?!

Als Sandew Hira minder gepreoccupeerd was met zichzelf en meer gaf om statuur, maatschappelijk draagvlak en toekomstbestendigheid van de Keti Koti lezing, dan had hij de eer aan zichzelf gehouden.

Theo Para

opening
Fernandes Express
BODO Party

43 REACTIES
 1. Een loopse teef a la Hira kan alleen een ding goed, in lul verhalen geloven en in d ed ruimte lullen. Zoals eerder betoogd; in India zou hij aan de hoogste boom opgehangen wprden, in Suriname wordt hij door een stelletje moordenaars, drugsbaronnen op handen gedragen. Wat deze idioot vergeet is dat de ” lijder” van de paarse boevenbende tot alles in staat is om aan de macht te blijven. Het verleden heeft dat al bewezen, de nabije toekomst zal dat bewijzen. Hira gratis advies is altijd welkkm, hier voor jou het advies om als nickeriaan een slokje koelicola in te nemen. Daarmee zal je land en volk em vooral de nabestaanden van 8 december en vooral je eigen familie een grote dienst bewijzen.


  Maak melding
 2. Oma taki, a njang dringi ddb en ka en pisi. Alla hersencel kong verschrompel paars. Opa taki al mang kong law. Miera sreef konie.


  Maak melding
 3. Deze zieke geest, blijkt besmet te zijn door die andere gestoorde zieke geest, die verantwoordelijk is voor het vermoorden van zijn broer, Wat bloedgeld niet allemaal kan veroorzaken.


  Maak melding
 4. EFFE TUSSEN NEUS en lippen door!

  Sommigen, doen alsof het geen Zij vanuit hun eigen kop beweren de echte waarheid is.

  Wat anderen denken, willen,
  zeggen en voelen is niks.

  Dat is allemaal nonsens in hun ogen.

  HET MEEST TRIESTE VAN DEZE ZAAK IS, DAT DE EERSTE GROEP DE MOND VOL HEEFT VAN DEMOCRATIE EN VRIJE MENINGSUITING.

  NIETS IS MINDERWAAR.

  HET ZIJN MENSEN DIE ANDEREN
  DE MOND WILLEN SNOEREN EN HUN EIGEN WAARHEID MET GEWELD OPLEGGEN.

  OP MIJ MAKEN DEZE OPPORTUNISTISCHE GIFMENGERS GEEN ENKELE INDRUK.


  Maak melding
 5. Waarom worden deze gasten niet dood gezwegen. Ze zijn als het ware voor 100% dood,deze pad met zijn meester in su,al die ministers die onder hem hebben gediend,al de dna leden ook tijdens zijn bewind, met familie en vrienden die ziijn voor getrokken en dan het stelletje dc’s al deze gasten zijn al dood dus waarom ze besproken worden is tijdverlies.
  Maar ook eejn paar vd nps,abop,vhp en pl moeten worden doodgezwegen,want zij zijn ook al dood.


  Maak melding
 6. Ik twijfel niet aan de integriteit van Theo Parra. Deze man heeft altijd iedereen recht in de ogen kunnen kijken en hij gaat geen debat uit de weg. Typisch kenmerken van een persoon die eerlijkheid hoog in het vaandel heeft staan en Parra is daar het schoolvoorbeeld van. Als het moet verkoopt Hira zijn moeder voor 1 kilo runderenworst.


  Maak melding
 7. Dat verhaal van TP hebben we ook al 1000x gehoord/gelezen.

  De essentie; zelfs een Hira heeft recht van spreken…en natuurlijk heeft hij nog toehoorders.

  Wanneer begrijpen jullie het? Jullie boodschap is een quasi-elitair gedoe en weergeeft niet wat de meeste surinamers bezig houd….

  Hira for president!


  Maak melding
 8. Sommigen trachten nog iets te bakken van mensenrechten
  en Hira, de huurling van Massamoordenaars van Onschuldige en
  Ongewapende Surinaamse staatsburgers !

  Een ander Paarse waka-man zoekt de WAARHEID die nog niet
  duidelijk zou zijn mbt de 8 december-Massamoord !

  Wel, de KRIJGSRAAD komt sneller dan de Paarsen denken met
  de echte WAARHEID : een KLINKEND en HELDER EINDVONNIS !

  PS : Een huurling die straffeloosheid van Massamoordenaars bepleit
  hoort NIMMER te spreken, wanneer het verschrikkelijke LEED dat de
  Slavernij Surinamers heeft gebracht, wordt herdacht !

  Niemand in Sranan noch een huurling van criminelen, moet aan
  Onze GRONDWET of aan Onze MENSENRECHTEN TORNEN !

  SRANAN moet RECHTSSTAAT blijven met Grondwet en met een
  ONAFHANKELIJKE Rechterlijke Macht !

  NA DE SLAVERNIJ-PERIODE HEEFT SRANAN GEEN BEHOEFTE AAN
  NIEUWE ONDERDRUKKING OF DICTATUUR !


  Maak melding
 9. Gabriel 16 juni 2019 at 21:29
  Dat verhaal van TP hebben we ook al 1000x gehoord/gelezen.

  De essentie; zelfs een Hira heeft recht van spreken…en natuurlijk heeft hij nog toehoorders.

  Wanneer begrijpen jullie het? Jullie boodschap is een quasi-elitair gedoe en weergeeft niet wat de meeste surinamers bezig houd….

  Hira for president!

  =============================

  Hira heeft geen kwaliteiten om president te worden. Het is een verdwaalde zoldergeleerde die als spindokter fungeert voor de paarse partij. Ook hij medeplichtig aan de economische malaise in Suriname. Het is Hira die alle banden met Nederland permanent wil verbreken terwijl Nederland de grootste netto investeerder in het land is. Hoe ziek ben je dan wel niet


  Maak melding
 10. Meneer Hira praat vanuit zijn eigen wil, gedachten en verlangens. Ook al zou ik niet
  dezelfde mening hebben toch respecteer ik hem. Hij kan tenminste praten en hoeft
  niet te schelden.


  Maak melding
 11. Een ijzer sterke reactie van Theo Para.
  Laat Sandew Hira maar ergens op een mesthoop waar hij thuis hoort zijn KA uitkramen.
  Iedereen weet dat Sandew Hira het nooit zo nauw neemt met de waarheid en dus het luisteren niet waard is.
  Iedereen weet dat zijn baas mediahuizen in brand stak, journalisten vermoorde, harde censuur toepaste.
  Iedereen weet dat zijn baas ook nu weer hard bezig is censuur toe te passen en leugens te verspreiden.
  .
  Het is tekenend dat Hira en andere in de NDP top nu steeds het woorde extremisten in de mond nemen. Blijkbaar breekt het angst zweet ze uit. Als ze maar goed beseffen dat organisaties als het ICC de situatie nauwgezet volgen en heel goed geïnformeerd zijn


  Maak melding
 12. Die man heeft je bloedeigen broer vermoord en dan sta je vervolgens lijnrecht tegenover de slachtoffers. Je staat zonder enige vorm van twijfel pal naast zijn moordenaars? Stockholm syndroom? Wat weet Bouta van Hira wat wij niet mogen weten?


  Maak melding
 13. Sandew Hira is een pathologische leugenaar en geestelijk gestoorde NEPwetenschapper die heult met de moordenaars van zijn broer. Hij is voorstander van straffeloosheid voor moordenaars en dat toont aan hoe moreel verziekt hij is.


  Maak melding
 14. EFFE TUSSEN NEUS EN LIPPEN DOOR!

  HET jammerlijke van dit debat, is dat je nooit steekhoudende argumenten leest.

  Alleen maar, haat, rancunne, verwarring, MI JERE, MI BRI, MI DENKI, MI, TAKI enz.

  Je kunt geen democraat spelen en een ander de mond snoeren omdat hij of zij niet jouw uit de duim gezogen lied zingt.

  Hou hiermee op, want je maak op verstandige en eerlijke mensen geen indruk.

  Begin ook de huurlingen die 450 onschuldige surinamers met medeweten hebben vermoord.

  Of zijn dat geen mensen?????


  Maak melding
 15. iemand als hira, die betaald wordt door plegers van
  zware mensenrechtenschendingen, oa
  martelingen en standrechtelijke executies op
  onschuldige en ongewapende burgers,

  hoort nooit te spreken op bijeenkomsten
  waar mensenrechtenschendingen gepleegd
  tijdens de verschrikkelijke slavernij-
  periode, worden herdacht en belicht !

  ps : geef de betaalde infiltrant geen kans om
  onze grondwet en de onafhankelijke rechterlijke
  macht te saboteren !

  niemand mag zich volgens onze grondwet bemoeien
  met een lopend strafproces !
  ook deze betaalde infiltrant niet !

  deze zogenaamde wetenschapper wil nieuw strafrecht
  invoeren in sranan, u bent niet gemarteld en
  standrechtelijk geexecuteerd door onbevoegde militairen,
  neen, u bent slachtoffer van politiek geweld !

  zeer wetenschappelijk nieuw strafrecht, tjaaaaahhhhh !


  Maak melding
 16. Debora 17 juni 2019 at 09:34
  Wat doen de mensen die Bouterse steeds verdedigen in Nederland?
  Zouden ze niet beter naar Suriname kunnen verhuizen?

  Terechte opmerking alleen is het antwoord ook navenant. Juist mensen die niet in Suriname wonen hebben de grootste mond en weten het altijd beter. Zij weten hoe of waar de fout is en zelden zul je deze mensen met een oplossing horen. Als je zo om het land geeft, wat de niet doen want het zijn pseudo Suri lovers, kom naar Suriname toe en help het land op te bouwen. Maar ach, dat zal wel een ideële roep blijven want het is zo goed toeven in Nederland, België, VS.


  Maak melding
 17. PS :
  De Ongewapende en Onschuldige inwoners van het

  dorpje MOIWANA, waren ook MENS en zijn ALLEN

  op bevel van de toenmalige Legerleiding, IN KOELEN

  BLOEDE VERMOORD !


  Maak melding
 18. En hij is verontwaardigd dat de (nazaten-) nabestaanden hem volstrekt ongeloofwaardig en moreel onacceptabel vinden?!

  Iedereen die het 8 december moorden zaak kent, in het bijzonder de Surinamer, (die goed belezen is en geïnformeerd is ) en in een democratische rechtsstaat wil leven, mensenrechten verdragen respecteren vinden hem ongeloofwaardig en moreel onacceptabel.

  ddb en voetoe boois k moeten opsodemieteren, liever vandaag dan morgen. Ze houden de republiek Suriname en de Surinaamse ontwikkeling al bijna 40 jaar op.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 19. Debora 17 juni 2019 at 09:34
  Wat doen de mensen die Bouterse steeds verdedigen in Nederland?
  Zouden ze niet beter naar Suriname kunnen verhuizen?
  ===

  Nee Deborah, dan verliezen ze hun uitkering…

  Let eens op welke categorie Surinamers in Nederland Bouterse met hand en tand verdedigt: Dat zijn de kansloze ongeschoolden Creolen die al hun hele leven in Nederland hun hand ophouden, dus van het wieg tot het graf worden verzorgd en dan nog commentaar hebben op Nederland.

  Eigenlijk dus dezelfde groep kansloze paupers die in Suriname ook achter Bouterse blijft staan.

  Klinkt hard maar is wel de waarheid…


  Maak melding
 20. @Koos…Hira for vice-president dan😉…laat hem ieg spreken, als je een waarlijke democraat bent en persvrijheid hoog id vaandel hebt!


  Maak melding
 21. Huurling HIRA kan namens zijn MENSENRECHTENSCHENDERS
  OVERAL elders gaan PREKEN ! Vrijheid genoeg om te spreken !

  Maar Suriname en de Surinamers gaan niet hun ALGEMENE
  Herdenking van het Leed dat de Slavernij-periode bracht,
  laten bezoedelen door ZWARE MENSENRECHTENSCHENDERS-
  HANDLANGER HIRA !

  LEVE RECHTSSTAAT SRANAN ! LEVE ONZE GRONDWET !

  LEVE DE ONAFHANKELIJKE SRANAN RECHTERLIJKE MACHT !

  WIJ ZIJ HET AAN DE VOOROUDERS VERPLICHT DEZE ZAKEN
  TE VERDEDIGEN !

  GEEN INMENGING IN ONZE MENSENRECHTEN,
  door een door ZWARE CRIMINELEN BETAALDE
  BUITENLANDSE INFILTRANT !


  Maak melding
 22. @Grabiel: je hebt gelijk. Laat die man zijn verhaal doen en dan kan men op de inhoud van zijn verhaal ingaan en hem op een mooie manier ontmaskeren en internationaal door het slijk laten gaan. Prima invalshoek, toch?


  Maak melding
 23. Theo Para is een regelrechte hater. Ga je keer op keer een hater aanhoren? Ik dacht het niet. Liever iemand aanhoren die bereid is te vergeven. Sandew bewijst dat. Theo Para heeft een uiterst lange weg te begaan waarbij hij zijn kop zal stoten. Gezien zijn leeftijd moet hij nu wel anders gaan denken. Het werkt gewoon niet. Hoe kan iemand als Sandew wiens familielid erbij betrokken is, zo genadig zijn en barmhartig? Het zegt wel iets over de grootheid van Sandew.


  Maak melding
 24. Gabriel en Pakirarigri, paarse stront in jullie hoofden? Dat jullie en nog een paar van die idioten de waarheid ontkennen komt doordat jullie geen hersens hebben. Het is te hopen dat jullie geen kinderen hebben en als dat zo is bij de wortel uitroeien. En jullie zijn het Surinamer zujn niet waard.


  Maak melding
 25. Vergeving komt zal na BERECHTING volgens WET en GRONDWET,

  ter sprake komen wanneer ook de TERECHTE, WETTELIJK OPGELEGDE

  MEGA-STRAF IS UITGEZETEN !

  Enkele PAARSE handlangers hebben stupide babbels over deze
  ZEER ERNSTIGE MENSENRECHTENSCHENDING, omdat de WREDE
  DADERS geen familieleden van hen hebben GEMARTELD en
  VERMOORD !

  OOK ELKE VERWARDE SRANAN DICTATOR HOORT AF TE BLIJVEN VAN
  ONGEWAPENDE EN ONSCHULDIGE SURINAMERS !

  KRIJGSRAAD, SROTO DENG DADER BUNG LANGA !!!!!!!!!!


  Maak melding
 26. Roy Kaikusi Groenberg, een ander de mond snoeren, hoe doe je dat?!
  O, wacht even! Het best kun je dit doen zoals ene onzekere moordenaar het heeft gedaan tijdens
  de democratische slachtpartij op 7-8 december 1982.

  Recht van spreken.


  Maak melding
 27. Het is nu overduidelijk dat de beroepshater para nooit in de schaduw zal kunnen staan van de grootheid Hira.

  Para is al zo lang bezig met haatpreken en wat is het resultaat, niets nada, notie.

  Hira zijn verzoening en vergeving getuigd van een groot mens. Haters blijken kleinzielige mensen te zijn en blijven en daar is die para een duidelijk voorbeeld van.

  Een boodschap wil ik aan para doorgeven, waag het namens het Surinaams volk of samenleving jou haat te prediken want je bent allang uitgekotst.


  Maak melding
 28. Volgens mij staat Theo Para niet voor haat maar voor rechtvaardigheid. En ik kan me dat heel goed voorstellen als je zelf op de vlucht bent geslagen om je veiligheid en je leven te garanderen.

  Terwijl Hira zijn familie voor een bordje linzensoep heeft verkocht en strijd voor straffeloosheid dat hij als
  “verzoening”aan de man brengt.


  Maak melding
 29. @Bert…meneer Hira heeft geen bodje soep nodig; heeft het nodige gepreseerd, incl boeken!
  Over de manier kan je debatteren, maar zijn nobele intensie SR uit de impasse te halen wordt door idioten als jij, Passant en e.a. niet begrepen.
  Straks zijn we allemaal dood en weer zit onze nakomelingen met het probleem.
  We kunnen het nu rechtzetten door de pad van vezoening en niet de dogmatische gepredikt van TP. Het belang van SR is veel groter….en die van mijn nakomeling schreeuwen ook opl nu!

  Oh ja, ik vermoed jullie zitten hoog en droog ad noordzee; dus dat SR hiermee gegijzeld wordt kunnen jullie geen moer schelen…

  Keep up the good work, mr. Hira!


  Maak melding
 30. Allen die de ndp verdedigen gaan voor nog meer paarse indoctrinatie en verarming, corruptie, landroof, verkoop van land aan China, megaleningen, armoede, moord, drugs, roof etc. Oma en opa taki ai ie moes njang en dringi letterlijk en figuurlijk baas eng schijt en pis, jepi no de, alla hersen verschrompel paars en a jeje kong law.


  Maak melding
 31. Sandew hira op de brandstapel leggen!!!Zijn broer werd vermoord en hij is verliefd op de moordenaar van zijn broer!!
  Met sandew weg zal niemand rouwen!!


  Maak melding
 32. hij heeft zeker een kavel met chineze huis gekregen van de moordenaar in Commewijne voor gratis en niks van daar zijn ondersteuning..
  iedere kind geboren na 1960 in surbo weet wat er allemaal gebeurt is, behalve deze, je zou bijna kunnen zeggen onder invloed van drugs gebruiker samen met zijn baas..
  gelukkig wordt hij niet serieus genomen in als buiten suri door niemand..


  Maak melding
 33. De NDP-futu-boys verdedigen onzin en promoten
  wetteloosheid !
  Sranan is een RECHTSSTAAT en FOLTERAARS EN
  MOORDENAARS van Onschuldige en Ongewapende
  staatsburgers, worden volgens Grondwet, wetten en
  Verdragen gestraft !

  Verzoening en vergeving kunnen eventueel aan bod komen,
  wanneer de GESTRAFTE moordenaars hun lange straf hebben
  uitgezeten ! Ook dienen zij zich tijdens uitzitten van de straf
  goed te hebben gedragen !

  Allen die de ongestrafte brute moordenaars verdedigen,
  willen geen recht en willen geen rechtsstaat in Sranan !

  Deze Paarse handlangers willen onwettigheid, fraude met valuta,
  fraude met drukken van miljarden aan ongedekte SRD
  bankbiljetten, begroting met enorme gaten, fraude met
  visvergunningen voor vishektrawlers, fraude met vergunningen
  voor allesvernietigende scalians, fraude bij bruggenbouw Ballast
  Nedam in Sranan, etc etc
  Deze wetsschenders willen in het algemeen SRANAN kapot hebben,
  wij moeten een onderontwikkeld Land blijven !

  Een soort DJANGO-KONDRE, waar wet en recht niet gelden !

  LEVE DE VOOROUDERS DIE HEBBEN GELEDEN TIJDENS DE SLAVERNIJ-
  PERIODE ! WEG MET ALLE MENSENRECHTENSCHENDERS !!!!!


  Maak melding
 34. Opa en oma blijven erbij dati Dew seri eng heri famirie gi wang didibri apra. Ai a poti ooktoe eng ziel leki onderpand. Oma taki zie je wat de duivel allemaal doet met de harten van zijn volgelingen, ze worden donker paarse van kleur en daad. Opa taki, eenmaal ndp besmet, dresie no de moro, na likie hiv. Eigenlijk is elke ndper ddbhiv ziek besmet, niet lichamelijk zoals bij hiv, maar dan paars geestelijk ongeneeselijk ziek.


  Maak melding
 35. @Gabriel
  “Dat verhaal van TP hebben we ook al 1000x gehoord/gelezen.”

  Ook als Theo Para al 1000 keer dezelfde harde waarheid verteld wordt zijn verhaal er dan minder geloofwaardig door?
  Nee toch. Theo Para probeerd al heel lang mensen als Gabriel de waarde van de waarheid en rechtvaardigheid bij te brengen. Maar het dringt niet door bij types als Damsco, RobG, Gabriel en hoe deze brengers van fake nieuws zichzelf willen noemen.
  Sandew Hira (echte naam Dew Baboeram) is zoals bekend een pathologische leugenaar maar wordt nooit belemmerd in het geven van zijn commentaren. Dus dit soort zielig doenerij (“kijk ma de mensen haten mij”) zal Dew Baboeram niet helpen zijn zin te krijgen.
  Om zijn leugens en het altijd verdraaien van de waarheid wordt Sandew Hira door Surinamers en door zijn familie uitgekotst en daarom laat Hira zich ook steeds minder in Suriname zien.
  Hira dacht in Nederland een nieuw podium te hebben gevonden voor zijn lul verhalen.
  Hira is duidelijk media geil en gevoed door zijn grootheidswaan smacht Hira naar erkenning over door hem verrichtte (denkbeeldige) grootse daden.
  Dew Baboeram neem maar weer dagelijks jou medicijnen in.
  Dan ben je daarna weer Dew het dikkertje van jou mamie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES